fbpx

Politični analitik Tomšič ob prestopu članov stranke DeSUS v SAB opozarja, da ima SAB nestabilno volilno telo

dr. Matevž Tomšič (Foto: Demokracija)

Opozicijsko stranko SAB je okrepilo 250 bivših članov stranke upokojencev DeSUS iz različnih mestnih in občinskih odborov. Razlogi za prehod so po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek med drugim zastopanje pravic starejših, invalidov in drugih ranljivih skupin. Vodstvo stranke SAB je namreč v četrtek popoldan pozdravilo nove člane in članice, ki so zaradi nezadovoljstva nad ravnanji in dogajanjem v stranki zapustili DeSUS. “Očitno je, da v stranki SAB vidijo neko priložnost, da to stranko na nek način kanibalizirajo,” je za Nova24TV komentiral politični analitik dr. Matevž Tomšič in dodal, da se kljub temu pojavlja vprašanje, ali bo stranki to pomagalo, da se obdrži v parlamentu. 

V SAB-u se je samo v zadnjih mesecih pridružilo več sto novih članov in članic, en mestni in štirje občinski odbori DeSUS-a. Za lokacijsko slavnostnega sprejema so v SAB ironično izbrali Gostilno Livada, kjer je vrsto let strankarska srečanja prirejal ravno DeSUS. O možnostih sodelovanja z drugimi strankami in nadaljnjih prestopih posameznih članov strank v SAB je Alenka Bratušek povedala, da se v stranki ne bodo šli kupčkanja in trgovanja. O možnostih sodelovanja se pogovarjajo z nepovezanimi poslanci, a da se morajo prej odločiti, kam si želijo naprej.

V stranki SAB videli priložnost za odvzem dela članov in volivcev
“Težko rečemo, da gre tukaj za neko veliko presenečenje,” je glede prehoda članov DeSUS v SAB zatrdil dr. Matevž Tomšič, saj si te dve stranki že dolgo konkurirata in jemljeta volivce. “Očitno si sedaj jemljeta tudi člane, torej ena stranka jemlje drugi člane. Stranka SAB se že več let skuša zasidrati v tem volilnem telesu, ki ga je prej dolga leta obvladoval DeSUS. Alenka Bratušek se je skušala premakniti k upokojencem s tem, ko je nagovarjala s tematikami, ki bi bile družbenimi skupini blizu. Ves čas jih je izpostavila kot tiste, za katere interese se zavzema.”

Po besedah Tomšiča so v SAB izkoristili dolgotrajno krizo, ki pretresa stranko DeSUS. V tem času, v času več kot enega leta, se je namreč zvrstilo več predsednikov. Stranka po javnomnenjskih anketah vedno bolj tone. “Očitno je, da v stranki SAB vidijo neko priložnost, da to stranko na nek način kanibalizirajo. Torej, da ji kos članov in posledično volivcev odvzamejo. Vprašanje je, ali bo to stranki SAB pomagalo, da obstane v parlamentu.”

Foto: Nova24TV

Volilno telo stranke SAB je precej nestabilno
Na vprašanje, kako bo to dogajanje vplivalo na uvrstitev stranke na državnozborskih volitvah, je Tomšič dejal, da je to težko vedeti, ker je volilno telo stranke SAB in nekaterih drugih strank precej nestabilno. “Tukaj bo dovolj samo to, da se pojavi neka nova stranka, nek nov obraz, ki se bo skušal pozicionirati bolj proti sredini. S tem lahko ta stranka nemudoma izgubi svoje volivce,” je bil jasen.

Predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič sicer vsega skupaj ni želel obširno komentirati, je pa dejal, da ima SAB sedaj vsaj 250 članov. Čeprav je bilo v času te vlade veliko narejenega za upokojence, je po besedah Tomšiča vprašanje, če si lahko stranka DeSUS za to pripiše zasluge. Formalno je namreč stranka sedaj v opoziciji. “Kvečjemu si lahko zasluge za to pripiše poslanka skupina, ki pa vemo, da pogosto glasuje drugače, kot je stališče stranke.” Tomšič meni, da ta stranka nima neke dobre perspektive. “Če bo ostala v parlamentu po naslednjih volitvah, bo to veliko presenečenje.”

Opozicija vsebine nima
Začenja se vroča politična jesen, obetata se namreč interpelaciji dveh ministrov. Po besedah Tomšiča gre za ravnanje koalicije KUL, kakršnega smo videli že pred poletjem, ko so najprej skušali zrušiti vlado s konstruktivno nezaupnico. “Tukaj lahko damo besedo konstruktivno pod narekovaje, nato so serijsko vlagali interpelacije, potem ustavno obtožbo. Sedaj pa s tem nadaljujejo. Predvidevam, da bo učinek podoben, kot je bil pri njihovih prejšnjih potezah,” je napovedal in dodal, da bi bilo smiselno, da bi se opozicija v času pred volitvami ponudila kot neka kredibilna alternativa obstoječi vladi. “Za to je potrebna neka vsebina. Vendar pa opozicija vsebine nima. Gre zgolj za nasprotovanje Janezu Janši zaradi nasprotovanja. Gre zgolj za to, da se zruši Janševo vlado medtem, ko neke vsebinske alternative tukaj ni videti.” 

Slovenski politični prostor je po besedah Tomšiča še vedno zelo nestabilen, zelo fluiden. “Pojav nekega novega močnega igralca, bi tukaj lahko stvari zelo spremenil, karte bi se lahko na novo premešale”. Spomnil je na čas prejšnjih volitev, ko se je nov obraz pojavil le nekaj mesecev pred volitvami. “Za to, da se pojavi nov obraz, je še nekaj časa”. Na pobudo združevanja SMC in Gospodarsko aktivne stranke (GAS) Alojza Kovšce Tomšič gleda kot na poskus oblikovanja neke prave sredine. “V prejšnjem desetletju smo imela na volitvah stranke, ki so bile kvazi sredina. Šlo je za namišljeno sredino, torej za stranke leve provinience. Ko so te stranke prišle v vlado, se je njihov pravi politični profil jasno profiliral. Ta stranka bi pa bi bila sredinska stranka, ker bi ta zagovarjala interese podjetnikov. Ta stranka bi bila lahko sidrišče za širšo povezavo. Mislim, da taka povezava bi lahko pomenila spremembo političnih razmerij.” 

Nina Žoher