Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič glede dopisa Erjavca: “V zadnjem času se to, da ga Knovs postavi na laž, ministru Karlu Erjavcu dogaja vsak teden!”

Foto: STA/Nova24TV

Nervoza in obup obrambnega ministra Karla Erjavca pred petkovo interpelacijo občutno naraščata. Drugače si ni mogoče razlagati, zakaj je nedavno poslal dopis, naslovljen na predsednika Državnega zbora RS Dejana Židana, v katerem izraža mnenje, kako naj bi komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pri svojem delovanju presegala svoje pristojnosti in naj bi se jo zlorabljalo za doseganje političnih ciljev njenih posameznih članov. Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič glede dopisa izpostavlja, da je žalostno ministrovo nepoznavanje zakonov. “V zadnjem času se namreč to, da ga Knovs postavi na laž, ministru Karlu Erjavcu dogaja vsak teden.” 

Čeprav večni minister Erjavec poudarja, kako naj bi se zavedal nujnosti parlamentarnega nadzora nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, sebi v bran le nekaj dni pred začetkom petkove izredne seje pošilja dopis, v katerem obtožuje Knovs preseganja svojih pristojnosti, opredeljenih z zakonom o parlamentarnem nadzoru varnostnih in obveščevalnih služb ter poslovnikom državnega zbora, posamezne člane Knovsa, sicer ne poimensko, pa celo obtožuje, kako naj bi komisijo zlorabljali za doseganje političnih ciljev.

Čeprav je pravnik, z zakonodajo očitno ni seznanjen
Poslanec Mahnič je za Nova24TV povedal, da je žalostno, da minister za obrambo, ki je po poklicu pravnik, ne pozna zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. “Naloga Knovsa ni samo preverjanje odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih, ampak tudi preverjanje zakonitosti delovanja obveščevalnih in varnostnih služb. Knovs je edini nadzorni organ, ki ima pristojnost, da vsaj v omejenem obsegu zaščiti tiste, proti katerim je uporabljena zloraba obveščevalnih in varnostnih služb. S strani OVS so nam jasno povedali, da so se ukvarjali oziroma preiskovali tudi nočno streljanje na Počku v primeru vojaške vaje Sokol. To pomeni, da Knovs lahko in mora raziskati delovanje OVS v tem primeru in s tem ne krši svojih pooblastil.”

“Da bi lahko to naredili učinkovito, potrebujemo določene dokumente, med njimi tudi tistega, ki nam ga je izročil brigadir Miha Škerbinc in bil zaradi tega šikaniran s strani vodstva MORS in SV,” poudarja Mahnič in dodaja, da ko bodo preučili vse dokumente, ki jih že imajo in za katere so že zaprosili, bodo lahko pristojne na OVS vprašali, na kakšen način so postopali v tem primeru in kakšni so njihovi izsledki. “Vse to je nadzor na obveščevalnimi in varnostnimi službami in takšen mora tudi ostati,” poudarja Mahnič. Mahnič verjame, da je sila neugodno za obrambnega ministra, če ga Knovs na podlagi pogovorov s povabljenimi pričami na zaslišanju ali na podlagi uradnih dokumentov postavi na laž. “V zadnjem času se namreč to, da ga Knovs postavi na laž, ministru Karlu Erjavcu dogaja vsak teden,” poudarja kritično.

Erjavcu zaslišanje Škerbinca ni dišalo
V svoji argumentaciji se je Erjavec fokusiral na zaslišanje pripadnika Slovenske vojske, brigadirja Mihe Škerbinca, na 4. nujni seji 13. junija 2019, po koncu katere je Mahnič povedal, da je toliko bolj prepričan, da je minister Erjavec dobesedno laž na dveh nogah, saj je lagal tako v primeru razrešitve Škerbinca kot tudi glede nočnega streljanja na Počku. Erjavec je zatrdil, da naj ga sicer ne bi motilo, da je Knovs na sejo povabil Škerbinca, saj Knovsu to omogoča 32. člen zakona o parlamentarnem nadzoru varnostnih in obveščevalnih služb. Motilo naj bi ga le, da ministrstvo za obrambo glede vabila Škerbinca ni bilo seznanjeno.

