Tarča ima svoje botre: Teto Lidijo, Perčiča in Golobiča!

Trije ključni akterji uredniške politike Tarče na RTVS: "teta" Lidija Hren, "stric" Gregor Golobič in "stric" Franci Perčič. (Foto: Demokracija)

Po vseh hujskaških oddajah Tarča na RTVS, ki jo vodi novinarka Erika Žnidaršič, ki gostom rada skače v besedo in jim insinuira svoje mnenje, se sprašujete, kdo dejansko vodi uredniško politiko te sporne oddaje. Ob tem gre omeniti zlasti vplivno “teto” Lidijo Hren in še dva “strica”, ki oddajo zalagata z informacijami: Francija Perčiča ter slavnega Gregorja Golobiča. 

Znano je, da formalno uredniško politiko oddaje Tarča na RTVS vodi Boštjan Kogovšek. Prav tako je znano, da ima velik vpliv nanjo urednica informativnega programa RTVS Manica Janežič Ambrožič ter urednica Nataša Rijavec Bartha. Omenja se tudi urednika in televizijskega voditelja Dejana Ladiko. Igor Kadunc, ki je bil do nedavnega generalni direktor, pa je imel prav tako močan vpliv na zloglasno oddajo, Rijavec Barthova pa je v obdobju zadnjih mesecev snovalce Tarče še dodatno hujskala, da naj udrihajo po aktualni vladi premierja Janeza Janše, poroča Demokracija. 

Preberite še: Ustrahovalne metode, da jim ni para: Osamosvojitvenega ministra preganjajo, ker je opozarjal na zavajanja javne RTV!

Vsekakor pa ne gre pozabiti niti na zagrizeno levičarsko novinarko in veliko “častilko” zadnjega partijskega šefa Milana KučanaMojco Pašek Šetinc. Gre tudi za ženo lobista Mileta Šetinca. A ključna oseba pri uredniški politiki je prav Lidija Hren, ker naj bi bila politični levici nekaj dolžna, preko Tarče pa ji vrača uslugo. Za informacije in nasvete pa naj bi skrbela strica iz ozadja Franci Perčič (znan kot svetovalec bivšega predsednika RS Danila Türka) in Gregor Golobič (nekdanji član propadlih strank LDS in Zares, znan pa tudi kot nekdanji glavni kadrovik v državi).

Predpremiera dokumentarnega filma z naslovom 20 let Slovenije: Portret Milana Kučana novinarke Mojce Šetinc Pašek. Nekdanji predsednik države Milan Kučan, nekdanji generalni direktor RTVS Marko Filli in novinarka Mojca Šetinc Pašek. (Foto: STA)

Za oba nazadnje omenjena je prav tako znano, da sta dejavna akterja t. i. globoke države. Ostre kritike pod naslovom aktualne vlade dežujejo tudi s strani novinarke nacionalne RTV Nataše Markovič (za novinarstvo sama sicer pravi, da mora biti “preverljivo, točno in objektivno”, kar je mogoče razumeti kot prvovrsten sarkazem). Na vlado naj bi se v zadnjem času spravljala zlasti zato, ker naj bi bil njen partner lastnik več lokalov po Ljubljani. Znano je, da je vlada zaradi covida-19 omejila delovanje gostinstva, posledično pa ogrozila dobiček njenega moža.

Izpostaviti gre še Necenzurirano, ki ga financira Odlazek, z informacijami pa ga prav tako zalagata Perčič in Golobič
Erika Žnidaršič, sicer voditeljica zloglasne Tarče, v vsej tej zgodbi niti ne igra ključne vloge, čeravno se na prvi pogled zdi drugače. Obstaja pa dejstvo, da Tarčo vodi tako, kot jo iz ozadja režirajo že omenjeni akterji. Predvsem je v primeru njene oddaje mogoče zaznati občutno neprofesionalnost in politično pristranskost. Ne gre pa pozabiti še poslov moža Janežič Ambrožičeve z javnim servisom. Gre za milijonske zaslužke. Prav zato se zaveda, kakšno uredniško politiko mora voditi, da bi potešila apetite “globoke države”.

Stric iz ozadja Gregor Golobič, ki z informacijami vpliva na uredniško politiko oddaje Tarča na RTVS. (Foto: STA)

Posebej pa je zanimiva ravno vloga tete iz ozadja – Hrenove, ki navzven deluje dokaj nevtralno in profesionalno. Znano je, da je pred časom v oddajo pod imenom Ekstravizor, ki jo vodi, privedla kar “strica” Golobiča ter ga na takšen način dejansko rehabilitirala. V njeni oddaji je “stric” razglabljal o škodljivih praksah na področju poslovanja v podjetjih, ki so v državni lasti, korupciji itd. Vsi skupaj pa so si v zadnjih mesecih za svojo referenčno točko izbrali portal, ki naj bi ga financiral tajkun Martin Odlazek preko agencije Kokos – Necenzurirano. Slednjega prav tako zalagata z informacijami Golobič in Perčič ter drugi.

Domen Mezeg