Podjetnika o novi koalicijski pogodbi: Pripravljavci dokumenta živijo na drugem planetu!

Podjetnika Janez Rihter in Aleš Štrancar. (Foto: sbc, sta)

“Komentiranje ekonomskih izhodišč koalicijske pogodbe je v tem trenutku izguba časa. Ali pripravljavci dokumenta živijo na drugem planetu ali pa so še pijani od volilne zmage. Počakajmo, da zasedejo ministrska mesta in se seznanijo z realnostjo,” meni glede nove koalicijske pogodbe podjetnik Aleš Štrancar. 

Nova koalicijska pogodba je poskrbela za vznemirjenje zlasti med gospodarstveniki. Zdi se, da je predvsem pisana na kožo skrajni Levici oziroma parapolitični civilni družbi z Metelkove in ne gospodarstvu in njegovim težavam. Programske smernice Gibanja Svoboda so kajpak neke vrste “črna luknja”. Seveda obstaja spisek všečnih želja, zmetanih na kup pet minut pred dvanajsto. Za mnenje smo povprašali dva gospodarstvenika, kot prvega podjetnika Aleša Štrancarja iz BIA Separations, ki je ponovil svoj komentar: “Komentiranje ekonomskih izhodišč koalicijske pogodbe je v tem trenutku izguba časa.”

Ali pripravljavci dokumenta živijo na drugem planetu ali pa so še pijani od volilne zmage. Počakajmo, da zasedejo ministrska mesta in se seznanijo z realnostjo. Bomo mogoče potem videli dokument, ki si bo zaslužil komentar.” Štrancar dopušča možnost, da je trenutni dokument predstavljen zgolj za potrebe potešitve t. i. civilne družbe, dejanska politika v ozadju pa bo tekla po čisto drugih tirih. Tovrstno manipulacijo je naša t. i. levica v zadnjih 25 letih izpilila skoraj do popolnosti.

Nova koalicijska pogodba je v znamenju skrajne Levice. Luka Mesec in Miha Kordiš (Foto: STA)

Svoj komentar je podal še Janez Rihter, direktor podjetja Rihter d. o. o.: “Koalicijsko pogodbo vidimo kot zelo zapleteno. Je preveč kompleksna, zastavlja preveč, celo kontradiktornih tem.” Prepričan je, da bo težko uresničljiva in da bi lahko bila preveč “revolucionarna”. Nekatere teme bi čez leta sicer utegnile postati aktualne, kar pa je v tem trenutku še prezgodaj. Predvsem pa je pisana na kožo ene stranke – Levice. Obenem se postavlja vprašanje, ali ima mandatar Robert Golob vse pod nadzorom in pregled nad tem, kaj se sprejema, ali pa je program le posledica široko zastavljenih ciljev.

Domen Mezeg