Ob tem se Erjavec sprašuje, kako to, da Škerbinca zaradi dejstev v zvezi z opravljenim nadzorom pooblaščene skupine Knovsa na sedežu Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo RS (OVS MORS), ki je potekal 23. aprila 2019, niso povabili že prej. Kritično je spomnil na interpelacijo zoper sebe, ki je bila s prvopodpisanim Danijelom Krivcem vložena 13. maja 2019, v kateri mu je očitana zloraba OVS MORS in jo v celoti zavrača, ob tem pa dodaja celo prepričanje, kako naj bi Kmpvs na podlagi njegovega odgovora preverjal dejstva. V dopisu je zapisal, da ga moti, da Knovs od ministrstva ni zahteval dodatnih dokumentov v zvezi z izvedenim nadzorom OVS.

Foto: STA

Očitno je, da je Erjavca pričanje Škerbinca zelo razjezilo, saj je Škerbinc kot dokaz komisiji predložil dokument Poročilo o izvajanju aktivnosti na OSVAD Poček, ki ga je na ministra za obrambo naslovila načelnica Generalštaba SV: “Iz obvestila odobrenih aktivnosti na območju poligona Poček za mesec marec 2019 izhaja, da so bile aktivnosti načrtovane in sovpadajo z ostalimi načrti in ukazi ter da je bila o njih obveščena javnost.” Spomnimo, da je Erjavec zatrdil, da za to streljanje niso vedeli. Mahnič je razkril tudi del dokumenta, ki dokazuje, da brigadir Škerbinc ni kršil povelj načelnice Generalštaba SV, in ostro poudaril: “Če minister tako laže vsem nam, potem Karl Erjavec ne sme več biti minister. Danes laže o tem, jutri o arbitraži, pojutrišnjem o čem drugem.”

Vzdušje je napeto
Po besedah Mahniča je vzdušje pred petkovo interpelacijo precej napeto, kar je pripisal temu, da je minister očitno zlorabil obveščevalno-varnostno službo, predvsem pa lagal v zvezi s streljanjem na Počku. Prepričan je, da če bi imeli v petek tajno glasovanje, bi minister zagotovo padel. Nedvomno bo po njegovo zanimivo spremljati rezultat interpelacije glede na to, da se v ozadju dogajajo nekakšna kupčkanja, tudi izsiljevanje Levice glede prodaje Abanke. Mahnič poudarja, da če bi bili normalna država, do interpelacije sploh ne bi prišlo, saj bi minister že prej sam odstopil ali pa bi ga na podlagi dokazov, ko je minister zavajal javnost, lagal in zlorabil OVS, premier že razrešil. “Ko minister pride do te faze, da začne govoriti, kar je govoril medijem v petek, torej da v koalicijski pogodbi jasno piše, da se interpelacij ne podpira, in da je tudi z Levico podpisana pogodba, da se interpelacij ne podpira, to pomeni, da  nima nobenih argumentov več in se sklicuje samo še na to, kar piše v koalicijski pogodbi,” je prepričan Mahnič

Erjavcu sicer še nobena afera doslej ni prišla do živega, a njegove nedavne izjave in pošiljanje dopisa, kot je ta, dajejo vedeti, da se zaveda, da le ni tako nedotakljiv.

H. M.

 • antimur

  V kolikor Erjavca ne bo odnesla interpelacija, ga moramo zavedni državljani, kajti kakšne idiotarije zganja ta omejena in pokvarjena kučanistična driska, presega vse meje normalnega dojemanja.

  • AlojzZ

   Ja, se strinjam!

  • Miro Jereb

   Mogoče repriza sodnice v MB ?

   • samotoje

    Če ne najdeš nobenih inteligentnih argumentov za to, da mora Erjavec izginiti iz politike, potem tu nasilje ne rešuje ničesar.

 • montyamp

  A je Ehjavec mogoče komunist ???
  LAŽ JE NESMRTNA DUŠA KOMUNIZMA .
  Resnico varujejo bataljoni laži .

  • stane

   Ce se druzi s kuckanom in ostalimi rdecimi kriminalci,je on enak.

