fbpx

Šketa zaradi škandalozne solo akcije v Moskvi pod drobnogled Evropskega javnega tožilstva; na tnalu tudi Muženič

Generalni državni tožilec Drago Šketa in nekdanji direktor NPU Darko Muženič sta se znašla pod drobnogledom Evropskega javnega tožilstva (Foto: STA)

Na razpravi odborov CONT in LIBE po besedah evropske poslanke Romane Tomc poteka izmenjava mnenj z Evropskim javnim tožilstvom, kjer naj bi evropske poslance zanimalo mnenje evropske javne tožilke o solo akciji generalnega tožilca Draga Škete v Moskvi, kjer je sklenil program sodelovanja z vodjo ruskih državnih tožilcev Igorjem Krasnovom. V razpravi na izmenjavi mnenj z Evropskim javnim tožilstvom je Tomčeva opozorila tudi na sum zlorabe evropskih sredstev v primeru nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča. “Primer bo obravnavalo Evropsko javno tožilstvo,” je še pojasnila Tomčeva.

Evropska poslanka Romana Tomc se udeležuje razprave na odborih CONT in LIBE o Sloveniji, kjer poteka tudi izmenjava mnenj z Evropskim javnim tožilstvom. “Evropske poslance zanima tudi, kako evropska javna tožilka komentira škandalozen obisk generalnega državnega tožilca Škete v Moskvi,” je pojasnila Tomčeva.

Spomnimo, vodja tožilcev Drago Šketa je potoval v Moskvo na praznovanje 300-letnice ruskega tožilstva. V tem primeru naj bi šlo za njegovo solo akcijo, medtem ko so bili odnosi med Vzhodom in Zahodom že pred vojno v Ukrajini napeti. Rusko tožilstvo je podaljšana roka oblasti in zavzeto preganja oporečnike in kritike oblasti, zaradi česar bi moralo vsako demokratično tožilstvo tovrstna vabila na proslave bojkotirati.

13. januarja letos, torej dober mesec dni pred rusko agresijo na Ukrajino, je Šketa med obiskom podpisal program sodelovanja z vodjo ruskih državnih tožilcev Igorjem Krasnovom. Sporazum je dvignil nemalo prahu, saj gre za osebo, ki je bila že od marca lani na spisku oseb, za katere zaradi hudih kršitev človekovih pravic veljajo omejevalni ukrepi v vseh državah Evropske unije, je poročala Domovina.

Pod drobnogledom tudi Muženič
V razpravi na izmenjavi mnenj z Evropskim javnim tožilstvom je Tomčeva opozorila tudi na sum zlorabe evropskih sredstev v primeru nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča, nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja in pomembnega akterja v primeru pranja denarja v aferi NLB gate. “Primer bo obravnavalo Evropsko javno tožilstvo,” je še pojasnila Tomčeva.

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Twitter Romana Tomc)

V preteklosti ni bilo spregledano, da je prišel Muženič za šefa NPU, pod katerim je prišlo do ugotovitev, naj se pregon vpletenih v NLB gate opusti, z mesta direktorja ene od ključnih institucij, ki bi jo moral v okviru NPU preiskovati – Urada za preprečevanje pranja denarja. Nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je takrat zatrdila, da je bil Muženič v času pranja denarja na povsem drugem delovnem mestu.

Znano pa je, da kriminalistom NPU, ki so pod Muženičem predlagali opustitev preiskave, ni uspelo opraviti niti informativnega razgovora z Irancem Irajem Farrokzadehom, čeprav je bilo znano, kdaj se je mudil v Ljubljani, in je to denimo uspelo ekonomistu Radu Pezdirju kot članu preiskovalne skupine o zlorabi v bankah.

Sara Kovač