fbpx

Policija pri aretaciji pred gradnjo kanala C0 sploh ni preverjala zakonitosti postopka

Policija pri aretaciji pred gradnjo kanala C0 sploh ni preverjala zakonitosti postopka, temveč je slepo sledila ukazom župana Jankovića.

Kot smo poročali, Ljubljansko kotlino zadnjih nekaj tednov pretresa projekt povezovalnega kanala C0, po katerem naj bi se stekale odpadne vode iz občin Vodice in Medvode v Centralno čistilno napravo Ljubljana – Zalog. Gre za gradnjo kanala na območju ožjega vodovarstvenega območja vodarn Kleče in Šentvid po mnenju številnih strokovnjakov predstavlja hudo in resno tveganje za ohranjanje virov pitne vode za Ljubljano in njeno okolico, hkrati pa smo priče nasilnim prizorom zoper lastnike kmetijskih zemljišč.

Kot vemo, so razgrete strasti hitro pretresla tudi v policijsko nasilje. Policija je brutalno obračunala z lastnikom zemljišča, ki ni dal dovoljenja, da kopljejo na njegovi zemlji. “Človek je bil sredi zime z obrazom v tleh, grozljivo. Nepopisno! Piše se leto 2022, to je Svoboda z dvema S-oma na začetku,” je bil zgrožena nekdanja poslanka SDS Mojca Škrinjar.

Kaj se danes dogaja na prizorišču C0? Dela se v posmeh vsem nadaljujejo. Temu se je uprla peščica tamkajšnjih ljudi in lastnikov zemljišč, ki ne bodo dopustili, da se kanalizacija na njihovih parcelah gradi brez ustreznih dovoljenj.

“Danes je policija z izjavo, da asistira pri začetku merjenj za nov izkop po mojem mnenju zlorabila vsa pooblastila v imenu asistence, grobo je aretirala in s silo prijela človeka, lastnika zemljišča, ki je sedel na zasebni zemlji ob prikolici, ga pritisnila ob tla, ga vklenila in odvlekla v marico,” je pred dnevi zgroženo dejala Škrinjarjeva in pojasnila, da so bila vzrok za njihovo nedopustno ravnanje zahteve lastnikov zemljišč in ostalih, ki so bili tam prisotni, naj izvajalci del in MOL pokažejo listine oziroma dovoljenje za merjenje in izkop, “nobenih listin niso pokazali, zato sklepamo, da listin ni in da nimajo veljavnega gradbenega dovoljenja za izkop”. Na zahtevo lastnikov, naj pokažejo listine oziroma dovoljenje za merjenje, so jim izvajalci brezsramno odgovorili, “naj pa vložijo tožbo, ker so hodili po njihovi zemlji”!

Zgodila se je tudi aretacija lastnika zemljišča, ker se ni odstranil, ko so hoteli kopati in niso pokazali nobene listine. “Kanal C0! To je Svoboda – ječa Slovencev,” je objavila nekdanja mestna svetnica Mojca Škrinjar. Dragi državljani, to je nova “svoboda”, kot so nam jo obljubljali vladajoči pred volitvami.

Obrnili smo se na policijo, da pojasnijo, če je bilo policijsko nasilje, ki smo ga videli na posnetku, upravičeno. Dobili smo presunljiv odgovor. Takole so zapisali:

Pojasnjujemo, da policija pri nudenju pomoči pristojnim upravičencem ne preverja in ne ugotavlja zakonitosti in korektnosti dotedanjih postopkov, niti ne preverja, ali so podani dejanski razlogi za opravo nekega opravila. Za vse navedeno so odgovorni upravičenci (v tem primeru MOL), ki skrbi tudi za strokovnost in zakonitost svojih postopkov, na kar so bili predstavniki Mestne občine še posebej opozorjeni. Vloga policije je namreč le zagotavljanje varnosti upravičencem.”

Videti je namreč, kot da policisti zagovarjajo The-King-Can-Do-No-Wrong monarhično doktrino (kralj se ne moti). Na besedo verjamejo eni stranki v postopku (v tem primeru MOL), ki pa ima poudarjen interes, da zagotavlja svoje stališče, medtem ko se lastninske pravice oz. njihovo kršenje, ki jo je utrpela druga stranka v postopku, “ni preverjalo”, čeprav gre za ustavno zaščiteno kategorijo po 33. členu Ustave RS.

Glede na to, da policisti niso preverjali dejanskega stanja, bi bilo edino logično smiselno dejanje, da se sploh ne vmešavajo v konflikt, a so na koncu to – v fizični obliki – naredili in se postavili na stran ene stranke v postopku (tiste močnejše – se pravi MOL). Pri tem se poraja vprašanje, kako so poskrbeli za varnost upravičencev, če pa so enega od njih aretirali in fizično poškodovali, čeprav ni bil nevaren sebi ali okolici. Za dodatna pojasnila smo prosili policijsko upravo, odgovore bomo objavili, ko jih dobimo.

Andrej Žitnik