fbpx

“Nepristranskost” osrednjih medijev: Izjave strokovnjaka povzamejo samo takrat, ko jim ustreza za njihov politični boj

Foto: STA

“Ko Erbežnik “sesuje” ministra Dikaučiča, je za novinarje car. Ko pa sesuje sodni svet in Zakonjška, ga ignorirajo,” je raziskovalni novinar Bojan Požar razkrinkal primera dvoličnosti, ki kažeta na sporno prakso “neodvisnega”, “nepristranskega” in “transparentnega” novinarstva, ki se ga gredo slovenski osrednji mediji. 

Predstavljamo vam eklatanten primer načina delovanja slovenskih osrednjih medijev. Ko se “nabija” vlado Janeza Janše, so takšne novice v ospredju, ko pa ne, se jih preprosto prezre. V prispevku na portalu Požareport lahko jasno vidimo, kako dvolični so naši “neodvisni” in “nepristranski” mediji ter novinarji. Kot primer sta navedena dva dogodka iz kariere pravnika Anžeta Erbežnika. Tisti, ki se je pripetil pred dnevi, je v osrednjih medijih zakuhal pravcati vihar v skodelici kave. Erbežnik je namreč okrcal novega pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. Zgodbo so “neodvisni” družbeno-politični delavci nemudoma pograbili kot suho zlato, ker se je izkazala za obetavno municijo za rušenje vlade Janeza Janše.

Pred dnevi je Erbežnik sicer odstopil z mesta državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu. Njegova odstopna izjava je bila namenjena zlasti medijem in zainteresirani javnosti, v njej pa je ostro napadel nekdanjega šefa Dikaučiča. Kot je še navedeno, je spor po svoje razumljiv, in sicer zaradi velikih osebnostnih razlik med gospodoma. Požar je stvar tudi podrobneje pojasnil: “Kjer en ranjen državni sekretar, ko/ker ga minister ne povabi na pogovor z evropskim komisarjem, v sekundi pozabi, da je njegova služba imenovana politična funkcija, ne stroka in da ministrstvo vodi minister, državni sekretar pa je zgolj njegov namestnik.” 

Pravnik Anže Erbežnik je leta 2019 kritiziral Sodni svet in Emila Zakonjška, a so osrednji mediji to preprosto zamolčali. (Foto: Twitter)

Ključno pa je, da gre še za eno zgodbo o tranzicijskem novinarstvu ter “dobesedno srhljivem političnem aktivizmu”. Obstaja pa še ena zgodba izpred let, ko je Erbežnik sesuval Sodni svet in nekdanjega odvetnika Emila Zakonjška. Takrat je velika večina medijev primer preprosto prezrla, ker z vidika levega političnega aktivizma, s katerim je prežeto poročanje “neodvisnih” novinarjev, pač ni (bil) mikaven. Novinar Bojan Požar v svojem prispevku stvar podrobneje pojasnjuje: “Ker, vemo, sodni svet sodi med tiste pomembne in nedotakljive institucionalne vzvode, prek katerih slovenska tranzicijska levica še danes trdno kontrolira slovensko pravosodje.” 

Pismo pravnika Anžeta Erbežnika. (Foto: Twitter)

Erbežnik je bil do Sodnega sveta kritičen leta 2019, ko je kandidiral za sodnika splošnega sodišča EU v Luksemburgu. Njegovo pismo je tudi tedaj prišlo v javnost, zato ga v prispevku prilagamo, ker je aktualno še danes. Požar: “Novinarji in seveda tisti del opozicijske politike, ki je včeraj privoščljivo reklamiral Erbežnika in njegovo odstopno izjavo, je Anžeta Erbežnika ignoriral ter gladko zavrgel tudi lanskega oktobra, ko so v državnem zboru kljub predlogu predsednika republike Boruta Pahorja predvsem poslanci Kula onemogočili njegovo izvolitev za evropskega sodnika. Novinarji pa prejkone še aktivistično zamolčali odkrite (pisne!) grožnje poslancem, če bodo glasovali za Erbežnika.” 

Dokument pravnika Anžeta Erbežnika iz leta 2019, ki so ga osrednji mediji gladko prezrli. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg