Golobič šokiral: Zanikovalec virusa Teršek ni primeren za ustavnega sodnika!

Foto: Demokracija.si.

Teršek potrjuje, da je notorični wannabe. A domišljavost povprečnega ustavnega pravnika postane nevarna, ko začne tudi vse drugo nategovati na svoje ozko kopito,” je zapis ustavnega pravnika Andraža Terška komentiral Gregor Golobič, ki očitno ni mnenja, da je Teršek primeren za ustavnega sodnika. To so sicer ugotovili že lani na glasovanju – zbral je namreč premalo glasov in tako ni bil izbran. Terška kot kandidata za ustavnega sodnika ponovno podpirajo nekatere stranke na levici. Jim bo Golobičev signal dovolj veliko opozorilo?

Andraž Teršek, lanskoletni kandidat za ustavnega sodnika, je na Facebooku objavil zapis psihologa in specialista interne medicine, Vladimirja Pirnata, ki je zapisal, kako je covid ljudem, ki so mlajši od 70 let, manj nevaren od sezonske gripe. Besede pač prihajajo izpod rok iste osebe, ki je pred časom zapisala, da pri umrlih vzrok smrti ni bil potrjen z obdukcijo, da gre za covid, da bo zaradi lockdowna več smrti kot zaradi virusa, da PCR testi ne zaznajo virusa SARS CoV-2 in tako naprej – kot smo od zanikovalcev virusa že vajeni. A žal imajo nekateri zanikovalci tudi naziv zdravnika, zato s svojimi navedbami lahko povzročijo še malo več škode, saj smo ljudje nagnjeni k temu, da “strokovnjakom” bolj verjamemo.

Pustimo sicer, da interna medicina sicer nima kaj dosti opraviti z virusi. V zapisu je tudi navedeno – ni sicer razvidno ali so to besede Terška ali Pirnata – da so vsa covid cepiva eksperimentalna cepiva, ki so dobila le začasno, pogojno dovoljenje od regulatornih inštitucij (EMA, FDA) za uporabo v sili (EUA) na ljudeh. Kar je sicer vsaj do neke mere res, študije se namreč zaključijo šele v letu 2023 – in vsak, ki se cepi, bi moral biti o tem obveščen, poleg tega pa bi po prejetih informacijah moral podati tudi pisno soglasje. A Teršek gre še korak dlje, ignorira podatek, da je neželenih učinkov po cepljenju precej manj kot pri bolezni, in zapovrh zatrdi, da cepiva zoper covid-19 večine ne zaščitijo pred boleznijo.

Se na levici zavedajo, koga podpirajo?
Teršek potrjuje, da je notorični wannabe. A domišljavost povprečnega ustavnega pravnika postane nevarna, ko začne tudi vse drugo nategovati na svoje ozko kopito,” pa je Terškov zapis komentiral Gregor Golobič, nekdanji generalni sekretar stranke LDS in operativec Milana Kučana. Z njegovim komentarjem se je strinjal tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je Golobiča pohvalil, da je napisal nekaj z repom in glavo. Nekdanji član Nove Slovenije Primož Štendler pa je stranko LMŠ, še posebej Marjana Šarca, Ireno Jovevo in Klemna Grošlja vprašal, če se sploh zavedajo, koga znova in znova predlagajo za ustavnega sodnika. “Teršak je več kot očitno zanikovalec covid-19 in anti vaxxer vi pa želite da je ustavni sodnik. Res ste skregani s pametjo,” je bil upravičeno kritičen.

Gregor Golobič (Foto: STA)

Ko Teršek ni bil izbran za ustavnega sodnika, je bil precej užaljen, na Ustavno sodišče RS je vložil zahtevo za ustavnosodno presojo Poslovnika DZ glede volitev, formalno označenih kot “tajnih”, ki po njegovih besedah dejansko niso tajne. V ustavnosodno presojo je poslal tudi ravnanje predsednika Boruta Pahorja, ki se je odločil za ponovni poziv za zbiranje kandidatur, čeprav bi lahko takoj po neuspešnem glasovanju za ustavnega sodnika predlagal enega od že prijavljenih kandidatov, tretjo osebo ali pa ponovno njega. Spomnimo, da je bilo to, da je Teršek neprimeren za ustavnega sodnika, razvidno že iz posnetka, ki je nastal leta 2011, ko je med drugim dejal, da je politike, ki ne poznajo sramu in etične drže, možno zamenjali tudi tako, da se jih iz pisarn z rokami potegne na cesto, če ne gre drugače.  To nekako niso besede primerne za nekoga, ki bi moral biti neodvisen, nepristranski, usposobljen, predan opravljanju sodniške funkcije, diskreten ter spoštljiv in obziren do sodelavcev in udeležencev v postopku – tako je namreč zapisano v kodeksu sodniške etike. No, da Teršek ni nepristranski, je v letu aktualne vlade pokazal že večkrat.

V začetku aprila letos je bilo rečeno, da predsednik republike Pahor namerava za ustavnega sodnika predlagati izrednega člana SAZU Janeza Kranjca. Kranjca pravniki poznajo, kot izvrstnega profesorja, strokovnjaka in človeka z visoko stopnjo osebne integritete. Da bi težko izbrali primernejšega kandidata, so mnenja mnogi. Dvojni doktor je tudi zaslužni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, bil je predsednik Sodnega sveta Republike Slovenije in predsednik Evropske zveze pravnih fakultet. Je častni doktor Univerze v Poitiersu, prejemnik avstrijskega častnega križa za znanost in umetnost prvega reda, vitez francoske Legije časti in vitez reda akademskih palm. V letu 2010 je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti. Od leta 2012 je član vseevropske akademije za humanistiko, pisma, pravo in znanost Academia Europae. Kandidata za ustavnega sodnika Pahor sicer išče že v tretje. Nov ustavni sodnik bo nadomestil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel 14. julija lani, Kranjc pa naj bi – če bo šlo vse po načrtih, položaj prevzel v oktobru.

Sara Bertoncelj