fbpx

Ne izbira sredstev! Sindikalist Branimir Štrukelj, eden najbolje plačanih funkcionarjev in nepremičninski mogotec, želi na tako podel način obračunati z vlado

Branimir Štrukelj. (Foto: STA)

Sindikalist Branimir Štrukelj spet hujska zaposlene v šolstvu, češ da se bodo pritiski stopnjevali, če šolsko ministrstvo s SVIZ-om, ne bo sklenilo pisnega dogovora o plačilu dodatnega dela v posebnih okoliščinah, ki jim botrujejo zdravstvene omejitve zaradi epidemije. Štrukelj tako ne izbira sredstev, da bi prišel do svojega cilja, ki pa naj bi bil cilj članov njegovega sindikata. Nekdanji Kučanov zet se v stilu levičarjev tako bori za nekaj dodatnih evrov na mesec članov SVIZ-a, po drugi strani pa se na njegov račun mesečno steka na tisoče evrov. Lahko bi rekli, da je Štrukelj res borec za pravice – predvsem lastne.

Pisali smo že, da je bivši Kučanov zet, vidni predstavnik stranke Levica in sindikalist Branimir Štrukelj pričel svoj ideološki boj proti trenutni vladi Republike Slovenije, kar je bilo v prvi polovici aprila, s svojim ideološkim bojem pa nadaljuje tudi sedaj, ko je članom SVIZ-a (Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture) poslal posebno obvestilo, v katerem jim sporoča, da je ministrica za šolstvo zavrnila dogovor s SVIZ-om o ustreznem ovrednotenju povečanega obsega dela in upravičenosti do izplačila dodatkov zaradi izpostavljenosti tveganjem ob ponovnem odprtju vrtcev in šol.

Glavni tajnik SVIZ-a je očitno nezadovoljen prav z vsem, česar se loti ta vlada. Seveda je njegovo nezadovoljstvo zgolj sredstvo, da lahko z njo ideološko obračunava. Tako ima kritične pomisleke o izvedljivosti priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob obnovitvi delovanja vrtcev in šol, opozoril pa je tudi na domnevne nedorečenosti v okrožnicah, ki jih je ob tem pripravilo Ministrstvo za izobraževanje, znanosti in šport (MIZŠ). Štrukelj je ob tem prepričan, da bi morala ministrica dr. Simona Kustec vztrajati pri tem, da mora odgovornost za odprtje vrtcev in šol na podlagi priporočil zdravstvene stroke, v celoti prevzeti država.

Koordinator Levice Luka Mesec ter vidni predstavnik Levice in sindikalist Branimir Štrukelj. ( Foto: STA)

Štrukelj pa na ministrico Kustečevo pritiska predvsem zaradi finančne plati, namreč, kot je razbrati iz obvestila, mu je “zelo pomembno vprašanje vrednotenja dodatnega dela vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki ga je mogoče predpostaviti ob zdravstvenih priporočilih, ki so bila podana za vrtce in šole”. Na to temo se je ministrica sicer že srečala s SVIZ-om 13. maja, srečanje je nadaljeval državni sekretar Damir Orehovec, očitno pa si nekateri pogoltni posamezniki želijo še več. Branimir Štrukelj in predsednica SVIZ-a Jelka Velički tako hujskata člane njunega sindikata naprej in zahtevata, da omenjeno ministrstvo z njimi sklene pisni dogovor o plačilu dodatnega dela v posebnih okoliščinah, ki jim botrujejo zdravstvene omejitve zaradi epidemije. Še več, v svoj ideološki boj je vpletel celo glasbene šole! V kolikor dogovor ne bo sklenjen do začetka junija 2020, pa Štrukelj in Velički obljubljata stopnjevanje pritiska.

Ne le eden najbolje plačanih funkcionarjev, Štrukelj je tudi nepremičninski mogotec!
Vendar pa je treba razumeti, da se sindikalist Štrukelj večinoma bori predvsem za lastne privilegije, njegova plača pa je močno presegla povprečno slovensko plačo. Štrukelj namreč že leta velja za enega najbolje plačanih funkcionarjev v državi, saj njegova plača po naših informacijah, šteje več kot 5.000 evrov mesečno, seveda pa je treba k temu prišteti še razne honorarje, sejnine in podobno. Ni čudno, da je Štrukelj, zaradi tako visokih prilivov, pravi nepremičninski mogotec. Kot smo razkrili v enem izmed prejšnjih člankov, ima hišo tudi na Cerkljanskem vrhu. Omenjeni kraj se nahaja na severnoprimorskem koncu Slovenije. Štrukelj, sindikalist, ki so ga nekoč klicali Tito, je pravi zbiratelj nepremičnin, zato bi bilo nujno, da bi ga končno pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Štrukelj še dodatno služi kot član raznih nadzornih svetov. Znan je primer, ko je za sejnino od Modre zavarovalnice, ker je bil tam član nadzornega sveta, prejel kar 3.905 evrov! (podatek je za leto 2016) Štrukelj še vedno sedi kot nadzornik v tem podjetju, in verjemite, da verjetno ne zastonj. Sedaj pa sami izračunajte, koliko mesecev mora za ta denar delati učiteljica v osnovni šoli, vzgojiteljica v vrtcu ali učiteljica v glasbeni šoli. Ste res prepričani, da se Štrukelj bori za njihove pravice?

Da Štrukelj na mesec zasluži s sejninami in plačo več kot sam predsednik Republike Slovenije, je že leta 2012 opozarjal Janez Janša. Takrat je Štrukelj to zanikal, češ da je njegova plača znašala “samo” 3.944,73 evra bruto. Kot državni svetnik je Štrukel,j po navedbah Sviza, mesečno prejel v povprečju po 905,39 evra bruto, kot član Nadzornega sveta Modre zavarovalnice pa 276 evrov bruto. Bruto izplačana plača in bruto sejnine (Modra zavarovalnica, Državni svet) so tako skupaj znašale 5.126,12 evra mesečno, je ugotovil Štrukelj, ki je bil le nekaj evrov oddaljen od plače predsednika, s tem pa je bilo tudi jasno, kaj je hotel povedati Janša.

Vlada Boruta Pahorja je Štruklja imenovala za člana nadzornega sveta Kapitalske družbe, kjer je v letih 2009 in 2010 s sejninami dobil 8709 evrov bruto, so o vrtoglavih zneskih na Štrukljevem računu pisale Slovenske novice.

No, in danes ta Štrukelj, ki je še vedno tako na Modri zavarovalnici kot na SVIZ-u, jadikuje bolj kot vsi učitelji in vzgojitelji skupaj.

Barbara Majdič