fbpx

Pisala nam je nekdanja dolgoletna članica SD: “Stranka SD predstavlja predstavnike temačne (pol)zgodovine, korupcije, klientelizma in nesposobnosti!”

Foto: STA

Nekdanja članica Židanove stranke SD se je obrnila na uredništvo Nova24TV in nam v javnem pismu pojasnila resnico o stranki SD in njenem delovanju, in sicer z namenom, da slovenske volivke in volivce posvari pred tem, da ne bi nasedli zavajajoči predvolilni propagandi in volili stranke Socialnih demokratov (SD). 

Gospa, katere ime iz razumljivih razlogov hranimo v uredništvu Nova24TV, je bila aktivna članica stranke SD vse od leta 2005, iz stranke pa je izstopila leta 2016, ko je prišla do dokončnega spoznanja, da stranka SD nikakor ne zastopa interesov malega človeka in se ne zavzema za socialno pravičnost, ampak v ospredje postavlja ščitenje gospodarskih in političnih interesov starih udbovsko-partijskih povezav, “ob tem pa skrbi za zaposlitev svojih pretežno slabo izobraženih in nesposobnih kadrov po ministrstvih, podjetjih v državni lasti (Telekom, Petrol, NLB …) in centrih za socialno delo po celotni Sloveniji”. Ob tem pojasnjuje, da tukaj tiči glavni razlog čemu stranka SD tako ostro zagovarja stališče neprodaje podjetij, ki so v državni lasti. “Dobro vedo, da bi se s prodajo tujim strateškim vlagateljem velika večina njihovih ljudi znašla na cesti, saj so njihovi rezultati bedni.”

Foto: Facebook

Trojka KZK sprejema odločitve
Kljub temu, da v stranki SD obstajajo formalni organi odločanja (kongres, konferenca, predsedstvo na čelu s predsednikom, področni odbori …), pa nekdanja članica stranke po letih aktivnega dela v stranki opozarja, da organi služijo zgolj za namene potrjevanja odločitev, ki jih v ozadju sprejema velika trojka KZK (Milan Kučan, Janez Zemljarič, Janez Kocijančič). V pismu je izpostavila, da je nekega vidnega politika SD ob priliki vprašala, zakaj je tako, pa je ta v odgovor povedal: “Je najbolje tako, ker stari izkušeni tovariši najbolje vedo, kako se vodi pametna politika.” Pred volitvami se ti po besedah gospe vedno znova potrudijo za rekrutacijo novega, privlačnega in strokovno usposobljenega obraza, pri tem je izpostavila, da so tokrat izbrali mednarodno pravnico dr. Dominiko Švarc Pipan, in dodala, da se ta verjetno ne zaveda, da jo bodo po uporabi (bolje zlorabi) zelo verjetno odvrgli, saj falirane študente, ki obvladujejo strankarski aparat (tipičen primer: dolgoletni generalni sekretar Uroš Jauševec), mučijo hudi manjvrednostni občutki pred ljudmi, ki imajo v rokah magisterije in doktorate.

Dominika Švarc Pipan (Foto: Fb)

Nekritično poveličujejo Jugoslavijo in diktatorskega voditelja Josipa Broza – Tita
Medtem pa nekdanja članica stranke poudarja, da stranka, ki je naslednica totalitarne Zveze komunistov Slovenije, nikakor ne predstavlja prave socialdemokratske stranke evropskega kova, ampak stranko, kjer med večino vodilnih članic in članov vlada globok odpor do Slovenije kot neodvisne države, slovenskega naroda in tradicije. “Kmalu sem  prišla do ugotovitve, da večina nekritično poveličuje bivšo razpadlo Jugoslavijo in diktatorskega voditelja Josipa Broza – Tita, medtem ko glede neodvisnosti Slovenije vlada podcenjevalen, celo zaničljiv odnos (“kvazidržavica”, “kilava kura” ipd.).” Ob tem pa poudarja prepričanje, da se negativen odnos do Slovenije in slovenstva izraža tako, da stranka SD vseskozi podpira zahteve ekonomskih migrantov iz drugih republik nekdanje Jugoslavije, da jim Slovenija prizna status narodnih manjšin skupaj z vsemi pravicami, ki temu pripadajo. “V ozadju teh prizadevanj je gotova želja po razvodenitvi ‘mini Jugoslavije pod Alpami’. Bomo Slovenci to dopustili?” se sprašuje.

Josip Broz – Tito (Foto: Twitter)

Vlada negativen odnos do slovenstva
Negativen odnos stranke SD do slovenstva se je po besedah gospe pokazal tudi v času velikega migrantskega vala jeseni 2015, saj so tedaj vodilni člani SD izpostavljali, da gre za “begunce”, ki bežijo pred vojno, zaradi česar bi jim bi bilo treba na široko odpreti vrata. Niti besede pa niso dejali, da v večini gre za ekonomske migrante in da obstajajo varnostna tveganja v primeru dolgotrajnega zadrževanja migrantov na ozemlju Slovenije, pomisleke, da so med migranti islamistični teroristi in osebe, ki so kulturno nekompatibilne s slovenskim okoljem, pa so označili kot “rasistično nestrpnost” in “islamofobijo”. “Takrat sem dokončno spoznala, da v takšni stranki nimam več kaj iskati.”

