fbpx

Potrojene zneske po izvolitvi Brgleza v Šahovsko zvezo preiskovalo državno tožilstvo

Milan Brglez (Foto: Montaža_Demokracija, STA)

Po številnih očitkih o nepravilnostih, povezanih z izvolitvijo Milana Brgleza, nekdanjega predsednika državnega zbora, na mesto predsednika Šahovske zveze Slovenije (ŠZS), je portal Siol že lani preveril, kako je z njegovimi predvolilnimi obljubami in v kateri fazi je predkazenski postopek, ki ga je usmerjalo ljubljansko državno tožilstvo. Brglez sicer še vedno trdi, da sredstev ni pogojeval z izvolitvijo.

Preden je evropski poslanec SD Milan Brglez postal predsednik Šahovske zveze Slovenije, naj bi po takratnem poročanju medijev spomladi 2019 na volilnem občnem zboru delegate šahovskih klubov o izvolitvi prepričeval s sponzorstvom državnega podjetja Slovenske železnice (SŽ). Z njegovo izvolitvijo naj bi bil namreč pogojevan podpis štiriletne sponzorske pogodbe med ŠZS in SŽ v višini 200 tisoč evrov.

Kandidirala sta Milan Brglez in Sašo Čačič. Na tajnem glasovanju je volilo 67 delegatov. Milan Brglez je prejel 42 glasov, Sašo Čačič pa 25. Slednji je takrat dejal, da od kandidature odstopa, če sponzorske pogodbe, ki naj bi bile podpisane za naslednji mandat, izključujejo njega kot možnega predsednika in so vezane le na Brglezovo izvolitev, pri čemer je mislil na Slovenske železnice, piše Siol. Čačič naj bi pred samim glasovanjem vodil buren besedni dvoboj tudi z nekdanjim notranjim ministrom in generalnim sekretarjem Drnovškove vlade Mirkom Bandljem, ki je bil tedaj podpredsednik Šahovske zveze, ki je Čačiča vseeno želel zadržati v vodstvu, vendar od tega na koncu ni bilo nič.

Brglezov predkazenski postopek je pristal v rokah ljubljanskega državnega tožilstva
Sprva je domnevno Brglezovo pogojevanje preiskovala protikorupcijska komisija KPK, vendar je ta zadevo predala PU Ljubljana, ko je ugotovila, da to ni v njeni pristojnosti, saj naj ne bi šlo za nepravilnosti ali kršenje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ampak za domnevno kaznivo dejanje na strani vpletenih. Tako je zadevo prevzela policija, ki odgovorov, povezanih s konkretnimi fizičnimi osebami, v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov ne more podati, je pa po poročanju Siola sporočila, da je Brglezov predkazenski postopek v rokah ljubljanskega državnega tožilstva. Povprašali smo, ali je zadeva dobila kakšen epilog ali ne, nakar smo dobili tudi pojasnilo.

Kazenska ovadba je bila zavržena, saj Brglezovo ime ni bilo omenjeno v nobenem od naznanil
“V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočam, da iz vpisnikov ODT v Ljubljani izhaja, da smo v zadevi glede Šahovske zveze o kateri poizvedujete prejeli dokumente Komisije za preprečevanje korupcije z dne 31.12.2020, elektronsko sporočilo ene fizične osebe z dne 24.12.2020 in dopis Inšpektorata za šolstvo in šport z dne 17.5.2020. Navedene dokumente je pristojni tožilec štel skupaj s poročilom Sektorja kriminalistične policije PU SKP Ljubljana kot kazensko ovadbo zoper eno osebo zaradi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po drugem odstavku 230. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in osumljeno pravno osebo, zaradi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po drugem odstavku 230. člena KZ-1 v zvezi z 42. členom KZ-1 ter 9 točko 25. člena ter 1. in 3. točko 4. člena Zakona o odgovornosti pravnih osebo za kazniva dejanja (ZOPOKD). Nobeno od naštetih naznanil se ni nanašalo na osebo o kateri poizvedujete, kar pomeni, da zoper to osebo v zadevi nismo vodili predkazenskega postopka. Kazenska ovadba je bila s sklepom z dne 8.8.2022 zavržena iz razloga, ker ni bil podan utemeljen sum, da je fizična oseba storila naznanjeno kaznivo dejanje in posledično tudi pravna oseba ni kazensko odgovorna za storjeno kaznivo dejanje.”, so nam odgovorili iz Okrožnega tožilstva v Ljubljani.

Foto: Freepik

Čeprav je Brglez na nedavnem predsedniškem soočenju dejal, da pri dogovarjanju in sklepanju pogodbe o sponzorstvu ni v ničemer sodeloval, saj je bila sponzorska pogodba sklenjena, preden je sam postal predsednik Šahovske zveze Slovenije, je po Brglezovi izvolitvi zveza dobila trikrat več sponzorskega denarja. In sicer je Siol zapisal, da je Nina Rob, generalna sekretarka ŠZS potrdila, da je ŠZS pred Brglezovo izvolitvijo prejemala bistveno manj sponzorskih sredstev (6 tisoč evrov leta 2015, 20 tisoč evrov leta 2016, 15 tisoč evrov leta 2017, 21 tisoč evrov leta 2018), po njegovi izvolitvi pa naj bi se sredstva potrojila. ŠZS je tako leta 2019 prejela 74.555 evrov, leta 2020 61.938 evrov, za leto 2021 pa je bilo načrtovanih 70.000 evrov prihodkov.

Pogodba o sponzorstvu je bila sklenjena dva dni pred Brglezovo izvolitvijo
Po besedah generalne sekretarke ŠZS so od leta 2018 do lanskega leta prejeli skupno 190.330 evrov sponzorskih sredstev. Od tega od Slovenskih železnic 125 tisoč evrov, pri čemer je treba omeniti zanimivost, in sicer naj bi bila pogodba o sponzorstvu Slovenskih železnic s ŠZS sklenjena že 28. marca 2019, torej le dva dni pred Brglezovo izvolitvijo na predsedniški stolček. Kot so nam sporočili s SŽ, je bila navedena pogodba objavljena v ZDIJZ z 31. marcem 2019. “Pogodba je sklenjena za obdobje štirih let, in sicer od 1. 4. 2019 do 31. 3. 2023,” so navedli v SŽ, poroča Siol.

Tanja Brkić