Katoličani bodo kar štiri leta brez predstavnika na RTVS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v svet zavoda RTV imenovala predstavnika evangeličanske verske skupnosti. (Foto: STA)

“Na kar smo opozarjali: pred novelo zakona o RTV Slovenija sta bila dva predstavnika verskih skupnosti, po novem bo le eden. Katoliška cerkev tako ostaja torej brez svojega predstavnika za nadaljnja štiri leta …” je zapisal poslanec SDS, Hoivik. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za članico novega Sveta Radiotelevizije Slovenija izmed predstavnikov registriranih verskih skupnosti imenovala Klaudijo Sedar. Slednjo je sicer predlagala Evangeličanska cerkev. Najštevilčnejša – Katoliška cerkev, tako ostaja brez svojega predstavnika, ki je prav tako predlagala svojega zastopnika, kar bi lahko sprožilo ostre kritike. Žreb Pirc Musarjeve v začetku januarja je določil, da bo njen mandat trajal štiri leta, poroča N1 Slovenija.

Sedarjeva je sicer direktorica Zavoda Primož Trubar, ki ga je ustanovila Evangeličanska cerkev. Gre za doktorico znanosti, ki se posveča interkulturnim študijam. Prav tako je izdala že več samostojnih knjižnih izdaj. Hkrati je tudi urednica evangeličanskih publikacij, denimo mesečnika Evangeličanski list in Evangeličanskega koledarja. Pirc Musarjeva: “Svoje znanje s področja zgodovine Evangeličanske cerkve predaja tako mlajšim kot starejšim generacijam.” 

Predstavnica Evangeličanske cerkve Klaudija Sedar v novem svetu RTV Slovenija. (Foto: sta)

Predsednica republike meni, da bo Sedarjeva s svojim znanjem, ugledom in dosežki na področju kulture in izobraževanja konstruktivno doprinesla k dobremu delovanju in ugledu javnega servisa. Spomnimo, da bo imel novi Svet RTVS 17 članov. Pred dnevi je že imenoval svojega zastopnika informacijski pooblaščenec (Mojca Prelesnik), in sicer univerzitetno diplomirano novinarko Špelo Stare na predlog DNS-ja. Tudi njen mandat bo trajal štiri leta.

Sporno novelo zakona lahko zadrži Ustavno sodišče
Preostali organi, ki imenujejo svoje predstavnike: varuh človekovih pravic, olimpijski komite, nacionalni svet za kulturo, italijanska in madžarska narodna skupnost, akademija znanosti in umetnosti, krovna organizacija invalidskih organizacij ter svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja. V Novem svetu bo še šest zastopnikov, zaposlenih na javnem servisu. Novi svet RTV Slovenija bi po predvidevanjih lahko začel delovati do 26. februarja, če Ustavno sodišče novele zakona ne bo zadržalo. Pobudo za oceno ustavnosti je podal predsednik programskega sveta RTVS, Peter Gregorčič, s sopredlagatelji.

Domen Mezeg