Slovenska levica je spet izrabila tragičen dogodek za politične namene, pompozno poveličevanje partizanstva in prikrivanje zgodovinske resnice!

Foto: Facebook

Ta konec tedna smo bili lahko priča prireditvi ob 75. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona, ki pa jo mnogi – predvsem stranke slovenske levice – izrabljajo za poveličevanje partizanstva, kar poteka klasično pompozno in daleč od zgodovinske resnice. Prisotnost komunističnih simbolov je namreč v nasprotju z dejstvom, na katerega opozarja priznan slovenski zgodovinar dr. Stane Granda, in sicer, da je bil Alfonz Šarh nepopustljiv ljotičevec, v bistvu četnik, ki ga komunistom kljub poskusom ni uspelo spreobrniti.

Zgodovinar Stane Granda je za portal Nova24TV osvetlil takratno dogajanje in povedal, da sta bila narodna zavest, zlasti pa jugoslovanski patriotizem na Štajerskem še posebej močna. Ker je bilo na Štajerskem še kar nekaj ostankov nemštva iz časa prve svetovne vojne, so bili tudi slovensko-nemški odnosi na nekaterih področjih še posebej napeti, zato ne čudi, da je to območje predstavljalo prvo tarčo nemškega predora. Čisti nacionalizem je predstavljal razlog za prvo odporništvo, ki se je začelo organizirati tudi okrog Alfonza Šarha, za katerega je znano, da nikoli ni bil komunist, ampak jugoslovanski nacionalist, konkretno je bil član ljotičevega zbora. Ljotičev zbor, ki so ga nekateri naši starejši zgodovinarji označevali za fašističnega, se je nato organiziral v odporniško enoto, po navadi so se imenovali četniki.

Alfonz Šarh (Foto: Wikipedia)

Mnenja, da naj bi jih izdali komunisti
Začel se je odpor, saj Nemci po besedah Grande niso dopuščali nikakršnih takšnih skupin. Prišlo je do krvavega obračuna s to enoto, gre za znamenito tragedijo Pohorskega bataljona, za katero nekateri mislijo, da okrog nje obstajajo skrivnosti. “Obstajajo mnenja, žal dokazov nisem nikoli slišal, da naj bi jih komunisti tudi izdali, ker se niso hoteli vključiti v partijski odbor,” je povedal Granda in dodal, da bo to treba še dokazati. Pohorska tragedija je za dolgo časa zaustavila odporniško gibanje na Štajerskem, ki pa dolgo ni bilo tako velikopartijsko kot v italijanski pokrajini, kjer je bil odpor drugačen.

Zgodovinar in publicist Ivo Žajdela je pisal o nečastnih dejanjih pripadnikov Pohorskega bataljona, ki nikakor ne morejo predstavljati zgleda za posnemanje. Poudarja namreč, da so domačini s Pohorja dobro vedeli, da so pripadniki bataljona pri svojih sonarodnjakih požigali, plenili in uničevali, namesto da bi to počeli pri okupatorju. Po besedah Žajdele je zanje boj proti nacističnim okupatorjem predstavljal le drugorazredno temo, zato težko razume, čemu na kraj njihovega uničenja romajo sonarodnjaki in nekateri politični funkcionarji.

Stranka SD je ena izmed glavnih protagonistov vzdrževanja zgodovinskih laži.

Pet tisoč Nemcev nemočnih proti nekaj deset partizanom?
France Filipič velja za avtorja, ki je v svoji knjigi Pohorski bataljon orisal “herojstvo” tega bataljona in ga spravil na papir z namenom, da se lahko z njim seznani tudi javnost. Ob tem je med drugim pripomnil: “Ljudska domišljija je dala nekaterim dejanjem prav poseben sijaj in polagoma se zabrisujejo meje med resničnostjo in pravljičnostjo.” Kljub navdušenosti nad Pohorskim bataljonom je avtor večkrat priznal, da so partizani pretiravali, ko so navajali število umrlih okupatorjev v borbah.

Zelo težko verjetna je med drugim informacija, da kar pet tisoč Nemcev ni moglo premagati nekaj deset članov tega bataljona: “V Vojnem poročilu št. 12 II. grupe odredov je namreč mogoče prebrati: “25. 11. borba na Črnem vrhu. V borbi je sodelovalo okrog 5 tisoč Nemcev, ki se jim je bataljon uspešno izmaknil in pri umiku zadal sovražniku manjše izgube. Na naši strani ni bilo žrtev.” 

Nekajurna osvoboditev Šoštanja na račun številnih žrtev na slovenski strani
V Filipičevi knjigi je mogoče prebrati, da je štajerski bataljon v noči s 7. na 8. oktober 1941 vkorakal v Šoštanj, ga za nekaj ur osvobodil, s tem pa prispeval k žrtvam več Slovencev. “Ves napad je bil izvršen tako nepričakovano in je potekal tako naglo, da Nemci sploh niso mogli pomisliti na resnejši odpor. Propagandni učinek akcije je bil nepopisen. Pošteni Slovenci so se veselili, okupator pa je divjal kot iz uma. Streljal je talce, se pognal v hajko za partizani, do živega pa jim ni mogel.”

Poročila navajajo, da so partizani ropali
Iz poročila št. 13, ki je objavljeno v omenjeni knjigi, je razvidno, da je ropanje partizanom predstavljalo prioriteto, tam namreč piše, da večjih vojaško-ofenzivnih akcij bataljon ni izvajal. Ker je bil ta vzpostavljen v času pozne jeseni, je dobil direktivo, naj si za čas prezimovanja pripravi zadostno količino hrane. Če pri tem opozorimo na dejstvo, da je imela vsaka ekonomska akcija povezave z vojaško, ker je bila pred skoraj vsako trgovino straža, potem lahko opazimo, da je imel bataljon nenehen stik s sovražnikom.

V poročilu je mogoče prebrati tudi zapis, da se je na Šmartnem na Pohorju z 11. na 12. oktober 1942 prikazala Ruška četa, ki je izvedla pomembno akcijo, ko je izpraznila trgovino Karla Lepšine. V enem izmed poročil, na katerega je opozoril publicist Damjan Likar, je zapisano: “Neki delavec je videl bando v moči okrog 25 ljudi, ki je korakala od Skomarja proti Št. Vidu – Hudinja. Banda je trgovcu v Skomarju, ki mu je oplenila trgovino že 9. 12. 1942, vzela radio in ročno harmoniko.”

V nemškem poročilu se ni mogoče seznaniti le z opisi o položaju, ampak tudi s tem, kako se je med 60 in 70 partizanov napotilo na posest v lasti župana iz Šmartnega na Pohorju in mu odtujilo konja, dva bika, dve kravi, svinjo in veliko živil. Nekateri prebivalci in kmetje s Smolnika so se po poslednji bitki Pohorskega bataljona na Osankarici odpravili proti taborišču, da bi morda našli svoje odtujene osebne predmete, je mogoče prebrati v poročilu orožniške postaje v Rušah.

Padli borci Pohorskega bataljona (Foto: Wikipedia)

Potekala je intenzivna ideološka prevzgoja preostalih nekomunistov
Na 484. strani Filipičeve knjige je mogoče prebrati, da je dan pred njegovim uničenjem Pohorski bataljon, ki je takrat štel 70 partizanov, sestavljalo 28 partijcev, 16 skojevcev (članov komunistične mladine) in 7 kandidatov za člana komunistične partije. Ta podatek na laž postavlja trditve, da Pohorski bataljon ne predstavlja strankarske komunistične enote. Zaradi tega razloga ne čudi podatek, da je v tej enoti potekala tudi intenzivna ideološka prevzgoja preostalih nekomunistov.

Na strani 489 je namreč mogoče zaslediti, da so imeli od 30. decembra 1942 do 7. januarja 1943 osem političnih ur ter: “Kompartija je oživela … Vršili so se celični sestanki v vseh četah. Na teh so se organizirali študijski kurzi, ki jih vodijo tovariši Rado, Morž, Miloš in Trpin. Ponovno so se vršili skojevski sestanki. Študijske sestanke Skoja vodi tovariš Miloš … 1. četa 2 celična sestanka, 2 študijska sestanka (Marx in Delo), 2. četa 4 celični sestanki, 3 študijski sestanki (Marx in Delo), 3. četa 5 celičnih sestankov, 2 študijska sestanka (Marx in Delo)”. Človek se na tem mestu opravičeno vpraša, kaj ima boj proti okupatorju skupnega z Marxom?

Pohorski bataljon je v svoji knjigi z naslovom Dolga in težka pot 1941–45 obravnaval tudi Franc Zalaznik, ki je poročal o mnogih ropih in ubojih ljudi, ki so komunistom predstavljali izdajalce. Na 118. strani je mogoče prebrati podrobnosti o o uničenju Pergerjeve tovarne lepenke v Mislinji 5. novembra 1942 pod vodstvom poveljnika štajerskih partizanov Franca Rozmana – Staneta, ki je dan prej prišel na Pohorje. V okviru te akcije so vredne stvari iz tovarne izropali in jo požgali, da bi zaposlenim odvzeli službe in jih s tem prisilili, da se pridružijo partizanom.

Foto: Wikimedia Commons

Kot lahko vidimo, tako v primeru Pohorskega kot tudi Cankarjevega bataljona, poskušajo prikriti celovito resnico, saj slovenska politična levica proslave izkorišča v prid lastne promocije, ob tem pa seveda ne manjkajo niti komunistični simboli in poveličevanje partizanstva.

N. Ž.

 • Valter BraniSlav

  NO IN KAJ JE OSNOVNA ZGODOVINSKA RESNICA? ==================== NI slo za pomor domobrancev, slo je za likvidacijo narodnih izdajalcev. Seveda je slo za izdajo, narodne izdajalce so izdali Anglezi in jih vseh 130 tisoc vrnili v Jugoslavijo. Titova Jugoslavija ni hotela da se vrnejo, vendar so Anglezi vrnili svoje “prijatelje”, niso si hoteli mazati rok z izdajalci. Vedeli so da gre za ljudi brez principov ki bi tako kot so izdali svoj narod nekega dne izdali njih. Ljudje danes pozabljajo na ocitno resnico: ko je Hitler hotel pokuriti vse Zide, Slovane, cigane, homoseksualce in prizadete so mu zal nekateri Slovani skusali pomagati. Vec jim je bilo do morilskega Hitlerja kot do lastnega naroda. Mislili so da bo Hitler zmagal in da bodo oni kot “ponemceni Slovani” v novem sistemu dobro ziveli. Usteli so so in placali zasluzeno kazen. Priznam pa da je bilo med likvidiranimi tudi nekaj nedolznih, pac imeli smo malo casa da bi prav za vsakega preverili kako in kaj. Ce bi jih Anglezi vrnili par tisoc, bi bila situacija drugacna. Vendar je bila nasa vlada mlada in ni imela dovolj izkusenj in casa da bi sojenje bilo izpeljano bolj profesionalno.

 • Valter BraniSlav

  PODLI TRIKI SLOVENSKE LEVICE: NAPAD S CAJEM:
  https://www.youtube.com/watch?v=fun5h-BNuwk

 • cosmosjasnovidec

  Kaj pa vem kaj reči na tale članek.
  Sicer se mi ne ljubi več komentiranje vendar se z tem člankom ne morem povsem strinjati glede teh opisov za partizane.Veliko opisanega mi izgleda navadno pretirano napihovanje “partizani to komunisti oziroma partizani ono” in tako naprej.
  Vse že ni bilo niti ni moglo biti tako kot se piše.Če so bili partizani kateri bi se naj bojevali proti fašistični golazni katera je naredila agresijo na Slovenijo ter seveda celotno Europo in so bili lačni je razumljivo,da so nekje morali priti do hrane z katero bi jo morali državljani prostovoljno oskrbeti saj so imeli dejanski namen braniti in osvoboditi njih.Po sebi vem,da bi v takem primeru naredil enako in hrano odvzel v kolikor kdo ne bi hotel dati in ima viška.
  Da so uničevali tovarne in ostale objekte je pa prav tako razumljivo ne glede na to da so zaposleni ostali brez služb saj so dejansko delali za fašiste torej Slovenskega sovražnika in bi jih partizani komot oziroma tudi po vseh pravilih lahko tretirali kot izdajalce.
  Vsak zaveden domoljub se bo raje šel borit proti sovražniku svoje domovine kot pa sovražniku služil kot hlapec.Enaki izdajalci svojih domovin so sedanji kamelotrajbarski musliči kateri pobegnejo iz njih namesto da bi jih branili predvsem je pa jasen primer “BOSANCEV” kateri so zbežali v Slovenijo in so še sedaj tukaj.
  Niti nisem podrobno več prečital tega članka,ker mi je namen takega nakladanja postal takoj jasen.
  PARTIZANI med vojno niso bili morilci kateri bi izvajali poboje nad lastnim ljudstvom ampak ravno obratno in tega mi ne bo razlagal prav nihče,ker ogromno vem o tem.
  Če jih je kdo izdal in so izvedeli so seveda obračunali z njim kar je tudi bilo pravilno in edina pravilna kazen za izdajalca.
  Poboji boljševiške komunajzerske golazni nad lastnim ljudstvom so se pričeli “ŠELE” po končanju vojne kar je pa velika razlika in tudi pri tem niso bili udeleženi vsi “PARTIZANI” ampak samo tisti pod načelom Ruskega boljševiškega režima k kateremu so pristopili tako,da so pobili celo tudi ogromno teh “DOBRIH” partizanov kateri se z takim diktatorskim režimom niso strinjali seveda,ker so uvideli,da so jih komunajzerji izigrali in niso upoštevali tistega kar so jim taki nakladali med vojno ampak so podjarmili lastno ljudstvo.
  Zakaj toliko povojnih pobojev oziroma kakšen je bil povsem točen razlog tega bo za vedno ostalo odprto vprašanje katerega se povsem točno ne da določiti.
  Eni trdijo,da so med vojno bili največji morilci USTAŠI in DOMOBRANCI drugi seveda spet da KOMUNISTI.
  Kakorkoli KOMUNISTI MED VOJNO niso bili tisti komunisti (vsaj večina ne) kateri so po vojni počeli POBOJE saj so skoraj vsi bili prav tako žrtve katere so ali pobili ali pometali na Goli otok komunisti izprijenci zaradi nestrinjanja z diktaturo.
  V kolikor ne bi bilo PARTIZANOV oziroma KOMUNISTOV med 1 in 2 svetovno vojno bi fašisti pod Hitlerjem Europo zavzeli morda pa še res večina drugih kontinentov in to se mora priznati in na nek način tudi spoštovati.Ni jim bilo lahko brez hrane orožja zdravil in tako naprej.
  Nisem komunist niti jih ne maram z dna duše “ker tistih kateri so bili dobri med vojno že zdavnaj več ni).
  Ta današnja in povojna komunajzerska drhal ni tista katera se je med vojno borila za Slovenijo proti fašistom.
  Komuniste in partizane kateri so se med vojno borili proti fašističnemu agresorju pa spoštujem,ker nisem dvoličnež in imam tako mnenje in,če so med vojno obračunali z katerim izdajalcem kateri jih je izdajal fašističnemu sovražniku so naredili prav.
  Tudi sam bi ga šel na licu mesta ubil kot podgano.Izdajalec svoje lastne domovine ter sodelavec z sovražnikom si drugačne kazni ne zasluži kot smrtno.

  • Roman.n

   Sedaj pa ti nakladaš!

   • cosmosjasnovidec

    Tole ni nikakršno nakladanje ampak dejstvo katero sem napisal točno tako kot je.
    Kar je resnica se ne more venomer obračati v nasprotno smer zaradi nabiranja političnih točk in podobno.
    Jebi ga kakorkoli gledano izmišljanje ter laganje o zgodovini Slovencev ne glede ali so levičarji ali desničarji je nekonkretno zavajujoče in seveda neresnično kar me prekleto razjezi.
    Eni in drugi so pobijali tako,da razlike ni bilo izmišljotine so pa navadna izprijenost.
    Sicer me pa boli kurac kaj si kdo misli o tem kar sem napisal,ker jaz svoje vem in pri tem seveda tudi vztrajam in me ne bo nihče prepričal v tisto kar ni res razumeš.
    Če so kateri domobranci belogardisti in podobni koga izdajali sovražniku ali z njim sodelovali je tudi pravilno,da so jih partizani kaznovali.
    Kaj naj bi jim pa rekli še hvala da ste nas izdali?
    Z takimi fuknjenimi kakorkoli gledano mi niti ne hodi več ven.

    • Roman.n

     Vse,samo resnica te ne zanima!

  • janez.pokoncni

   … in na koncu, so nas partizani osvobodili, ja?!
   Proti komu smo se potem borili leta 1991, če so nas 1945 rešili vsega zla?

   Ti pozabljaš temelj. NOB (narodno osvobodilna borba) ni bila zgolj borba proti Nemcem ampak predvsem komunistična revolucija.

   • cosmosjasnovidec

    Točno tako.Partizani so nas osvobodili seveda z pomočjo Ruske boljševistične rdeče golazni.
    To kar pišeš ti je pa bilo pozneje in jaz nisem napisal da so nas 1945 rešili vsega zla,ker tega nisi videl nikjer,če si morebiti vse prečital.

    • janez.pokoncni

     LJ je bila “osvobojena” po uradnem koncu 2ww. Kdaj misliš, da bi bila osvobojena, če Slovenija ne bi imela niti enega bandita?

 • karlina

  Ko sem pogledala samo zgornjo sliko, kjer se režijo, kot afne, mi je postalo slabo ,res postalo mi je slabo-rdeča golazen, ki jim niti slučajno ni mar za to , kaj se je dejansko zgodilo, prišli so se samo slikati in nabirati politične točke, nič drugega, fuj.

  • ahnenpass

   Meni je najbolj zanimiva jakna, obešena na vejo, leva stran slike.
   Le kdo je obesil svojo jakno na vejo, med spopadom na življenje in smrt, in to v snegu?
   Mogoče kdo ve odgovor na to skrivnostno podrobnost. Jaz ugibam, če ni kdo hitro slekel uniformo in se pomešal med vaščane. Mogoče je pa samo šotorska plahta, ki so jo obesili za lažno tarčo, da so streljali na njih malo previsoko.

   • Ni bilo možno do vaščanov ali kamorkoli, bili so obkoljeni

 • Bozz

  Ko vidim slike umrlih po tleh, pa ni važno ali se gre za partizane ali domobrance ali civiliste, se spomnim na sledeče…

  Razodetje 6
  4 Tedaj je prišel drug konj, rdeč kot ogenj. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo dano odvzeti mir z zemlje, tako da se ljudje pobijajo med seboj. In dan mu je bil velik meč.

  8 In glej, prikazal se mi je konj mrtvaško blede barve. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo ime Smrt, za njim pa je prihajalo Podzemlje. In dana jim je bila oblast nad četrtino zemlje, da ubijejo z mečem, z lakoto, s smrtjo in z zverinami zemlje.

  Primer Izraela, ki velja za vse narode enako:

  Ezekiel 14
  21 Kajti tako govori Gospod BOG: Koliko bolj še, ko pošljem moje štiri boleče sodbe nad Jeruzalem: meč, lakoto, divje zveri in kugo, da iztrebim iz njega ljudi in živino?
  22 Vendar, poglejte, bo vendarle preostal v njem ostanek, ki popelje iz njega sinove in hčere. Ti bodo prišli k vam, videli boste njihovo pot in njihova dejanja. In potolaženi boste zaradi nesreče, ki sem jo poslal nad Jeruzalem, zaradi vsega, kar sem spravil nadenj.
  23 Potolažili vas bodo, ko boste videli njihovo pot in njihova dejanja. Tako boste spoznali, da nisem ničesar storil brez vzroka, kar sem storil v njem, govori Gospod BOG.

  1 Knjiga kraljev 8
  33 Kadar bo tvoje ljudstvo Izrael poraženo pred sovražnikom, ker se bodo pregrešili proti tebi, pa se bodo vrnili k tebi, slavili tvoje ime in v tej hiši molili in te prosili,
  34 poslušaj v nebesih in odpusti greh svojega ljudstva Izraela ter jih pripelji nazaj v deželo, ki si jo dal njihovim očetom.

  37 Če bo v deželi nastala lakota, če se pojavijo kuga, uničujoč veter, plesen, kobilica glodavka, če bo sovražnik oblegal katero njihovih mest, naj pride kakršna koli nadloga ali bolezen:
  38 vsako molitev, vsako prošnjo katerega koli človeka ali vsega tvojega ljudstva Izraela, ki bo doživljal stisko v srcu in razprostrl roke proti tej hiši,
  39 poslušaj v nebesih, na kraju, kjer prebivaš, in odpusti, ukrepaj in povrni vsakemu po vseh njegovih delih, ker poznaš njegovo srce – saj edino ti poznaš srca vseh človeških otrok –
  40 da se te bodo bali vse dni, dokler bodo živeli v deželi, ki si jo dal našim očetom.

