Bah Žibertova spregovorila o grožnjah poslanca SD Trčka: Ni šlo le za verbalno nasilje, dejansko je šlo celo za stik!

Poslanka SDS Anja Bah Žibert. (Foto: STA)

“Najprej sem mislila, da ima zame kakšno vprašanje, potem pa se je spravil name s svojim sovražnim govorom in vstopil v moj intimni prostor ter z grožnjami povzročil močan neprijeten občutek. Dejansko je že šlo celo za stik. Zato sem mu z rokami pokazala, naj se odmakne,” je svojo neprijetno izkušnjo s poslancem SD Francem Trčkom opisala predsedujoča na seji, poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je tudi podrobneje navedla, kaj ji je Trček govoril. 

“Včeraj je bila zelo zahtevna seja odbora za zdravstvo. Sklicana je bila v soboto, zato ker imamo kar dva tedna skupaj v državnem zboru dejavnosti od jutra do večera, zato drugih terminov ni bilo. In že kmalu na začetku seje, ko smo obravnavali prvo točko dnevnega reda, je bilo videti, ne da bo ta seja samo dolga, ampak bolj “Kul združba”, nadaljevala s taktiko izčrpavanja, ki jo je pričela že z interpelacijo Simone Kustec,” je uvodoma dejala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Kot je še prepričana, ne gre več za vsebino, ampak za to, da se zadeva ne bi zaključila in Kulovci so na to tudi tokrat računali.

Želeli so, da se z raznimi proceduralnimi, nevsebinskimi nastopi zadevo vleče tako dolgo časa, da ne bi prišlo do seje državnega zbora, načrtovane za sredo. To so nekje na koncu, ob obstrukciji, tudi sami priznali. “V tem času pa se je zgodil tudi incident, ki je bil zame pretresljiv, šok pa je nastopil šele nekaj minut pozneje. A kljub vsemu sem se zbrala in se odločila, da ne prekinjam seje.” Tokrat ni želela popustiti, da bi jo dogodek odvrnil od nadaljevanja, čeprav je doživela besedni napad in tudi sovražni govor s strani poslanca SD Franca Trčka.

Poslanec SD Franc Trček

V tem primeru ni šlo za kakšno javno izjavo, kot smo jih pri Trčku vajeni, ampak je dejansko šlo za to, da je pristopil do mesta, od koder je Bah Žibertova predsedovala in od koder je vodila sejo. Najprej je mislila, da ima zanjo kakšno vprašanje, potem pa se je spravil nanjo s svojim sovražnim govorom in vstopil v njen intimni prostor ter z grožnjami povzročil močan neprijeten občutek (dejansko je že šlo za stik). Zato je z rokami pokazala, naj se odmakne. “Grožnjo sem doživela neposredno, dejansko že v kontaktu, in to je povsem drugače kot njegove javne kvazi izjave in ko si domišlja, da je duhovit.”

Bah Žibertova je kljub vsemu vztrajala in se posvetila zgodovinskemu zakonu o dolgotrajni oskrbi
Glede na to, da je Trček stari znanec policije, in glede na njegovo početje na mariborskih vstajah, je pač nepredvidljiv. Pri njem reakcije ni mogoče povsem predvideti. Sejo bi vsekakor lahko prekinila in celo poklicala varnostno službo, saj so bili za to izpolnjeni vsi pogoji, a se je rajši osredotočila na zakon o dolgotrajni oskrbi, za katerega so se borili, ki je tudi prvi takšen v slovenski zgodovini. Tako je sejo navkljub silnim nevšečnostim, ki so jih nekateri Kulovci povzročali, nadaljevala in jo vodila več ur brez menjave.

Kaj ji je Trček govoril?
Dogodek je opisala kot zelo “neprijeten” in “grozen”, ker ni šlo več samo za verbalno nasilje. On je tako vstopil v njen individualni, intimni prostor, da ga je morala na nek način celo odriniti, ker se jo je dotikal. Ona je sejo vodila, on pa je k njej pristopil. Včasih namreč poslanci pridejo, ker jih zanima, kdo je še na vrsti oziroma kdaj so sami na vrsti itd. “Ta trenutek pa je on začel groziti: če boš ti meni dajala opomine, ti ne veš, kdo je Trček, in potem je začel začel omenjati neke otroke in covid-19. Tega pa nisem povsem razumela, ali imajo njegovi otroci covid-19 ali želi to bolezen mojim otrokom oziroma, da naj se moj otrok znajde na covidnem oddelku.” Bila je v šoku, obenem pa je tudi vodila sejo, zato tega dela ne more povsem komentirati. 

Domen Mezeg