fbpx

Tudi Srbi naravnost zgroženi ob razkritju Kardeljevih ukazov o genocidu nad nasprotniki komunizma

Tudi Edvard Kardelj je bil podobno kot Tito, kriminalec.

Srbski portal Blic je nedavno objavil članek o našem slovenskem dokumentu komunistične tajne službe iz časa OF, ki je leta 1943 odredil uboj vseh nekomunistov in njihovih družin. V članku opisujejo njegovo vsebino, iz načina pisanja pa je razvidno, da jo očitno označujejo kot nasilno in surovo. Pod dokument se je podpisal vodilni komunistični ideolog Edvard Kardelj, po koncu vojne pa se je komunistični scenarij uresničil v najbolj krvavi moriji v zgodovini slovenskega naroda, slovensko zemljo pa so prepojili z več kot 600 množičnimi morišči in več deset tisoč nedolžnimi žrtvami.

Razkritje je v Srbiji dvignilo veliko več prahu kot v Sloveniji, kjer je bilo veliko prizadetih sorodnikov žrtev. Po besedah zgodovinarja Srđana Cvetkovića je dokument našel njegov slovenski kolega, čigar ime skrbno skrivajo in ga ne želijo izdati javnosti. Ta bo kmalu objavil delo o svojem odkritju v eni izmed znanstvenih revij, slike dokumenta pa so pred časom prišle v javnost, o čemer je del javnosti že vedel, osrednji mediji pa so ga vehementno prikrivali.

Nanaša se na splošno ideološko matrico boljševiške revolucije, ki je bila vzor lokalnim komunistom, saj jim je bilo vse dovoljeno, da bi pridobili oblast in izvedli revolucionarne načrte,” pravi Cvetković, ki je deloval kot tajnik Državne komisije za odkrivanje grobov žrtev, ki so jih ubili komunisti. Srbi nad našim dokumentom niso ostali ravnodušni, pretreseni so predvsem zaradi brutalnosti takratnih dejanj, ki jih dokument orisuje.

Sedem točk dokumenta
Spomnimo. Prvi zapisi v dokumentu podajajo splošna navodila. ”Napad na stanovanja tistih, ki jih bomo likvidirali, mora biti hiter, odločen in temeljit. Vsako premišljevanje in oklevanje se razume kot izdaja. Skupine, zapisane na seznamu, se likvidirajo popolnoma oziroma vse do zadnjega. Četudi obstaja skupina, katere član je vsaj en izrazit antikomunist, je to skupino prav tako potrebno v celoti uničiti.  Brezpogojno je treba likvidirati sledeče skupine …” pravi dokument. Zatem je v sedmih točkah navedeno, koga in na kakšen način se je treba znebiti. Pod prvo točko so zapisani: ”Znani vodje antikomunističnega gibanja, voditelji nacionalnih organizacij, društvo Sokol, četniki, nekdanji Orjunaši, člani streljaških družin in podobni. Izbrani so posebni oddelki, katerih prva naloga je uničiti te skupine …” Nato je navedeno: ”Vsi duhovniki, člani različnih katoliških redov in njihovi najbližji sodelavci. Če se katere izmed duhovnikov ne likvidira zaradi taktičnih razlogov, jih je treba postaviti na mesto, ki si ga zaslužijo.” Tretja točka navaja: ”Vse inteligentne, ki niso popolnoma povezani s KPS (Komunistično stranko Slovenije) in ki niso v njej, je treba likvidirati. Ne sme se dopuščati zgolj platonsko simpatizerstvo z OF. Toleriranje teh neodločenih ljudi bi pomenilo, da bi v novi sovjetski državi bili ti prvi, med katerimi bi nastopilo nezadovoljstvo.” Iz četrte točke je povzeto: ”Likvidiranje vseh pripadnikov buržoazije, tudi trgovcev, velikih obrtnikov, malih podjetnikov.” Nato pa piše: ”Logično je, da morajo biti likvidirani vsi najemniki, bogataši in industrijalci.” Točka šest: ”Končno je treba likvidirati tudi vse manjše predstavnike vladajočega razreda, na primer častnike, podčastnike, vojake, policiste, finančne uradnike in druge. Izjema so tisti, ki so pripadniki KPS in ki so v vojski”. Sedma točka izrecno poudarja ”ubiti vse kmete, trgovce, kulake in njihove družine”.

Omenjeni srbski zgodovinar je šokiran, da so naši državljani pobijali s takšnim veseljem
Tako se kruta navodila nanašajo tudi na bogate slovenske državljane, ki so podprli komuniste: ”Kar se tiče tistih bogatih ljudi, trgovcev in industrijalcev, ki so finančno podpirali OF, zanje velja isto načelo, saj so si samo želeli rešiti kožo.” Cvetković pravi, da so v času revolucije likvidirali kar štiri odstotke celotnega slovenskega prebivalstva, kar je bilo le odstotek manj kot v Sovjetski zvezi.

Popisovanje komunističnih žrtev še ni končano
Slovenska komisija, ki se ukvarja s komunističnimi zločini, je našla 581 množičnih morišč s približno 100 tisoč žrtvami, v arhivih pa je bilo najdenih samo 281 sodnih odločb za obdobje med letoma 1945 in 1952. Med umrlimi je v Sloveniji približno 25 tisoč Srbov, Slovencev, katerih imena in priimki so znani, pa 13.960. Komisija je do zdaj ugotovila imena in priimke 59.912 ljudi, ki so jih komunisti ubili v Srbiji. To število je nedvomno višje, saj še zmeraj niso našli vseh dokumentov OZNE (predhodnice Udbe). V njih so zapisana streljanja, katerih ukaz je prek Aleksandra Rankovića, vodja OZNE, prišel neposredno od Josipa Broza Tita.

A. L.