  2 Samuel 24
  10 Potem ko je preštel ljudstvo, je Davidu bílo srce. David je tedaj rekel GOSPODU: »Zelo sem grešil s tem, kar sem storil. A zdaj, GOSPOD, pusti, naj gre krivda tvojega služabnika mimo, saj sem ravnal zelo nespametno.«
  11 Ko je David zjutraj vstal, se je GOSPODOVA beseda zgodila preroku Gadu, Davidovemu vidcu, rekoč:
  12 »Pojdi in povej Davidu: Tako govori GOSPOD: ›Tri stvari ti predlagam; izberi eno izmed njih, da ti jo storim.‹«
  13 Gad je prišel k Davidu in mu to naznanil. Rekel mu je: »Ali naj ti pride sedem let lakote v deželo? Ali naj tri mesece bežiš pred svojim nasprotnikom, ki
  te bo preganjal? Ali naj bo tri dni kuga v tvoji deželi? Premisli zdaj
  in glej, kaj naj odgovorim njemu, ki me je poslal.«
  14 David je rekel Gadu: »Zelo sem v stiski; padimo raje v GOSPODOVO roko, ker je njegovo usmiljenje veliko; v človekovo roko pa ne bi rad padel.«
  15 Tako je GOSPOD poslal kugo nad Izraela od jutra do določenega časa. In umrlo jih je izmed ljudstva od Dana do Beeršébe sedemdeset tisoč mož.
  16 Ko je angel iztegnil roko nad Jeruzalem, da bi ga pokončal, je bilo GOSPODU žal zaradi hudega, zato je rekel angelu, ki je pokončaval ljudstvo: »Dosti je, umakni zdaj svojo roko!« GOSPODOV angel je bil tedaj pri mlatišču Jebusejca Arávna.

  1 Knjiga kraljev 8:37 med drugim omenja uničujoč veter. Pred kratkim smo ga imeli. Bog opominja in kliče vendar le malokdo sliši…in zato se sodba stopnjuje…

  Pregovori 1
  22 »Doklej boste, prostaki, ljubili prostaštvo?
  Posmehljivci ljubili posmeh,
  bedaki sovražili spoznanje?
  23 Obrnite se k mojemu opominu,
  glejte, točil vam bom svojega duha,
  razodeval vam bom svoje besede.
  24 Ker sem klical, pa ste se branili,
  iztezal svojo roko, pa se nihče ni zmenil,
  25 in ste zavrgli vse moje nasvete
  in niste sprejeli mojega opomina,
  26 se bom tudi jaz smejal vaši pogubi,
  se posmehoval, ko pride vaš strah,
  27 ko pride vaš strah kakor ujma,
  in pridrvi vaša poguba kakor vihar,
  ko prideta nad vas stiska in nadloga.

  33 Kdor pa me posluša, bo prebival na varnem,
  miren bo in se ne bo bal hudega.«

  • ahnenpass

   Ampak partizani so prisilili okupatorje, da so morali pobiti še več Slovencev kot bi jih sicer.
   Je pa res tudi, da je zaradi partizanov, potem tu pa tam umrl še kakšen okupator, vsaj nekaj.

 • ahnenpass

  Kako se boš pa boril, če ne moreš nikomur obrniti hrbta? Seveda je treba najprej udariti po izdajalcih, njihovih sodelavcih in ovaduhih. Okupator pa naj ta čas to gleda in razmišlja kaj bomo naredili šele z njim.

  Aja, vi mogoče mislite, da je Slovenija napadla veliko Nemčijo, Italijo, Madžarsko in Hrvaško, hja, potem so pa pravila nekoliko drugačna, treba je najprej pobit samo izdajalce, ki jih vlačiš s seboj v napad, domačine itak.

 • ahnenpass

  Lepo, da ste se amaterji lotili analize oziroma ekonomijo in logistiko partizanskega bojišča.

  V resnici, je hrana največji problem za vsako vojsko, potem so poškodbe in bolezni, obutev, obleka in osnovni predmeti za preživetje na terenu, šele na koncu pride na vrsto orožje. Pri orožju velja izpostaviti municijo, sicer je puška zgolj mrtvo breme, ta pa je lahko tudi težja od same puške.
  Partizani so hodili peš, vzdrževanje lahkih oklepnikov bi bilo samo dodatno breme, v hosto ne moreš vlačiti s seboj niti navadno kolo, mogoče lahko vlečeš za sabo edino zasilno šajtergo. Večino ljudi hitro utrudi že 10 kilski nahrbtnik, pri čemer puška M48 tehta 4 kilograme, en naboj pa verjetno okoli 15 gramov, ne vem natančno, raje več, ampak za kilogram se nabere zelo hitro. Ampak tako ne prideš daleč, mogoče največ 30 kilometrov, v enem dnevu, po ugodnem terenu za hojo, pod pogojem, da bi naslednji dan več počivali.
  Na dan, rabi popotnik tudi 4-5 litrov vode, kar je minimum, vpozimi nekoli manj, ker ni evaporacije tekočin. Je pa zato kondens, zaradi katerega toplota hitreje prehaja iz kože, kar pomeni več oblačil, to pa pomeni več teže. Liter vode je težak pa kilogram, kaj bi pa jedli naši borci?
  Recimo, da bi na dan vsakdo pojedel neko količino kalorij, kar so spet samo neke številke. Dejansko je mogoče preživeti s četrt kile kruha in 10 dkg klobase, pod pogojem, da si vsake toliko napolnijo želodec z sladkorji in maščobami. Poglavje zase so vitamini in koristni minerali, ki jih v preprosti hrani ni dovolj, če jih začne primanjkovati, se lahko že navaden prehlad hitro spremeni v hudo angino.
  Ukradli naj bi konja, ki jim je verjetno služil za tovor in tudi za premikanje po gozdu, ker konj pa ni mehanska naprava in se zna zibati, glede na teren, čeprav v breg ali blato vseeno ne more, kaj šele v skalo, vsaj ne z bremenom na hrbtu. Podkovan ali nepodkovan?
  Ukradli so tudi dva bika, dve kravi in eno svinjo. Svinja je vredna največ, ker lahko iz nje dobimo do 75% mesa, za razliko od govedi, iz katerih lahko auslezamo samo 67% ali jagenjčkov, kjer je užitna komaj polovica telesa.
  Mogoče kdo ni vedel, ampak bik je težak eno tono, krava je četrtino lažja. Divji prašič je težak tam od 50-100 kil, aprašiči za rejo pa med 250-350 kil, seveda se živali lahko tako debelijo edino v dobrih razmerah.
  Rekli ste, da je to hrano ukradlo 60 ljudi, torej so si razdelili slabe 4 tone mesa, če odštejemo konja in idealiziramo, da so lahko shranili celotno meso in se nič ni pokvarilo ter da je bila živina solidno rejena. To znese dobrih 60 kil mesa, na osebo. Če rečemo, da so pojedli samo 100 gramov na dan, zaloga zadostuje za dva meseca, po vojaku.
  Ena kmetija je lahko torej vzdrževala 60 partizanov dva meseca, pri čemer so kmečki družinio zgleda pustili nekaj hrane, za lastno letno porabo. Res škoda, da nimamo bolj jasnih podatkov,zanimivo bi bilo vedeti tudi kako so tisti kmetje preživeli s tistim, kar jim niso pobrali še okupatorji in domači izdajalci.

 • ahnenpass

  ne razumem, najprej napišete, da so partizani sabotirali neko okupatorjevo fabriko, kjer so za njih morali delati zajeti Slovenski sužnji, nato pa rečete, da so bili delavčki prisiljeni v partizane, ko okupatorjeve fabrike ni bilo več.
  Kako bi pa moralo biti, najbrž bi lahko partizani stražili okupatorjem fabrike, zatrti domačini pa bi lahko delali za svoje rablje in mučitelje najraje kar zastonj mogoče ali kako ste to mislili. Tako se ja nikoli ne bi znebili okupatorja,ko ni bilo več fabrike, ne samo , da niso mogli več izkoriščat naš narod in krasti naše izdelke ampak so morali tudi tovoriti potrebne stvari iz svoje nacistične džamaherije. Ekonomsko propagandno sporočilo partizanov je verjetno bilo, Slovenijo se očitno da okupirati, ampak ni poceni, pa še vse dražje bo s časom.

  • Darth Vader

   postal si iskren…..začel si z “ne razumem”……to je dobra osnova za naprej :)

   • ahnenpass

    Jaz nisem bil tam, tako kot ti.
    Verjetno bi ti bili moji komentarji, ki so jih takoj izbrisali, še bolj všeč, ampak tega enostavno ne boš nikoli vedel, a ne.

    • Darth Vader

     na en stavek resnice, ko si priznal “da ne razumeš” ….. se je spet usul plaž laži in ugibanja…..a ne gre iz preteklih vzorcev razmišljanja, čustvovanja in vedenja ane? sprememba ni vaša vrlina kajne?

     • ahnenpass

      Butasto vprašanje, butast odgovor.
      Vse tisto, kar mi je pa le nekako šlo v glavo, ni več, še enkrat se mi pa ne ljubi merit in računat.

 • MEFISTO

  Tako je prav!

  Treba je pisati o partizanskih in komunističnih grozodejstvih, da se zaposlijo nicki enega in edinega.

  Do poldneva se bodo globoko umno zvrstili vsi, se ponavljali in na koncu ugotovili, da nimajo sredstev za boj proti resnici.

  • ahnenpass

   Prej sem napisal daljšo analizo tega članka, kjer sem se osredotočil na izpostavljeno partizansko ekonomijo in logistiko, vse se da preračunati v vsakomur razumljivo formo in številke.
   Pa so mi izbrisali, zdaj pa ne moreš vedeti kako težke so v resnici 4 tone. Ker številke ne lažejo, članek pa.
   Upoštevaj, da nove članke objavijo po drugi uri zjutraj, jaz sem začel pisati od pol štirih, preden si se ti zbudil, so pustili samo moja izbrana dela. To je resnica, prilagojena za Mefista.

 • v članku se omenja France Filipiča, priporočam njegovo knjigo z naslovom “Prvi Pohorski Partizani”, dobra knjiga, vsebuje od pričevanj, arhivskih fotografij, do kopij nemških dokumentov.

 • Janez

  Tipično za SDS sekto, poveličevati naci okupatorje , svoje sonarodnjake, ki so se borili proti okupatorju pa čimbolj spluvati. Izdajalci naroda ste bili takrat in izdajalci ste sefaj

  • MEFISTO

   “Janez”, nick enega in edinega, še kar naprej zagovarja tezo, da smo antikomunisti narodni izdajalci.

   Kot da so bili komunistij narod in ne izmeček naroda.

   • Krtača 20

    Kakšni antikomunisti?! Navadni izdajalski nacifašisti! Golazen za potolčt.

    • rr

     KOGA BOS TI TOLKEL?? Tudi tvoj ip se najde, ne skrbi!

    • MEFISTO

     Tak si mi všeč, kajti ti si pravi nick svojega krstitelja.

     Ti bi to še počel, če bi le imel priliko.

  • test

   kje v tem pisanju si ti videl, da sds povelicuje naciste? saj pravim, potomci partizanov ste sami bedaki, nekateri izobrazeni pa se zmeraj butasti…kot bi clovek zelel iz bogega osla narditi dirkalnega konja.

   ce ne razumes kaj beres, potem ne bere se manj pa komentiraj, budalo

  • sprehajalec

   Antikomunisti je bilo pravilno ime za njih. nasprotna stran pa so bili komunisti.

   • ahnenpass

    Zanimivo, kako popularno je postalo čez noč nam tuje komunistično gibanje, če vemo, da je bilo v Ljubljani zgolj kakšnih sto sledilcev.

    • sprehajalec

     kdo ti pa pravi, da je bilo popularno? kar takratne časopise beri.

     do konca leta 1943, je imelo komunistično gibanje okoli 6000 pripadnikov. od 1,5 milijona.

 • MEFISTO

  Srečal sem starega znanca, ki mi je mimogrede povedal, da se je udeležil veselice na Osankarici.

  Kaj pa ti delaš na zborovanjih rdečih bratov, sem ga vprašal. Nekako se mi zdi, da ne spadaš k njim.

  Jebiga, je odgovoril, sem po srcu pohodnik, pa sem šel, ker so “borci” poskrbeli za prevoz in obilno hrano ter pijačo.

  To je tudi razlaga za poročilo enega od nickov enega in edinega, da je bilo na Osankarici okrog tisoč ljudi, med njimi tudi predsednik republike, ki tudi sicer na manjka pri nobeni pasji procesiji.

  Plačali smo pa ti, jaz in vsi, ki hodimo naokrog ter jemo in pijemo za svoj denar

  • Krtača 20

   Dej zameni si plenico da ne boš skoz nergal.

   • MB

    no no lulika mala, taksnih diletantov, kot so bili tvoji predniki partizani, (recimo zakaj so nemci pobesili 100 ljudi v frankolovem?) hvala bogu ne bo nikoli vec. Vase lazi namrec prihajajo na plano!

 • VERRZIFIKATOR

  Milan Osankar

  PAHORSKI BATALJON

  Čimbolj je krvavo to vse skupaj,
  čimveč žrtev je, krvoprelitja,
  več je pompa, hrupa, več je vpitja,
  oj, tovariš, zdrži, ne obupaj!

  Se praznuje zopet naša zmaga,
  ko so vse sodruge nam pobili,
  mi pa tu smo znova se dobili,
  kjer vrsté se praznovanja draga.

  Zmage da praznujemo sovražne,
  ko pa lastnih nam prekleto manjka,
  drgnemo zatorej brez prestanka
  zmage, ki so vse po vrsti lažne.

  Spet smo zbrali se pri mrhovini,
  žeblji trije kjer štrle visoko,
  zbrali tisti, ki smo pregloboko
  že zabredli v prejšnji domovini.

  Ni da tisto zmago bi slavili,
  ki smo jo ukradli kar brez boja,
  ko v temí smo, v senci sveče soja,
  na stotisoče ljudi pobili.

  Pahorski smo bataljon postali,
  to po novem je ime nam dano,
  kaj potem, če tudi to zlagano
  je, kot je zlagan naš vodja mali.

  Oj, tovariš, laži, ne obupaj,
  se o zmagi veličastni zlaži
  in oči že itak slepe maži,
  dokler ne podre se nam vse skupaj.

 • Darth Vader

  najboljš je gldat Židana, kako globoko spusti glavo na takih slovesnostih…..kot da bi bil brez hrbtenice :) …. torej lepo počasi…..sedaj je že večini slovenije jasno, kakšne sorte tići so obvladovali NOB od 1942-43 dalje……imamo ŽNJ dokazov o partizanskih grozodejstvih, kraje zaske kmetom, kraje živine, pobijanje ljudi, ki niso bili navdušeni nad komunizmom in enoumjem…….polna polja in doline trupel povojnih izvensodnih pobojev……skratka dokazov, da so bli partizani 100x večje zlo, kot nemci, je na kilograme (predvsem kosti nedolžno pobitih)…….torej je jasno, da se ljudje na zgornji sliki pretvarjajo oziroma “igrajo”……torej če se vsi lepo kolektivno pretvarjajo, da je bilo drugače, kot trdi zgodovina oziroma zgodovinska kronolgija…..kaj ne gre pri tem potem za neko obliko kolektivne psihoze? neka čudaška sekta častilcev laži? in so potemtakem ljudje na zgornji sliki potrebni nujne medicinske oskrbe? so mentalno sploh pri sebi?

 • MEFISTO

  Na primeru Pohorskega bataljona se je pokazala vsa veličina nemškega okupatorja.

  Vse padle partizane so odpeljali v dolino in naprej v Gradec, kjer so jih spoštljivo pokopali v blagoslovljeni zemlji na tamkajšnjem pokopališču.

  Komunisti so bili bolj praktični.

  Svoje žrtve so pustili tam, kjer so jih pobili, ali pa zmetali v razna brezna, tankovske jarke, rudniške jaške, fojbe in druge naravne odprtine.

  Celo pred Bogom so jih želeli skriti.

  • Veličina? …snemali so slovenska imena z ulic, trgovin, zažigali slovenske knjige, vozili ljudi v taborišča, mučili ljudi, obešali ljudi, streljali ljudi, tudi streljali talce. Vse padle borce Pohorskega bataljona so povsem razčlovečene razkazovali v podpohorskih vaseh, in jih nato zagrebli v skupinski grob s preko 2000 drugimi žrtvami nacistov. Odpeljali so jih zato, da žalujoči niso mogli prižgat sveče na njihovem grobu. Nobene veličine..

   • MEFISTO

    Toda ljudi, ki so jih večinoma pogubili po naročilu komunistične partije, so vendarle pokopali v blagoslovljeni zemlji, kot so si zaslužili in kot j bil pri kristjanih prastar običaj..

  • ahnenpass

   Tudi kri je način, da se posveti sveta zemlja.

 • VERRZIFIKATOR

  PO VIDEZU TEŽKO SEM OTIPLJIVA

  Po videzu težko sem otipljiva,
  o meni se predvsem pripoveduje,
  veliko sproti vedno dopolnjuje,
  v besedah sem poskočna in igriva.

  Hitro namreč grem ljudem v ušesa,
  logična se zdim, čeprav je znano,
  pomagáti da ni moč si z mano,
  lahka sem, še lažja od peresa.

  Otipati je malo, kot rečeno,
  z očmi požreti da se me v trenutku,
  ravnati kajpak moraš po občutku,
  da vse obljubljeno je že storjeno.

  O meni za nazaj se ne sprašuje,
  tisto vse pribita je resnica,
  jo ponavljam kakor tropska ptica,
  naučena, da ponavlja tuje.

  Kadar pravim, pot da vodi v levo,
  kamor koli smerokaz postavim,
  ga na poti tisočkrat prestavim,
  na svoj mlin da speljem si zadevo.

  Za sedanjost jaz sem referenca,
  vsem prerokovalka za prihodnost,
  prva stvar mi lastna je ugodnost,
  za vse drugo poskrbi demenca.

  Da pozabijo se vse prognoze,
  ki na videz so bile napačne,
  zgolj nasitila besed sem lačne,
  potešila bolne njih nervoze.

  V pravem hipu k takim sem poslana,
  ker tako sem vendar ustrojena,
  zlahka vsakič sem izgovorjena,
  saj levičarska sem laž zlagana.

 • tzt

  Dva partizana: Mirko, pazi metak. Hvala Slavko, spasio si mi život.

 • MEFISTO

  三角形, eden od nickov enega in edinega , bolj znanega kot mož tisočerih nickov, nam spodaj priporoča v branje zbrana dela Franceta Filipiča, naknadnega partizanskega kronista .

  Utaji pa, da iz njegovih del tudi izhaja, sta bila kakih štirinajst dni pred njegovim padcem na obisku pri Pohorskem bataljonu tudi Franc Rozman Stane in Mitja Ribičič, ki sta bila izredno nezadovoljna z idejno politično moralo borcev tega bataljona.

  三角形 nam tudi ne pove, ali so bili zgolj po naključju na dan poboja bataljona odsotni nekateri najbolj zagrizeni komunisti. ker so bili preveč nepogrešljivi.

  • Da, priporočam njegovo knjigo “Prvi Pohorski Partizani”, dobra knjiga.

 • MEFISTO

  Če je v slovenskem narodu še kaj pameti, bo šlo tem rdečim cepce na gornji sliki na smeh le še do volitev, potem pa nikoli več.

  • ahnenpass

   V dobi googla in youtube? Pozabi.

 • MEFISTO

  Pa so res čudni tile SD-jevci, ki so sicer avantgarda slabo plačanih in izkoriščanih slovenskih delavcev.

  Očitno pokajo stare vice, da se tako nepietetno prešerno smejijo pri spomeniku borcev za svobodo na komunistični način.

  Najstarejši vic je baje povedal Židan.

 • RATATA

  Sranc Frozman uSrane
  je dal ime za
  ulice in šole, vojašnice.
  Če ga ne bi bilo, bi imeli par ulic in šol brez imena.
  Je pa ras, da se ni dal jebat hrvatarski komunistom v Istri in je zahteval mejo operativnega območja za novačenje v svoje vrste na reki Mirni in ne na Dragonji, kot sta se kasneje dogovorila dva partizanclna gor nad Izolo.
  Pri tem Pohorskem bataljonu je bilo menda majčkeno drugače, kot pri veliki večini drugih partizanskih enot pod vodstvom komunistov, saj je bilo ravno vodstvo drugačno – nekomunstično ali celo protikomunistično;
  torej pametno (bili so okoličani, bogati z gozdovi in posestvi….. torej nikakor ne bezkućniki, ki so edino lahko za komunistično “stvar”).
  Gnusobe antipatičnih obrazov in pohabljenih glav na včerajšnji fotografiji se zelo veselijo vseh privilegijev, ki so si jih s svojo pokvarjenostjo prihvatizirali s spreminjanjem imena svoje blagovne znamke
  (iz komunistične partije v zvezo komunistov v stranko demokratične prenove in v socialne demokrate – SD) vse za neumno rajo, ki jih voli, da nam krade in laže, ob prvi priložnosti bi nas pa pozaprli in potolkli.

