fbpx

Globoka država močnejša od oblasti? Minister Hojs ovaden, ker je odredil revizijo najbolj spornih korupcijskih primerov brez epiloga?!

Aleš Hojs (Foto: STA)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na družabnem omrežju objavil fotografijo kazenske ovadbe. Prejel jo je zaradi zahteve, naj se preveri, zakaj se ni zgodilo nič v zadevah, ki se nanašajo na milijonska oškodovanja javnega denarja in pranja denarja za teroriste. Kazenska ovadba je namenjena tudi direktorju Direktorata za policijo, Ladu Bradaču in državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu, Francu Kanglerju.

Notranji minister Aleš Hojs je vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču odredil, naj opravi revizijo nekaj že odmevnih primerov NPU. Kot je navedlo ministrstvo, gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic, revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji in za revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro plus pri televizijskem oglaševanju. Revizije je odredil, ker so po njegovih besedah zavrženja ovadb lahko tudi posledica slabo opravljenega dela in ne zgolj nedolžnosti osumljenih. Njegova poteza je sprožila vrsto odzivov v opozicijskih vrstah, nanj pa so se zdaj spravili tudi s kazensko ovadbo.

V kazenski ovadbi je navedeno, da naj bi Aleš Hojs in Lado Bradač dne 29.7.2020, v Ljubljani, na Litostrojski cesti 54, kot uradni osebi izrabila svoj položaj oziroma prestopila meje uradnih pravic z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobila nepremoženjsko korist. V kazenski ovadbi je navedeno tudi, da naj bi svoj položaj izrabil tudi Franc Kangler, in sicer dne 20.8.2020 ter dne 26.8.2020, prav tako na Litostrojski 54, kjer so sicer prostori Ministrstva za notranje zadeve. Meje svojih pravic naj bi prestopil z namenom, da bi svojemu znancu Jožetu Kojcu pridobil nepremoženjsko korist.

Tarča napadla Hojsa z lažnimi obtožbami
Ministra Hojsa so prejšnji teden gostili v televizijski oddaji na RTV, kjer mu je bilo očitano, da si je policijo popolnoma podredil. Očitali so mu namreč, da je zamenjal ves vodstveni kader policije, na kar pa je Hojs odgovoril, da na policiji ni nikogar zamenjal. “Dal sem predlog vladi, da se zamenja direktorja policije. To smo storili dvakrat in sicer na začetku mandata in potem, ko je Anton Travner odstopil. Kadre v policiji menja direktor policije, direktorje na direktoratu na ministrstvu pa imenujem jaz,” je povedal. Tarča napada pa je bil tudi državni sekretar Franc Kangler, ki so mu zaradi predaje dopisa očitali poskus političnega vpliva na delo policije. Nekaterim gre očitno zelo v nos želja po tem, da bi se določene zadeve končno že izpeljale ter, da bi se preverilo, ali so bile pretekle zadeve preiskane pravilno in pošteno.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Foto: Nova24TV)

Nacionali preiskovalni urad, Policija in vsi ostali morajo delati zakonito
V nadaljevanju Tarče so privlekli na dan tudi zadevo Kangler in Hojsa vprašali, če je seznanjen z zahtevo gospoda sekretarja, da je policiji naročil ukrepe zoper kriminaliste, ki so preganjali njegovega domnevnega prijatelja Jožeta Kojca. Hojs je poudaril, da je ministrstvo v tem času polno obremenjeno in da oba državna sekretarja v vlogi namestnika ministra, opravljata tudi tista dela, ki jih zaradi preobremenjenosti, minister ne utegne storiti. Opozoril pa je tudi na laži, ki jih je v prispevku podala novinarka RTV. “Vsi dopisi ki jih je Kangler poslal direktorju policiji se navezujejo na odstope zadev. Torej odstopa primer slovenske varde, ljutomerske policije, žičnice Kranjska Gora. Tudi sam sem tako ravnal pred dnevi potem, ko me je obiskal gospod, ki se je pri meni najavil in povedal, da je približno pred dvema letoma podal kazensko ovadbo z imeni priimki, z zapisniki sej občinskih komisij, pa se v dveh letih ni zgodilo nič. Ko sem ta fascikel prejel, sem fascikel odstopil nadzorniku, direktoratu za nadzor policije, ob tem pa je zanimivo, da se zadeva skoraj v popolnosti nanaša na stranko SD,” je tudi povedal Aleš Hojs in dodal, da se mu zdi zakonito, da se od direktorja policije zahteva, da policija, NPU in vsi ostali delajo zakonito.

Pred kratkim smo državnega sekretarja Franca Kanglerja gostili tudi v naši oddaji Tema dneva, kjer nam je razložil, da je odstopil dokumente generalnemu direktorju policije v upanju, da bo slednji zadevo dal v obravnavo. Kanglerja so sicer zato obtožili, da je skušal politično vplivati na delo policije. Zanikal je tudi to, da bi bil Kojc njegov prijatelj. Ugledni pravnik Boštjan M. Zupančič  je za Nova24TV v Kanglerjevem primeru povedal, da je delo ministrstva tudi nadzor nad tem, kako deluje policija in če je vse skupaj zakonito. Nedvomno enako velja tudi v primeru ministra Aleša Hojsa.

Sara Bertoncelj