Preiskovalni komisiji Pašek Šetinčeve bo v lovu na čarovnice pomagala še policija

Predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek (Vir: STA)

Preiskovalna komisija o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih je bila že od začetka lov na čarovnice, ki bi financiranje in oglaševanje občin, državnih institucij in gospodarskih družb v državni lasti zabetoniral izključno v levih medijih. Specifično komisija preiskuje tudi oglaševalske pogodbe državnih podjetij Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola oz. če je prek oglaševalskih vsebin prišlo do prikritega plačevanja politične vsebine pred volitvami. Mojca Pašek Šetinc je zaslišanim, med drugim županom, urednikom in direktorjem gospodarskih družb, postavljala absurdna vprašanja, češ, zakaj so oglaševali v tem ali onem mediju, pri tem pa se je – za oblast nedopustno – osredotočila izključno na medije, ki ne poročajo vladi prijazno, kar je definicija medijske putinizacije. Zdaj je videti, da bo poleg preiskovalne komisije aktiviran še en ugrabljeni organ – policija. Preiskovalni komisiji so namreč – seveda boleče očitno koordinirano s komisijo – poslali “poizvedovanje”, naj ta pošlje podatke in dokumentacijo.

Policija naj bi namreč vodila predkazenski postopek v zvezi s sumom, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, pri tem pa zahtevajo zapiske sej, kjer so bili zaslišani Miha Turk, Ajda Brlec, Irena Battelino, Lucija Merhar , Samo Ošina, Peter Jegič, Tomaž Jontes, Cveto Sršen, Tomaž Seljak in Barbara Kurner Čad.

Po imenih sodeč želi policija predvsem preiskovati oglaševanje, povezano s Telekomom Slovenije – predvsem tisti del, ki se je dogajal za zaprtimi vrati preiskovalne komisije. Vprašanja na odprtem delu seje pa so se vrtela predvsem okoli pogodbe med Telekomom Slovenije in Nova24TV (pogodbe, ki jih ima sicer državna družba v veliko višjih zneskih sklenjene z vsemi ponudniki televizijskih vsebin – seveda je Pašek Šetinčevo, očitno pa tudi policijo, zanimala le pogodba z Novo24TV). Gre za petletno pogodbo Telekoma Slovenije z zasebnim Inštitutom za avtorsko pravico (Izap), preko katere je sredstva poleg drugih televizij prejemala tudi Nova24TV.

Nekdanji član uprave Telekoma Slovenije Tomaž Jontes, ki je na to mesto prišel šele po podpisu pogodbe, je na zaslišanju izjavil, da v sami pogodbi ne vidi nič neobičajnega. “Izdajatelji programov se samostojno odločajo, ali se pogajajo sami ali zato pooblastijo tretjo osebo, tudi združevanja programov niso nič neobičajnega,” je pojasnil. Zatrdil je, da so v času njegovega mandata vse pogodbe, tudi to, skrbno pregledovali in da so bile vse zaveze iz nje izpolnjene.

Nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen (Foto: STA)

Nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen, ki je mandat nastopil marca 2021, je prav tako zanikal, da bi ga kdo opozoril, da je pogodba, podpisana pred njegovim prihodom na čelo uprave, za družbo škodljiva.

Obenem je Sršen poudaril, da so bile vse sprejete odločitve v njegovem mandatu poslovne narave in niso bile sprejete na podlagi pritiska od zunaj. Da so sprejemali prave odločitve, po njegovih besedah kaže tudi to, da je Telekom v tistem obdobju izboljšal poslovni rezultat.

Po tem ne vemo več, o čem se je govorilo, saj so sejo za javnost zaprli, saj predsednica komisije ni dobila odgovorov, ki jih je želela.

Za kaj gre v resnici?

Seveda je vsem jasno, zakaj gre v specifičnem primeru. Vladajoča stranka bi rada direktorje državnih družb (pa tudi župane in direktorje državnih institucij) disciplinirala, da ne bi več kdaj pomislili na oglaševanje v medijih, ki so vladi (oz. celotni desni opciji) neprijazni. Vsako takšno oglaševanje se bo od zdaj naprej dojemalo kot korupcija in financiranje političnih strank na desnici. Pri tem pa so zdaj očitno vpregli tudi “ugrabljeno” policijo.

Spomnimo, predsednik vlade Robert Golob si je želel policijo tako kadrovsko podrediti, da mu je zaradi tega pobegnila celo njemu prej zvesta ministrica za notranje zadeve Tatjan Bobnar ter Boštjan Lindav, ki je takrat opravljal funkcijo v. d. generalnega direktorja policije – potem je nastavil bolj poslušnega ministra in generalnega direktorja policije.

Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar sta bila uporabna idiota levice, ki ju je nato kot staro smet odvrgla. (Foto: STA)

Policija je v teh nekaj mesecih “Svobode” očitno postala nekakšna zasebna paramilica Golobove frakcije na levici, ki zdaj kar tako povprek “lovi” direktorje in člane uprave državnih družb, ki so si drznili oglaševati tudi v desnih medijih. Videti je, da gre še za eno eklatantno zlorabo državne institucije v namene političnega obračunavanja. Če je jasno, da je to namen parlamentarne komisije, pa je veliko bolj zaskrbljujoče, da takšne eklatantne politične predkazenske postopke vodi organ pregona. Spomnimo – ruski pogrom nad novinarji se je začel tako, da so državne družbe in družbe Putinovih oligarhov nehale oglaševati v medijih, ki so kritizirali Putina. Le pet let za tem so ubili Anno Politkovskajo.

Andrej Žitnik