fbpx

Za Goloba so “ljudstvo” le tisti, ki volijo levico

Robert Golob (foto: sta)

“Ljudje, ki sicer volijo stranki SD in Levica, zdaj pa so volili Gibanje Svoboda, so dobili točno to, kar so si želeli. Ostro-levo, revanšistično retoriko, revolucionarne proklamacije o globalni spremembi sistema in napovedi še večjega egalitarizma v državi, ki jo že tako duši egalitarizem,” glede zmage Roberta Goloba na državnozborskih volitvah opozarja politični analitik Mitja Iršič in dodaja, da bi bil lahko premier koordinator stranke Levica. “V tej vlogi bi se odlično znašel.” 

Čeprav je Robert Golob obljubljal, kako bo strokovnost tista, ki bo predstavljala odločilni faktor pri izboru kadra nove vlade, kjer sodelujeta tudi stranki SD in Levica, pa kaže, da to ni ravno tako. To se je namreč še posebej izkazalo ob zaslišanjih ministrskih kandidatk in kandidatov na pristojnih odborih Državnega zbora RS. Zgovorne pa so same po sebi tudi kritike, ki jih je bilo mogoče videti zlasti iz gospodarstva na račun koalicijske pogodbe.

Premier je ravno tako zatrdil, da naj bi bila v novi vladi “vsa raznolikost in s tem vse bogastvo naše države”. Mitja Iršič, ki je v času vlade Janeza Janše zasedal mesto svetovalca za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo, je povedal, da je ta vlada ravno nasprotje tega, kar sama trdi. “Gre za vlado izrazitega izključevanja konservativne polovice Slovenije, ki ne razmišlja ekonomsko egalitaristično in ki so ji bližje tradicionalne vrednote.” Ob tem dodaja, da Golob glede “ljudstva” govori na način kot, da so prebivalci Slovenije le tisti, ki volijo levi pol.

Stališča Gibanja Svoboda nelagodno blizu skrajni stranki Levica
“Iz tega izhodišča je vlada res odraz ‘vse raznolikosti naše države’, a na žalost le levega dela, ki pa je že sam po sebi izredno homogen, saj je koalicijska pogodba pokazala, da so stališča uradno liberalnega Gibanja Svoboda nelagodno blizu skrajni stranki Levica,” poudarja Iršič in dodaja, da je na vsakomur, da sam presodi, če so novi ministri strokovni. “Nabor, razen nekaj imen, je izrazito političen, v tistem delu, kjer gre za strokovnjake, pa se ti strokovnjaki niso ravno proslavili na svojih področjih,” je prepričan.

Iršič je pogovoru za Družino povedal, da ga je pozitivno presenetil pragmatizem Matjaža Hana in Danijela Bešiča Loredana. Mirila sta namreč strasti in vzbudila nekakšno upanje, da deli koalicijske pogodbe, ki so najbolj skrajno socialistični, ne bodo izvedeni. Nekdanji vodja poslanske skupine SD je po besedah Iršiča videti, kot da želi biti “naslednik Zdravka Počivalška – zdravi center sicer izredno leve vlade”. Kot pravi naj bi ta na nek način namignil, da se bo zavzemal za obstoječi Zakon o dohodnini, ki je bil sprejet v času desnosredinske vlade. “Bešič Loredan pa je povsem v nasprotju s koalicijsko pogodbo dal vedeti, da ne podpira izključevanja zasebnih zdravnikov iz sistema javnega zdravstva. Tudi sicer je bila njegova predstavitev strokovna, eksaktna in vsebinska, sploh če jo primerjamo s predstavitvami nekaterih drugih kandidatov,” je prepričan Iršič, ki obenem opozarja, da je očitno obljuba SD, ki jo je pred volitvami vztrajno ponavljala predsednica stranke Tanja Fajon, da bomo vsi prišli do specialista v 30 dneh, že pozabljena.

Mitja Iršič (Foto: Veronika Savnik)

V nadaljevanju se je Iršič dotaknil tudi naslednika Mateja Tonina, Marjana Šarca. “Ta je svoj mandat predsednika vlade očitno razumel kot še eno zabavno predstavo na gasilski veselici, zdaj pa jo le nadaljuje v drugi vlogi,” je dejal in dodal, da se je na njegovem zaslišanju videlo, da se o resorju ni niti najmanj poučil. “Nizal je enovrstičnice, ki so jih že leta 2019 pripravili v stranki Levica, ko so skupaj s Karlom Erjavcem sabotirali takratni nakup oklepnikov, je izpostavil in dodal, da je o trenutno najsodobnejših in najhitrejših oklepnikih na svetu tipa Rheinmetal Boxer 8X8 je govoril kot o “pretežkih, okornih in neokretnih”. To pa je kot pravi resnično nenavadno, saj so oklepniki obnesli na ukrajinskem bojišču. “Govoril je o sodobnih tehnikah bojevanja, potem pa v istem stavku nadaljeval o partizanski gverili,” je še kritično dodal in podal mnenje, da človek ob takih trditvah dobi občutek, da je bil na mesto ministra nastavljen z namenom, da sabotira investicije v vojsko. To bi bilo kot pravi namenjeno za miritev Levice v primeru, če ne bodo uresničene socialistične postavke koalicijske pogodbe.