 • RATATA

  Satanistični iluminati so antačbl!
  Pogojno, vsaj da se vsi in vse povezave obelodanijo je možen le postopek: ovadba-obtožba-obsodba!

 • Miro Jereb

  A ga niso enkrat že ene kante za smeti odnesle ?

  • stane

   So ja.

 • večni srb

  Bravo Mahnič, čeprav ga ljudje načelno ne marajo, ta fant zgleda sploh ni tak idiot. Seveda je mesar laž na dveh nogah, pravo je verjetno študiral v družinski mesnici, v Belgiji, medtem ko je klal jagenjčke.in ovce.

  Naša nato soldateska je pa zrela za Hag, Mahnič ne bo zmogel sam vseh teh pritiskov, in tudi dvomim, da ve za vsako svinjarijo državnih teroristov, ki naj bi jih miril Knovs, da se popolnoma ne razčlovečijo. Ker kaj to pomeni, da mora nekdo nadzirati vojaško policijo, a pri nas divja kakšna vojna mogoče, proti komu točno pa, če smem zvedeti, za začetek?
  Dovolj je bilo zajebancije, na Evropska sodišča bo treba, Mahnič pa medtem rabi okrepitve v boju proti vodji komunističnih fašistov.

 • VERZIFIKATOR

  Žanka Karolinca Mahne Kantič

  MAH PO KANTI

  V kante, vemo, se smeti odlaga,
  za smetarja vemo, kaj počenja,
  vsako jutro isto se začenja,
  smet na smet, vse isto se prelaga.

  Enkrat letel neki je smetarček,
  le zavoljo kant napačne forme,
  so odnesle ga smetarske norme,
  se potuhnil je kot skrušen starček.

  V pokoj, rekli so, naj brž ga dajo,
  saj smetem več niti ni dorasel,
  fant ne vede se, kot se odrasel,
  a čez čas ga v službi spet imajo.

  Na odpad vojaški fant gre v službo,
  tam med tisto šaro zarjavelo
  dajo nesposobnežu spet delo,
  da odslužil malo bi za družbo.

  Pa resnica kmalu se izkaže,
  v vojski kante so do vrha polne,
  vsa armada že smetarja kolne,
  ta, da prazne so, v obraz se laže.

  Od smeti neznosno zaudarja,
  vse od gnitja je rdeče rjavo,
  a smetar sklicuje se na pravo,
  po pokrovih kant zaman udarja.

  Si, slabo, smetarček, kanto tolkel,
  v lastne si zatekel se pomije
  glas iz higienske komisije
  reče, jasen glas, prav nič zamolkel.

  Mahnil glas smetarčka je po glavi,
  da so kante se mu prevrnile,
  rjave brozge je izteklo gnile
  toliko, da se nazaj ne spravi.

  Mah po kanti bo usoden tale,
  so porekle žabe v bližnji mlaki,
  znašel se smetarček je v kloaki,
  mu kantato bodo zaregljale.

 • stajerc5

  Kahla, kahla je polna in se drek preliva! Izpenzioniralo in izministrilalo se ti je! Do you remember: Gotof si ali odfukat ga je treba!???

 • Janez Kepic-Kern

  MALO
  SKOKA V POLPRETELO ZGODOVINO.
  JA?
  KAM SO PA IZGINILI TISTI NE POSEBNO PRIJETNI – ŠTAJERSKI NEMCI.
  AMPAK:
  Brata Walter in Alfonz WANKMUELLER
  iz okoliša Ptuj
  sta razkrila – nekaj zelo zanimivega,
  sa JE BI NJUN SOŠOLEC – KAR – T.I. MARŠAL T.I. TITO !

