fbpx

Kdo vrši pritisk na medije? Stranka SD grozi z bojkotom Soočanja referendum 2021, ker bo ministru Vizjaku namenjen čas, da predstavi Zakon o vodah!

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je lahko zelo zaskrbljena nad zadnjimi ugotovitvami Računskega sodišča v zvezi z delom njene stranke na ministrstvu za delo. (Foto: STA)

Ponosnim naslednikom komunistov oziroma stranki SD, se ne zdi nedemokratično, da je javna televizija ministru Andreju Vizjaku v jutrišnji oddaji Soočenje referendum 2021, posebej namenila čas, v okviru katerega bo predstavil predlagane spremembe zakona, o katerih se bo odločalo na prihajajočem referendumu. Grozijo celo z bojkotom oddaje – lahko bi torej rekli, da stranka vrši pritisk na javni medij, ki ga plačujemo vsi in od katerega je uravnoteženo poročanje vsekakor pričakovano. Odgovorni urednik Mladine pa je RTV vprašal, kaj ima od tega. No, nas bolj zanima, kaj ima RTV od tega, da v večini primerov poroča enostransko in prav nič uravnoteženo.

Danes bo na RTV Slovenija na sporedu oddaja Soočenja referendum, ki bo v živo potekala do Odmevov. Tovrstno soočenje pred referendumom je seveda na javni televiziji ne le normalno, pač pa tudi pričakovano – saj je prav, da se ljudje pred odločanjem na referendumu izobrazijo in ne glasujejo na določen način zgolj zato, ker jim je tako rekel sosed ali pa zato, ker ne marajo aktualne vlade oziroma aktualnega premierja. Datum oddaje je sicer precej pozen – že včeraj se je namreč pričelo predčasno glasovanje in tisti, ki bodo glasovali proti, se tudi trudijo za čim večjo udeležbo. Tako je Inštitut 8. marec na Facebooku objavil, da so včeraj med 10. uro in 12. uro Manca Trampuš (Koala Voice), Zlatko Đogić (Prismojeni profesorji bluesa) in Ula Furlan (model, igralka, voditeljica …) nudili prevoz do predčasnega glasovanja v Ljubljani – to je do Gospodarskega razstavišča. “Lahko poskusite in jim štopate, če jih kje vidite … sicer pa bodo prevoz ponujali naključnim mimoidočim … in pri tem med seboj tekmovali, kdo jih bo v dveh urah na glasovanje pripeljal več,” so napovedali tekmovanje, ki se ga bo dalo ogledati tudi prek live streama. Torej, da bo soočenje na javni televiziji potekalo šele danes, je prej voda na mlin nasprotnikom zakona (vlade), kot pa tistim, ki so za. A stranka SD ni tega mnenja.

Socialni demokrati pričakujemo, da bo izvedba edinega televizijskega soočenja na javni televiziji omogočila enakopravno predstavitev argumentov za in proti. Privilegiran položaj ministra Vizjaka v oddaji je nesprejemljiv,” so poudarili in dodali, da medtem ko vlado odločba sodišča zavezuje, da o predmetu referenduma volivce informira stvarno, celovito in transparentno, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ves čas izključno zagovarja uveljavitev škodljivega zakona. “Zato naj se njegov čas všteva v čas zagovornikov,” so zahtevali in zagrozili, da če javna RTV Slovenija ne bo zagotovila ustreznega formata soočenja, bodo Socialni demokrati resno premislili o bojkotu soočenja. “Ker to ni demokracija,” so prepričani ponosni nasledniki Zveze komunistov. Vršitev pritiska na medij, da bi izsilili svoje, pa je demokracija? Kakor koli, če se ne bodo udeležili soočenja, jih nihče ne bo posebno pogrešal – njihove prazne marnje znamo že prav vsi na pamet.

Odgovorni urednik Mladine Gregor Repovž pa je na Twitterju vprašal: “TV Slovenija, zakaj ste to naredili? Kaj imate od tega? To je javna televizija?” Očitno ga je presenetilo, da bo na sporedu javne televizije, enkrat za spremembo, oddaja z nekoliko bolj uravnoteženim razmerjem – priznamo, presenetilo je tudi nas. Kot je razvidno s priloženega dopisa, bodo v oddaji merili čas zagovornikov in nasprotnikov zakona. Kaj torej moti nasprotnike zakona? Moti jih, da minister Vizjak, kot predlagatelj sprememb zakona, ne bo vštet v čas zagovornikov in nasprotnikov, pač pa se bo očitno njegov čas štel posebej – kar je precej razumljivo, ker bo po vsej verjetnosti predstavil predlagane spremembe, da bodo gledalci sploh vedeli, kaj zagovorniki zagovarjajo in čemu nasprotniki nasprotujejo.

Sara Bertoncelj