  • ahnenpass

   ne razumeš, bili so bogati enako kot današnji socialistični tajkuni oziroma kučanisti in drugi fevdalci, tretjerazredni partizani pa posledično revni, kaj bi pa ti naredil s takimi?
   A tebi se zdijo bogate spake lepe, ker so lepo urejeni, napudrani in počesani, zategli delavčki pa pošasti, ker ne moreš ostati čist kadar delaš v dreku, ne moreš biti lep, če ti vreme neprestano brusi obrazne poteze in se ne moreš umiti brez mila in tople vode?

   • RATATA

    Ti ” bogati” so se prej borili proti okupatorju kot pa oni “bezkučniki” pod vodstvom šuhtajoče v Moskvi šolane in v Španski državljanski vojni praktično preizkušene komunustične drhali, ki je okupacijo (ww2) le izkoristila za revolucionarni prevzem oblasti.

    • ahnenpass

     Seveda se je buržuazija najbolj borila, saj oni so imeli tudi največ za izgubiti, ne vem edino zakaj so šparali tlačane, za koga so hranili ves tisti kanon fujter.

     • RATATA

      Nič jim niso oblkubili. Svojega se ne šenkujr.

 • MEFISTO

  Najbolj zabavne in prijetne so jutranje urice v družbi z možem tisočerih nickov.

  三角形, Krtača 20, Janez, ahnenpass in še kdo od njegovih nickov nam na šaljiv način odkrijejo tudi tisto, kar se ni zgodilo.

  • moram te razočarat, imam samo en nick, in to je trikotnik, v japonščlini, vse ostalo so tvoje pravljice da ne rečem blodnje..

 • luckyss

  Kot običajno prekopavate kosti, mešate drek in v stilu bratov Grimm pišete zgodovino na novo…
  Medtem mi živimo tu in sedaj in hlapčujemo EU, večina plač je pod mejo revščine in poleg tega nam uvažajo ekstremiste zaradi katerih so naši pra-pra dedje kurili kresove in v roke vzeli kose in sekire, če že niso premogli meča….
  Vendar vas to ne zanima, razen, da občasno malo pojamrate v parlamentu in se greste nemogoče interpelacije, skratka …kradete Bogu čas in skrbite, da narod ostane skregan…
  Cilj vaših pastirjev je zgolj oblast, pa ni važno, če zaradi tega propade država…
  Razen vas ovc, narod ni butast in na predsedniških volitvah se je to tudi pokazalo, ko je nek “Serpentinšek” dobil več glasov kot celotna “desnica” skupaj…;)))

  Torej, kaj vam preostane …..onaniranje na kosti in strah pred starčkom, ki se niti v avto ne zna več usesti na pravi strani…

  Patetično..malo se zamislite..vsaj tisti, ki imate še kakšno sivo celico….

  • MEFISTO

   Če bi se oglasil le malo prej, bi tudi tebe naštel med tistimi, ki skrbite za jutranjo dobro voljo.

   • luckyss

    Ne bo jezen, če se popraviš…sicer pa danes ne bom odgovarjal na replike, ki ne bodo vsebovale dejstev….njim bo namenjen le “smeško ;))”

  • ahnenpass

   Zanimivo, tudi jaz se sprašujem čemu to služi, glede na dejstvo, da brišejo vse kritične komentarje, ki presegajo okvir propagande.
   Taka je pač politika tega uredništva, verjetno stavijo na lastnost ljudi, da večina prej zapopade enostavne stvari, ko je masa enoumja dovolj velika, pa se laž širi po principu inercije oziroma okužbe, dokler na koncu v lastno zdravo pamet ne začnejo dvomiti tudi najbolj pametni. Po definiciji, si nor kadar si drugačen od ostalih, ki predstavljajo neko normalno normo, ampak nihče noče biti nor.
   Druga možnost je, da je to nek eksperiment, enako kot Gibanje za ravno Zemljo, če mi ne vemo kaj je narobe s temi informacijami, je to naš osebni problem in ob enem problem celega naroda. Vzemi ali pusti, bomo videli, če se da na tak način poustvariti ali vsaj speglati zgodovino, ter tako odpreti prostor za neke skrivnostne mračne sile, ki imajo verjetno povsem druge, bolj dramatične in spektakularne cilje.
   Krivi so navsezadnje borci in še bolj Slovenska Akademija znanosti in umetnosti, kot da nimajo nobenih asistentov ali celo profesorjev, ki bi vsako od teh (de)zinformacij sicirali ter opozorili na očitne napake in zavajanje,enako kot delajo danes z neonacisti na resnih zahodnih sodiščih. Bi rad videl nekoga, ki bo še poskušal dokazovati, da v Auswitzu ni bilo plinskih komor in krematorijev, ker to bi dejansko pomenilo samo dvoje, so vsi intelektualci navadni debili ali pa jih nekdo skuša poceni manipulirati, ker enostavno pojma nima oziroma je res tako zloben.
   Vendar borci molčijo kot grobovi…

   • luckyss

    Bom dal primerjavo, ki jo bodo razumeli celo tukaj…
    Če nekdo pijan sredi oštarije na ves glas vpije neumnosti, se pameten človek ne bo spuščal v konflikt z njim…

  • sprehajalec

   Poglej koliko ljudi zgoraj na slikah ne pozna resnice o Pohorskem bataljonu….

   To je poslanstvo Nove. Povedati in poučiti ljudi o resnici.

   • luckyss

    ;))

    • joza joza13

     Ej Tona, a se vidi Pohorje iz Ankarana?
     Ne, ni moč videti tja. Prihrani si pot do okna. Raje merkaj proti Savudriji, da hrčki ne izvlečejo zadnjega lista iz vode…

   • ahnenpass

    Prehitro pobrišejo vse kritične komentarje, da ne bi bila resnica, in to čista, celo edina resnica.

 • ahnenpass

  Mene je ta portal začenjal spominjati na filmski krožek, kjer bomo lahko zgleda zdaj kritizirali partizanski film. Ker vi govorite o filmu, ne o realnosti, partizane se kritizira glede na njihovo zastarelo ideološko podobo, s čimer se vse bolj oddaljujemo od krute realnosti. Ne povsem, na nek način se borcem dela velika usluga, ko se partizanska mistika spreminja v bolj realistično, človeško izkušnjo. Saj je vseeno kaj se piše, ljudje se itak ne morejo pogovarjati s partizani in komunisti, nikomur ne zaupajo. Lahko pa kritiziramo igralce, obsojamo kulise, se zgražamo nad propi, pljuvamo lučkarje in napadamo scenarij, po 70 letih, si dejansko zaslužimo bolj realističen in poglobljen partizanski film.

  Veste kaj, najbolje bi bilo, če ta portal prodate na Disney, oni itak že delajo podobno z vsemi največjimi super heroji in namišljenimi otroškimi prijatelji.

  • terminalar

   Enostavneje bo, če se ti preseliš tja.

 • DJURO SUMAR

  Brezvezno nakladanje desničarjev. Dejstvo je, da se je bataljon boril proti okupatorjem, dejstvo je, da je bil izdan in dejstvo je, da so jih pobili okupatorji. Prav je, da se spomnimo tega gnusnega zločina. Bil sem tam okrog leta 1965 na Treh žebljih s teto in stricem, oba Mariborčana, nobeden od njiju ni bil član ZK, pa sta se šla poklonit spominu na te žrtve. In prav je tako.

  • ahnenpass

   Ni res, poglej si Sutjesko ali Neretvo, se tebi zdijo tisti obraz prepričljivi, a ne vidiš, da ne jemljejo preveč resno, nekaj skrivajo. Nekaj je narobe s tistimi scenami, ljudje v resnici niso tako leseni in zategnjeni, kr neki so bežali čez cel film in zgledali čedalje bolj klavrno, sama depresija, nobene človeške empatije in pristnega obnašanja, razen do tistega kar je bilo sveto partiji, umirali so pa pol ure skupaj in se vmes poslavljali, ponosni da so dali življenje za komunizem, šele danes lahko vidimo kakšne neumnosti so nas učili v starih časih.

   Taki ljudje ne bi bili nikoli sposobni preživeti tistih časov.

  • sprehajalec

   Bi šla glava takrat, leta 1965, če se ne bi poklonila. Vprašanje pa je, kaj sta mislila pri tem, Đurice.

  • MEFISTO

   Franc Filipič ne piše nič o praskah Pohorskega bataljona s hudimi Nemci, temveč le o pogostih oskrbovalnih akcijah pri vaških trgovcih in kmetih.

   Pač, enkrat so napadli neko krajevno orožniško postajo s štirimi orožniki.

   Nemci namreč tudi med vojno niso dovolili, da bi ljudje kradli, kalili javni red ter mir ali se celo pobijali med seboj.

   Kaj sem že hotel reči?

   Ja, ko so se orožniki zbudili, so borce rešile le mlade hitre noge, vajene bega.

   • ahnenpass

    Hja, če je kdo ubil nacista, so za kazen likvidirali tudi deset ali več nedolžnih vaščanov, če je obležal mrtev pa partizan, včasih niso napisali niti položnico, samo opozorilo. Je to pravica?

  • antimur

   Drugo, bolj pomembno dejstvo in vprašanje je, kdo jih je izdal. Od kučanističnih zgodovinarjev tega ne boš izvedel, izvedel boš pa od poštenih, domoljubnih domačinov, ki prenašajo to resnico na mlajši rod, kajti starejših, tistih, ki so živeli v tistem obdobju je ostalo malo. To ni tako kot pri Turnškovih “hrabrih borcih”, ki se množijo kot podganji zarod.

   • DJURO SUMAR

    Eh, izdajalec je izdajalec, meni ni pomembno od kot prihaja. Človek včasih težko verjame iz kakšnih norih razlogov ljudje izdajajo.

 • MEFISTO

  Če sodimo po nasmejanih obrazih SD-jevcev pri spomeniku na Osankarici, lahko pričakujemo, da bo ob koncu tedna še bolj veselo v Dražgošah, kjer je bilo še huje in kjer bo veselica dobesedno na pogorišču slovenske vasi in na truplih.

  Le ena razlika bo.

  Namesto Židana bo pravil stare vice sam Kučan, starček, ki po besedah našega sotrudnika luckyssa niti v avto ne zna več sesti na pravi strani.

  • ahnenpass

   Dajte jih, le kaj si mislijo ti starčki, da smo še v srednjem veku ali kaj, zbudite jih malo in naj končno povohajo 21,stooletje.

 • Franc Šink

  Partizani pa res niso izbirali bande ki so jih rade sprejemale v svoje vrste.

  • ahnenpass

   Z dobrimi ljudmi si partizani niso imeli kaj pomagati, taki so lahko kvečjemu pomagali ostalim revežem, rabili so največje barabe, ki so jim najprej pokazali, da se proti vetru ne da scat,sploh ne po ledeni zimi, potem pa še kako se pa vseeno nekako da. Da bi postali boljši ljudje, seveda.

 • Ryuk

  levičarji se samo s preteklostjo ukvarjajo.

  • luckyss

   Ti ga pa pihneš…medtem, ko se na teh straneh 2.sv. vojna in povojne zadeve sploh ne omenjajo ;))

   • Ryuk

    Se omenjajo. Malo poglej slike zgoraj. Sami levičarji so na teh slikah. Sicer so pa o tem poročali tudi drugi mediji.

    • luckyss

     Sarkazem detektor…na eBay samo zate po 99 centov ;))

 • Jakob Kovač

  Sds pač mora vse popljuvati,tudi mrtve če seveda niso domobranci-nič vam ni sveto!

  • ahnenpass

   Zakaj pa ne, se vsaj norca ne delajo iz smrtno resnih stvari, tako kot vi, s tistimi debilnim ipartizanskimi filmi.
   Pa ne, da imam kaj proti dokaj realističnim rekonstrukcijam, igrati nikoli niste znali, o občutku za dramo pa itak pojma nimate, samo forografija in ozvočenje vam gredo za silo od rok.

  • if

   Primer Pohorski bataljon je, tako kot Dražgoška bitks, popoljuvan s komuistično lažjo, z neresnico!

   • luckyss

    Torej ni bilo mrtvih in jih niso pobili okupatorji ? Ali pa niso bili partizani…
    ;)

    • if

     Resnica je celota, ni le del.
     Prvo odporništvo se je začelo organizirati okrog Alfonza Šarha, za katerega je znano, da ni bil komunist, ampak jugoslovanski nacionalist, član ljotičevega zbora.

     Julij 1940, Kominterna evropskim KP: “Bojkoitarjet eofporniška gibanja.”

     • luckyss

      Niso bili vsi partizani komunisti….so se pa vsi partizani borili proti okupatorju in njihovim kolaborantom….

     • if

      Tito je bil Hitlerjev kolaborant.

     • Krtača 20

      Se mi zdi da si zašteku. Maš kako motnjo?

     • if

      Tito je bil član Kominterne, Stalin je bil njen šef, s Hitlerjem sta bila soagresorja po Evrpoi. V času napada ja JU je bil Tito del te agresorkse sprege, sprega nacizma in komuizma.
      Če ste odštekani, boste razumeli.

     • Krtača 20

      Aha pol je bil kar vse hkrati, nacist, fašist, komunist in verjetn še ustaš. A kej veš a je bil pr domobrancih tud kej? Ful me zanima….

     • luckyss

      Tito je potem “spregledal” podobno kot Stalin in dosti kasneje celo JJ..
      Na podlagi tega so kasneje posneli žajfnico “Esmeralda” ;))

   • Jakob Kovač

    Ne z komunistično ampak z koloborantsko lažjo!Idite nazaj v Argentino poštene ljudi pa pustite pri miru-3/4 partizanov ni bilo komunistov ampak so se borili proti okupatorju kar je dolžnost vsakega državljana ,koloborantom pa so sodili povsod med vojno in po njej1

 • Kučko pod pručko

  Jutri bo obletnica bitke vseh bitk

  Obletnica boja Pohorskega bataljona je samo uvod v bitko vseh bitk, zmago vseh zmah, najbolj slavno od vseh slavnih, epopejo našega partizanstva, …

  Dražgoško bitko

  Ker se je pričela 9. januraja 1942, bo jutri zagrmelo iz vseh murgelskih topov, da se bo še stric Milan raje umaknil v Dražgoše, kjer bo obdan z zastavami z rdečo zvezdo lahko užival ob poslušanju laži rdečih propagandistov!!!

  • ahnenpass

   Ampak na Pohorju so vsi pomrli, medtem ko so v Dražgošah slavili zmago, kako lahko slavijo oboje nenkrat?

   • MEFISTO

    Kako si rekel?

    Kdo je v Lažgošak zmagal?

    • luckyss

     Domačini, ki so s prijavo partizanov hrabro žrtvovali svoja življenja…

     • Krtača 20

      Kolaboracija se povsod po svetu bogato poplača.

     • luckyss

      “Speleologi” še danes tega ne vedo ;)

     • Steiermark

      V pravljicah je bilo vedno tako, da so hudobnega, tistega ki je zlo povzročal drugim, na koncu povprašali, kaj bi on storil s temi ljudmi in tako kot je on odgovor podal, je kazen tudi sam “užil”………

     • sprehajalec

      Lažnivec. Boš imel govor v dražgošah?

      1.Domačini prosijo komuniste, naj zapustijo vas. Komunisti se odločijo, da bodo v vasi počakali na Rdečo armado.
      2. Domenijo pa se SKUPAJ, da bodo domačini prijavili oblastem navzočnost komunistov. To stori župan z dovoljenjem komunistov.
      3. Župana zato Komunisti čez pol leta likvidirajo, kljub dogovoru. Skupaj z družino.
      4. Nemci, kot pravi njihovo poročilo poslano na Bled, domačine kaznujejo s streljanjem KER NISO PRAVOČASNO NAZNANILI KOMUNISTOV.

      Bo dobro za tvoj govor v Dražgošah?

   • Steiermark

    …..ja, na Pohorju so skoraj vsi pomrli, razen nekih 5 “partizanskih izdajalcev”, ki so bili pravočasno obveščeni, da se morajo umakniti, potem, ko so opravili, družno s komunisti, svoje izdajalsko delo in ravno eden izmed njih je Nemce popeljal in jim kazal pot do postojanke……..in tisti, se ni smel več prikazati v Slov. Bistrici, ker bi ljudje z njim opravili….. Stegnil se je pa pred nekaj leti….v “izgnanstvu”, v Kopru!

 • Grenze

  LAŽNIVCI,KRADLJIVCI , POSILJEVALCI TO SO KOMUNISTI ŠE VEDNO LAŽEJO IN KRADEJO NAJDRAŽJI PLAČANCI NA SVETU V VSEJ ZGODOVINI VELIKO VELIKO SLABŠI KOT DIVJE ZVERI.

 • centurion

  Hahaha, BATALJON!!!?!! 69 UŠIVIH GOŠARJEV..
  Formacija bojnega sestava bataljona šteje
  400 do 500 OBOROŽENIH vojakov, ne pa tolpo tatov z nekaj pihalniki.
  V Sloveniji pa meb takoimenovano NOB
  Čete, BATALJONI, DIVIZIJE…
  Pejte v kurac no lagat.

  • luckyss

   Saj se tudi ta portal imenuje “v imenu resnice”….bodi bolj “fleksibilen” ;))

 • Krtača 20

  Nekak desnim ne gre v glavo da kljub tesni pomoči sovražniku, rednim izdajam, poročanju in sodelovanju v bitkah, nekak niso uspel premagat nob-ja. Tudi po 70 letih jim ni jasno. Tudi na volitvah jim spet ne bo jasno zakaj bodo izgubil…. Desni, izgubl ste zato ker…… ma ne bom vam še enkrat razlagal. Niste vredni tega pfej….

  • if

   Tito je bil aprila 1941 Hitlerjev klaborant.

   • Krtača 20

    Aha še kaj?

    • if

     Bil je prakolaborant!

     • Krtača 20

      Aha še kaj?

     • if

      Bil je prvak in zgled vsem ostalim koalbiracijam.

     • Krtača 20

      Ja no pol je pa nacifašist popeljal komuniste v zmago. Pol pa ne vem zakaj sploh pljuvate po svojih.

     • luckyss

      Prvi na tem območju je izumil “bob”…se je sankal v svinjskem koritu..
      Še veliko je podatkov, ki so bistveni za tukajšnje “raziskovalce” ;)

    • luckyss

     Ja,in v Moskvi so ga zamenjal, pa na stružnico je Schuberta igral ;))

     • MEFISTO

      Stružnico je prvič videl po vojni.

      Kupili so mu jo, da i prikrili laži o njegovem pokolenju.

     • luckyss

      No, potem pa je na klavirju izdeloval kovinske “pol izdelke” ;)

 • totex39

  Tako dolgo ko bo ta komunistični podmladek “slavil” morilske pohode svojih prednikov, tako dolgo v naši državi ne bo miru.

 • MEFISTO

  Bilanca “zmage” v Lažgoški bitki vseh bitk:

  – izzivanje Nemcev.
  – 12 padlih partizanov,
  – pet ranjenih partizanov, med katerimi so težje ranjence postrelili, ker so jim bili v napoto na begu,
  – beg v hribe
  – 41 postreljenih vaščanov,
  – 81 vaščanov odpeljanih v internacijo,
  – do tal požgana in porušena vas.

  • Krtača 20

   Vprašaj pri tvojih zaveznikih in dolfiju. Saj ste se za to boril desni ne?

   • if

    Pred 6. aprilom 1941, ko so nacisti napadli JU, med napadom in po njem je bil Tito Hitlerjev!

    • Krtača 20

     Aha

     • dež

      “Pakt Ribbentrop-Molotov (tudi pakt Hitler-Stalin), poimenovan po zunanjih ministrih, je pakt o nenapadanju med nacistično Nemčijo pod vodstvom Hitlerja in komunistično Sovjetsko zvezo pod vodstvom Stalina, ki so ga podpisali 23. avgusta 1939 v Moskvi. Sporazum o nenapadanju je trajal do Operacije Barbarossa 22. junija 1941, ko je Nemčija vdrla na ozemlje Sovjetske zveze.”, piše na Wikipediji.

   • MEFISTO

    Desni smo se in se še borimo samo proti komunistom, kajti komunisti so največji sovražnik človeštva in zdrave pameti.

    • luckyss

     Ni bilo za to potrebno poklati 4400 Slovencev, preden so vas komunisti začeli spuščat v jame..

     • if

      Prvič!
      V času do 22. junija 1941 so bili komunisti Hitelrejevi soagresoji, ki so složno razbijali Evropi, od 6. aprial 194 tudi JU.
      13. maja 1941 Tito Hitelrejvemu Stalinu: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”
      Drugič!
      Spomladi 1942 je zlasti v tedanji Ljubljanski pokrajini začel strahoten komunistični teror, ki ga je v Ljubljani izvajala VOS, na podeželju pa partizanski oddelki ali kar domači terenci.

     • sprehajalec

      Lucky ass provocira. leta 41 so njegovi komunistični predniki prosto ustanavljali sovjetske republike po dolenjskih vaseh, skupaj s sodišči. krimsko jamo.

    • Krtača 20

     A pol vam je tista gospodarjeva nagrada- pomor domačinov in požig vasi s strani nemcev, vam je dobro dela?

    • luckyss

     Če si zmeden in “ritnastavljaški” kolaborant, še nisi desničar..