Program poln lepo zvenečih, všečnih, a vsebinsko praznih fraz
Z nami je nekdanja članica stranke delila, da ko je pred kakima dvema tednoma prebrala volilni program stranke SD “Samozavestna Slovenija” in pregledala kandidatno listo, ni vedela, ali naj se joče ali smeje. “Program je namreč napisan tako, kot da bi bila SD neka nova ali vsaj opozicijska stranka, ki je ne bremeni dediščina brezštevilnih preteklih napak in zablod.” Stranka SD je bila namreč po padcu prve demokratične vlade leta 1992 članica večine vladnih koalicij. V svojem pismu se sprašuje: “Ja, drage tovarišice in tovariši, katera stranka pa je vodila brez dvoma daleč najneuspešnejšo koalicijo v zgodovini neodvisne Slovenije med letoma 2008 in 2011? Kdo in kdaj nam je pridelal velikanski javni dolg? Kdo je kriv za aferi TEŠ 6 in pranje iranskega denarja v NLB? Pa za bančno luknjo? Kdo je odgovoren za katastrofalni arbitražni sporazum na meji s Hrvaško? Katera stranka že dolgo vrsto let zavira vse strukturne reforme gospodarstva?” Ob tem pa izpostavlja tokratno uvrstitev na listo Francija Križaniča, ki je v času Pahorjeve vlade opravljal funkcijo ministra za finance in je tako ali drugače vpleten v gospodarsko-finančne afere v tistem obdobju. “Psi lajajo, karavana gre mimo … Da ne govorim o tem, da je program poln lepo zvenečih, všečnih, a vsebinsko praznih fraz (‘razvojni preboj’, ‘pameten gospodarski razvoj’, ‘varna, ugledna in sposobna država’ itd.), večinoma seveda brez navedbe konkretnih, javnofinančnih vzdržnih ukrepov.”

Foto: STA

Nekdanja članica stranke SD je povedala, da jo je sram, da je več kot desetletje pripadala stranki, katere predsednik Dejan Židan obljublja, da bodo, če bodo po volitvah sestavili vlado, zdravstvenemu sistemu, ki je že dlje časa v rdečih številkah, takoj zagotovili 150 milijonov evrov za rešitev problema čakalnih vrst. Sprašuje: “Tovariš Židan, zakaj pa tega niste predlagali takoj, ko ste pred slabimi štirimi leti sklenili koalicijo z SMC in DeSUS?” Nadalje Židan trobezlja, da niso podprli razrešitve do konca nesposobne ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc zato, ker so se “držali koalicijske pogodbe!” “Dajte, tovariš Židan, o vseh nečednostih Kolarjeve in njenih prišepetovalcev ste pohlevno molčali zato, ker ste se bali, da vas bo v nasprotnem primeru samorazglašeni veliki etik Miro Cerar nagnal iz koalicije! Zato ste se tudi mirno odrekli bivšemu obrambnemu ministru Janku Vebru. Če bi vas nagnali iz vlade, ne bi bilo več ministrskih foteljev, dobro plačanih službic po kabinetih, upravah, nadzornih odborih podjetij v državni lasti, službenih potovanj, avtomobilov, vsakodnevnega pojavljanja v medijih … kajne tovariš Židan?” je prepričana.

Stranka SD s Kopač Mrakovo in Katičevo težko kritizira ministre iz drugih dveh koalicijskih strank
Vodilni predstavniki stranke SD skupaj z Dejanom Židanom po njenih besedah zelo težko kritizirajo ministre iz drugih dveh koalicijskih strank, saj ministrici Anja Kopač Mrak in Andreja Katič ne predstavljata primera etično neoporečnega in strokovno odličnega ministrovanja. Slovenska vojska je namreč v času Katičeve (za katero po njenih besedah člani stranke SD pravijo, da o vprašanjih obrambe in varnosti nima pojma) postala karikatura sama sebe, namreč, profesionalni vojaki jo množično zapuščajo, saj nimajo dostojnih škornjev, uniform in sodobne oborožitve, partnerji iz Nata pa se nam posmehujejo, vojaški ladji Triglav pa so odpovedali motorji … Ob tem se sprašuje: “Tovariš Židan, zakaj niste zahtevali odstopa Katičeve, ki očitno ni primerna za mesto ministrice za obrambo? Jasno je, da si tega niti v sanjah ne upate, kajti tako bi se hudo zamerili zelo vplivnemu šaleškemu lobiju, ki mu Katičeva pripada.”  

Foto: STA

Na koncu nekdanja članica stranke SD poudarja: “Odločitev o tem, katero stranko oziroma listo bo podprl 3. junija, je v rokah vsakega volivca/volivke, vse, ki pa ste moje pismo prebrali, želim na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj s to stranko opozoriti, da stranka SD predstavlja naslednico in zagovornico najmračnejšega obdobja v novejši zgodovini Slovenije. Predvsem pa je to stranko, ki med vsemi političnimi strankami pri nas najbolj uteleša korupcijo, klientelizem in upravljalsko nesposobnost. Da ne boste potem rekli, da niste bili posvarjeni …”

H. M.