fbpx

Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič glede dopisa Erjavca: “V zadnjem času se to, da ga Knovs postavi na laž, ministru Karlu Erjavcu dogaja vsak teden!”

Foto: STA/Nova24TV

Nervoza in obup obrambnega ministra Karla Erjavca pred petkovo interpelacijo občutno naraščata. Drugače si ni mogoče razlagati, zakaj je nedavno poslal dopis, naslovljen na predsednika Državnega zbora RS Dejana Židana, v katerem izraža mnenje, kako naj bi komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pri svojem delovanju presegala svoje pristojnosti in naj bi se jo zlorabljalo za doseganje političnih ciljev njenih posameznih članov. Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič glede dopisa izpostavlja, da je žalostno ministrovo nepoznavanje zakonov. “V zadnjem času se namreč to, da ga Knovs postavi na laž, ministru Karlu Erjavcu dogaja vsak teden.” 

Čeprav večni minister Erjavec poudarja, kako naj bi se zavedal nujnosti parlamentarnega nadzora nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, sebi v bran le nekaj dni pred začetkom petkove izredne seje pošilja dopis, v katerem obtožuje Knovs preseganja svojih pristojnosti, opredeljenih z zakonom o parlamentarnem nadzoru varnostnih in obveščevalnih služb ter poslovnikom državnega zbora, posamezne člane Knovsa, sicer ne poimensko, pa celo obtožuje, kako naj bi komisijo zlorabljali za doseganje političnih ciljev.

Čeprav je pravnik, z zakonodajo očitno ni seznanjen
Poslanec Mahnič je za Nova24TV povedal, da je žalostno, da minister za obrambo, ki je po poklicu pravnik, ne pozna zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. “Naloga Knovsa ni samo preverjanje odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih, ampak tudi preverjanje zakonitosti delovanja obveščevalnih in varnostnih služb. Knovs je edini nadzorni organ, ki ima pristojnost, da vsaj v omejenem obsegu zaščiti tiste, proti katerim je uporabljena zloraba obveščevalnih in varnostnih služb. S strani OVS so nam jasno povedali, da so se ukvarjali oziroma preiskovali tudi nočno streljanje na Počku v primeru vojaške vaje Sokol. To pomeni, da Knovs lahko in mora raziskati delovanje OVS v tem primeru in s tem ne krši svojih pooblastil.”

“Da bi lahko to naredili učinkovito, potrebujemo določene dokumente, med njimi tudi tistega, ki nam ga je izročil brigadir Miha Škerbinc in bil zaradi tega šikaniran s strani vodstva MORS in SV,” poudarja Mahnič in dodaja, da ko bodo preučili vse dokumente, ki jih že imajo in za katere so že zaprosili, bodo lahko pristojne na OVS vprašali, na kakšen način so postopali v tem primeru in kakšni so njihovi izsledki. “Vse to je nadzor na obveščevalnimi in varnostnimi službami in takšen mora tudi ostati,” poudarja Mahnič. Mahnič verjame, da je sila neugodno za obrambnega ministra, če ga Knovs na podlagi pogovorov s povabljenimi pričami na zaslišanju ali na podlagi uradnih dokumentov postavi na laž. “V zadnjem času se namreč to, da ga Knovs postavi na laž, ministru Karlu Erjavcu dogaja vsak teden,” poudarja kritično.

Erjavcu zaslišanje Škerbinca ni dišalo
V svoji argumentaciji se je Erjavec fokusiral na zaslišanje pripadnika Slovenske vojske, brigadirja Mihe Škerbinca, na 4. nujni seji 13. junija 2019, po koncu katere je Mahnič povedal, da je toliko bolj prepričan, da je minister Erjavec dobesedno laž na dveh nogah, saj je lagal tako v primeru razrešitve Škerbinca kot tudi glede nočnega streljanja na Počku. Erjavec je zatrdil, da naj ga sicer ne bi motilo, da je Knovs na sejo povabil Škerbinca, saj Knovsu to omogoča 32. člen zakona o parlamentarnem nadzoru varnostnih in obveščevalnih služb. Motilo naj bi ga le, da ministrstvo za obrambo glede vabila Škerbinca ni bilo seznanjeno.

Ob tem se Erjavec sprašuje, kako to, da Škerbinca zaradi dejstev v zvezi z opravljenim nadzorom pooblaščene skupine Knovsa na sedežu Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo RS (OVS MORS), ki je potekal 23. aprila 2019, niso povabili že prej. Kritično je spomnil na interpelacijo zoper sebe, ki je bila s prvopodpisanim Danijelom Krivcem vložena 13. maja 2019, v kateri mu je očitana zloraba OVS MORS in jo v celoti zavrača, ob tem pa dodaja celo prepričanje, kako naj bi Kmpvs na podlagi njegovega odgovora preverjal dejstva. V dopisu je zapisal, da ga moti, da Knovs od ministrstva ni zahteval dodatnih dokumentov v zvezi z izvedenim nadzorom OVS.

Foto: STA

Očitno je, da je Erjavca pričanje Škerbinca zelo razjezilo, saj je Škerbinc kot dokaz komisiji predložil dokument Poročilo o izvajanju aktivnosti na OSVAD Poček, ki ga je na ministra za obrambo naslovila načelnica Generalštaba SV: “Iz obvestila odobrenih aktivnosti na območju poligona Poček za mesec marec 2019 izhaja, da so bile aktivnosti načrtovane in sovpadajo z ostalimi načrti in ukazi ter da je bila o njih obveščena javnost.” Spomnimo, da je Erjavec zatrdil, da za to streljanje niso vedeli. Mahnič je razkril tudi del dokumenta, ki dokazuje, da brigadir Škerbinc ni kršil povelj načelnice Generalštaba SV, in ostro poudaril: “Če minister tako laže vsem nam, potem Karl Erjavec ne sme več biti minister. Danes laže o tem, jutri o arbitraži, pojutrišnjem o čem drugem.”

Vzdušje je napeto
Po besedah Mahniča je vzdušje pred petkovo interpelacijo precej napeto, kar je pripisal temu, da je minister očitno zlorabil obveščevalno-varnostno službo, predvsem pa lagal v zvezi s streljanjem na Počku. Prepričan je, da če bi imeli v petek tajno glasovanje, bi minister zagotovo padel. Nedvomno bo po njegovo zanimivo spremljati rezultat interpelacije glede na to, da se v ozadju dogajajo nekakšna kupčkanja, tudi izsiljevanje Levice glede prodaje Abanke. Mahnič poudarja, da če bi bili normalna država, do interpelacije sploh ne bi prišlo, saj bi minister že prej sam odstopil ali pa bi ga na podlagi dokazov, ko je minister zavajal javnost, lagal in zlorabil OVS, premier že razrešil. “Ko minister pride do te faze, da začne govoriti, kar je govoril medijem v petek, torej da v koalicijski pogodbi jasno piše, da se interpelacij ne podpira, in da je tudi z Levico podpisana pogodba, da se interpelacij ne podpira, to pomeni, da  nima nobenih argumentov več in se sklicuje samo še na to, kar piše v koalicijski pogodbi,” je prepričan Mahnič

Erjavcu sicer še nobena afera doslej ni prišla do živega, a njegove nedavne izjave in pošiljanje dopisa, kot je ta, dajejo vedeti, da se zaveda, da le ni tako nedotakljiv.

H. M.