   • sprehajalec

    Desni so se borili proti Komunizmu. Antikomunisti so bili. nacifašisti pa so bili socialni levičarji. delavski socialisti…

    • Krtača 20

     Desni domobrančki, nacifašisti…..zgodovina vas meče v isti koš.

     • sprehajalec

      Praviš Antikomunisti so v košu zgodovine?

     • Krtača 20

      V našem primeru nacifašisti.

     • sprehajalec

      Uporaba komunističnega izrazoslovja ni preveč primerna v današnjih časih…

     • Krtača 20

      Čisto lepo je razumljivo. Pa s komunizmom nima veze.

     • sprehajalec

      Seveda ima, ker NOB je bila strankarska vojska.

     • Krtača 20

      Ja. Nacifašisti pa ne?

     • sprehajalec

      ne, redna vojska je bila tam ločena od strankarske. SS in črnosrajčniki so bili ekvivalent NOB enotam.

     • Krtača 20

      Reče se jim nacifašisti

     • sprehajalec

      SS in Črnosrajčniko da, tako kot komunisti enotam NOB, kot strankarski vojski.

     • Krtača 20

      Skupaj da ne bom predolg nacifašisti.

  • dež

   Tule bi te malo dopolnil. V Dražgošah je (naj bi) padlo 9 partizanov in bilo 11 ranjenih. Je pa že 13. januarja 50 nemških smučarjev napadlo 60 partizanov, ki so se umaknili v lovsko kočo na Mošenjski planini, kjer je dodatno padlo 12 in bilo ranjenih 5 partizanov, kot navajaš. Da ni bilo več mrtvih se imajo zahvaliti zgolj dejstvu, da so bili Nemci obveščeni zgolj o 20-30 banditih. Podatke sem pobral iz diplomske na povezavi, https://www.bb.si/doc/diplome/Pintar_Marko.pdf.

 • antimur

  Kakor koli, na Pohorju se je dogajalo najbolj grozovito in zahrbtno delovanje komunistov. Likvidirali so ogromno število predvsem nekomunistov in to iz partizanskih vrst, dovolj je bila že svetinjica, spomin na obhajilo. Da Šarh in večina borcev pohorskega bataljona ni bila nikoli komunistov, je znano po celem Pohorju, naj dokažejo kučanisti, ki so še hujše živali kot komunisti, da temu ni tako. Ali ne bodo nehali lagati in prirejati zgodovino dokler ne bodo ohlajeni. Sicer pa še v to dvomim, njihov vodja, zločinec Kučan je zmrznjen, pa še kar nabija s svojimi lažmi.

  • Krtača 20

   Nekomunistov…..verjetno se ti je zareklo. Hotel si napisat nacifašistov?

   • sprehajalec

    Oba se motita. Pravilno je antikomunistov.

    • Krtača 20

     Nacifašistov je boj določno.

     • sprehajalec

      Uporabljaš komunistične izraze. Ti današnjim ljudem niso preveč razumljivi…

     • Krtača 20

      Kaj je pri nacifašizmu nerazmljivega?

     • sprehajalec

      nacifašizem je Komunistično poimenovanje. Pravi izraz je bil delavski socialisti. In socialisti združenja snop.

     • Krtača 20

      Nacifašizem se imenuje povsod.

     • sprehajalec

      Samo pri nas. Svet uporablja izraz Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei.

      Delavski socialisti, skrajšano.

     • Krtača 20

      Nacifašizm se reče

 • Viktorh

  “Poudarja namreč, da so domačini s Pohorja dobro vedeli, da so pripadniki bataljona pri svojih sonarodnjakih požigali, plenili in uničevali, namesto da bi to počeli pri okupatorju.”

  Nič novega. Enako kot povsod po državi. “Partizani” – komunisti – revolucionarji, so skrbeli le za svoje riti. Kradli, ropali, požigali, morili, širili nalezljive bolezni, uši, stenice, garje.

  Danes pa se prsijo, da so nas osvobodili in postavili temelje za samostojno RS.

 • župnik cefizelj

  večna čast in slava hrabrim borcem nob. nikoli ne bomo pozabili vašega poklona na oltar države in naroda. slovenski narod ste povzdignili ob bok svetovnim narodom, ki so se uprli nacističnemu divjanju. žal je peščica svinjskih kolaborantov in izdajalcev s pomočjo rkc poskušala spraviti slovenijo na napačno stran zgodovine. tako so nam pa partizani priborili tretjino ozemlja, ki ga je zakockala katoliška reakcija po prvi svet. vojni.

  • sprehajalec

   Tvoj dopis bi se moral glasiti;

   žal je peščica Antikomunistov s pomočjo rkc poskušala spraviti slovenijo na napačno stran zgodovine.

   Ni jim uspelo in Slovenija je postala komunistična in socialistična dežela.

   • Krtača 20

    Nacifašistov. Kar naprej se motiš….

    • sprehajalec

     Tudi Ameriški in ostali Nato vojaki so potem nacifašisti, ker so bili Antikomunisti in so se proti komunizmu bojevali?

     Si v nekem faznem zamiku ali kaj? termin Antikomunist je posvem ustrezen.

     • Krtača 20

      Tebe bi bli pa vesel na kakem statističnem uradu veš to? Pol ji je zelje, pol meso, v povprečju pa segedin…so bli kar lepo nacifašisti. Ni skrivanja tuki…

     • sprehajalec

      Antikomunist je antikomunist. Ni tukaj je pa ni, pa na pol. pa včasih je, včasih ni, kakor ustreza uradni zgodovini ZZB.

     • Krtača 20

      Nacifašisti, sej se boš navadu.

     • sprehajalec

      Sami sebe so imenovali antikomunisti. zakaj bi jih neka Krtača sedaj drugače imenoval?

     • Krtača 20

      Mi smo jih pa poimenval pa nacifašisti. Njihov termin skrivaštva me ne zanima.

     • sprehajalec

      Mi = Komunisti.

     • Krtača 20

      Nob niso bili samo komunisti. Mal jih je blo.

     • sprehajalec

      sam kardelj se pohvali, spomladi leta 1942, da je 80% komandnega moštva na terenu članov KPS.

      Pravzaprav je ta odstotek neprimerno višji, kot je bilo nacistov v Wehrmachtu…

 • Krtača 20

  Kot sem že napisal, bi moral poleg normalnega predmeta zgodovine uvest še poseben predmet za posebne potrebe imenovan jajovina….

  • sprehajalec

   Normalen predmet bi se moral že davno glasiti državljanska vojna med Antikomunisti in Komunisti v letih 1941-1947.

   • Krtača 20

    Da te popravim, nacifašisti…

    • sprehajalec

     nacifašisti je ozek pojem. Termin Antikomunist, (kot so se sami imenovali Milizia Voluntera Anticomunista), je veliko širši. V letih 1951-1990 je glavno vlogo pri gibanju Antikomunistov imel Ameriški vojak.

     • Krtača 20

      Mal si zgrešu letnice. A je pohorski bataljon padel 50-ga leta?

     • sprehajalec

      Boj proti Komunizmu je star najmanj od leta 1918. Pohorski bataljon z 70% moštva članov KPS in pripravnikov ter Skojevcev, je samo ena epizoda v boju antikomunistov proti komunistom.

     • Krtača 20

      Nacccifašizem bo pravi izraz. Vsi vejo v katerem obdobju je to.

     • sprehajalec

      tako pravi komunist.

     • Krtača 20

      Tako pravi cel svet, razen tebe.

     • sprehajalec

      cel svet je že takrat uporabljal izraz MVAC, milizia Voluntera Anticomunista.

     • Krtača 20

      Nacifašizem

     • sprehajalec

      Antikomunizem.

     • Krtača 20

      Nene antinacifašizem hahaha

 • Franjo Trojner

  Hm, to pomeni, da so nas učiteljice in učitelji zgodovine v bivši Jugoslaviji pri zgodovini učili same laži. Ma kako so mogli??? A je danes kaj boljše? Če gledam, da v šolah pri učni uri zgodovine še danes učijo, da smo Slovenci prišli iza Krpatov, se v naših šolah kaj dosti ni spremenilo, mar ne?

 • MEFISTO

  Kot sem napovedal, se uresničuje moja zgodnja današnja napoved, da bo mož tisočerih nickov do poldneva pokuril vse svoje nicke in skušal zmagati, če že ne na Osankarici, pa v Lažgoški bitki vse bitk.

  Ker je uradno Lažgoška bitka največja partizanska bitka v drugi svetovni vojni, si lahko predstavljajte, zakaj so komunisti namesto Nemcev premagali lastno ljudstvo.

 • tasilo

  Tem gmajnarjem reči “bataljon” je tako kot bi gomulki rekli Shinkansen …

  (Khm … primerjava s SŽ je povsem zlonamerna)

  • Krtača 20

   Ja ampak Sun tzu taktika je pa tud okupatorja in njegove kolaborante do konca potolkla.

   • tasilo

    Katero taktiko imaš bolj konkretno v mislih? V Umetnosti vojne piše o več taktikah, ki si včasih celo nasprotujejo oz. se izključujejo.

    • Krtača 20

     Taktika številka 36/a člen b in njegov podčlen 3, ob upoštevanju člena 12.

     • sprehajalec

      napačen člen navajaš. tvoj člen se sklicuje na večni boj med dobrim in zlim. Jing pa Jang. Pri nas se je ta boj odražal v boju Antikomunistov proti Komunistom.

     • Krtača 20

      Sun tzu izrecno navaja da so bili antikomunisti nacifašisti in domobrančki. Poglej pod člen 13

     • sprehajalec

      Sun Tzu navaja, da so bili antikomunisti tudi ameriški vojaki v koreji, pa vietnamu…. Člen 14.

     • Krtača 20

      Mi se pogovarjamo o partizanih ki so se borili proti nacifašistom in domobrančkom.

     • sprehajalec

      Antikomunizem je zelo širok pojem. Mi se pogovarjamo o boku Antikomunistov proti komunizmu.

     • Krtača 20

      Ne, mi se pogovarjam o pohorskrm bataljonu.

     • sprehajalec

      Katerega moštvo je bilo 70% komunistov?

     • Krtača 20

      …..in pogovarjamo se o nacifašistih in domobrančkih….

     • sprehajalec

      Komunist seveda uporablja izraze zadnjih 80 let. Objektivna zgodovinska znanost pa uporablja izraz antikomunisti.

     • Krtača 20

      Uporablja izraz nacifašist in domobranc.

     • sprehajalec

      To uporablja komunistična zgodovina.

     • Krtača 20

      Potem imamo danes komunizem….

     • sprehajalec

      Pravzaprav ga imamo še kar, ker imamo v imenu antirevanšizma kontinuiteto sil kontinuitete in progresa od leta 1991 do danes. Prav tako imamo osnovno značilnost komunistične družbe. Vedno bolj je zadolžena.

     • Krtača 20

      Hahahaha, ti si res v vzporednem vesolju. Amerika je tud komunistična a ne?

     • sprehajalec

      Amerika dolguje Amerikancem. Slovenija pa Amerikancem.

     • Krtača 20

      Amerika dolguje komunistični Kitajski.

     • sprehajalec

      Zaradi deviznih rezerv? Potrebuješ malo ekonomske izobrazbe, ne samo NOB izobrazbe.

     • Krtača 20

      …..in ameriški dolg do kitajske raste….kitajski do amerike pa pada….

     • sprehajalec

      ker še nikoli nisi bil drugje, kot v dražgošah, pa na Osankarici, ti sedajle povem. Kitajska se sesede v nekaj mesecih, če američani uvedejo kakšne zaščitne trgovinske ukrepe. Kitajska zunanja trgovina zelo spominja na Jugo protežacijo izvoznikov in izvoz za vsako ceno. V lakoti po devizah.

      poleg tega gre za zelo globoko zavezništvo. Leta 1969 so hoteli tvoji moskovski komunisti zasuti Peking z nuklearnimi bombami. samo Američani so to preprečili. kitajci tega niso pozabili. Kitajska + USA = dva oka u jednoj glavi.

     • Krtača 20

      Ne vem kaj bereš a močno ti škoduje. Ameri ne bojo nič blokirali ker takoj krepnejo.

     • sprehajalec

      kako že gre stara tvoja komunistična, Amerika i Engleska, biće zemlja proleterska…

     • Krtača 20

      Kot ssm že rekel. Škoduje ti.

     • sprehajalec

      meni ne. kako pa kaj nemci, tudi oni so visoko zadolženi. Dolgujejo Nemcem. Slovenci pa zopet Nemcem.

     • Krtača 20

      Stvar debate je nacifašizem.

     • sprehajalec

      Saj sva razčistila. čisto zgoraj je povzetek.

     • Krtača 20

      Ja. Antinacifašisti so premagal nacifašizem hahaha

     • sprehajalec

      Oziroma Komunisti so porazili Antikomuniste.

   • sprehajalec

    Potem, ko so se antikomunisti 09.05.45 umaknili.

    • Krtača 20

     Ja prostovoljno so nacifašisti bežal ja.

     • sprehajalec

      Antikomunisti. Bodi dosleden v izražanju. vendar pa ne zaradi pohorskega bataljona, ampak sovjetskega valjarja iz vzhoda.

     • Krtača 20

      Pri nas – nacifašisti in domobranci. Isti pofl

     • sprehajalec

      Zakaj bi Lojzeta, ki je sam sebe imenoval Anton, kar naprej vztrajno klical Lojze? kakšne kompetence imaš za to? Če so sebe imenovali antikomunisti, kdo si pa potem ti, da jih kličeš drugače? nimaš kompetenc…

     • Krtača 20

      Ker je taka navada. Če rečeš nacifašist, vsak takoj ve za kaj se gre. Antikomunist je preširok pojem.

     • sprehajalec

      Antikomunist je točno določen pojem, gibanje samo pa široko. Borec proti komunizmu torej.

     • Krtača 20

      Bolj točen za naše razmere je nacifašist in domobranček.

     • sprehajalec

      Točen s stališča Komunista. S stališča objektivne zgodovinske znanosti je Antikomunist povsem ustrezen in nevtralen izraz.

     • Krtača 20

      Zato se tako boriš za to, da bi mešal in skrival meglo ja. Če rečeš nacifašist in domobranček se točno ve proti komu se je nob boril. Ampak tebi to dopovedat….

     • župnik cefizelj

      svetovna antifašistična koalicija je priznala nob kot njen del in slovenski narod kot del svetovnega združenja proti nacifašizmu. koliko so pa vredni kolaborantje in izdajalci so pa angleži pokazali leta 1945, ko so jih brez pomisleka vrnili tja, kjer so zagrešili svoj gnusni zločin. naj jamrajo o antikomunizmu etc., anglež ve, da je bila borba proti nacifašizmu pomembnejša kot razredni boj, ki je značilen za komunistična odporniška gibanja. anglež je lepo pokazal, kako se obravnava kolaboracijo in izdajo.

     • sprehajalec

      cefizelj, vedno znova se vmešavaš s svojim pičlim poznavanjem problematike.

      zahodni zavezniki priznajo NOB šele po njeni združitvi s četniško vojsko in Kraljem Petrom, kot vrhovnim poveljnikom in Brozom, kot vojnim ministrom po sporazumu Tito-Šubašić.

      da je potem tito poteptal vse dogovore, je jasno, saj je pobegnil iz Visa k Sovjetom v Beograd. Srbi so v skrbi za svoj narod, vkomponirali četniške enote (kokarda u džepu, zvezda na glavi) Slovenci so pa enote sestavljene iz svojih sonarodnjakov Likvidirali.

     • Krtača 20

      Cefizel je prav napisal. Ti se pa spet smešiš z 3545. Lažjo.

     • sprehajalec

      vem kaj tebe muči… In kje te srbi.

     • Krtača 20

      Mene nič. Tebe pa fajn.

     • sprehajalec

      mene nič, samo stvari je treba postaviti na svoje mesto. NOB = državljanska vojna Komunistov z Antikomunisti, v kateri je padlo 1000 okupatroskih vojakov, kot kolateralna škoda, 83.000 Slovencev je pa izgubilo življenje v tej državljanski vojni.

     • Krtača 20

      Misliš nacifašisti in domobranci. Spet si se zmotil. Kako ti rata?

     • sprehajalec

      Komunistično izrazoslovje je potrebno črtati iz zgodovine..

     • Krtača 20

      To ni komunistično izrazoslovje. V ameriki jim pravijo nazi al pa nazifaschism. Še kaj?

     • sprehajalec

      pri nas v državljanski vojni noben antikomunistični borec ni bil član NSDAP ali pa fašistične. Zato jih je neumestno klicati nacifašisti.

      Gre za komunistično zablodo.

     • Krtača 20

      Nacifašisti pač. Do jame niste priznal kaj ste.

     • sprehajalec

      To je res, komunisti so kot komunisti obračunali z zvezanim nasprotnikom…

     • Krtača 20

      Milo za drago.

     • sprehajalec

      Pojav komunistov in njihov začetek državljanske vojne z Antikomunisti, je odnesel življenje 83.000 Slovencev.

     • sprehajalec

      NOB se je boril za komunizem. NOB Borci so bili pa strankarska vojska komunistov. Z poveljniškim kadrom, člani partije.

     • Krtača 20

      Ja se je a in je premagal nacifašizem. V jugi smo imel pa socializem in ne komunizem. Je razlika.

     • sprehajalec

      Tudi sovjeti so imeli socializem, kot ti samo ime pove. zveza sovjetskih socialističnih republik. Socializem z Komunisti na oblasti. Socializem kot prehodna stopnja na poti v komunizem.

     • Krtača 20

      Ja in?

     • sprehajalec

      Socializem s komunisti na oblasti.

     • Krtača 20

      Ja in?

     • sprehajalec

      da je pač v jugi bil komunizem..

     • Krtača 20

      Socializem

     • sprehajalec

      na oblasti so bili komunisti. ker drugega pač ne poznamo, potem je bil to komunizem….

     • Krtača 20

      Ureditev socializem

  • MEFISTO

   A ne veš?

   Trije komunisti – divizija.

   • Krtača 20

    In sto mrtvih domobrančkov….

    • sprehajalec

     Antikomunistov. Nisi dosleden pri uporabi izrazov.

     • Krtača 20

      Domobrančkov bo kar prav.

     • sprehajalec

      tako pravi komunist.

     • Krtača 20

      Definitvno ne. Vsak ki pravilno trdi da so bili med vojno nacifašisti in domobranci, definitvno ni komunist. Samo zaradi razumevanja problematike je treba uporabit pravilne izraze.

     • sprehajalec

      NOB je nasprotnike v državljanski vojni razdelila po komunistični klasifikaciji iz Oktobrske revolucije. rdeči, plavi, beli in črni.

      kaj potem samo komunisti uporabljate izraz “belčki”?

     • Krtača 20

      Združli smo vse v en simpl razumljiv izraz nacifašisti. Sprijazni se. Si pač nacifašist. In to hočeš skrivat.

     • sprehajalec

      Tudi jaz sem združil vse v en simpl izraz Komunisti, za NOB in po klasifikaciji rdeče.

      Si pač komunist. Sprijazni se. pa saj si celo ponosen na to…

     • Krtača 20

      Ja no nob po vodstvom komunistov je premagal nacifašiste. Kaj je tu spornega?

     • sprehajalec

      Če so antikomunistični borci v državljanski vojni okarakterizirani kot nacifašisti, čeprav ni nil nobeden od njih član teh dveh partij;

      potem mirno lahko vse borce NOB imenujemo Komunisti, po enaki logiki.

      kaj je tu spornega?

     • Krtača 20

      To itak delate.

     • sprehajalec

      Potem lahko zaključiva,

      NOB = državljanska vojna med nacifašisti in komunisti.

     • Krtača 20

      In kaj si rabil dve uri da si dojel?

     • sprehajalec

      Sedaj bom dosledno uporabljal za NOB stran izraz Komunisti. Pravzaprav je že partizan mednarosni izraz za komunističnega gverilca.

      In zmaga NOB zmaga Komunistov ter uvedba komunizma.

     • Krtača 20

      Kokr hočeš. Jaz pa nacifašizem za vso zalego ki je tolkla slovenski narod. Vključno z domobrančki. In ja komunisti so vas potolkl.

     • sprehajalec

      Komunisti so povzročili s sprovociranjem državljanske vojne 83.000 mrtvih med slovenci.

 • MEFISTO

  Takole nam mož tisočerih nickov s svojimi neumnostmi pomaga odkrivati polpreteklo zgodovino in jo pisati tako, kot se je zgodila.

  Ob priliki bomo morali še raziskati, zakaj je prebivastvo zmagovalca še stradalo na karte, ko so se delavci poraženca že kopali v našem morju.

 • Normalen del sveta priznava slovenske partizane, kot del koalicije, ki se je borila proti hitlerjevim nazifašističnim hlapcem, ostali pač ne. Zaradi tega so predstavniki borčevske organizacije tudi bili povabljeni na osrednjo proslavo v Normadijo.

  • MEFISTO

   Spet si se zlagal.

   Niso jih imeli namena povabiti.

   Šele na intervencijo in prošnjo najvišjega slovenskega vodstva slovenskih rdečkarje, so jim iz usmiljenja zadnji hip poslali formalno vabilo.

