fbpx

Razkrivamo: Sumljive okoliščine smrti Roberta Rotarja, ki je s pomočjo klientelistične LDS in državnega sekretarja Gregorja Viranta bajno obogatel in nato propadel!

Nekdanji direktor podjetja Mirage Robert Rotar (foto: Tjaša Jakše Gazvoda)

Na Hrvaškem poteka obdukcija, s katero skušajo ugotoviti razlog smrti slovenskega poslovneža Roberta Rotarja, ki je  v soboto dopoldne nenadoma umrl v Zadru. Hrvaški mediji poročajo, da so na tamkajšnjem pravosodnem ministrstvu razkrili nove podrobnosti o sila nenavadni smrti – Rotar naj bi po novih informacijah omedlel v soboto ob 10.10, pri padcu na tla pa se je poškodoval, saj je z glavo udaril ob mizo, nujna medicinska pomoč je prispela ob 10.21, ob 11.05 pa je v Bolnišnici Zadar umrl. Zaradi bolečin v prsih in glavobola so za Rotarja iz pripora sicer nujno medicinsko pomoč poklicali že dan prej, v petek med 23.20 in 23.40, a so zdravniki pri pregledu ocenili, da ni nujna takojšnja intervencija. Nenavadne okoliščine Rotarjeve smrti pa v Sloveniji močno odmevajo – v njegovi vili v Diklu pri Zadru so namreč pred časom našli “tovarno” za izdelavo ponarejenega denarja in dokumentov. Javnosti je pri nas Rotar še najbolj znan kot dober prijatelj nekdanjih vodilnih članov stranke LDS, prek katere je na začetku tega tisočletja dobil bajen posel s tiskanjem avtomobilskih nalepk, osebnih izkaznic in podobnih dokumentov za državo. Ker je vedel preveč in bil priprt, je verjetno marsikomu povzročal preglavice, zato ne čudi, da mediji njegovo smrt že primerjajo z nekaterimi drugimi odmevnimi primeri, kot je skrivnostna smrt kriminalista Simona Goluba, pa tudi nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta, dr. Janka Jamnika.

Naj spomnimo. Po poročanju hrvaškega tiska so že v soboto Robertu Rotarju v priporu priskočili na pomoč drugi zaprti in pozneje tudi pazniki. Bojda jim je uspelo ustaviti krvavitev, Rotar je celo prišel k zavesti, a potem umrl na poti v bolnišnico. Že dlje časa je imel zdravstvene težave, med drugim tudi zaradi prekomerne telesne teže, po naših informacijah je bil tudi v slabem psihičnem stanju, jemal je antidepresive. Še prejšnji teden naj bi ga opazili v enem izmed gostinskih lokalov za Bežigradom, a je bil skoraj neprepoznaven.

V priporu se je Rotar znašel zaradi suma ponarejanja denarja. Ob poskusu dražbe prestižne vile, iz katere je bil pred tem deložiran, so našli nenavadne tiskarske stroje za tiskanje denarja, a se je Rotar ves čas branil z besedami, da gre za opremo, s katero je opravljal grafične storitve.

Rotarja od pipice do davkoplačevalskega denarja odklopila šele Janševa vlada, a milijoni so šli v zrak
V poslih z avtomobilskimi nalepkami, ki za voznike niso imele posebne vrednosti, zanj pa so bili izjemno dobičkonosni, je dobil v času vlad LDS. Ko je prišla na oblast desna vlada Janeza Janše, so nalepke ukinili brez posebne škode za voznike ali delovanje države. A Rotar se ni predal kar tako, saj je zaradi prekinjene pogodbe tožil državo in tudi izterjal odškodnino, čeprav le manjši del tistega, kar je zahteval. Ko pa je bil Rotar odklopljen od črpanja davkoplačevalskega denarja, ki mu ga je omogočila levica, je njegovo podjetje sicer zelo hitro končalo v stečaju.

Gregor Virant (foto: STA)

Sodelovanje Rotarjevega podjetja Mirage je sicer v času notranjega ministra Rada Bohinca koordiniral predvsem njegov državni sekretar Gregor Virant. Zaradi od vlade podarjenega milijonskega posla se je Rotarja prijelo ime čudežni deček LDS, med letoma 2002 in 2005 je zaslužil več milijonov davkoplačevalskega denarja in se je lahko naokrog prevažal kar s helikopterjem.

S pomočjo Tomaža F. Lovšeta goljufal tudi na Hrvaškem
A to še ni vse. Rotar je imel sočasno na Hrvaškem tudi podjetje Aerius, ki je sklenilo sporen posel s finančno družbo Optima Leasing, v večinski lasti Nove Ljubljanske banke (NLB). V njem je imel pomembno vlogo tudi lastnik Diners Cluba Slovenija, Tomaž F. Lovše. Kot so pred leti poročale Finance, je šlo za 6,7 milijona evrov vredno pogodbo o finančnem lizingu, ki jo je podjetje Aerius z omenjeno lizinško hišo podpisalo v začetku leta 2006. Ker pa podjetje, ki ga je Rotar ustanovil s 50.000 hrvaškimi kunami kapitala, ni imelo na voljo dovolj premoženja, je za zavarovanje posojila potrebovalo dodatna jamstva.

Dobilo jih je s pomočjo Lovšeta, takrat še 20-odstotnega lastnika hrvaškega Diners Cluba Adriatic. Za posojilo je Rotar kot jamstvo predložil pogodbo s hrvaškim Dinersom, ki jo je Tomaž Lovše podpisal, ne da bi za to imel pooblastila. S finančnim lizingom je tako Rotar prek podjetja Aerius odkupil 300 kvadratnih metrov veliko hišo z dvoriščem in zemljiščem, v velikosti 1.100 kvadratnih metrov, ob morju v bližini Zadra.

V sumljivih okoliščinah je umrl tudi kriminalist Simon Golub (foto: STA)

Golub, Jamnik … Nenavadnih in nepojasnjenih smrti v Sloveniji vse več
Ker hrvaški kriminalisti še preiskujejo domnevno Rotarjevo vpletenost v tiskanje denarja, se trenutno o morebitnih sodelavcih v spornih poslih še ne govori, a je glede na njegove politične povezave z levico mogoče sklepati, da je vpleten tudi kdo od aktualnih oblastnikov. Predvsem pa se v medijih špekulira, ali bi lahko nemara tudi Rotar v resnici umrl nasilne smrti, da bi ga utišali, pa so vse skupaj poskušali prikazati kot nesrečo? V Sloveniji so takšni primeri že znani. Na Novi24TV smo pred tedni pisali predvsem o nenavadni smrti kriminalista Simona Goluba.

Golub, sicer osumljen prejemanja podkupnine, je dokumente o ugotovljenih velikih kršitvah v banki NLB, med drugim tudi v zadevi pranja denarja “Farrokhzadeh”, namerno zadržal v svojem predalu, dan pred zaslišanjem zaradi domnevnega prejemanja podkupnine leta 2013 pa je padel z lestve in se ubil. Policijska preiskava je sicer pokazala, da naj bi se Golub smrtno ponesrečil, ko je pri popravljanju strehe (to je počel povsem sam) padel z lestve, z glavo zadel v cvetlični lonček in se ubil. Je šlo res za nesrečo ali pa je Golub moral umreti, ker se je nekdo bal, da bi na zaslišanju povedal preveč oziroma bi lahko predal potrebne listine?

Za to, da bomo lahko res potegnili vzporednice med “nesrečama” Rotarja in Goluba, pa bo vendarle še treba počakati do zaključka preiskave na Hrvaškem.

L. S.