fbpx

Neverjetno: dr. Knaflju v bran stopilo 83 sodelavcev, čeprav ta s svojimi žaljivimi objavami škodi širšemu ugledu slovenskega zdravništva!

Foto: Printscreen

Če bi človek pričakoval, da bo zdravniška stroka, tako kot v primeru izpada bivšega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janeza Lavreta, obsodila in zavrnila žaljive izjave dr. Riharda Knaflja, se je uštel. 83 njegovih sodelavcev s Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino mu je namreč s pismom podpore stopilo v bran, čeprav je z objavami, kjer je odkrito sovražen do aktualne oblasti in kristjanov, škodil širšemu ugledu zdravništva.

Spomnimo. Med objavami “neodvisnega” strokovnjaka Riharda Knaflja je bilo mogoče zaslediti, kako celotno vlado obtožuje organiziranega kriminala, obrambnega ministra Mateja Tonina pa označuje kot srednjeveško farško golazen. Pod sliko predsednika vlade Janeza Janše je zapisal: “Vaš (nikakor ne moj) Janez Ivan Kristjan Adolf Janša.” Prav tako je z velikim veseljem delil fotografijo grafita, kjer je bil Janša s strani radikalnih levičarjev upodobljen kot Adolf Hitler. Med drugim je del vedeti, da se zavzema za podpis peticije, ki poziva aktualno vlado k odstopu. Vse meje dobrega okusa pa je prestopil z delitvijo objave, s katero je izkazal sovraštvo do kristjanov.

Med podpisniki pisma podpore Knaflju se je kljub res širokemu spektru sovražnih izjav znašlo kar 83 sodelavcev Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino na UKC Ljubljana, ki so s pismom sporočili: “Verjetno smo prav mi, njegovi dolgoletni sodelavci, tisti, ki lahko z največjo mero odgovornosti pričamo o njegovi visoki strokovnosti, predanosti bolnikom in o njegovih neoporečnih etičnih odločitvah pri vsakodnevnem skupnem delu.” 

Vir: Twitter

Na tem mestu je seveda potrebno poudariti, da nikakršne grožnje s smrtjo ni mogoče tolerirati, a vendarle bi bilo na mestu, da obsodijo izjave, ki so žaljive in v sramoto zdravniškemu poklicu. Knafelj je namreč kot zdravnik, ki je zavezan Kodeksu zdravniške etike in Ženevski deklaraciji, preko Facebooka delil objavo, ki navaja: “Odlična novica! Tvoja družina nas je obvestila, da molijo k Jezusu za vas. Ventilator bomo tako dali nekomu drugemu, ki nima Jezusa, da bi ga pozdravil.” Ker je s tem dal vedeti, da ne zmore skrivati svoje nenaklonjenosti kristjanom, se pri marsikomu upravičeno poraja občutek, da bi kristjanom očitno odrekel dostop do medicinskih ventilatorjev.

Posnetek zaslona: Facebook

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Knafelj objavo glede kristjanov dojemal kot črni humor
Knafelj je v nedavnem intervjuju za Dnevnik glede objave, ki se nanaša na kristjane, dejal, da v tem primeru ne gre za lastne objave, ampak poobjave. “Osebno sem to dojemal kot črni humor, absolutno pa ni bil moj namen nikogar užaliti. Ker pa je bilo to dojeto kot izjemna žalitev verskih čustev in ker so se nekateri enostavno odločili, da sem jaz neetičen, neemoralen in kot zdravnik nevaren za kristjane, sem te objave umaknil in se zanje na Facebooku tudi javno opravičil.” Prepričan je, da se išče dlaka v jajcu in da se ga poskuša diskreditirati na vse mogoče načine. “Po mojih življenjskih nazorih sem, če me že morate dati nekam, očitno res levičar. Zato ker verjamem v svobodo govora, socialno državo, izobraževalni in zdravstveni sistem, a hkrati nisem član nobene stranke,” je poudaril.

Iz Ženevske deklaracije, tako imenovane deklaracije zdravnikovi vdanosti humanitarnim ciljem medicine, je med drugim razvidno, da mora zdravnik svoj poklic opravljati vestno in dostojanstveno, z vsemi svojimi močmi ohranjati čast in plemenite tradicije zdravniškega poklica, pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika pa na zdravnika ne smejo vplivati nobene od naštetih okoliščin: starost, bolezen, nemoč, vera, etnično poreklo, nacionalnost, spol, politična pripadnost, rasa, seksualna usmerjenost, razredna pripadnost ali katerakoli druga osebna okoliščina. Ko pogledamo izjave Knaflja, ki so uperjene tako proti kristjanom, kot proti aktualni vladi, se človek vpraša, kako je mogoče, da takšnega človeka podpre kar 83 sodelavcev iz zdravstvene stroke? Človek bi namreč pričakoval, da ga bo stroka obsodila, saj ta očitno škodi širšemu ugledu slovenskega zdravništva.

Hana Murn