   Kaj bi jih vabili, saj še danes ne vedo, proti komu so se pravzaprav borili.

   Zmagovalci druge svetovne vojne namreč ne razumejo, kakšna osvobodilna vojska je to, da med vojno pobije več lastnih ljudi kot sovražnikovih vojakov in da se tudi po koncu vojne ne more ustaviti.

   • Povabili so jih. Kot del zavezniških sil.

    • xtc

     Ja prav si za pisal povabili so jih kot drek od zavezniških sil.Pravilno!.

     • Domobrancev in podobnih Hitlerjevih hlapcov pa ne bodo nikoli, ker zavezniki so se borili proti Hitlerju, domobranci pa za Hitlerja. Konec zgodbe.

  • sprehajalec

   Tja so se sami povabili Iluminati. za notranjepolitične potrebe. dali so jih potem iz vljudnosti v zadnjo vrsto.

   To je bilo prvič od leta 1945 naprej, da so bili tam.

   • Povabili so jih.

    • sprehajalec

     Zgoraj ti je mefisto lepo napisal, na urgenco in mile prošnje Pahorja. pod pritiskom ZZB.

     Za notranjepolitične potrebe Ljudske fronte proti Ivanu janezu. Zakaj jih pa nikoli ni bilo tam prej? Niso imeli deviz za pot ali kaj? Teh obletnic in proslav je bilo ohoho.

     • pravljice obdrži za sebe.. Velesile se niso in se ne bodo klanjale nekemu Pahorju.

     • sprehajalec

      Odgovori mi: Zakaj se v 60 letih proslav v Normandiji nobena delegacija ZZB ni udeležila proslav?

     • xtc

      Ker komunistov tam nihče ne mara vašr pa je že ep z resolucijo izenačil z brati nacionalsocialisti in bratranci fašisti.

     • Ker smo premali.

     • sprehajalec

      In sedaj kar naenkrat zadosti veliki, na urgenco pahorja pa ZZB?

  • Franjo Trojner

   Čuj meni tu nekaj nea štima, cela Evropa 9. maja 1945 praznuje dan zmage nad nacizmom, 8. maja 1945 je Nemčija kapitulirala, pri nas v Sloveniji pa so borbe potekale do 15. maja leta 1945 Trst, Koroška . V Ljubljano so partizani vkorakali 9. maja ob 5 zjutraj, v Maribor brez iztreljenega šusa 8. maja pozno večer, kar pomeni, da so se največje bitke v Sloveniji dogodile že po kapitulaciji Nemčije, ko so partizani napadali že predano umikajočo se tujo vojsko
   . Če prav razumem se torej v Sloveniji dan upora proti okupaturju lahko smatra 9. maj 1945, obrožen boj pa je trajal celih 6 dni do 15 maja leta 1945. A je komu poznano, da bi partizani na ozemlju Slovenije bili kakšno bitko že pred 9. majem 1945?

   • Vojska ki ne položi orožja in se ne preda, je sovražna vojska. Za njo ne veljajo Ženevske konvencije, nič. Sovražnik.

    • Franjo Trojner

     Hm, Nemci so orožje položili v Celju, v Dravogradu so orožje celo zložili v skladovnice pa za njih ni veljala Ženevska konvencija, vsi so dobli šus v glavo.

     • Se ne čudim, 4 leta so morili ,mantretirali slovenski narod, samo naivni so pričakovali da zdaj pa bo vse okej in oni nedotakljivi, medem pa so 4 leta delali svinjarije nad slovenskim narodom. Odpade. 4 leta so okupatorjevi hlapci povzročali grozote in potem upali da se vse pozabi, da bo svobodno hodil po vasi kjer je prej zakrivil deportacije, obešanja, streljanja? ….mhm

     • Model, ki je 4 leta izdajal upornike, mučil domačine in vse ostalo, je imel občutek da zdaj pa bo svobodno se sprehajal po vasi? mhm, xxx polomit za začetek..

  • if

   Normalni del sveta pritrjuje dejstvu, da sta bila nacizem in komunize v leti 1.9. 1939 do 22. jnija 1941 naravna zaveznika in soagresorja po Evropi!
   Normalni del Slovenije tudi ve, da sta bila Tito in Kardelj del omenjene agresorske naveze, ki je 6. aprila 1941 napadla JU!

   • jeap, normalen del sveta ve, da so se domobranci in podobni borili na Hitlerjevi strani. Konec zgodbe.

 • mona lisa

  Šarh bi se v grobu obrnil ko bi videl danes za kako državo so dali on in otroci življenje. Danes so tujci v miru zavzeli z denarjem večidel države(podjetja) in naši ljudje za mali denar hlapčujejo zanje.

  • MEFISTO

   Šarh je bil jugoslovanski nacionalist in bi se kurac sploh za kaj sekiral.

 • mona lisa

  Smo hlapci tujcem in našim politikom in tajkunom v lastni državi.

 • Norm Kinley

  A kradli so po vaseh in ubijali premozne? A bejz no bejz. Hvala svabi, ali kdorkoli ste ze bili, da ste to drhal potolkli. Pizde rdece izdajalske.

 • joza joza13

  A Veber je pa spizdu Židanu? Ohoho!

  • MEFISTO

   Samo iz poslanske skupine.

   • joza joza13

    Ne, tudi iz stranke…, po novem.

    • MEFISTO

     Se pardoniram.

     Res je, naknadno je izstopil tudi iz stranke.

     • joza joza13

      Verjetno je šel Veper zato, ker ga ŽIDan ni povabil na Pohorje.
      ..edino z izstopom si je zagotovil stolček v LAŽgošah…

 • MEFISTO

  Jezi me, da mi ponarejevalec zgodovine pod množico nickov noče pojasniti, zakaj so se delavci poraženca kot turisti že kopali v našem morju, ko je prebivalstvo zmagovalca še stradalo na karte.

  • joza joza13

   Ziher ti tam v Ankaranu že piše zelo obširen odgovor.
   Bodi bereit.

   • MEFISTO

    Ich bin immmer bereit!

  • Dragan Krstič

   Saj Titej je želel da bi po vojni prav Jugoslovani okupirali poraženko 2WW nacistično Nemčijo, zato so naši vrli komunisti zavirali razvoj gspodarstva v Jugi da bi čimveč brezposelnih odšlo v Nemčijo,
   Da ne bi slučajno zašli na kriva pota je Titej tja pošiljal angele varuhe, udbovce, ki so neposlušne za večno utišali. Ko pa so delavci poleti prišli domov na dopust so jih naslednji dasn obiskali policisti z zahtevo naj se javijo na zaslišanje ali je Nemčija res tik pred bankrotom..
   Še danes je tako, saj pol Štajerske, Koroške in Prekmurja živi na račun zaposlitev v nacistični Avstriji.

 • joza joza13

  “Saj se bodo še pobili med sabo!”
  Drnovšek je bil hujši kot Baba Vanga..

 • Silka

  Ima Pohorski “bataljon” kakšno akcijo priti Nemcem, razen na koncu ali so samo akcije plenjenja in ubijanja domačinov?

  • Norm Kinley

   Samo izdajstvo lastnwga naroda in izvajanje zlocinske revolucije, ko je bil narod ze tako v najvecjem dreku. V imenu ideologije so med lastnimi sonarodnjaki izvajali umore, rope, sikaniranja, in je prav, da so jih vse potolkli. Cisto vsaka rdeca pizda si je to zasluzila.

  • MEFISTO

   Tako dela komunistična vojska, to bi pa že moral vedeti.

 • antimur

  Zanimivo, kjerkoli je Kontič, ni daleč Katička, ali pa obratno.

 • TOML

  Gor na sliki se lepo vidi, kako so se komunisti iz SD poklonili naklanim privilegijam.

 • MEFISTO

  Tega pa še niste vedeli, da so partizani po Lažgoški bitki Nemcem podtaknili svoje dodatne žrtve.

  Nekaj svojih ranjencev so enostavno postrelili.

  • KAPIBARA

   Ne, to je pa do sedaj zamolčano dejstvo !
   Povej kaj več !!

 • Marija

  Koliko laži samo,da se prekrije zločin nad lastnim narodom. res je vse skupaj peklensko in se še kar nadaljuje in se bo do bridkega konca enega naroda.

 • Krtača 20

  Zgleda da je Sprehajalcu prišlo da ni Antikomunist, ampak navaden neveden nacifašist. Zdej se pa ne more sprijaznit z dejstvom hehehehe, otroške travme…..

 • Franjo Trojner

  V osnovnih šolah v stari Jugoslaviji so nas pri učnih urah zgodovine očitno učili same laži. Zato mnogim, tudi meni pri totem našem NOB nekaj nea štima.
  Cela Evropa 9.maja 1945 praznuje dan zmage nad nacizmom, 8. maja 1945 je Nemčija kapitulirala, pri nas v Sloveniji pa so borbe potekale do 15. maja leta 1945 Trst, Koroška . V Ljubljano so partizani vkorakali 9. maja ob 5 zjutraj, v Maribor brez iztreljenega šusa 8. maja pozno večer, kar pomeni, da so se največje bitke v Sloveniji dogodile že po kapitulaciji Nemčije, ko so partizani napadali že predano umikajočo se tujo vojsko
  . Če prav razumem se torej v Sloveniji dan upora proti okupaturju lahko smatra 9. maj 1945, obrožen boj pa je trajal celih 6 dni do 15 maja leta 1945. A je komu poznano, da bi partizani na ozemlju Slovenije bili kakšno bitko že pred 9. majem 1945? Sedaj mi je tudi jasno, da je v Sloveniji 99% borcev vstopilo v NOB šele 8. ali 9. maja 1945, ali se motim?

  • župnik cefizelj

   nacifašisti in kolaborantje so bežali pred pravično kaznijo, za vse zločine, ki so jih zagrešili med okupacijo. zato so se pa hoteli predati angležem, da bi ušli pravični kazni. prebijali so se proti demarkacijski coni med partizani in angleži. vendar je anglež spregledal to hinavsko igro nacifašistov in kolaborantov. vrnil jih je s prvim vlakom tja, kjer so jim pravično sodili. za kolaboracijo in izdajo je kazen edinole smrt.

   • Franjo Trojner

    Ja, ja že razumem, torej tudi ti potrjuješ dejstvo, da bi moral biti dan upora proti okupaturju datum 8. ali 9. maj 1945 in ne 17. april 1941. Madona, a bomo sedaj morali tudi, datum praznika spremeniti?

    • Primosio

     Ni potrebe, ti posamezniki niso imeli več vodstva, saj se je predalo. Te podgane so branile lastno rit…

   • xtc

    Glej bebo zapiši raje tisto,kako so Angleži in Američani pod marš nagnali komuniste iz cona A,Koroške in okolice Graza nazaj na meje SHS.-in kako so spodvitih repov kot cucki bežali eden po drugem nazaj-to pa zamolčiš.
    Seveda so jih nagnali po tistem ,ko so Angleži uvideli kaj komunistična banda počne z vrnjenimi v Yugo za katere jim je zločinec Titek obljubil ,da bodo lahko odšli domov razen oih ,malo zoper katere naj bi obstajali dokazi za zločine,no vse je dal pobiti nato pa je mislil početi še isto po Koroški,Avstrijski Štajerski in coni A takrat je sledila brca v rit in marš tja od koder si prilezel.

    • župnik cefizelj

     hja spet potvarjanje zgodovinskih dejstev. anglež je nagnal kolaborante nazaj, kjer so počeli gnusne zločine in dočakali pravično kazen.

     • xtc

      Torej so po tvoji abotni pameti danes Trst,Graz in Celovec v Sloveniji?
      Dvomim ,da ti bo kdo prikimal v levi abotnosti-le na net pogleda in vidi,da si debil.

  • Primosio

   “ko so partizani napadali že predano umikajočo se tujo vojsko”….verjetno ti je jasno, da se je umikajoča vojska, ki je prej okupirala ozemlje, bala za svoje življenje in so se ob umiku namesto predaje tudi upirali. Saj verjetno ne misliš, da bi bili okupatorji upravičeno do nastanitve v hotelu?!

   • MEFISTO

    A je bolje, da so hoteli prazni in da se natakarji in kuharji praskajo po jajcih?

    • Primosio

     Neumesten komentar…

   • Franjo Trojner

    Hm, malo čudna razlaga, ob napadu agresorske JLA na Slovenijo TERITORIJALCI nismo pobijali vojnih ujetnikov, niti nismo napadali vojakov agresorske JLA, ko se ja ta premagana/izgonjena vlekla iz Slovenije. A po tvoje bi jih morali vse potamanit, menda ja ne? Res čuden pogled na Ženevsko konvencijo, mar ne?

    • župnik cefizelj

     jla ni počela tako gnusnih zločinov kot okupatorska vojska. ne primerjaj neprimerljivo. žrtve v osamosvojitvenih manevrih je večinoma povzročila to s svojimi nesposobnimi poveljniki in seveda ukazi ivana janše, ki je želel inscenirati spopad širših razsežnosti na račun slovenskih civilistov.

 • MEFISTO

  Malo me je strah, ker imamo celo dobro podprto organizacijo ZB za ohranjanje in razvijanje vrednot NOB.

 • Dragan Krstič

  Japonski superračunalnik je izračunal doprinos slovenskih gošarjev pri zmagi zaveznikov nad silami osi.
  Rezultat: zaradi strahovitih izgub nemške vojske v Sloveniji je Nemčija kapitulirala 2 sekundi in 35 desetink prej kot bi če ne bi bilo pogumnih partizanov.

  • svinjaplešasta

   To je mogoče res, vendar po dogovoru iz Jalte Slovenci brez NOB nikoli ne bi dobili državnosti. Postali bi pač severni Hrvati in južni Avstrijci, meja pa bi potekala točno po okupacijski meji med Italijani in Nemci. Sploh pa si SDs z udinjanjem nedemokratu Orbanu očitno želi v čase okupacije, madžarska že kaže ozemeljske pretencije v Prekmurju

  • samsara

   So bili komunistični klavci prezasedeni s pobijanjem domoljublih Slovencev, sicer bi Nemčija kapitulirala še kakšno sekundo prej.
   Le kakšen je kaj realen saldo tega ‘slavnega bataljona’? Mislim, koliko poklanih in pobitih domoljubov in koliko tujih vojakov?

 • Stajerka

  to ni edina zgodba na štajerskem koncu……tudi Lackov (Pohorski) odred, ki je padel na poljih Slovenskih goric, ima podobno usodo……tako so s strahom pripovedovali domačini……

 • MEFISTO

  Administratorja ali uirednika prosim za še več takih tem.

  Tako bomo s pomočjo moža tisočerih nickov najlažje prišli do resnice o novejši zgodovini Slovenije .

 • Primosio

  Ja, seveda, samo čakam trenutek, ko bodo določeni “zgodovinarji” ugotovili, da so v bistvu Nemci okupirali naše ozemlje, da bi zaščitili prebivalce pred komunističnim terorjem.

  • if

   Priačukjte le resnico, med drugim v obliki dejstv “Namci so okupairali JU v času, ko sta bila Tito in Karedlkj zaveznika Hitlerja”.

  • xtc

   Glej večina Štajercev je menjavo oblasti z Nemci sprejela kot realnost in kot nič zastrašujočega.
   Zakaj mentalitetno smo bili navajeni AO in germanske mentalitete,z Reichom se je standard povprečnih ljudi dvignil glede na SHS,še Yuga ga kasneje dolgo ni dosegla in ljudje so se pač sprijaznili ,da je pač tako kot je in da je treba plavati kot teče reka,kdor je to upošteval praktično skorajda ni imel težav z Nemci,ki so le redko kdaj posegli po izrednih ukrepih razen takrat,ko so jih izvale razne kratkočasno delujoče komunistično roparske tolpe,ki so jih hitro polovili.
   Podobna zgodba kot o Pohorskem bataljonu je zgodbica o Celjski četi,ki so jo Nemci pospravili ravnozaradi pritožb domačinov ,da jih nenehno ropajo ustrahujejo in praznijo kašče in hleve ter svinjake.
   Ker je bilo teh ropanj počasi tudi Nemcem dovolj so jih polovili in zlikvidirali-treba pa je povedati,da vse te tolpe niso Nemcem prizadejale kake omrmbe vredne škode in da je predvsem trpelo civilno prebivalstvo,ki je nato občutilo jezo Nemcev ,preje pa ropanje teh tolp.

   • Primosio

    Toliko torej o zavednih Slovencih, ki so sprejeli menjavo oblasti z Nemci kot realnost. Bravo!

    • xtc

     Večina ljudi je sprejela realnost,saj je vedela,da bi izzivanje okupatorja prineslo ogromne žrtve sicer pa kdor se je vedel normalno ni imel nobenih težav z Nemci.

     • Primosio

      Torej so bili navadni strahopetci in so pred njimi padli na kolena, izdali lastni narod in svojo identiteto, da so zaščitili svoje ritke!!! Hvala, zdaj mi je jasno, da niso bil vredni da gazijo slovensko zemljo!

     • xtc

      Glej bebo,niso imeli zakaj padati na koleno večina jih je dobila zelene ligitimacije-torej državljani Reicha z njimi otroške doklade,družinske pakete ipd,standard jim je zrasel vsega tega srbska SHS ni poznala torej se niso imeli za kaj bunit .

     • Primosio

      Še enkrat te pozivam, nehaj žaliti, ti slovenski domoljub

     • xtc

      Kaj naj neham žaliti idiot?
      Povedal sem ti bolečo resnico Štajerske ,ki jo skrivate kot kačanoge.
      Še enkrat ZA ZAHOJENE LEVAKE;”S prihodom Nemcev se Štajerski ni zgodilo ničesar hudega, većina prebivalcev je bila klasificirana v štiri ratrede en razred brez dokumentov(pohabljeni,umsko prizadeti itd),drug razred z dokumenti a z državljanstvom na preklic(ljudje sumljive preteklosti ,,nezanesljivi,tudi s kriminalno preteklostjo),Zelena legitimacija polnopravni državljan Reicha in Rdeča legitimacija Partei Grnosse ali po domače predstavnik Arijske rase.
      Vsi ,ki so imeli zelene izkaznice-večina Štajercev,je bila deležna otroških doklad,paketov za družine itd.
      Kraljevina SHS je bila živa revščina,brez kakršne koli pomoči družinam,paketi ipd-torej zakaj bi se bili Štajerci bunili,če jim je dejansko šlo bolje kot v SHS?
      Bunili so se pa levaki-seveda oni brez pravic,srbski priseljenci in tisti,ki so imeli kakšne grehe iz kriminala in jim je bilo državljanstvo odvzeto(imeli so ga na preklic ali pa odvzeto).Seveda ,če pa nisi znal niti besede nemško(kar je bilo redkeje) si pač bil z državljanstvom na preklic.

   • Svele

    Smrt švabom svoboda slovencem.svabi vabljeni na ekskurzijo v hostel Barbara

    • xtc

     Glej bebo,zakaj torej Slovenci sedaj hodijo ,delat k okupatorju ,n
     Nemcem,Avstrijcem ,zakaj ne gredo masovno delat k osvoboditeljem Srbom,Rusom?

  • Svele

   Bravo.med sabo sosede spravijo v vojno.pol pa pridejo reševati kakor pedofilski cerkvenjaki amen

 • xtc

  Zgodovinska ,daejtva so realno taka,pa ćetudi Grando malce zanaša.
  Pohorski bataljon je bil navadna roparska tolpa,ki so jo imeli domačini poln k****** zaradi nenehnega ropanja in praznenja štal,pobijanja in ustrahovanja zato so jih enostavno zatožili Nemcem,ki so s krvoločno roparsko tolpo pač nahitro opravili ,seveda z bistveno manj vojaki in policisti kot pišejo partizanske pravljice.
  Pohorski bataljon, je bil bolj kot ne roparsko zločinska tolpa,ki ji je bil odpor proti okupatorju na zadnjem mestu,bolj zanimivo je bilo ropanje,plenjenje in ustrahovanje prebivalcev Pohorja zato so jih imeli poln k******* saj so jim nenehno praznili kašče,hleve in svinjake in jih ustrahovali.
  Kdaj bomo nehali s temi lažnivimi miti.
  Še najlepše je ta banditizem popisal Žajdela.
  Tudi nekih blaznih napetostih med Slovenci in Staroavstrijci na Štajerskem ni bilo o katerih fantazira Granda.Napetosti je netila predvsem srbska in komunistična populacija,drugače pa večjih napetosti ni bilo.
  Enako velja za Maistra,ki ga vsi tako veselo opevajo,danes pa mu večina pravih Štajercev miljonkrat j******* mater kam nas je spravil s svojimi sicer dobrimi ,a naivnimi nameni.

  • Primosio

   Vau, zgodovinar!

   • xtc

    Jep!
    Štajerc original.
    Wir sprechen eno frentno špteho brez kakih frentnih aus druckov.
    He,he,he.-bebo.

    • Svele

     Vabljen si v hostel Barbara.tvoji te že čakajo tam.jansa je že rezerviral

     • Krtača 20

      ….hotel z eno zvezdico…..

     • sprehajalec

      Svele, ti bi onako ko čiča Sima Dubaić, po Slovencima a?

