Svet se ukvarja z rusko agresijo na Ukrajino, stranka SD pa razmišlja, kako bi posredno podrli slovenske cerkve – z obdavčitvijo

Predsednica SD Tanja Fajon in novi predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandi Češko (foto: sta)

Stranka SD na programski konferenci potrjuje program s sloganom “Drugače”, s katerim napoveduje velike spremembe. Slednje bi po navedbah novinarja Večera Luke Mlakarja čakale tudi Cerkev, saj je predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo Milan M. Cvikl na programski konferenci razkril, da nameravajo obdavčiti premoženje Cerkve. Njeni predstavniki so že v preteklosti dejali, da bi lahko to onemogočilo delovanje verskih skupnosti. “In kdo bo potem skrbel za vse te kulturne spomenike (cerkve, samostane, župnije) in vse gozdove, ko bo vse to pretirano obdavčeno in bo propadalo, ker ne bo dovolj denarja za vzdrževanje?” se tokrat sprašuje tudi eden izmed uporabnikov Twitterja.

Na programski konferenci SD približno 90 članov potrjuje volilni program stranke z naslovom “Drugače”. V njem so v desetih točkah strnili načrt velikih sprememb za soočenje z zdravstvenimi, gospodarskimi, socialnimi, podnebnimi, okoljskimi, tehnološkimi, političnimi in varnostnimi tveganji. Ključni prioriteti sta kakovostno javno zdravstvo in dvig dodane vrednosti gospodarstva, poroča STA.

Stranka SD se v programu “Nov začetek” ni ukvarjala z vprašanjem obdavčitve premoženja Cerkve. Kot kaže, pa se za Cerkev obetajo drugačni časi, če pride na oblast stranka SD z novim programom “Drugače”. Novinar Večera Luka Mlakar je razkril, da je predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo Milan M. Cvikl na programski konferenci dejal, da bodo v primeru, če pridejo na oblast, obdavčili premoženje Cerkve, kot to že počnejo v Franciji.

Predsednik sveta SD za finance, razvoj in kohezijsko politiko Milan M. Cvikl (Foto: STA)

Obdavčitev cerkva bi po ocenah časnika Delo pomenila dober milijon evrov dodatnih davčnih prihodkov za državo. Nasprotniki obdavčitve cerkvenih nepremičnin so v preteklosti napovedi obdavčitve označili za poseg v versko svobodo, ki lahko onemogoči osnovno delovanje verskih skupnosti. “In kdo bo potem skrbel za vse te kulturne spomenike (cerkve, samostane, župnije) in vse gozdove, ko bo vse to pretirano obdavčeno in bo propadalo, ker ne bo dovolj denarja za vzdrževanje? Naslednji korak: nacionalizacija in zaseg premoženja Katoliške cerkve?” se tokrat sprašuje tudi eden izmed uporabnikov Twitterja.

https://twitter.com/_TineB_/status/1497508361386041349?s=20&t=huaVuOucxwJRoYUKfUfhNg

Na Slovenski škofovski konferenci ne zbirajo podatkov o tem, koliko nepremičnin je v lasti sestavnih delov Katoliške cerkve (škofij, župnij, redovnih skupnosti). “V Katoliški cerkvi predlagamo, da se ob noveliranju zakonodaje s področja obdavčitve nepremičnin vse nepremičnine v lasti cerkva in drugih verskih skupnosti, ki se večinoma uporabljajo za opravljanje nepridobitne verske, humanitarne ali druge splošno koristne dejavnosti, umesti med oprostitve za plačevanje davka na nepremičnine,” so ob napovedi uvedbe davka na nepremičnine leta 2018 dejali pri Slovenski škofovski konferenci ob takratnem poskusu uvedbe davka na nepremičnine.

Direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija je izpostavil, da se v tem trenutku cel svet ukvarja z rusko agresijo nad Ukrajino, stranka SD pa medtem razmišlja, kako bi podrla slovenske cerkve. “In prišli so na genialno zamisel: toliko jih je treba obdavčiti, da ne bodo imeli denarja za vzdrževanje,” je bil kritičen. Pri tem je še premier Janez Janša opomnil, da so njihovi predhodniki bili ravno tisti, ki so porušili in zaminirali na desetine slovenskih cerkva, ki spadajo pod zaščitene objekte slovenske kulturne dediščine.

Nekatere evropske države nepremičnin cerkve ne obdavčujejo
V Avstriji so med oprostitve in olajšave vključene tudi nepremičnine v lasti Cerkve. Cerkev je oproščena davka tudi v Nemčiji, Madžarska pa nima enotnega davka na nepremičnine in je v rokah lokalnih skupnosti, ki določajo višino davka. V Italiji Cerkev ne plačuje davka za stavbe, kjer izvajajo verske obrede in stavbe Svetega sedeža. Na Hrvaškem davka na nepremičnine še nimajo. V Estoniji Cerkev plačuje zemljiški davek, čigar tržno osnovo predstavlja tržna vrednost zemljišča. Davka pa so oproščena zemljišča, na katerih so locirana pokopališča in cerkve. Tudi na Švedskem so davka oproščene cerkvene stavbe, namenjene verskim dejavnostim.

Sara Rančigaj