fbpx

Šarčeva vlada razrešila direktorico urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojco Špec Potočar in za vršilca dolžnosti imenovala Lužarja iz SMC!

Foto: STA

Na današnji seji vlade so razrešili aktualno direktorico urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojco Špec Potočar in za vršilca dolžnosti imenovali Dušana Lužarja iz vrst SMC, ki bo z vodenjem urada pričel v petek, to delo pa bo opravljal do imenovanja novega direktorja oziroma največ šest mesecev. 

Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je Cerarjeva vlada ustanovila v lanskem letu, direktorica Mojca Špec Potočar, članica Cerarjeve stranke SMC, je bila na to mesto imenovana s 1. septembrom 2017. Urad je finančno samostojno začel delovati s 1. januarjem 2018 in deluje kot proračunski porabnik, kar pomeni, da denar tako za delovanje urada kot za oskrbo in integracijo migrantov prispevamo vse državljanke in državljani.

Pri razrešitvi Špec Potočarjeve se vlada sklicuje na zakon o javnih uslužbencih, v skladu s katerim lahko funkcionar v roku enega leta od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja in sekretarja na ministrstvu, predstojnika vladne službe, predstojnika organa v sestavi, načelnika upravne enote ali direktorja občinske uprave ne glede na razloge, poroča STA. Razrešitev v skladu s to določbo je mogoča tudi v letu od imenovanja uradnika.

Tramte predlagal razrešitev
Generalni sekretar vlade Stojan Tramte je tisti, ki je na podlagi te določbe predlagal razrešitev Špec Potočarjeve, ki je bila lani ob ustanovitvi urada najprej imenovana za vršilko dolžnosti, nato pa za direktorico s polnim mandatom. Njen mandat se je tako zaključil predčasno (pred avgustom 2022), razrešitev je namreč nastopila z današnjim dnem, v petek pa jo bo že nadomestil Dušan Lužar iz vrst SMC, ki je bil imenovan na mesto vršilca direktorja. Lužar bo urad vodil najdlje do 20. junija 2019 oziroma vse do imenovanja novega direktorja.

Foto: LMŠ

Lužar, ki je diplomiral iz gradbeništva in ekonomije, je leta 2005 magistriral na področju upravljanja javnih gospodarskih družb. Trenutno je zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve, pred tem pa je bil aktiven tudi na področjih komerciale, gradbene operative in investicij, po navedbah vladnega urada za komuniciranje naj bi imel tudi izkušnje s področja javne uprave. Na tem mestu pa se vsekakor poraja vprašanje, ali je do menjave na vrhu urada za oskrbo in integracijo migrantov prišlo zaradi strankarske pripadnosti Špec Potočarjeve ali se razlog skriva kje drugje?

H. M.