   • Krtača 20

    To je sam naštudiral – vidi ti njega što pametan….

    • xtc

     Ja moj dom ni v Begunjash,kot tvoj ,ki ga tako rad omenjaš-a imaš še novoletni izpust?

 • TOML

  Socialistični kadavri so spet državno vojsko zlorabili za nadaljevanje državljanske vojne.

 • if

  Ničesar, kar trdijo komunuisti in neokomunisti, ni mogoče kontekstno povezati z dejstvi.
  NOB mit in laž se seuvata na tla Resnice..

 • Dragan Krstič

  Mi se tle kregamo, Tromblon bo pa s svojo eskadrilo ob 4. popoldne napadel Slovenijo.Ali civilna zaščita v Kopru že evakuira starejše in bolne na varno v notranjost države?

  • MEFISTO

   Pri osvobajanju Piranskega zaliva bodo rdeči ešaloni spet žrvovali neznano število naših ljudi.

 • Olga_10

  Vse, kar levica (prebarvani komunisti) propagira, so laž, kraja, zločini! Tako kot njihovi predniki, so tudi današnji levičarji navadni lažnivci in tatovi!
  Ravno danes v Murglski kloaki spet Goebbels Kućanov agitprop: Šarec po “priljubljenosti” takoj za Pahorjem…. nato po potrebi… Starčeva stranka takoj za SDS, saj pred SDS nekoga BREZ PROGRAMA, BREZ LOKALNE MREŽE…težko postavijo…Tovariši za sabo ne puščajo sledi…nič po telefonu (to je eksplicitno povedal udbaš Mesič na HTV…), uničujejo arhive, ponarejajo zgodovino… To je njihova “slavna” NOB….
  Dol s komunisti – levičarji, ki dušijo in uničujejo našo domovino!

 • Dragan Krstič

  Če ne bi bilo legendarne dražgoške bitke, bi bili mi še dons pod Hitlerjem, a imam prav, ta rdeči bumbarji.

  • MEFISTO

   Ker bi mel Hitler že 129 let, bi nadživel našo največjo barabo tovariša Tita

   • Primosio

    Saj je pooblastil Angelco, da je dokončala, kar je začel

   • Krtača 20

    Brez glave bolj težko.

   • Svele

    Čopavi Slavonac je bil vas

  • slosin

   …seveda! Če nebi bilo partizanov, bi tukaj govorili nemško….Zavezniki bi Slovenijo obšli….hehehe

  • Svele

   Hristos se rodi

  • Krtača 20

   Če nebi en tekel izdajat nemcem pa res ne bi blo bitke tam. Zmagal bi pa partizani na konc vojne lih tko.

 • Krtača 20

  Prosto po Sprehajalec metodologiji: Antinacifašisti so premagal nacifašiste in domobrančke hahahaha

  • sprehajalec

   NOB = državljanska vojna med Antikomunisti in Komunisti.

   čas je za uporabo pravilnih izrazov. priporočam to uporabo vsem, da se prime.

   • Krtača 20

    Ne ne antinacifašisti so vas nacifašiste premagal….hohohoh

    • sprehajalec

     To je komunistična terminologija, ki naj se po deklaraciji EU o totalitarizmih ne bi več uporabljala.

     • Krtača 20

      In kaj si pol ti? Antinacifašist al nacifašist?

     • sprehajalec

      Domoljub in proti vsem totalitarizmom. In proti občudovalem teh totalitarizmov.

     • Krtača 20

      Čudno. Ampak nacifašizem te pa moti. Si se prepoznal?

     • sprehajalec

      Člani enot MVAC in ostalih slovenskih Antikomunističnih, niso bili pripadniki NSDAP in Fašistične stranke.

      v čem je problem?

     • Krtača 20

      Kerga to briga. Antinacifašisti so zmagal. Počas te mam dost. Si pač nacifašist pripadnik mvac

     • montyamp

      Zmagal ???
      V kleti in shrambi , hahaha …………………..

     • sprehajalec

      Prav uporaba komunističnih izrazov, nas je pripeljala do tega, da se še danes kregamo o teh stvareh. Antikomunisti in komunisti, pa bo vse jasneje…

     • Krtača 20

      Nacifašisti si hotel rečt. Vsi ki so streljal po narodu so v istem košu. Okupatorji pač z domačimi izdajalci vred.

     • sprehajalec

      če pod “narod” razumeš Komuniste, potem bo že držalo…

     • tohuvabohu

      Kerga to briga. Nacisti so bili vaši somišljeniki in prijatelji.

   • Svele

    Prosetaj

    • sprehajalec

     Hristos se rodil, Svele..

     Voistinu se rodil…

   • Wizeman

    Tako je. In komunisti so nas osvobodili antikomunistov (sovražnikov slovenskega čljudstva). Vsaj začasno.

    • sprehajalec

     Antikomunist ne more biti sovražnik slovenskega ljudstva? odkod ti to?

  • if

   6. aprila 1941 so Stalinovi zavezniki napadli JU. Tito je bil Stalinov!
   13. maja 1941 je TIGR (Antinacifašist) bil boj s fašisiti!
   13. maja 1941 je TITO (Kominternovec in zaveznik Hitelrja) izjavil Stalinu, zavezniku Hitelrja: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

   • Krtača 20

    Ja v redu. Si že povedu. Ma na drejpongu je švasal klavir ja.

    • if

     Še niste dojeli.

     • Krtača 20

      Ne nismo. Verjetn zarad lesene noge. Kaj pa vem….

     • if

      Priznanje je prvi korak k steznitvi. Ni zadosten, je nujen!

     • Krtača 20

      Lesena noga pomaga. Vedel sem.

   • Wizeman

    Aha, in 22. junija 1941 so ti isti Stalinovi zavezniki napadli SZ. Tudi Stalin je bil Stalinov.
    Butelj, drugega ti res ni mogoče reči

    • if

     Pravno gledano od 22. junia 1941 niso bili zavezniki, zato vaša izjava kaže na nerazumevanje stanja.

 • Antonius

  Volitve nas že prek 20 let prepričujejo, da v Sloveniji domuje veliko buteljnov.
  Volijo politikantske lažnivce, kleptomane in umazane ovratnike.
  Politikantski dediči po genih revolucionarnih in ZZB nikoli ne bodo priznali, kaj so njihovi dedki in starši zločinskega storili svojemu narodu.
  Prek 600 skrivanih morišč po celi Sloveniji je partizanski seštevek vseh njihovih zmag.
  Približuje se nam tudi proslava v spomin na dražgoško bitko, ki so jo partizani suvereno zmagali.
  S preračunljivo provokacijo so gošarski komandni prasci dosegli, da se je okupator kruto znesel nad nedolžnimi kmeti domačini in požgal celo vas.
  Ljudje volivci pa še danes pišmeuhovsko nočejo spregledati na laži zgrajeno gošerjev resnico. Volijo Kučanove ksihte in ob tem zanemarjajo objavljeno resnico o veleizdaji in po čem so v Prekmurju poznani Kučanovi.

  Enega zadnjih nategov nam pripravlja izvoljen Kučanov ksiht Cerar. V dokaz, da je država splavala iz krize bo na zahodu za pokritje svojih laži najel še dvo milijardni kredit.

  • xtc

   Počakaj kmalu bodo še tri se že menijo zan-Slovenceljni =idioti.

  • MEFISTO

   In še kaka milijarda bo padla do odrešilnih volitev!

  • Mojca pokraculja

   Zanimivo bi bilo vedeti kdo je Kučanov oče, kje je živel, kaj je bil in kaj je delal!
   O tem ne vemo skoraj nič, tako kot je to običaj v partijskih biografijah.

   • Antonius

    Mojčka pokraculja, na povezavi si preberite od Boštjana Turka
    http://reporter.si/clanek/kolumnisti/bostjan-m-turk-vprasanje-po-ocetu-479405

    • Mojca pokraculja

     Hvala Antonius, zelo prijazno. Resnično zanimivo branje, sem ga spregledala.

   • lili pili

    Baje je bi med vojno v ustaski vojski, kmalu umrl. Zanimivo, da so kucan, milosevic in tudzman odrascali brez oceta, kam je to pripeljalo…

 • sprehajalec

  Še en napotek, ki mi ga je narekoval spoštovani diskutant Krtača. Priporočam naslednjo izpeljavo in uporabo v vsakdanjem življenju.

  Če so vsi antikomunisti, v državljanski vojni 41-47 okarakterizirani po obstoječi terminologiji v uporabi, kot nacifašisti. Čeprav zagotovo ni bil niti eden pripadnik teh dveh strank, potem z vso upravičenostjo v nadalje lahko enačimo.

  Vsi Borci NOB = Komunisti. Pa čeprav morda kakšen ni bil pripadnik stranke.

 • montyamp

  Pohorski bataljon je imel pa komunistično večino .

  TITOBANDITO LEVA ROKA – MOZES PIJADES

  Govor Moše Pijade u Bihaću 1942:

  „Pripucaćemo, pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci sami doći i mi ćemo imati narod uza se…. Oni koji nemaju ni kuće, ni zemlje, ni stoke, brzo će se priključiti nama jer ćemo im obećati velike pljačke… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere…“

  Židovsko komunist-fašistično razmišljanje .

 • xtc

  Treba je razumeti ,da je okupacija v Sloveniji v bistvu začetek krvave komunistične revolucije oz. državljanske vojne v kateri so komunisti s pomočjo okupatorjev najprej pobijali ne komuniste in ne komunistom naklonjene,na koncu pa še obračunali z lastnimi,ki so jih imeli za dvomljivce.
  Druga vojna je bila za Slovence tragedija okupacija se je sprevrgla v krvavo komunistično revolucijo,ki je enega okupatorja zamenjala še za hujšega in daleč od osvoboditve naroda,ta se je okupatorja začasno otepel 91 a se je komunistična drhal kmalu navlekla nazaj in uničuje državo.

  • župnik cefizelj

   komunjare na čelu z ivanom janšo še vedno harajo po sloveniji. namesto v prihodnost oni želijo potvarjati zgodovino in deliti narod po mahničevi doktrini. narod vas je spregledal, kmalu boste le provincialna stranka nestrpnežev in umskih omejencev.

   • xtc

    Glej,ko se bodo začeli mleti komunistični spomeniki,kot so jih Čehi in Poljaki ter Madžari,bo država začela postajati normalna.

    • Primosio

     mokre sanje

     • xtc

      Kmalu,zelo kmalu svinjske glave na njihso že prvi znaki napredka-odhajate.

     • Primosio

      Če je to vaš domet, potem se bojim, da še dolgo ne bo odhoda :)

     • xtc

      V EU ste že v druščini z Nacional socialistov i8n fašistov-takšno je stališče uradno tudi EU.

     • Primosio

      A bejž no bejž. A veš ti zakaj je takšno stališče?! Ker so morali razbiti te države, da so pridobili nove sužnje in nov gromozanski trg za prodajanje megle. Pa tudi to se sedaj sesuva. Sicer pa se jaz na organizacijo, ki ima željo sprejeti Turčijo v EU, in njena stališča enostavno in kratkomalo poščijem.

     • xtc

      Uradno STALIŠČE EU izraženo v EU parlamentu je ,da so VSI TOTALITARNI REŽIMI KOMUNIZEM(socializem) NACIONAL SOCIALIZEM IN FAŠIZEM URADNO Z RESOLLUCIJO EU parlamenta IZENAČENI V TOTALITARNOSTI in ZLOČINSKOSTI.
      Torej zanikaš obstoj RESOLUCIJE in NJENO VSEBINO?
      Torej NE obstalja in NI bila sprejeta?

     • Primosio

      Ne, ne zanikam, samo nič ne dam nanjo. Razlog sem navedel.

     • xtc

      A li ,da ti razložim po domače VAS LEVAKOV NIHČE NE J********* za 1% v EU,kaj šele v ZDA,imajo vas za opice.

     • Primosio

      Ti kar žali, s tem samo pokažeš koliko tehtaš, v mentalnem smislu.

    • župnik cefizelj

     nekdo, ki se je udajal tem malikom bo težko kaj spremenil, tu mislim prevsem na bivše preoblečene partijce, ki so bili vsi po vrsti udbovski špiclji. desnakarji morate počistiti pred svojim pragom, priznati kolaboracijo in izdajo ter se premakniti v prihodnost.

     • xtc

      Ko bo počiščeno z rdečo šaro,moskovskimi kolaboranti,beograjskimi konjušarji in to odpeljano na odpad zgodovine kot so to storili Čehi in Poljaki nas čaka svetla prihodnost,dotlej pa grezanje in gazenje po komunističnem blatu,ki je uničilo že Yugo.

     • župnik cefizelj

      kaj pa zagrebški konjušari na čelu z ivanom janšo!?

     • xtc

      Ne vem s čim opletaš?
      Če opletaš z aritražo jo pozabi neuporaben kup papirja za katerega je odgovoren Kučan,Drenikova,Sekolec SDV in Kahla z gobci in rusofilijo.
      Tepčki še vedno verjamete,da boste dosegli kaj?
      Pozabite EU vas vleče za nos,ker ve ,da na zadevi sedijo ZDA,te pa ne bodo dovolile prorskih s****** tukaj in bodo naklonjene Hrvatom ne pa nam izdajalcem srbskim in moskovskim konjušarjem.

     • župnik cefizelj

      edini izdajalec arbitraže je ivan janša, ki kolaborira s plenkovičem proti svoji državi. kot je znano evropa stoji za arbitražnim sporazumom, tako da ne zavajaj. kar se tiče pa sekolca in erjavca, je pa kot se spomnim tudi partner sds-a v vladi 04-08, tako da je le privesek in pooseblja vse kar je narobe s slovenskim političnim sistemom.

     • xtc

      Največji izdajalec je Kučan 6 Co in njegove najintinejše želje Nova Yuga in priključitev k Matjoški Rusiji no to so le bedni upi.
      Kučan s Sekolcem in Drenikovo ter Kafla so gravni krivci za polom arbitraže zafurali so dobleno zadevo-sicer pa tipično za levake zaheblajo vse.
      Zaheblali ste cono A,zaheblali ste koroško,pa del A Štajerske, vaš Edek je šenkal Hrvatom Istro in razj*** ste Yugo skratka nesposobni za vse razen krajo in zločin ter izdajo.

  • Primosio

   Ja, komunistična drhal, preoblečena v desničarski plašč…ki zanika članstvo v partiji, pa ne samo članstvo, celo željo po tem, da bi bila vodilna v partiji…

   • xtc

    Glej bebo,Kučan,Isajlovič,Zemljarič,Gorenc,Roter itd so ljudje,ki bi na Češkem in Poljskem in še kje pri Višegrajcih z družbo vred gulili kazni po zaporih zaradi storjenega,Golobiči,Šarci,Cerarji,AB in Zokiji pa bi bili politični obskurneži na politični sceni mariginalci na ravni kake skrajnofašistična Antife.

    • Primosio

     1. Glede na to, da te jaz z eno besedo nisem žalil, isto pričakujem od tebe. Če tega ne zmoreš, to veliko pove o tvojem intelektu in zmožnosti empatije.
     2. Za naštete se strinjam, v kolikor bi jim to dokazali.
     3. Glede politične marginalnosti, saj so, mar ne?
     4. Daj še napoved za bivšega komunista, velikega vodjo JJ, če bi živel kje pri Višegrajcih.

     • xtc

      Ima zelo velik ugled tam dobro se razume z Orbanom,Slovakom,Poljakom-med tem ko Kučan karnapreje neti spore enkrat s Poljsko drugič Španijo skratka psihopat ,ki dela le zdrahe in prepir.
      Oprosti tepec,kaj bi dokazali?
      Da so bili SDV jevci?Pa ti si prbit do amena tam bi gulili areste po par dosmrtnih.

     • Primosio

      Še enkrat si preberi točko 1.

     • xtc

      Glej idiotizme nabijajoči lažnivi tepci me ne zanimate.Pejt lagat na leve portale tam ti bodo ploskali in tvojim debilnostim-le taki ploskate drzg drugim-med tem vsa pa EU trpa v isti koš z Nacional socialisti in Fašisti.
      Komprende?

   • Asterix in Obelix

    V Bruslju.

 • resnicaboli

  Spet vzganjajo cirkus žrtve so pokopane v Gradcu ste jim šli prižgat tja kakšno svečo tovariši??

 • totex39

  Zgodovina se očitno ni nič spremenila, kajti komunistični gošarji so ljudem kradli in jih pobijali. Danes pa nas njihovi podmladki zavajajo z raznimi lažmi, lopovščino in krediti, ki nas bodo na tak način kmalu uničili.

 • Krtača 20

  Dons po Begnah izredno in izjemoma vsem bivšim nacifašistom talajo dodatne porcije pomirjeval…

  • MEFISTO

   Ker si njihov varovanec, boš prvi na vrsti.

   • Krtača 20

    Ti nis tolk usekan. Teb bomo dal sam svežo plenico da ne boš nergal.

  • sprehajalec

   želiš reči bivšim Antikomunistom. ker noben Slovenec ni bil član naci stranke in fašistične.

   dočim na drugi strani pa je večina Borcev NOB bila članov Komunistične partije. pravzaprav lahko okaratkeriziramo po globjem razmisleku NOB kot strankarsko vojsko komunistov.

   • Primosio

    Tako kot Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve oz. strelsko društvo VSO?

    • sprehajalec

     S kom jih primerjaš, z Antikomunisti?

     • Primosio

      Pogruntaj, saj si pameten

 • domovina mili dom

  Partizanstvo je, po prevzemu komunističnih džihadistov, obrnilo boj proti lastnemu narodu s podporo nacijev in fašistov. Kar niso pobili in požgali komunisti, so izdali nacijem, da dokončajo delo. zdaj pa častijo svoje umazano delo leto za letom.
  Dokler ne bo objavljena resnica in pričevanje, morda še živečih, bodo ti rdeči peklenščki futrali in pohabljali mladino s pravljicami.
  Pot pod noge in v Dražgoše. Dati zaščito pričam, ki še vedo. Baje so udbovci leta 90 strašili po Dražgošah in grozili.

  • Krtača 20

   Pozabu si še naso vključit pa titovo leseno nogo in klavir pa kučana seveda….

   • domovina mili dom

    Si me ti nanji spomnil. Pa poglejmo. Če bi Titota ne blo, bi tud kučana ne blo, bi tud ti mal drugač misli obračal, bi tega portala ne blo, bi Dela ne blo, bi Reporterja ne blo, bi Dnevnika ne blo bi Hnzija TV ne blo. Vsi bi se fino imeli, pa pošteno z delom denarje služli.

  • Primosio

   Mater, ta portal se naj preimenuje v http://www.zgodovinar.sem

   • domovina mili dom

    Ti bi moral biti srečen, da vsaj en portal ovekoveči zgodovinarje na zgodovinskih dogodkih in to vsako leto in še malo po čez.

 • Asterix in Obelix

  Partizani so bili posledica Nemške okupacije, ker brez Nemcev komunisti ne bi dobili toliko podpore, da bi lahko pobili svoje politične nasprotnike. Toda Nemci so nasedli na komunistične provokacije in pobili nekaj nedolžnih kmetov. Komunistom je to dvignilo podporo in posledice so bile hude.

  Zdaj se je začela muslimanska okupacija in kmalu bo prišel dan, ko se bo zgodovina spet ponovila. Ljudje ne bodo hoteli živeti v strahu pod tujim škornjem in se bodo uprli.

 • Dragan Krstič

  Vsekemu poštenemu in razgledanemu človeku je razumljivo da je bilo domobranstvo samo upor proti partizanom katerih poveljevanje so prevzeli zločinci-stalinistični komunisti. Za Slovenijo je bilo mnogo bolj
  nevaren prevzem povojne oblasti komunistov vodenih iz Moskve. Samo gromozanski sreči in pomoči ZDA
  se imamo zahvaliti da nas SZ ni okupirala leta 1948. Pa da ne boste vi rdečkarji mislili daj je Tito odrekel
  zvestobo Stalinu zaradi želje biti manj krvoločen kot Stalin. Tito se je Stalinu zameril, ker je hotel osnovati
  federacijo balkanskih držav pod njegovo oblastjo zato ga je Stalin želel likvidirati.
  Glede domobranstva in njihove prisege Hitlerju 20.aprila 1944 pa samo to: poglejte kje so bile zavezniške vojaške sile v aprilu 1944, podatke najdete za vsak mesec posebej. So sicer v angleškem jeziku pa vendar
  je pametnemu človeku popolnoma jasno da je bila ta prisega s figo v žepu. Domobranci so želeli končati vojno s čimmanj žrtvami in škode za slovenski narod. Slava jim.

  • Primosio

   Japajade, bili so navadni strahopetci in so računali na zaščito matere Nemčije, vendar so na poti do nje naleteli na Angleže, ki so se jim izdajalske duše gabile in so jih vrnili nazaj na mesto zločina.

   • sprehajalec

    Tudi španski voditelj Franco se je v državljanski vojni proti komunizmu oprl na sile Italije in Nemčije. medtem ko so sami komunisti dobili pomoč iz moskve in od ostalih europskih Komunistov.

    V čem vidiš problem?

