fbpx

Počitniški Cerar obiskal črnogorske Cetinje, kjer naivno verjamejo, da je Miro naš najljubši politik. Raziskave pa kažejo, da je državljane hudo razočaral

Foto: Instagram

V ponedeljek se je Miro Cerar, ki počitnikuje v Črni gori, sestal s tamkajšnjim cetinjskim županom. O tem je poročala tamkajšnja spletna stran, ki je našega Cerarja opisala kot najbolj priljubljenega politika v Sloveniji. In kje je sploh pridobila te podatke? Mogoče jim je to natvezil celo Cerar sam, saj slovenske javnomnenjske raziskave kažejo popolnoma drugačno sliko.

Predsednik vlade Republike Slovenije Miro Cerar dopustuje v Črni gori. Včeraj se je srečal z županom prestolnice Cetinje, Aleksandrom Bogdanovićem, ta pa se mu je zahvalil za podporo, ki jo je Slovenija izkazala Črni gori v procesu pridružitve k evroatlantski povezavi. Izrazil je hvaležnost za strokovno in prijateljsko podporo naše države v procesu evropskega povezovanja, saj je Slovenija Črni gori v tem zahtevnem procesu zelo pomagala.

Tamkajšnji župan je počitniškega Cerarja obvestil o projektih, ki se izvajajo v črnogorski prestolnici, in o dejavnostih mestne uprave na področju mednarodnega sodelovanja. Naš premier je izrazil zadovoljstvo nad projekti, ki jih oblasti v Črni gori izvajajo s pomočjo nepovratnih sredstev iz mednarodnih skladov. Poudaril je, da je pomembno spodbuditi vlagatelje in ustvariti ugodno poslovno okolje. Črnogorcem je tudi dejal, da bo o dogajanju in o možnostih, ki jih imajo v njihovi državi, obvestil celo naše, slovenske vlagatelje. Pogovorom med Bogdanovićem in Cerarjem sta se pridružila tudi slovenski veleposlanik v Črni gori Mitja Močnik in predsednik skupščine prestolnice Jovan Martinović.

Foto: Instagram

Od kod Črnogorcem misel, da je Cerar najbolj priljubljen slovenski politik?
V času svojega bivanja v glavnem mestu Črne gore je omenjeni politik med drugim obiskal tudi dvor kralja Nikole, muzej in nacionalni park Lovćen. Spletna stran Cetinja je o tem poročala svojim prebivalcem in Cerarja opisala kot uglednega slovenskega pravnika in profesorja na Pravni fakulteti v Ljubljani. Ob tem je dodala, da je med slovenskimi državljani najbolj priljubljen politik. Zanimivo je, da slovenski državljani o tem ne vemo ničesar.

Črnogorci menijo, da je Cerar v Sloveniji najljubši politik. Od kod jim ta misel? Če je črnogorski predsednik najbolj popularna politična osebnost svoje države, slovenski to zagotovo ni, pa vendar so to kar javno zapisali na svojem portalu.

Ubogi Cerar je na lestvici priljubljenosti v resnici čisto na dnu
Če že govorimo o lestvici priljubljenih politikov, je naš Cerar čisto na repu. Politični barometer kaže, če mu gre verjeti, da ima bore malo podpornikov. Teh je vedno manj, glede na raziskave pa mu je v času od prejšnjega meseca upadla še ta podpora, ki jo je premogel. Manj podpore imajo samo še Zmago Jelinčič, ki mu podpora sicer raste, Zoran Janković in Alenka Bratušek. Za nobenega izmed njih ne kaže, da se bo povzpel proti vrhu. Mogoče pa je za Cerarja velik dosežek že to, da se nahaja med zadnjimi štirimi in na višja mesta sploh ne cilja. V tem primeru je svoje že dosegel. Glede na dosežke trenutne vlade njegova (ne)priljubljenost sploh ne preseneča. Verjetno je zgrešil kariero, ki je očitno zgolj eden izmed njegovih hobijev. Igranje kitare naj bi mu šlo od rok veliko bolje. Slednje sicer ni preverjeno, a glede na to, kako se je kot predsednik vlade izkazal, bi lahko bilo res.

Foto: Youtube

Javnomnenjska raziskava potrjuje, da Cerarjevo vlado podpira le še tretjina
Kot smo poročali že prejšnji mesec, bi po javnomnenjski anketi agencije Parsifal, če bi bile volitve letos, zagotovo slavila Janševa SDS, ki že 5 mesecev ohranja podporo nad 25 %. Cerarjeva SMC je ne dohaja in je v relativno velikem zaostanku. Podpira jo le dobra tretjina državljanov, več kot polovica slovenskega ljudstva pa je nad Cerarjevo vlado vidno razočarana. Anketa, izvedena med 4. in 6. julijem letos, je na vzorcu 620 anketirancev pokazala, da je več kot polovica državljanov s trenutno vlado povsem nezadovoljna (58,2 %). Vlada Mira Cerarja ni upravičila pričakovanj, z njegovim delom pa so najbolj nezadovoljni v srednji starostni skupini (35‒54 let) s 65,3 %, tem sledijo mladi (18‒34 let) s 63 %. Na podlagi izobrazbene strukture so najbolj kritični tisti s srednjo (64,5 %) in poklicno (61,1 %) izobrazbo. Tudi v vseh ostalih izobrazbenih strukturah odstotek nezadovoljstva presega polovico anketirancev.

A. L.