Smešenje POP TV in proruskega obramboslovca Grošlja

Evropskemu poslancu Klmenu Grošlju dišijo evri na področju infrastrukture. (Foto: STA)

Največji komercialni medij POP TV se je zopet osmešil s tendecioznim novinarskim prispevkom, v katerem so na veliko problematizirali predavanje prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janše na generalštabnem šolanju v mariborski kadetnici, čeprav je Janša v času osamosvajanja slovenske države zasedal mesto obrambnega ministra in ima obramboslovno izobrazbo. Navajajo, da naj bi pri tem šlo za mešanje politike v vojsko, neizpodbitno dejstvo pa je, da je Janša človek, ki je Slovensko vojsko postavil na noge, zato je več kot primeren za predavanje bodočim častnikom. V zahodnem svetu velja, da najbolj izkušeni in usposobljeni politiki redno predavajo na različnih področjih. 

Ekipa POP TV se pri svojih navedbah sklicuje na izjavo obramboslovca dr. Klemena Grošlja, kateremu se omenjeno predavanje zdi nenavadno, pri čemer dodaja, da bi se po njegovem mnenju politiki morali izogibati dejanj, ki bi kakorkoli metala dvom ali luč dvoma na politično nevtralnost organizacije, s katero sodelujejo. Nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske dr. Iztok Podbregar je glede omenjene tematike povedal, da gre za običajno situacijo, ki je nima smisla dramatizirati, in dodal, da je v Veliki Britaniji in ZDA v navadi, da ko so na dnevnem redu strateške teme, pride do stikov med senatorji in častniki.

Levica je že davno izgubila kompas
Prorusko usmerjeni Grošelj, ki omenjeno predavanje najbolj ostro obsoja, je tisti, ki je leta 2013 tedanjemu obrambnemu ministru Romanu Jakiču predlagal čistke v vrhu Slovenske vojske. Zanimivo pa je, da ni imel nič proti, ko je kot predavatelj nastopil Jakič, ki je glasoval proti ustanovitvi Slovenske vojske. Očitno se mu zdi, da Janša ni dovolj kompetentna oseba za predavatelja, čeprav je združil teorijo in prakso na tem področju. Sicer pa Grošlja, ki je med drugim predaval na Fakulteti za družbene vede, delal na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter opravljal delo vodenja nadzornikov Pošte Slovenije, zdaj pa dela na uradu za intelektualno lastnino, uvrščajo v linijo Gregorja Golobiča, zato ne čudi, da predstavlja ljubljenca zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana, ki ga nenehno forsira, zato se večkrat pojavlja kot analitik na RTV.

Roman Jakić – človek, ki bi ga moralo biti sram preteklosti, ko je v času osamosvajanja leta 1990, kot delegat zbora združenega dela, ostro nasprotoval slovenski vojski. To namreč dokazujejo magnetogrami iz tistega obdobja.

Vojska očitke trdno zavrača
Na POP TV problematizirajo predavanje Janše pri predmetu strateško voditeljstvo, pri čemer navajajo, da je to glede na predvolilni čas sprožilo neodobravanja in očitke, da se politika meša v vojsko. Navedene očitke pa trdno zavračajo v Slovenski vojski, stranka SDS pa je pojasnila, da je želja gostitelja bila, da Janša kot nekdanji obrambni minister predstavi izkušnje, ki jih je pridobil pri vodenju in obvladovanju odpora v času pred, med in po osamosvojitvi Slovenije. Janša, ki za svoje predavanje ni prejel honorarja in ga tudi ni zahteval, se je namreč odzval na povabilo polkovnika dr. Tomaža Kladnika, ki je želel, da Janša z bodočimi častniki Slovenske vojske deli svoje izkušnje pri učinkovitem urejanju nasprotij na strateški ravni, s čimer jim je dodal izkustveno, strokovno in zgodovinsko vrednost.

Po besedah Simona Koreza, tiskovnega predstavnika Slovenske vojske, je generalštabno šolanje organizirano na podlagi različnih vsebin in predmetov, med katerimi je tudi predmet strateško vodenje. Glede na to, da so na predavanja s strani nosilca predmeta povabljeni različni notranji in zunanji gostujoči predavatelji, so se odločili, da za predavanje o dogajanju v času osamosvojitve države, tedanjem dogajanju na strateški ravni in načinu oblikovanja Slovenske vojske povabijo Janšo. Sicer so ga povabili že lani, a letos je ta prvič predavanje izvedel kot gostujoči predavatelj. Ob tem je Korez poudaril, da na generalštabnem šolanju ne predavajo politiki, ampak strokovnjaki glede na tematiko predmeta. Pri tem je spomnil, da to predstavlja prakso drugih primerljivih šolanj, ki jih organizirajo države članice Nata in druge civilne izobraževalne institucije, ter poudaril, da zaradi omenjenega zavračajo povezovanje gostujočih predavateljev s političnimi ozadji.

Glede na to, da tudi v uradu predsednika republike ne vidijo težav s predavanjem Janeza Janše, je naravnost neverjetno, da se z njim tako obremenjujeta Grošelj in ekipa na POP TV. Ti več kot očitno na vsak način želijo v javnosti ustvariti vtis, da je Janša med predavanjem slušatelje politično indoktriniral, čeprav imajo ti poleg strokovnih tudi praktične izkušnje, kar pa je za bodoče častnike izjemnega pomena. Približujoče volitve so več kot očitno tiste, ki predstavljajo razlog za blatenje Janše in s tem posledično največje opozicijske stranke SDS.

N. Ž.