Nihče nima raje madžarskega denarja kot tranzicijska levica

Predsednik zveze Uefa Aleksander Čeferin, madžarski premier Viktor Orban in madžarski bankir Sandor Csanyi (Foto: epa)

“Ko zaseben luksemburški sklad York kupi in proda Mladino, je vse tiho, ko kupi Savo, je vse tiho, ko York rešuje Petana/DZS, je vse tiho, ko pa York proda Savo, pa novice ‘Janša prodaja državo Madžarom’,” je zapis nekdanjega ministra za gospodarstvo dr. Mateja Lahovnika, ki nazorno prikazuje stanje, ki smo mu priča dandanes. Stranke tako imenovane koalicije KUL namreč s pomočjo sebi naklonjenih medijev prispevajo k ustvarjanju histerije okrog domnevne prodaje “slovenskih turističnih biserov” (Sava turizem) skladu Diofa iz Madžarske. Zanimivo pa je, kako se vse skupaj problematizira, ker gre za Madžare, pri tem pa se več kot očitno pozablja, da tudi tranzicijska omrežja poslujejo z njimi.

V zvezi z najnovejšo histerijo je najprej potrebno poudariti, da država trenutno prav nič ne prodaja. Sodeč po govoricah je mednarodni finančni sklad York tisti, ki prodaja svoj 43-odstotni delež družbe Sava. Glede na to, da gre za zasebni sklad, je povsem logično, da ima ta pravico do prodaje deležev tistih deležev podjetij, ki jih obvladuje. Povsem jasno je torej, da so novice o tem, da naj bi premier Janez Janša prodajal Madžarom, lažne. Če že kdo prodaja, je namreč to sklad York. V to pa se seveda država nima kaj vpletati. Kot je zatrdil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, York ni državni sklad, temveč zasebni. “Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah,” je dodal.

Tranzicijska levica ima rada madžarski denar
V času vlade Mira Cerarja so bile prodane terjatve do Petanove Skupine DZS, ki jih je slaba banka ali DUTB prodala v davčno oazo v Luksemburg. Tedaj okrog tega ni protestiral nihče. Enaka zgodba je bila v času, ko je bila ruska družina Zubicki v nakupu Slovenske industrije jekla (SIJ). Nihče tudi ni problematiziral, da Ukrajinci kupujejo Slovenijo, ko so ti kupili Perutnino Ptuj. Enako nihče ni histerično vpil, češ da Srbi kupujejo našo državo, ko je Miodrag Kostić kupoval 5-zvezdičen portoroški hotel Kempinski, nato pa še portoroško letališče. Zgodba pa je povsem drugačna, ko gre za finančni sklad York in njegovo prodajo deleža hotelov Sava, in to čeprav gre za sklad, prijazen tranzicijski levici, razkriva novinar Bojan Požar. S pomočjo njega se je namreč reševalo tako imperij Petana kot tudi revijo Mladino, da ta ne bi šla v stečaj.

Borut Jamnik je nadzornik madžarske NKBM, za svoje delo prejema 100 tisoč evrov letno. (Foto: STA)

Premierja Janšo levica rada povezuje v takšne in drugačne zgodbe z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom na račun njunega dobrega političnega prijateljstva, zanimivo pa je, kako se v javnosti povsem molči o tem, da eden največjih idolov na levici, predsednik zveze Uefa Aleksander Čeferin, “poslovno in zasebno prijateljuje z madžarskim bankirjem Sandorjem Csanyjijem, razkriva Požareport. Csanyi je prijatelj Orbana in lastnik največje bančne skupine v Sloveniji, ki je v nastajanju (banka OTP). Požarjev portal ravno tako opozarja, da je viden predstavnik levice in predsednik Modre zavarovalnice Borut Jamnik član nadzornega sveta madžarske NKBM. 100 tisoč evrov letno ta prejema za opravljanje nadzorniške funkcije.

Ker Savo po navedbah Požarja še vedno obvladujejo omrežja trde tranzicijske levice, ne čudi, da se okrog tega dviguje toliko prahu. Klemen Boštjančič je namreč predsednik upravnega odbora Save, torej ime, ki ga je mogoče najti v okviru več privatizacijskih zgodb. “Verjetno ni naključje, da je službo v Savi, potem ko je moral, kmalu po nastopu Cerarjeve vlade, odstopiti kot državni sekretar, dobil notorni politik Jure Leben. In prav Boštjančič je eden od ključnih ljudi iz ozadja nove Lebnove stranke Z.Dej, ki naj bi jo sicer tako ali drugače prevzemal nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob,” še razkriva.

Na levici si lahko še tako zatiskajo oči, a dejstvo je, da sta Čeferin in Jamnik nazorni dokaz, da tranzicijska levica posluje z Madžari. Če se bo zasebni sklad York odločil, da svoj delež proda madžarskemu skladu, ima pri tem vso pravico. Glede na to, da pa je v poslovnem svetu pomembno, kdo je tisti, ki da višjo ponudbo, je povsem mogoče, da delež kupi tudi kakšen bogat Slovenec tipa Stojan Petrič.

Sara Kovač