fbpx

Psihoanalitik Vodeb glede umika tožbe v primeru “koroških dečkov”: “Poraza ni doživela samo odvetnica Simona Marko, pač pa ves slovenski feminizem!”

Foto: STA/Printscreen

Skorajda ni nikogar, ki v Sloveniji ne bi bil seznanjen s kalvarijo koroških dečkov, ki sta bila po tragični izgubi matere iztrgana še iz objema starih staršev, nato pa so jima spremenili celo priimek. Človek bi pričakoval, da bodo krivičen odvzem dečkov odpravili, namesto tega pa smo bili lahko priča pregonu tistih, ki so se za pravice dečkov javno zavzeli in opozorili na nepravilnosti. Poleg socialnega delavca Francija Donka je odvetnica, ki služi z dramo koroških dečkov Simona Marko, sicer kandidatka za poslanko pri SD, za tarčo izbrala psihoanalitika Romana Vodeba in ga tožila. Glavna obravnava, ki je bila predvidena za danes, je bila preklicana, saj je tožnica Markova zasebno tožbo umaknila. “Tožba proti meni – gre za primer ‘koroških dečkov’ – je bila farsa in fiasko. Simona Marko je pokazala vso svojo pravniško/odvetniško nesposobnost. Vsakemu normalnemu pravniku bi bilo že od vsega začetka jasno, da se tako koncipirane tožbe ne da dobiti,” je med drugim sodno gonjo komentiral Vodeb, ki je prepričan, da s tem poraza ni doživela le Markova, ampak celoten slovenski feminizem. 

Odvetnica Simona Marko, ki je v zadevi koroška dečka zastopala CSD Velenje, je Vodebu očitala spornost zapisa z naslovom “Pravna stroka in moralna razsodnost”, ki je bil objavljen v spletni in tiskani obliki Demokracije. Vodeb naj bi namreč po prepričanju Markove s svojim pisanjem posegel v njeno čast in dobro ime, medtem ko ji je očital, kako je mogoče, da v primeru koroških dečkov brani CSD Velenje, s svojimi nebulozami pa sramoti celoten ženski spol.

Vodeb je na sodišču zatrdil, da je v očitanem zapisu le pisal o tem, da ženske nimajo čuta za moralno razsodnost, ker razsojajo s čustvi, ob tem pa poudaril, da s tem ni žalil Markove. Na Publishwallu je glede tožbe Markove zapisal, da ne ve, ali se ta odvetnica spreneveda ali res ne ve, da je v naši ustavi zapisan tudi 39. člen, ki govori o svobodi govora. “Kot kritični mislec pogosto tematiziram (ne)moralno (ne)razsojanje; in če se kdo ob mojem (kritičnem) pisanju čuti užaljenega, ne morem pomagati. V svojih kritičnih diskurzih (tekstih, blogih, kolumnah, intervjujih) vselej pišem predvsem teoretsko – tudi kadar tematiziram žensko (ne)moralno (ne)razsodnost.”

Kolumnist Roman Vodeb (Foto: osebni arhiv).

Tožba je bila farsa in fiasko
Vodeb se je za Nova24TV odzval in preklic glavne obravnave zaradi umika zasebne tožbe s strani Markove komentiral: “Tožba proti meni – gre za primer ‘koroških dečkov’ – je bila farsa in fiasko. Simona Marko je pokazala vso svojo pravniško/odvetniško nesposobnost. Vsakemu normalnemu pravniku bi bilo že od vsega začetka jasno, da se tako koncipirane tožbe ne da dobiti. Tožnica je imela sicer podporo SD-ja in ‘njihovega’ feminističnega tričlanskega senata (Deja Kozjek, predsednica, Mojca Kocijančič, sodnica svetnica – gre za bivšo ženo pravosodnega ministra Aleša Zalarja – in Irena Škulj Gradišar, višja sodnica – članica). Ta senat je moj jasen, argumentiran in tehten ‘ugovor’ na tožbo zavrni z dikcijo, da se ‘ugovor obdolženega zavrne kot neutemeljen’ – kljub temu, da vemo, kako svobodo govora opredeljujeta 10. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah in 39. člen slovenske ustave, in tudi zakon o medijih je bil meni naklonjen.”

Po besedah Vodeba je bil sam na predobravnavnem naroku tako udaren, da se je Markovi sesul svet. “Ona odvetnica, jaz pa pravni laik, vendar z udarno pametjo, znanjem in tehtnimi argumenti … Tudi na glavni obravnavi sem se hotel braniti sam, brez odvetnika; in vedel sem, da jo bom – in ves ta SD-jev feministični lobi – v svojih ‘Sokratovih aplogijah’ požrl s kostmi vred. So pa sadistično odlašali do zadnjega trenutka in mi končno (s podpisom predsednika senata Zvijezdana Radonjića), 12 ur pred glavno obravnavo, preko telegrama sporočili, da je tožnica Simona Marko zasebno tožbo umaknila.” Vodeb, ki je prepričan, da slovenske feministke obvladujejo tudi sistem CSD-jev – vključno z velenjskim, katerega odvetnica je bila Simona Marko, poudarja, da poraza ni doživela samo Simona Marko, pač pa ves slovenski feminizem.

Vodeb: Šlo je za napad name kot na kritičnega misleca
“Zame se ve, da sem glavni slovenski antifeminist,” poudarja Vodeb in dodaja, da v tožbi ni šlo samo za “koroška dečka”, pač pa za napad nanj kot na kritičnega misleca, ki se upira levemu enoumju in totalitarizmu že vsaj 10 let. “Dvakrat sem v samostojni referendumski kampanji sesuval obe verziji novega družinskega zakonika. Na to temo sem napisal knjigo – v kratkem pa bom izdal še eno, ‘Prvi spol’, ki govori o feminizmu. Tožba je bila na tako trhlih temeljih, da ne bi šel skozi niti montiran proces. Na koncu je šlo le še za sadistično izživljanje, torej uživanje mojih ‘rabljev’, bolje rečeno ‘krvnic’ (na čelu s Simono Marko), ki se je seveda izjalovilo. Na koncu bo v resnici potegnila ‘ta kratko’ naivna in hkrati preveč samozavestna Simona Marko, ki so jo feministke hotele zgolj izkoristiti. S tako popotnico Simona Marko namreč ne more več konkurenčno kandidirati na županskih volitvah v Miklavžu na Dravskem polju. Upam, da so si vse te feministke zapomnile, da z mano ni šale,” je komentiral Vodeb.

H. M.