    • Primosio

     Ne vem, vprašaj Špance, oz. poglej reakcije, če slišijo špansko himno iz časov Franca

     • sprehajalec

      jaz nisem videl nobene slabe reakcije. Nikoli. ne vem s kakšnimi Španci se družiš.

      Franco jih je rešil komunizma in zato mu je večina Špancev hvaležnih.

     • Primosio

      Mislim, da se motiš, če bi bili hvaležni, potem bi bila Španija danes malo drugačna, se ti ne zdi?

     • sprehajalec

      kar kakšnega “pravega” Španca vprašaj. pobožnega in ponosnega. Ne nekega levičarskega đunka iz parade ponosa v Barceloni.

     • Dragan Krstič

      Takoj po Frankovi smrti je ZZB za španske borce organizirala brezplačni enotedenski izlet v Španijo. Ko se je kamniški španski borec vrnil domov je v zaključenih družbah pripovedoval kje smo po družbenem štandardu mi in kje Španija, ki je bila leta 1978 svetlobna leta pred nami.

     • sprehajalec

      Lep detajl realnega stanja. Verjetno sploh niso naglas razglašali tam v Španiji, kdo so. ker španski narod se še živo spominja internacionalnih plačancev, ki so prinesli smrt in bedo španskemu ljudstvu.

     • Primosio

      Ti poveličuješ Franca, čeprav je v osnovi naredil isto, kot ti sam očitaš Titu.

     • sprehajalec

      V boju s komunizmom, je vsak antikomunist svetel vzor.

     • Primosio

      Ti si bolan

     • sprehajalec

      Jaz bi na tvojem mestu začel zdraviti tvojo lastno bolezen. rdečo bolezen….

   • Dragan Krstič

    A ti veš kdaj je Nemčija izgubila vojno z zavezniki?

    • Primosio

     Ne, razsvetli me.

     • Krtača 20

      Ko je dolfi račun za plin dobil.

     • Dragan Krstič

      6. 12. 1941. Pa saj tebi in krtači ta datum ne pove nič, kajne.

     • Primosio

      Vau, navedi vir, prosim lepo.

     • Dragan Krstič

      Škoda, ne bom ker ti ne bo to nič pomagalo.

     • Primosio

      Torej ne veš…hvala za odgovor

     • Dragan Krstič

      Seveda vem. Takrat so ZDA stopile v vojno z Nemčijo in takrat je bila vojna za naciste dolgoročno izgubljena, kapiš? Sicer pa, Nemci niso mogli napraviti niti invazije na Anglijo kaj šele ZDA. Ker so ZDA imele nekaj 10 krat večji industrijski potencial je vsak pameten vedel da Nemčija vojne ne more dobiti. A veš kdaj so
      se začeli danonočni letalski napadi Angležev in Amerikancev na nemška mesta in njihovo industrijo? Seveda ne veš ker si butelj. A veš kdaj so Nemci zadnjič zmagali v bitkah proti Rdeči armadi? A veš kdaj so se zavezniki izkrcali naSicilijo in zahodno obalo Italije? In po tvoje so bili domobranci tako nevedni da so še 20. 4. 1944 prisegali Hitlerju. Dej uporabljaj tudi zgornjo glavo ne samo spodnjo..

     • Primosio

      Še tebi:

      1. ne žali me z butljem, ker te jaz nisem. Če tega nisi zmožen, potem to veliko pove o tebi.
      2. Po tvoje so se torej Nemci predali leta 1941. Zdaj sem dobil odgovor, zakaj so raketirali London z raketami V1 in V2 in zakaj so nemške podmornice blokirale Rokavski preliv

     • Dragan Krstič

      Hahaha, s podmornicami in raketami V1 in V2 se ne da izvršiti invazijo na Anglijo.
      Glede izgubljene vojne za Nemčijo pa sem napisal da je bila DOLGOROČNO izgubljena 6. 12. 1941. Če ne moreš okupirati ozemelj svojih nasprotnikov jih tudi premagati ne moreš, kapiš.

     • Primosio

      Ti si garant hodil na West point akademijo. Aja, ne, glede na ime in priimek na JNA akademijo v Mostar

     • Dragan Krstič

      Ko nimaš drugih argumentov začenjaš s takimi idiotizmi. Tebe še v akademijo JNA ne bi vzeli. Pa veš zakaj. Tudi za njih si prebutast.

  • Krtača 20

   A ti to resno sam seb lažeš? Na domobranskem filmčku je tak lep naslov Veliko protikomunistično zborovanje. Niti z besedo ni omenjen boj proti nacifašistom: https://youtu.be/3p-NoQqPBg0

 • sprehajalec

  Slovenska državljanska vojna med Komunisti in Antikomunisti v letih 1941 – 1947 je odnesla življenja 83.000 Slovencev.

  • Krtača 20

   Hočeš rečt med nacifašisti in komunisti?

   • sprehajalec

    saj sva že spodaj razčistila uporabljamo originalna imena. Antikomunisti proti Komunistom. ne vem, kaj se v to tako zaganjaš.

    saj si ponosen komunist.

    • Krtača 20

     Originalno ime je nacifašizem in tebi nacifašistu ne gre iz jezika. Požrl si pa besedo kot vsak pošten domobranček. Veš kam spadaš ne?

     • sprehajalec

      Nacifašizem označuje pripadnike točno določenih strank. Slovenski antikomunisti niso bili člani teh dveh strank. zato je tvoj termin napačen.

      po drugi strani, pa je bila velika večina Borcev NOB komunistov in kot takšno lahko NOB označimo za Strankarsko vojsko Komunistov. Konec koncev mednarodno ime partizan, pomeni prav to. Komunističnega gverilca.

     • Krtača 20

      Vsi so v istem košu. Narod ni zanimal a je nacifašist zelen al rjav. Narod je sam zanimal kdaj bo potolčen.

     • sprehajalec

      Komunisti so s svojim začetkom državljanske vojne proti antikomunistom povzročili 83.000 mrtvih Slovencev. Posredno in neposredno.

     • Krtača 20

      Nacifašist se spreobrne ko se v jamo zvrne. Al pa barbara rov. Si živ dokaz zaplankanosti. Ni ti pomoči.

     • sprehajalec

      Tudi genocid nad lastnim narodom je del žive komunistične folklore, ki se še danes slavi.

     • Krtača 20

      Milo za drago. Po štirih letih terorja bod vesel da so hit zaključl.

     • sprehajalec

      To ste pač vi, genocidna ZZB, ki slavi pomor 1% slovenskega naroda, mlade fante, v starosti današnjih tretješolcev in četrtošolcev srednjih šol. Kot je dejal sam kardelj, važno, da pravi ostanemo.

      Ta organizacija počiva na genocidu, stari prduhi, kot ti, se pa naslajajo nad pomorom 18 letnikov. Vse za revolucijo…

     • Krtača 20

      Genocid ste 4 leta izvajal nacifašisti. Ko je prišla kazen, to ni bil genocid ampak pravično zaslužena kazen.

     • sprehajalec

      Pravim stari prdci slavijo pomor 18 letnih fantkov.

     • Krtača 20

      Do 18 let so bili oproščeni, če niso nardil kake kozlarije. Spet lažeš.

     • sprehajalec

      takole pa izgleda 18 letnik.

      https://d1bvpoagx8hqbg.cloudfront.net/259/a6d47f027f294c255a3e632e34148b46.jpg

      verjetno pa bo slika v tebi vzbudila željo po krvi.

      Poznam primer 16 letnika, ki se je leta skrival v izkopani luknji doma, ko so pijani terenci hodili zvečer pa ga iskali, po vojni. Željni krvi.

     • Primosio

      Pa kaj bi pa sploh radi, da bi kolaborantom leta 1945 dali državna odlikovanja, skupaj s preostanki vojakov nemške vojske?!

     • sprehajalec

      Si si kdaj ogledal kakšen razred srednje šole? fante? Ne da bi si ga drkal ob tem, ampak kako izgledajo?

      Takšne so tvoji predniki metali v jame, žive.

     • Primosio

      Moji predniki niso nikogar metali v jame. So bili ubiti, eni v koncentracijskih taboriščih ovadeni od župnika, odpeljani od domoborancev, kje je njihov grob ne vem. Drugi so bili ubiti s strani taistih domobrancev, v gozdu, tudi za njihov grob ne vem lokacije.

     • sprehajalec

      pa si prepričan, da so ravno oni pobijali? Ali so ti tako povedali. Ker za vse mrtve so rekli, da so bili oni krivi…

     • Primosio

      Tako so mi povedali sorodniki, tako kot so verjetno tebi povedali tvoji sorodniki o usodi tvojih. Ali si bil prisoten?

     • sprehajalec

      Moji so bili v NOB. Vendar so zgodaj prepoznali komunizem.

   • antimur

    Ne, med domoljubi, ki so ljubili svojo domovino Slovenijo in slovenstvo ter med zločinsko stalinistično in titoistično bando, ki ji je bilo več do nekakšne zločinske ideologije, kot do domačega ognjišča.

    • Krtača 20

     Da se ne bom zjokal. Nacifašisti in domobranči…..sama ljubezen….

     • sprehajalec

      Z eno besedo Antikomunisti, da ne boš predolgo pisal.

     • Krtača 20

      Nacifašisti na kratko ja.

   • Norm Kinley

    Ne. Med internacionalistnicni napadalci nad lastnim narodom, in domobranci, branitelji naroda.

    • Krtača 20

     Med zavednimi in poštenimi slovenci in tistimi ki ste prodal rit za banane.

     • Norm Kinley

      Tocno. Internacionalisti-edinimi in dejanskimi izdajalci naroda, in Slovenci, branitelji naroda.

     • Krtača 20

      Tako je med slovenci ki so se boril za lastno državo in “lovenci” ki so se boril za Nemčijo.

     • Norm Kinley

      Ne razumes. Internacionalist, ki v imenu revolucije napade lasten narod, je IZDAJALEC. domobranec, domoljub, je pa branil nase ljudi pred IZDAJALCI, NOSILCI TUJEGA RDECEGA SIMBOLA TUJCEV.

     • Krtača 20

      Ja sej. Borba proti okupatorju in izdajalcem ne? Okupator je bil pa hitler. Edini med vojno priznani borci proti okupatorju so bili pa partizani.

     • Norm Kinley

      Nimaveze kdo je bil priznan in kdo ne. Samo dejstva-rdeckar, intetnacionalist, proti narodu – IZDAJALEC IN ZLOCINEC. domobranec, domoljub, branitelj naroda, narodova vojska, ki je branila Slovence pred rdecimi IZDAJALCI. a si tok zabita, da ti osnovne stvari ne potegnejo?

    • Aichmbsi

     Izdajanje ni branjenje.

 • MEFISTO

  Največji zločinci so komunisti.

  Okupacijo so izkoristili za pobijanje lastnega naroda, kar se pri resničnih zmagovalcih nad nacifašisti ni zgodilo, razen pri komunističnih Rusih.

  Z okupatorjem pa so hodili na skupna prvomajska srečanja in na kosila ter večerje.

  To je tudi dokaz, da so komunisti hujši od fašistov in nacistov skupaj.

  • Aichmbsi

   Nad njimi pa verni kristjani in RKc

 • Krtača 20

  Bodimo kratki desnakarji. Štiri leta terorja med vojno je bilo dovolj. In za to ste plačal z glavo. Hitra vojaška sodišča so počistila vašo sluz. Rablji so izvedli kazen. Rabljem se pa nikdar nikjer ne sodi. Nekdo menda mora opravit tudi umazano delo.

  • sprehajalec

   Imaš kakšne zapisnike od teh sodišč? verjetno so se ohranili?

   • Krtača 20

    So.

    • sprehajalec

     Daj, kar na plan z njimi. pa ne od Rupnika. To je tako, kot da bi direktorju Firme sodil, pa ga ubil, zraven pa še vse, od snažilke do vseh zaposlenih.

     Daj, že leta se iščejo ti zapisniki sojenj?

     • Krtača 20

      Ne, ti jih daj na plan. Še nikdar nisi enega dokaza predložil. Same laži so te.

     • sprehajalec

      jaz pravim, da zapisnikov o sojenjih 15.000 po koncu vojne in v mirnem času pobitih Slovencev ni.

      ti praviš da so. na tebi je, da jih pritreseš na plan…

     • Krtača 20

      Ni to na meni. Kar ti dokazuj. In dokler nimaš dokazov bodi lepo tiho.

     • sprehajalec

      Ker pač ni dokazov, da so sojenja bila. Ti trdiš da so bila.

      Oba veva, da se je pobijalo po nekem komunističnem instinktu. ker komunizem ne prizna sodstva. Pobijalo se je vse počez, veliko tudi iz materialnih nagibov, da se je potem lastninilo slike, pa beštek, pa vse kar si je komunist želel in se zato boril. za lepo omaro pa beštek v njej, pa kakšno fino sliko na steni…

     • Mojca pokraculja

      Prosim za božjo voljo, kaj ne vidiš, da bi ta pobijal zdajle , ta trenutek. Ne debatiraj z njim, ampak zapokaj njegov post v kuverto in pošlji na policijo in tožilstvo .
      Tale sovražni, zavržni in morilski post si zasluži obravnavo.
      “Bodimo kratki desnakarji. Štiri leta terorja med vojno je bilo dovolj. In za to ste plačal z glavo. Hitra vojaška sodišča so počistila vašo sluz. Rablji so izvedli kazen. Rabljem se pa nikdar nikjer ne sodi. Nekdo menda mora opravit tudi umazano delo.”

     • sprehajalec

      vseeno se bolj zanašam na morebitni infarkt za starega prdca, kot na tožilstvo in sodstvo…

     • Mojca pokraculja

      Večkrat se vprašam kakšne sreče smo mi, da tapravih ne pobere.Hrvatje so se losal Tudžmana, Srbi Miloševiča, Bosanci Izetbegoviča… itd. Pri nas se pa še kar množijo in to tastari.
      Tožilstvo in policija so veseli, če jim ni treba mislit kaj bi nardil z ovadbo !

     • sprehajalec

      pri nas je komunizem globoko rodbinsko vkoreninjen, zaradi vpetosti precejšnjega dela prebivalstva v komunistični režim. pa poleg tega so opozicijo po vojni likvidirali, ali pa je zbežala pred komunizmom.

      Tako kot je rekel Kardelj, ostali so “ta pravi”.

     • Mojca pokraculja

      Imaš prav, pravzaprav smo takorekoč edina država v EU, ki se ni rešila komunizma de facto ampak samo deklarativno.
      Te naše debate na portalu bi morale biti usmerjene v to, kako- na kakšen način se tega rešit. Levi in provokatorji tu na Novi ne bodo spustili oblasti iz rok kar tako. So pripravljeni na morijo, njihov besednjak je pobiti, uničiti, sovražimo vas, izginite, mi bomo vladali. To je diktatura, ne pa demokracija.Zato zaničujejo in sovražijo polovico naroda !!!
      Oni komaj čakajo na take teme ala partizanstvo, zmagovalci, domobrančki itd., zato jim je treba vsiliti debato o njihovih vsakdanjih svinjarijah. Razkrinkavati jih je treba, to jih jezi, samo tu jih utišaš.
      Sicer pa slovenije ni več. Namenoma pišem z malo začetnico.

     • lili pili

      Kdaj se momo pa janse znebili povejte desni debiliii

     • Mojca pokraculja

      Znebili ?!? Zakaj pa ? Itak mora najprej postat predsednik CKZKS, predsednik SRS, pol član predsedstva SFRJ, pa še vse funkcije po letu 91…dokler ne bo navaden penzionist !

     • lili pili

      Saj bi lahko bil pa je vse to pomagal razbiti ko so ka vrgli iz ZKS, sam se je zajebal…

     • Capi

      Tipična levaška…….

  • xtc

   Sej zato so vas v EU parlamentu že dal zraven bratov socialistov Nacional socialistov ter bratrancev Fašistov-povsem uradno in regularno z evropsko resolucijo so vas postavili v isti pisker skratka ista drhal.

  • Norm Kinley

   Ah, tebi so pa tastarga pocedli al pa kaksnega drugega sorodnika, ki je pobijal Slovence pod izdajalsko, rdeco zvezdo, in si sedaj jezna? A ti ves, kdo je bil prvi, ki sr je proti nasemunarodu obrnil? Rdeckarji…. Zato pa nastanejo Domobranci, slovenska regularna vojska. Da so branili Slovrncr pred rdeco kugo, izdajalcinasega naroda.

  • Norm Kinley

   Saj je drhal placala…. 85k podpornikov rdece zvezde, torej IZDAJALCEV, je dobilo kar je zasluzilo.

  • Norm Kinley

   Domobramci nastanejo sele nekje 44 (?) leta. Ko je rdeca drhal ze 3 leta izvajala revolucijo nad našim narodom. Domobranci so bili zascitniki naroda proti izdajaski tuji rdeci sodrgi.

   • Krtača 20

    Aha to bo ja

    • Norm Kinley

     Seveda bo to. Kdo bo tvoje lazi se vzel zaa svoje?

 • MEFISTO

  Hvala Krtači 20 za filmček o domobrancih.

  Že pri površnem ogledu filma se lahko opazi, da so bili domobranci regularna in legitimna vojska slovenskega naroda.

  Sami postavni lepo oblečeni slovenski domobranski vojaki in častniki s pravim generalom na čelu.

  Ni čudno, da so bili strah in trepet ušivih polpismenih gošarjev.

  • Krtača 20

   Saj poznaš Spasića ne? Mal klikerje vklop v teh tvojih plenicah. Zakaj je organiziral ustaške poroke?

 • MladiLiberalec

  Sploh ne vem kaj bi radi povedali s tem člankom? Da ni bil Šarh komunist vemo. V Pohorskem bataljonu pa je bila večina komunistov kot sami priznavate. To samo potrjuje da so resnična pričevanja da je bilo življenje v bataljonu pluralno da so se mirno pogovarjali o različnih pogledih na povojno ureditev in da so imeli različna stališča. To je precej normalno saj je bilo to pred Dolomitsko izjavo. Na Štajerskem se je pa partizanstvo tudi šele vzpostavljalo.

  Kdo je izdal bataljon se pa verjetno skriva v nemškem poročilu ki pravi da so po padcu bataljonu nekateri kmetje prišli iskat stvari ki naj bi jim jih zaplenili partizani. Niso vsi prostovoljno podpirali partizanov nekateri so bili tudi pronemško usmerjeni.

  Kar pravi Žajdela da se pohorski partizani niso borili proti okupatorju ampak so ropali Slovence pa demantira kup nemških poročil.

  • sprehajalec

   Najbolj se poudarja med dejavnostmi bataljona likvidacija 330 domačih izdajalcev, skupno….

   proti komu se je bataljon boril?

   • MladiLiberalec

    Po poročilu generala Rossenerja dne 18. januarja 1943 je Pohorski bataljon izvršil 105 akcij od tega pet večjih sabotaž na železnici in industriji in preko 330 likvidacij Nemcev in njihovih sodelavcev.

    • sprehajalec

     Vprašanje če jih je bilo toliko tam, Nemcev. Oziroma se je pod “nemce” podrazumevalo staroavstrijce. Še bolj verjetno pa domačine, ki so jih kasneje poimenovali kolaboranti.

     je francoski odpor, makijevci tudi štartal s pobijanjem francozov, sonarodnjakov, ali je to specialiteta slovenskega upora?

     • MladiLiberalec

      Nemci so oborožili svoje ljudi na Štajerskem in Gorenjskem. Oborožili so pa tudi vermane in raztrgance in jih uporabljali za boj proti partizanom.

     • sprehajalec

      kdo so ti “svoji”? kaj oni niso bili državljani predvojne kraljevine?

     • MladiLiberalec

      Nemce domače in na novo doseljene. Saj so bili v veliki večini za naciste.

     • sprehajalec

      na novo doseljeno je bilo uradništvo. In če si bil za rajh, te je imel nekdo pravico ubiti?

 • xtc

  Tule naj omenim samo nekaj.
  Ko prebereš leve komentatorje vidiš od česa se levo bolna druščina drži na oblasti.
  Vse kar je možno slišati je floskule,laži in skrivanje boleče resnice.
  Nikakršnih uspehov nimajo,država vse bolj tone(kot Yuga),vse bolj enako zapufana postaja,klub opevani gospodraki rasti neto puf rase vse hitreje in se zadolžujemo,zajebali so arbitražo skratka polom na polom,dejansko se nimajo pohvaliti z ničemur.
  Da je blamaža še večja je Mekina funkcioniranje slovenske politike šel še kar jasno prresentirat pred EU parlament in mednarodno javnost,misleč ,da ima opravek z enakimi ovcami kot v Sloveniji,tam je vsegliharil,razlagal kdo je zmagal v WW2 ipd osarije,ki jih je polno v komentarjih spodaj in pred mednarodno javnostjo izpadel popoln debil,ki je pobegnil pred vprašanji z govornice nato pa še poslance pred katerimi je pobegnil nadlegoval z umsko bolnimi levimi SMS,kar je povzročilo še dodatno zgražanje in šok.
  Skratka levaki nimajo več živeti od ničesar več razen od ideološke laži,ki pa vse bolj izgublja bitko z realnostjo-dejstvo je ,da jih je EU postavila ob bok Nacional socialistom in Fašisrom z mednarodno EU resolucijo in jih dala tja kamor sodijo med totalitarce in zločince.
  In Slovenija je edina država EU,ki te resulucije ni ratificirala,zakaj že ne?
  Zato ker je to kruta realnost,nastavljeno ogledalo kaj so-isto kot nacional socialisti in fašisti.
  Da bo zadeva še hujša sta jih oni dan opozorila ustavna pravnika,da “krancljanje” revolucionarno totalitarnih spomenikov pač ni kaznivo dejanje na način kot si ga levi bebčki predstavljajo,pač pa gre za svobodo gobora in izražanja v skladu z ustavo in vsak pregon v smeri,ki ga je nakazala policija ,je v nasprotju z ustavo,kaj šele ,da bi zadeva pristala na ESČP.
  Skratka strel direktno v čelo rdečih,ki vse bolj nemočno gledajo,kako realnost četudi počasi pospravlja z njihovo šaro a vse bolj zagotovo-zato obupno vpitje,grožnje a realno moč vse bolj upada in krama,ki jo častijo bo kmalu začela izginjati,kajti ne morejo najti za njeno obrambo nikjer v EU podpore ravno zaradi resolucije ne.