  IZTOK PUŠNIK
  – JE VERJETNO PO PREDNIKIH – NEMŠKEGA RODU.
  VELIKO NEMCEV,
  KI SO PRED 2. VOJNO ŽIVELI V SLOVENIJI JE PO VOJNI- ODŠLO,
  BILI SO IZSELJENI
  ALI SO BILI MORDA KAR POBITI.
  NPR.
  Pri Ptuju so živeli-WANKMUELLERJI !
  Albin WANKMUELLER je bil verjetno nemškutarski
  ravnatelj nemške šole pred Ptujem – RANN BEI PETTAU, Breg pri Ptuju..
  DR.
  ALFONZ WANKMUELLER JE BIL VIŠJI NADZORNI ZDRAVNIK ZA MARIBOR – med vojnama.
  Nobene
  slike, nič podatkov o dveh pomembnih javnih osebah – WANKMUELLER!
  Morda
  zato , ker je WALTER WANKMUELLER, brat Alfonza W.
  za časopise izpričal,
  da
  ja bil t.i. MARŠAL TITO – S O Š O L E C
  bratov
  WANKMUELLER – V KONVIKTU ST. Paul V AVSTRIJI.
  A?
  Ti – IZTOK PUŠNIK – KAJ VEŠ – O TEM ? LR. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  “KO JE BIO TITO”
  MOMČILO JOKIĆ
  https://www.youtube.com/wat

 • Povprečen Državljan

  Podpredsednik komisije Blacktie Mlečnozobi Mahnič prevzema glavno besedo v KNOVS.Tipično ravnanje samovšečneža in samopomembneža z rjavim smrčkom.Predsednik komisije je Tonin.Ste pozabili????

  • Janez Kepic-Kern

   Ja !
   OKREPITI BO TREBA “INFO-DRŽAVNE ORGANE” NAŠE R. SLOVENIJE.
   VELIKO
   NOVIH- ZBRK
   ŽAL
   OSTANE NERAZREŠENIH.
   CELO TE
   ZELO STARE ZBRKE OKROG – OTROK,
   KI
   JIH DEJANSKO JE
   IN KI NAJ BI JIH RODILA – TAM OKROG 1892. LETA – Marija JAVERŠEK-BROZ.
   CELO
   TAKO STARE – ZBRKE – NISO – RAZREŠENE ! Se zdi.

   MALO ODDIHA – OD TEŽKE TEME
   S
   ŠE TEŽJO TEMO.

   Malo – ODDIHA !

   ŠALA,
   KI JE TUDI – RESNO VPRAŠANJE !

   SLIŠI SE SMEŠNO: ampak – jaz, Janez Kepic_Kern – resmo – še vedno ne vem,
   katera
   ŽENSKA – ZA VRAGA – JE ZARES RODILA T.I. MARŠALA – TITA !
   Ali
   kdo od vas beročih – to ve?
   rojstna matična knjiga z – dunaja – jasno pove,
   da
   je – Marija BROZ-JAVERŠEK – leta 1892,
   na Dunaju
   rodilla fantka z imenom FRANZ BROZ !
   Torej?
   Istega – 1892. leta – v maju 1892 – NI MOGLA RODITI
   – niti
   Josipa BROZA – KOVINARJA, KI JE HODIL V VAJENIŠKO ŠOLOV SISKU,
   – NITI
   T.I. MARŠALA TITA, ki nikoli ni trdil, da bi bil rojen na Dunaju – kot – FRANZ BROZ !
   Čudno,
   ZELO ČUDNO – MAR NE ?
   Z
   MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA” L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
   P.S.
   “SLOVENIANA”

   https://sloveniana.si/ident
   Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

   Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

   Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

   CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

   Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

   Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

   Vprašanje ni šaljivo,

   ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

   L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

   P.S.
   KONEC ŠALE,
   KI JE V OSNOVI – RESNO VPRAŠANJE.
   VIR,
   https://sloveniana.si/ident

   • Povprečen Državljan

    Ti je zmanjkalo tablet ???

 • piko8

  kahl je za Slovensko Vojsko bolj nevaren, kot Koloradski Hrošč za Krompir!!!

 • xtc

  Realno takole že samo nagovarjanje Židana za pomoč in obrambo bi v normalni državi odnesla oba,če se nebi predsednik partlamenta distanciral od zmazka.

 • Janez Kepic-Kern

  IN ŠE TU !
  ZA LAHKO NOČ
  nam bo pa morda – IZTOK PUŠNIK,
  KI JE
  PO PREDNIKIH – NEMŠKEGA RODU – POVEDAL
  ka je to

  WAS IST DAS – “H A U S U N T E R R I C H T” ?

