Nevladne organizacije molzejo: rastejo kot gobe po dežju, s tem pa tudi stotine milijonov evrov za njihove potrebe! Sedaj jasno, zakaj ob petkih protestirajo?

Datum:

S spletne strani Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) je jasno razvidno, koliko finančnih sredstev so nevladne organizacije prejele po posameznih letih iz državnega proračuna. Tako so na primer še leta 2003 prejele 166,76 milijona javnih sredstev, leta 2018 pa skoraj še enkrat toliko, to je 333,15 milijonov evrov. Upravičenih organizacij do sredstev je bilo več kot 15 tisoč!

Nevladne organizacije iz državnega proračuna vsakoletno prejmejo bajne vsote denarja od nas davkoplačevalcev. Ob tem so leta 2018 “311,41 milijonov evrov prejele od neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov”. V ta sklop spadajo ministrstva, občine, javne agencije in zavodi. Obenem so v istem letu prejele še 21,74 milijonov evrov od FIHA, ki se mu s celotnim imenom reče Fundacija za financiranje humanitarnih in invalidskih organizacij pa tudi s strani FŠO, ki je s polnim imenom Fundacija za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji. Ob tem je še navedeno, da so od vseh nakazil s strani proračunskih uporabnikov kar 68,14 odstotka finančnih sredstev, to je 212,21 milijona evrov, prejele prav tiste nevladne organizacije, “ki jim država priznava delovanje v javnem interesu.” Sredstva iz proračuna je leta 2018 sicer prejelo kar 15.691 že omenjenih organizacij, poroča CNVOS.

Preberite še: Kampanja levice proti dodatnim sredstvom v vojski je navadna farsa in drobiž v primerjavi s sredstvi, ki jih prejmejo nevladne organizacije in neobjektivna RTV!

Skupna količina finančnih sredstev, ki jih NVO-ji pridobijo iz javnih sredstev, je bila v porastu vse do leta 2011, ko je bilo prvič zaznati rahel padec glede na poprejšnje leto. Med leti 2012 in 2016 je bilo zaznati nihanje količine prejetih finančnih sredstev, od leta 2017 dalje pa lahko beležimo novo rast. Pomemben pa je tudi podatek, da se je leta 2018 skupna količina teh finančnih sredstev z ozirom na leto poprej, dvignila za 7,23 odstotka in je skupno znašala 333,15 milijonov evrov. Skupno NVO-ji sicer pridobijo več finančnih sredstev od posameznih občin kot pa od ministrstev. Vse od leta 2014 je sicer zaznan porast količine finančnih sredstev podeljenih s strani občin. “Podatki kažejo, da so tiste nevladne organizacije, ki jim država priznava delovanje v javnem interesu, zelo uspešne pri pridobivanju javnih sredstev.” Omembe vreden podatek pa je še ta, da je leta 2018, 21,55 odstotka vseh NVO-jev pridobilo kar 88,96 odstotka vseh razpoložljivih sredstev s strani posameznih ministrstev, kar skupno znaša 81,43 milijona od 99,91 milijona evrov. Na občinski ravni je ta odstotek malce nižji, saj znaša 74,45 procentov občinskih javnih sredstev, to je 85,90 milijona od 115,38 milijona evrov.

Finančna sredstva in njihov izvor iz katerih se napajajo NVO-ji, po posameznih letih. (Foto: CNVOS)

V zadnjem času je veliko prahu dvignil vladni predlog, da bi med leti 2021 in 2026 namenili dodatna sredstva za nujno modernizacijo slovenske vojske, ki bi skupno znašala 780 milijonov evrov, kar je okoli 130 milijonov letno. Skrajni čas je, da se vprašamo, za koga Slovenci trošimo zares ogromno denarja, koristi pa so vprašljive. S strani levega dela politike zato ne boste slišali pozivov k ukinitvi financiranja nevladnih organizacij in RTV, saj gredo milijarde v njihove žepe. Leve opozicijo prav tako ne zanima dejstvo, da nacionalna televizija letno prejme okoli 125 milijonov evrov, od tega okoli 100 milijonov evrov neposredno od nas davkoplačevalcev ter da je na njej zaposlenih kar trikrat preveč oseb, to je 2200. Seveda so tudi med nevladnimi organizacijami takšne, ki pomenijo skupno dobrobit, kot so na primer gasilci ali rdeči križ. Je pa potrebno nujno povedati, da tudi vojska ni namenjena le sama sebi, zlasti ne v današnjem času. Z vojsko bi namreč lahko omogočili boljšo zaščito državne meje in s tem razbremenili policijo, ki bi jo lahko prerazporedili po državi. Poleg tega se v Sloveniji dogajajo ujme in druge nesreče, vojska pa bi s svojo profesionalno opremo lahko priskočila na pomoč ljudem v stiski, zlasti pri reševanju življenj.

Javno financiranje NVO-jev s strani ministrstev in občin po posameznih letih. (Foto: CNVOS)

Domen Mezeg

 

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...