Liberalni volivci Gibanja Svoboda pričakovali zmerno politiko LDS-a
Iršič je prepričan, da so ljudje, ki sicer svoj glas zaupanja podarijo Levici ali SD, sedaj le tega podarili Golobovemu gibanju, dobili to, kar so si v resnici tudi želeli. “Ostro-levo, revanšistično retoriko, revolucionarne proklamacije o globalni spremembi sistema in napovedi še večjega egalitarizma v državi, ki jo že tako duši egalitarizem,” je poudaril in dodal, da bi se Golob zagotovo dobro znašel v vlogi Luke Mesca, ki je koordinator stranke Levica. Na tem mestu pa Iršič izpostavlja, da je že mogoče na stran liberalnih volivcev Gibanja Svoboda slišati šume, ki so z volitvami za anti-Janša opcijo pričakovali zmerno politiko LDS-a, ki jo je še posebej vodila stranka SMC, zlasti na račun Počivalškovega vpliva. “Gre za podjetnike, normirane espeje, zaposlene v gospodarstvu – vsem tem je Golobova vlada napovedala vojno,” je pojasnil Iršič in dodal, da bodo ravno ti najtežje spregledali dejstvo, da je Golob v svojo ekipo povabil odpisana politika- Šarca in Alenko Bratušek.

Marjan Šarec (LMŠ) in Alenka Bratušek (SAB) (Foto: STA)

Iršič meni, da bosta vprašanji napovedanega nižanja plač in ponovnega višanja stroškov dela ter vprašanje vzdržnosti sistema javnega zdravstva tista področja ali koalicijske zaveze, ki bi utegnile predstavljati kamen spotike med vladajočimi partnerji. “Prvi ukrep bo med volivci izredno nepriljubljen, drugi bo velik zalogaj za javne finance, saj je ravno insistiranje stranke Levica na odpravi dodatnega zavarovanja predstavljalo enega glavnih razlogov zloma vlade Marjana Šarca,” pojasnjuje.

Na vprašanje, če že opaža kakšne neskladnosti med predvolilnimi obljubami koalicijskih strank, zavezami iz koalicijske pogodbe in besedami z zaslišanj ministrskih kandidatov, je Iršič odgovoril, da je gradnja 20 tisoč neprofitnih stanovanj predstavljala osrednjo volilno temo tako stranke SD kot Levice. Kakorkoli, koordinator Levice pa je na samem zaslišanju v vlogi ministrskega kandidata povedal, da ne ve ravno kakšen bo časoven okvir, v okviru katerega se bodo gradila stanovanja. Iršič poudarja, da Mesec ni več govoril izključno o gradnji stanovanj, ampak uporabi 20 tisoč stanovanj. “Najbrž namiguje na prisilno oddajo nezasedenih zasebnih nepremičnin. Tudi SD-jeva utopična obljuba, da bomo vsi prišli do specialista v 30 dneh, je očitno povsem pozabljena,” je opozoril Iršič.

Vlada Roberta Goloba (Foto: STA)

NSi bi s koketiranjem s trenutno levo koalicijo veliko več izgubila kot pridobila
Veliko akterjev na politični in medijski sceni si po besedah Iršiča želi, da bi se razmerje med opozicijskima strankama SDS in NSi po vrnitvi v opozicijo, spremenilo. “A sta stranki v koaliciji delovali izredno homogeno, vodstva – tako politična kot strokovna – pa so utrdila vezi, saj je bilo kratkih stikov v izredno napetih razmerah vladanja izjemno malo. Tudi zadnji zapleti v zvezi z izjavami Ljudmile Novak in imenovanjem predsednikov odborov so le vihar v kozarcu vode,” je poudaril in dodal, da naj bi se vsi na desnici zavedali, da ko je desna opcija v manjšini, ki je izrazita, ni pravi čas za prerekanje, ampak za sodelovanje.  “NSi bi s koketiranjem s trenutno levo koalicijo veliko več izgubila kot pridobila, njen edini programsko kompatibilen partner v tem državnem zboru pa je stranka SDS,” je prepričan Iršič.

Sara Kovač