  To je nekaj,
  česar verjetno nihče od nas – ni bil deležen – namreč !

  Tista nemška beseda pomeni – ŠOLANJE – NA DOMU
  S
  PLAČANIMI – UČITE LJI, PROFESORJI !
  V Avstriji je tak način šolanja otrok – možen in tradicionalen in ga imajo – še danes.
  Preprosto mu rečejo
  PRIVATISTIČNI, EXTERNISTIČNI NAČIN ŠOLANJA OTROK – NA DOMU OTROK.
  Starši
  tak način šolanja njih otrok – PRIJAVIJO ŠOLSKEMU SVETU,
  KI
  TAK NAČIN – PONAVADI – ODOBRI,če so starši dovolj bogati in izbrani učitelji na domu – dobri.
  Otrok ob rokih poaga izpite, ima preverjanje znanj itd.
  Skratka – TO JE AVSTRIJA !
  Vse
  več dokazov je,
  da je bil takega – “PRIVILEGIRANEGA” NAČINA – ŠOLSKEGA UČENJA NA DOMU
  VSAJ
  DO
  NJEGA 18.LETA DELEŽEN T.I. MARŠAL TITO.
  VEČ
  O TEM – MORDA JUTRI !
  ZAENKRAT PA PONOVIM – SPODNJE.

  Morda
  nam bo pa Ptujčan
  IZTOK PUŠNIK
  – KAJ – PRIPOMOGEL – PRi RAZKRIVANJU
  ČUDNIH
  STARIH ZBRK – NPR. OKROG OTROK – Marije JAVERŠEK-BROZ !?
  STARA
  NEMŠKA – PTUJČANA – brata Walter in Alfonz WANKMUELLER
  sta
  veliko povedala s tem, da sta javno v medijih –
  povedala,
  dda je bil – t.i. MARŠAL TITO – njun SOŠOLEC V KONVIKTU ST. PAUL V AVSTRIJI ”
  OSZALO
  NAM BO MORDA POVEDAL PTUJČAN – IZTOK PUŠNIK ?
  Morda ?
  Patudi, če nič od tega ne ve in ne izve – bodo pa – drugi !?
  MALO ODDIHA – OD TEŽKE TEME
  S
  ŠE TEŽJO TEMO.

  Malo – ODDIHA !

  ŠALA,
  KI JE TUDI – RESNO VPRAŠANJE !

  SLIŠI SE SMEŠNO: ampak – jaz, Janez Kepic_Kern – resmo – še vedno ne vem,
  katera
  ŽENSKA – ZA VRAGA – JE ZARES RODILA T.I. MARŠALA – TITA !
  Ali
  kdo od vas beročih – to ve?
  rojstna matična knjiga z – dunaja – jasno pove,
  da
  je – Marija BROZ-JAVERŠEK – leta 1892,
  na Dunaju
  rodilla fantka z imenom FRANZ BROZ !
  Torej?
  Istega – 1892. leta – v maju 1892 – NI MOGLA RODITI
  – niti
  Josipa BROZA – KOVINARJA, KI JE HODIL V VAJENIŠKO ŠOLOV SISKU,
  – NITI
  T.I. MARŠALA TITA, ki nikoli ni trdil, da bi bil rojen na Dunaju – kot – FRANZ BROZ !
  Čudno,
  ZELO ČUDNO – MAR NE ?
  Z
  MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA” L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  “SLOVENIANA”

  https://sloveniana.si/ident
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

  P.S.
  KONEC ŠALE,
  KI JE V OSNOVI – RESNO VPRAŠANJE.
  VIR,
  https://sloveniana.si/ident

 • Franc Šink

  Erjavec se pa res ne more pomiriti z tem, da je postal totalna politična zguba.

  • Nata

   Srčno upam, da se bo tako zavozljal, da ga niti Alksander Veliki ne bi mogel presekati. . . . . Vendar pa bi slovenski narod skupaj imel to moč !

 • mapu

  Erjavc, naredi Slovencem uslugo in se dokončno zamrzni !!!!!