fbpx

Študentske volitve se bližajo, vse več pa zakulisnega vpletanja radikalne Levice

Eva Gaberšček, Urban Suhadolnik, Anže Jenšterle, Jure Tič in Lucija Koprivc. ( Foto: Facebook)

Bliža se datum 14. oktober 2020, ko bodo študentje Univerze v Ljubljani izvolili svoje predstavnike ljudstva v študentskem parlamentu. Vendar, kot so nam povedali poznavalci študentske politike, naj bi se na Fakulteti za računalništvo in informatiko vpletla v študentske volitve aktivno politična stranka Levica preko liste ADMIN ADMIN. Njen nosilec pa je aktivni član stranke Levica Urban Suhadolnik. Danes v teku dneva smo prejeli njihov odgovor. Odgovor Liste Admin admin objavljamo v celoti ob koncu članka.

Študentski funkcionarji se bodo znova udarili za svoje stolčke. Med vsemi slovenskimi univerzami je najmočnejša Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU). Kljub temu, da vsako leto upravljajo s 3,5 milijonov evrov vrednim proračunom, je organizacija bolj sama sebi namen. To je pred leti dokazal nekdanji predsednik ŠOU-a in sedaj vplivni član Socialnih demokratov Jernej Štromajer, ki je hotel kupiti prestižno jadrnico na račun študentov ljubljanske univerze. V mislih pa so imeli tudi nakup znanega lokala Bachus v centru Ljubljane in kopališče Plava laguna v ljubljanski Ježici.

Tako smo kontaktirali preko sms sporočil kandidate na listi ADMIN ADMIN Anžeta Ješterleta, Evo Gaberšček, Jureta Tiča, Lucijo Koprivc, Ano Arnež in nosilca liste Urbana Suhadolnika. V naše uredništvo so prišle informacije, da se v procese volitev na Fakulteti za računalništvo in informatiko aktivno vmešava stranka Levica. Vsem kandidatom smo poslali vprašanje, ali se jim zdi prav, da se stranka Levica vmešava v volitve, vendar ni imel nihče izmed kandidatov časa in poguma, da bi odgovoril na preprosto vprašanje odgovoril z “da” ali “ne”.

Miha Kordiš in Urban Suhadolnik. (Foto: Facebook)

Vodja liste Admin Admin v tesnih stikih s poslancem Levice Miho Kordišem
Vendar smo na spletu hitro našli nekaj fotografij nosilca liste Urbana Suhadolnika. Le-ta se na njih veliko druži s poslancem Državnega zbora Miho Kordišem. Slednji je ob prvem preboju Levice v parlament leta 2014 zamenjal hram študentske demokracije za poslanski sedež v Državnem zboru.

Pri Kordišu lahko opazite, da je kot delovne izkušnje navedel, da je bil med leti 2011-2012 predstavnik študentov Oddelka za filozofijo v Študentskem svetu Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Od leta 2011-2013 član programskega odbora Delavsko-punkerske univerze (sedaj Inštitut za delavske študije). Leta 2012 predstavnik študentov v Senatu Filozofske fakultete. Od leta 2012 do 2014 predstavnik študentov Filozoske fakultete v Študentskem zboru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Podoben zanimiv življenjepis ima tudi koordinator stranke Levice Luka Mesec. Od leta 2008 do 2010 je bil predsednik Kluba študentov Selške doline. V letih 2009 do 2011 je bil na Fakulteti za družbene vede predsednik politološkega društva Polituss. V letih 2012-2013 je bil koordinator Delavsko- punkerske univerze na Mirovnem inštitutu, od leta 2012 do 2014 pa direktor Inštituta za delavske študije.

Urban Suhadolnik. (Foto: Facebook)

Levica si želi polastiti zajeten proračun Študentske organizacije v Ljubljani
Kdor je kadarkoli hodil na fakulteto v zadnjih petnajstih letih dobro ve, da so študentske volitve ena velika farsa za vse študente. Zato tudi ni čudno, da se jih udeležuje mizeren procent študentov. Zadnjih volitev se je udeležilo vsega nekaj več kot osem odstotkov vseh študentov Univerze v Ljubljani.

To so kot kaže izkoristili tudi v Levici, ki hočejo preko različnih list na posameznih fakultetah se ob nizki udeležbi polastiti finančne pogače ŠOU-ja. Glede na to, da se glavni nosilec liste ADMIN ADMIN Suhadolnik odlično pozna s Kordišem, mu bo ta podelil nekaj odličnih nasvetov, kako si na račun študentskega funkcionarstva zgraditi politično kariero.

V preteklosti se je kot radikalni del ŠOU-ja predstavljala Kordiševa Iskra na Filozofski fakulteti. Sedaj se stranka Levica sploh več ne skriva za različnimi študentskimi društvi in aktivno posega na področje študentskega delovanja. Ali je to politično higienično ali ne, pa presodite sami.

Objavljamo odgovor Liste Admin Admin:

Lista admin admin je politično neopredeljena in nemotivirana. Financiranja nimamo oz. vse stroške krijemo izključno sami.

V primeru izvolitve v ŠO FRI bo naš glavni cilj, da sredstva in opremo, s katerimi razpolaga ŠO FRI, porabimo izključno za organiziranje dogodkov za študente in podporo študentskim društvom ter skupnostim, ki delujejo na fakulteti. Ta so trenutno brez financiranja, saj gre študentski denar pod obstoječo nomenklaturo neznano kam. Naša prva zaveza do študentov je, da v študentsko organizacijo prinesemo transparentnost in svežino. Vse naše delo bo izključno prostovoljno in si za svoje delo ne bomo izplačevali honorarjev, kakor se je to prerado zgodilo pri dosedanji listi Friki. Naše delovanje bo transparentno. Vsi zapisniki in finančna poročila bodo javno dostopna na naši spletni strani in objavljena v študentskih komunikacijskih kanalih. Večje odločitve bomo sprejemali s pomočjo referendumov oz. direktne internetne demokracije. Le tako lahko delujemo v dobro študentov z visokim nivojem legitimnosti, kadar namenimo npr. 1000€ za smučanje ali izlet študentov FRI.

Na žalost ne moremo enako trditi za naše protikandidate, listo Friki iz vrst študentske stranke Povezani. Od samega začetka nam mečejo polena pod noge in se poslužujejo vprašljivih metod. Že na dan odpiranja kandidatur nas je vse poskusil kontaktirati Tilen V. Žmauc iz vrst Povezanih, naslednji dan pa je Omar Smajlovič, predsednik Povezani, preko pritiskov s strani osebne prijateljice iz osnovne šole, vabil članico naše ekipe na sestanek. Da ne bi ogrozila osebnega prijateljstva, je bila na sestanek z g. Smajlovičem prisiljena pristati. Stopnjevalo se je s tem, da so Friki napadli sprejem brucev – od študentov za študente, ki smo ga pripravili pri admin admin (incident je tudi v posnetku dogodka), danes pa smo že v medijih.

Predvsem nam je žal za študente, ki morajo prenašati politične igre stranke Povezani. Prav tako nam je žal za vse bruce, ki so imeli pokvarjen sprejem brucev.

 

Na pojasnilo liste Admin admin se je odzvala Lista Povezani:

Na pojasnila Admin admin se je odzvala tudi skupina Povezani, ki je ob sliki Suhadolnika z logotipom stranke Levica zapisala: “Veseli nas dejstvo, da uradno kandidirate kot neodvisen kandidat na listi.”

 

Luka Perš