fbpx

O pristojnosti postavljanja vlade s strani globoke države: Poslanec Černač predlagal Repovžu, da začne pisati za Ciciban, Horvat ga je poimenoval za “izgubljeni primer”, Jelinčič pa mu očital, da še vedno živi v socializmu

Poslanci Zvonko Černač, Jožef Horvat in Zmago Jelinčič (Foto: STA)

Poslanci Državnega zbora Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), Jožef Horvat (NSi) in Zvonko Černač (SDS) so bili začudeni ob komentarju urednika Mladine Grege Repovža, ki je namesto poslancem, pristojnost postavljanja vlade pripisal kar silam iz ozadja. “Če nek infantilni in očitno od globoke države usmerjeni urednik želi postavljati vlado, potem tega ne more početi kot predstavnik “četrte veje oblasti”. Naj kandidira na volitvah, zmaga, tako kot je SDS pred letom in pol in sestavi vlado. Do takrat pa bi bilo bolje, da objavlja prispevke v kakšnem Cicibanu,” se je na Repovževo provokacijo odzval poslanec SDS Zvonko Černač. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je Repovža poimenoval kot izgubljeni primer in da mu ni pomoči. Zmago Jelinčič Plemeniti pa je ošvrknil Repovža, da je v skladu s socialističnim delovanjem prišel na mesto urednika.

V svojem odgovoru nam Zvonko Černač podobno kot njegovi poslanski kolegi Matjaž Han, Marko Bandelli in Aleksander Reberšek pojasni smisel parlamentarne demokracije: “Poslanci smo po Ustavi RS predstavniki vsega ljudstva. Ena izmed naših najpomembnejših nalog in odgovornosti, ki nam jo je ljudstvo zaupalo, je imenovanje Vlade, ki naj učinkovito in odgovorno upravlja z državo. Naša ustavna ureditev pozna tri veje oblasti: zakonodajno, izvršilno in pravosodno. Izvršilno vejo oblasti, torej Vlado, imenuje zakonodajna, državni zbor, torej poslanci.”

“Poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade,” je del izjave, s katero je Grega Repovž na novo definiral pojme parlamentarne demokracije v Sloveniji. Zato smo vsem devetdesetim poslancem Državnega zbora poslali vprašanje, kakšno je njihovo mnenje o Repovževi izjavi. S prvimi odzivi so se nam javili vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han, poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli in poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek. Svoje mnenje pa sta poleg poslanca Slovenske demokratske stranke Zvonka Černača podala še Zmago Jelinčič Plemeniti iz Slovenske nacionalne stranke in Jožef Horvat iz Nove Slovenije.

Poslanec SDS Zvonko Černač poziva Grego Repovža, naj kandidira in sestavi vlado. Za njegovo novinarsko udejstovanje pa mu predlaga, da začne pisati za revijo Ciciban. (Foto: STA)

Jelinčič očita Repovžu, da še vedno živi v sanjskem svetu socializma 
“Kakor kaže, gospod Repovž še vedno živi v času socializma, ali pa ga tako zelo pogreša, da ne more narediti miselnega preskoka. Sicer pa je to razumljivo, saj je v skladu s socialističnim delovanjem prišel na mesto urednika. Mislim, da se z njim ni vredno kaj dosti ukvarjati, vsaj do takrat ne, ko bo prebral kakšno knjigo o demokraciji, parlamentarizmu in delovanju poslancev,” je izjavo Repovža komentiral predsednik in dolgoletni poslanec Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti.

Zmago Jelinčič Plemeniti očita Gregi Repovžu, da še vedno živi v socializmu. (Foto: STA)

V svojem komentarju pa se ni mogel izogniti kritiki tistim strankam, ki ne podpirajo novih ustavnih sprememb na področju volilne zakonodaje. Sedaj spremembam nasprotujeta Desus in SDS. “Strinjam pa se z njim, da je ogromno poslancev, za katere bi bilo bolje, da jih sploh ni v parlamentu, da ne bi odločali o ničemer. Vendar jim to omogoča sedanji volilni sistem. Če bi se ta spremenil, da bi se črtali volilni okraji, bi stranka na svojo listo na vrh postavila najboljše kandidate, zdaj pa se gremo loterijo. Izplen je viden. Pa tudi to je jasno, komu ni do sprememb,” zaključuje Jelinčič.

Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine je s svojo izjavo, da poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade, razburil slovenske poslance. (Foto: STA)

Vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat poimenoval Grego Repovža za “izgubljeni primer”
Nič manjše ogorčenje nad izjavo Repovža ni pokazal vodja poslanske skupine Nova Slovenija Jožef Horvat. “To je izgubljeni primer. Tu ni pomoči. Ne bomo pomagalo niti priporočilo za branje Ustave RS, niti Komentarja Ustave RS,” je zapisal Horvat in zatrdil, da je pri svojih odločitvah v funkciji poslanca vedno svoboden.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je Grego Repovža poimenoval za izgubljeni primer. (Foto: STA)

Jožefa Horvata smo povprašali za kratek komentar kolumne Jožeta Vogrinca z naslovom Sramota v Mladini, kjer bi naj nova morebitna vlada RS pod vodstvom Janeza Janšo predstavljala sramoto za Slovenijo. “Vajeni smo takšnih lažnivih prerokb. Prej bi pričakovali analizo Šarčeve vladavine in odstopa, za katerega najbrž nismo krivi mi, saj nas ni bilo zraven,” je na obskurno kolumno Jožeta Vogrinca vrnil žogico vodja NSi Jožef Horvat.

Luka Perš