  • Dragan Krstič

   V prvem tednu januarja so nas levičarji dodatno zadolžili za 1,5 milijarde€, do konca leta bodo izdali še za cca 3 milijarde obveznic. Kaj bodo rdeči kleptomani pustili našim zanamcem, ki bodo plačevali ta zadolževanja? Dohitevajo nas po BDP države bivšega vzhodnega bloka, ki so bile leta 1991 za 15 do 20 let za nami. Češka je že pred nami. Seveda je poglavitni razlog njihovih gospodarskih uspehov LUSTRACIJA KOMUNISTOV. Ali bodo danes popoldne naši vrli mladokomunisti iz Levice šli v Piranski zaliv pozdravit Tromblonovo floto in jim sporočiti dobrodošlico. Ti internacionalisti so včeraj prodajali zaliv Hrvatom pa vendar si lahko obetajo volilno podporo, ki bi lahko segla do 10%. Res ne razumem kako je velika večina volilnega telesa tako preklemano bedast in mazohistična.

   • xtc

    Glej ovce peljejo po poti Yuge,ko bo poti konec bo repriza Bosne in 45 tukaj le da tokrat v obratni smeri to je jasno že vsem malo treznim,kajti levaki so prilezli na “dead end road”
    Na koncu bodo z njimi svinjsko obračunali ravno njihovi verniki,ko bodo ugotovili,da so jih spravili ob vse in na nič.
    Žal se trudiš zastonj dokler bo še kak cent kje,ki ga bodo lahko s pufom izdrli bo tako,ko ne bo več,bo konec enak kot Yuga,kaj misliš ,da je bila vojna ob razpadu Yuge kaj drugega kot repriza 45?
    Dogajanja v Bosni so popolnoma identična in komunisti s Kučanom na čelu so Slovenijo usmerili na isto pot in konec in reprizo že videnega. žal pamet v politiki,ni jaka stran Slovencev.

    • Dragan Krstič

     Seveda so bile vojne ob razpadu YU samo repriza 1945, poglavitni razlog pa je bil
     da so prav YU komunisti s 45 letnim terorjem, zanikanjem demokratizacije družbe
     ter nasilnim vzdrževanjem federacije ter narodov, ki po kulturnem in verskem prepričanju niso kompatibilni povzročili ta grozovita klanja.Te vojne so seveda posledica Titovega komunizma in lahko se reče deja vu od 1941 do 1991.

     • Svele

      Konec je ni več Slovenije in Slovencev ni vaš več amen

 • Osti jarej

  …o junaštvu Pohorskega bataljona so tedaj pisali nemški zeitungi,italijanski pa so pisali o belčkih,kako so se z njimi vred skrivali v njihovih postojankah in po farovžih

  • xtc

   Cepc,takrat še bele garde,ki je nastala zaradi rdečih tolp ni bilo nikjer-sicer pa njeno delo so na Štajerskem opravili kar Nemci tako ,da pravega banditizma,kot ga je imela laška cona praktično Štajerska razen rsdkih izjem skoraj ni poznala do konca vojne.

   • Osti jarej

    …nastala je zaradi cerkvenjaškega šuntanja idiotov,ki so samo rabili vzvod alias brco v rit,da so roko dvignili nad sobrate……

    • xtc

     Nastala je povsem zaradi enakih razlogov kot so Nemci popucali Šarka in “herojsko” Celjsko četo.

    • sprehajalec

     nad komuniste. Daj bodi precizna.

     • Norm Kinley

      Ja. Komunist ni Slovenec, ampak izdajalec.

    • Norm Kinley

     Defekt degenerirani. Kdo je prvi dvignil roko nad lastnega brata? Prokleti izcedek voluharski….

     • Svele

      Zbiram zamaške za tvoje pankrte amen Bog podari jim kratko življenje in neozdravljivo bolezen amen crknte Janševiki

  • sprehajalec

   Belčki je komunistična terminologija. Iz oktobrske revolucije. Pravilen izraz je bil Antikomunisti.

   • domovina mili dom

    To je pravilen izraz. Bravo.

   • Friderik Peršič

    Pravilen izraz je domači izdajalec …

    • sprehajalec

     še en se je našel, Frizl. Ki več ve od drugih. Imaš na splošno ta problem v življenju Frizl?

     • Friderik Peršič

      Samo do inferiornih , takšnih pa na tem portalu ne zmanjka , na žalost …kaj pa Zemlja je ravna , pa cepljenje proti ošpicam ,je v cepivu že čip za nadzorovanje uma …?

     • sprehajalec

      Tvojega že nadzorujejo Frizl, od leta 1945 naprej…

    • Svele

     Domači posiljevalec sadist shizofrenik brez identitete razcepljena osebnost.janez Janša Bog podari mu kratko življenje in neozdravljivo bolezen crknte Janševi črti Jakobu Urše vsi naj vas vrag pobere

   • Osti jarej

    ..najbolj pravilen naziv je;sodelavci okupatorja,domači izdajalci,ki so sodolovali v bratomorni vojni,na strani okupatorja…..to je edina resnica….druge ni pa,če se razpočite….

    • sprehajalec

     O je, druga resnica. Treba je samo prebrati njihovo uradno ime, MVAC, Milizia Voluntera Anticomunista..

     kaj ti po 80 letih želiš zanikati, da so se tako imenovali’

     • Osti jarej

      ..ja,seveda….po musolinijevo…..sploh pa …čudno,da se niso imenovali božja vojska

     • sprehajalec

      Ni rdečih ni belih.

      če nimaš rdeče, potem tudi ti ne gledaš z ta belimi očmi…

  • Dragan Krstič

   A res, a tko so pisali nemški in italijanski cajtengi o junaštvih partizanov. Men gre kar na jok.

 • Osti jarej

  …Šarh,pohorski kralj,junak ,ki je z junaki soborci ,na osankarici pustil srce za domovino..

  vi,tabeli ,se nimate s čim kititi……s čim le,se bo ponašal izdajalec lastnega naroda

  • bubamara

   Šarh je bil res klen Slovenc, ampak padel zaradi izdaje “zmagovalcev”. Na štajerskem ni bilo ta belih. Le zakaj.

  • xtc

   Šarh pohorski junak ………………………

   ja Pohorci so po njegovem spuščenju srca za domovino par mesecev od veselja pili saj jih nihče več ni ropal in plenil in ustrahoval še kar nekaj časa ne več.

   • Osti jarej

    ….tabele so oblačili švabi,futrala pa cerkev….ups….ta ni še nobenemu nič zastonj dala,razen podobic,pa še slednje je debelo računala…..izdajalce so futrali bogatini,ki so se bali,da bi morali kakšno kuro partizanom dati in upali,da bodo vse odvlekli s sabo na drugi svet…..no,ker so morali tudi zmagovalci druge svetovne vojne jesti,so iz kakšnega hleva odpeljali odvečnega vola,ki so ga oškodovani po vojni prijavili kot povzročeno škodo in zanj dobili desetkrat več,kot je bil vreden……ko so po vojni ljudje priglašali dobra dela za osvobodilni boj,je neka dama,ki se je vlačila z nemci (ni pa marala izdajalcev)izjavila;ko so šli partizani nekega jutra mimo mojega okna,jih nisem prijavila

    • sprehajalec

     Si tudi ti dala kakšnemu Borcu, če ne, pa kasneje dedičem teh borcev vojski JNA?

 • eksorcist

  Nemci so mrtve ”bandite” dostojno pokopali na pokopališču v Gradcu.

  • sprehajalec

   tega komunisti svojim nasprotnikom Antikomunistom niso nikoli privoščili.

  • hle

   Nemci že naši belogardistični farji pa v večini primerov partizana niti v družinskem grobu niso pustili pokopat

   • sprehajalec

    reče se jim pravilno Antikomunisti, tako so se imenovali.

    • hle

     Večina gošarjev kot so takrat v mojih krajih imenovali partizane je bila mladih kmečkih fantov ki so šli v hosto ker so imeli na izbiro samo to ali pa Nemško vojsko po vsej verjetnosti Rusko fronto marsikateri je za komunizem tam šele prvič slišal

     • sprehajalec

      Že prej sem to omenjal. Zeleni kader, ki je vlekel tradicijo v prvo vojno, pa še kdaj prej, so rekrutirali komunisti, ki so imeli izdelano konspirativno organizacijo in finančna sredstva. Ter dovolj fanatizma. Pred nemci so se umaknili v gozdove ob nemškem napadu na SZ in pozivu kominterne.

      Vendar je bil njihov primarni cilj revolucija in prihod Rdeče armade.

 • Vera

  Zakaj se pa na zgornji sliki večina smeje ? Mi, ki smo rojeni ob koncu vojne in še tisti , ki so bili leta 1945 stari 15 let , se nimamo nobene pravice ” kitit s perjem resničnih partizanov ” , tako se tudi na proslavah nimajo kaj udeleževati , tisti, ki ne poznajo ” prave resnice ” ! SD naj se raje spoka , ker tile niso trpeli , kot preprosti ljudje , ki so dali življenja za Slovenijo . Spomnim se let nekje 1960 in več, ko so tisti, ki so izgubili svojce na krvoločen način , resnico govorili potihoma , saj na glas niso upali , pa tudi mi smo molčali . Komunisti so tudi svoje ljudi pošiljali na Goli otok, samo zato, če je kateri tam službojoči , rekel samo besedo zaradi prekrutih dejanj klavcev . Osamosvojili smo se v želji, da nam bo lepše, toda mlajši rod od komunistov je še hujši od svojih prednikov . Žal .

 • eksorcist

  Kjer ni bilo tardečih, tudi ni bilo tabelih,

  • if

   … v sosednji Avstriji ni bilo rdečih, zato je napredek na vseh področjih.

   • Norm Kinley

    Pri nas pa cefurje zivimo. Proletarsko drhal

    • Svele

     Slovence mečemo iz služb stanovanj iz Slovenije živela velika albanija

   • Osti jarej

    …na avstrijskem koroškem so bili partizani…..ustaše in nekaj tabelih so pa nazaj v slovenijo lifrali

    • if

     Kjer ni bil rdečih, ni bilo težav, ki jih danes živi RS.

    • eksorcist

     So bili, seveda. Samo ne komunistični.

 • Osti jarej

  ..poglejte samo,kakšen mož je bil….ne pa tiste pokveke domobranske

  • sprehajalec

   najbolje, da stopiš pred špegu, pa boš videla pokveko….

  • eksorcist

   Kosmat in bradat. Pravi četnik, ki se je, v imenu kralja, boril proti okupatorju.

 • Osti jarej

  …68 junakov,proti 2000 komadov okupatorjev…..itak ,da so jih peljali s sabo v gradec in jih tam pokopali s častmi….če bi ne bilo predaleč,bi jih najbrž v nemčijo

  • sprehajalec

   si kdaj slišala, da bi tvoji komunisti kakšno svojo žrtev dostojno pokopali? In ne z dinamitom?

 • Štalmajster

  Nehajte že enkrat s tem sr^2 eni in drugi !
  Slovenski narod je bil žrtev žido-boljševizma in nacional-socializma …. Amen !
  Kot pa kaže danes so kazali nacional-socialisti le malo več reda, pa dokumentiranja dogodkov in krivde, pa odnosa do pobitih,…….kot pa žido-boljševiki po Sovjetski zvezi pa Jugi………. še celo po vojni !

  Kako bi pa danes bilo, če bi tolpa oboroženih (recimo islamistov ali antifa) ropala trgovine pa kmete ???

  • sprehajalec

   Slovenski narod je v osnovi pobožen in pošten. Ni za neke Adolfove levičarje, kot tudi ni za Komunistične levičarje.

   • Štalmajster

    Tako je. Tak kot ni danes za islamizacijo in ni za degenerativno multikulti, LGBT, feministična, oderuharska … sr. z demoNkratičnega zahoda. !

    • sprehajalec

     Tako je, je proti islamizmu in čvrsto stoji njemu nasproti, skupaj s svojim zaveznikom na Bližnjem vzhodu Izraelom ter judovskim narodom.

     • Štalmajster

      Tudi to bi se strinjal. Zakaj pa ravno J zionisti po EU in Ameriki terajo multikulti, LGBT,…. in s podobnimi sr*, ki jih v Izraelu kategorično zavračajo,……..??

      A spet igrajo dvojno igro,……. kot nekoč…… neumi goyimi se pa naj kolejo ?

     • sprehajalec

      Vprašanje če oni to terajo, preberi si spiske imen naših organizacij na proračunu, pa ti garantiram, da ne boš našel nobenega Juda med njimi.

   • Osti jarej

    …točno to…ni za rdeče in niti najmanj za tabele…… in vi ste samo še ostanek sramote….za vami bo ostal samo še ništrc

    • sprehajalec

     Tvoja rodbina je bila za ta rdeče. In ti se še danes naslajaš nad pomorom 18 letnih fantičev po drugi vojni…

   • Svele

    Pobožal otroške ritke vi pedofili crklni raka na modih dobil

    • sprehajalec

     Ti još uvijek zamaraš Svele? Ajde izdrkaj ga na kompjuter pa beži nesrečo….

 • Norm Kinley

  Ma dajte no, rdeca sodrga si je zasluzila, kar je dobila.

  • Osti jarej

   …tabela pa tudi

 • Dragan Krstič

  Me prav zanimajo kaj so predniki teh rdečih blogerjev, ki tako vehementno blatijo domobrance počeli med vojno. Jaz za svoje vem da niso bili za okupatorje. Mi je pa mama povedala že ko sem bil fantič; tisti naši someščani ki so med vojno najbolj hajlali in v rit lezli Nemcem, so bili po vojni najbolj zagrizeni komunisti.
  Ko so partizani skozi mesto vodili civile, starce, ženske otroke na strelišče v Kamniško Bistrico so ti ljudje pljuvali in tepli to ubogo
  množico trpečih.

  • Norm Kinley

   To so otroci svojih pijanskih, kurbirskih, brezdelnih očetov. Otroci izdajalcev, morilcev lastnega naroda. Skratka, drhal nic drugacna od svojih s sifilisom prepojenih mater in pijanskih ocetov.

   • Dragan Krstič

    Res je, so potomci prvoklasnih konvertitov in oportunistov. Le malo je takšnih, ki bi lahko
    rekli da so se očetje borili za svobodo. Kakršni predniki takšni sinovi in hčerke.

   • Miro

    Telefon: (01) 587 21 00
    Telefon: 02 / 74 15 100 (informacije)
    T: + 386 (0)5 37 34 400

    predlagam ti da čimprej pokličeš eno od zgornjih številk in se dogovoriš za potrebno, če ni prepozno. Pa Krstić povabi s sabo

    • sprehajalec

     kakšni “partizanski dohtarji” tam?

     • Miro

      specialisti za take bolnike….

     • sprehajalec

      “Brezna” kot terapija?

     • Norm Kinley

      Tudi s sifilisom prepojene kurbe, specialistke za rezanje penisov, zenskih prsi in zabijanja zebljev v glavo, izobrazen, moralen kader, nimas kaj.

     • Svele

      Vabljeni na ekskurzijo na skupinski samomor v hostel Barbara amen insalah šalom aleichem

     • tramal

      Ti ,sin očeta morilca ne potrebuješ ničesar več ,ker ti ni pomoči.

    • Norm Kinley

     Jap, tezko se je sprijaznit, da ste nekateri potomci take drhali…. Ce mene vprasas, bi tale stevilka tebi prav prisla…

   • Svele

    Tvoj oglas bom dal na Google da bodo videli kakšni psihopati so na vašem fašistoidne forumu vsi te bodo videli drek pohojen

 • goldhorn

  Do konca aprila bo še pestro:

  http://www.zzb-nob.si/dogodki-in-prireditve/

  In vse to financiramo……

 • Osti jarej

  ..česarkoli se domislite,karkoli napletete,verjamete,se zlažete,poveličujete….sramote izdajstva lastne domovine in brata,s strani tistih,ki so okupatorju,zavestno in namerno ,za potrebe boja proti partizanom,ki se zdaj prikazuje kot boj proti komunistični revoluciji….ne morete izbrisati NIKOLI

  • sprehajalec

   tebe bo izbrisal čas….

   • Osti jarej

    …bo še kakšnega prej….če vas merim po onih modelih,ki so se pred sodiščem pasli……ste tik pred grobom

    • Svele

     Tisi pravi brat slovenac take bomo čuvali od Janševih odtrajnikov

   • Svele

    Mi pa tebe dolgi.skocul boš v Barbarin rov

  • if

   Osti Jarej: ” … izdajstva lastne domovine in brata s tistimi, ki so okupatorju zavestno in namerno …”
   Prav to so počeli Titovi pred napdaom na JU, v času napada in po njem.”

  • tramal

   Ti kljub vsem dokazom ,še kar živiš v teh komunističnih pravljicah .Dobro so ti oprali možgane,tako da je verjetno sam gnusoba kučan sodeloval.

  • nevtrino

   Enako bi lahko povedali tudi za druge strani… Pa to kdaj naredite, za malo higiene, …?

 • baubau

  pravljičarji

  • Svele

   Ja norčeve pravljice.napisala brata Janša .ivan in janez

 • Krtača 20

  Kolk vam je pa zadnje cajte v javnosti kej nerodn sdsovci priznat da ste sdsovci? A je hudo?

  • xtc

   Glej bebo sram vas je lahko levake,da vam po spomenikih,ki ste jih postavili vašim lažnim bogovom in mitom rasejo svinjske glave.

   • Svele

    Ko Janezki obmolknejo.vasi fasitoidni potomci so bili navadne ovcke za klanje.partizani se noža niso potrebovali ovčke so same skakalec v Barbarin rov

 • MladiLiberalec

  Če se nekaterim zdi da so partizani naredili premalo proti Nemcem na Štajerskem ali nasploh naj se raje vprašajo koliko so pa naredili domobranci ali pa belogardisti? Odgovor je seveda nič veliko pa v njihovo korist.

  Četniki v Sloveniji so imeli na Štajerskem nekaj manjših bojev z okupatorji leta 1944 in to je vse. Če bi se četniki pod vodstvom Zmagoslava pridružili partizanom ob sklenitvi sporazuma med Titom in Šubašičem poleti 1944 jih partizani ne bi kasneje napadli četniki pa ne bi šli januarja 1945 v dogovor z Nemci.

  Po sporazumu Tito- Šubašič se je ustvarila skupna vojska iz jugoslovanske vojske ki je bila pri Angležih in NOV v domovini. Četnikom in domobrancem pa je bila dana amnestija da se lahko tej vojski pridružijo. To se velikokrat pozablja da so imeli takrat dobro priložnost. Pri nas pa je jih je le zelo malo to izkoristilo.

  • Dragan Krstič

   Dej ne stresaj bedarij. Za četnike ali domobrance bi bile takoj ustanovljene dodatne specialne brigade, imenovane 13. brigade.Napiš kej bolj pametnega.

   • MladiLiberalec

    Zakaj pa niso bile take brigade ustanovljene v Srbiji. Veš koliko četnikov je šlo takrat tam v partizane? Srbi imajo večinoma prednike ki so bili najprej med četniki potem pa partizani.

    • sprehajalec

     Iz teh brigad je padlo tako Srbi pravijo 30.000 ljudi na Sremski fronti. ko je tito pošiljal neizkušene vojake na utrjene nemške postojanke v frontalnem vojskovanju. Cvet mladosti, pravijo Srbi. In nekateri pravijo, da načrtno.

     • MladiLiberalec

      Pa samo novomobilizirance so poslali na sremsko fronto? veš da to ni res

     • sprehajalec

      Srbe vprašaj. Pobirali so po Beogradu, pa na fronto. Tito se je hotel izkazati kot 4 sila Europe…

     • ahnenpass

      To je res, če je pa cel Beograd okupirala pijana banda nacističnih motoristov.

     • Svele

      Tito ustasa

  • sprehajalec

   Tvoje predpostavke so napačne in podrazumevajo hipotezo, da se je v Sloveniji borilo proti Nemcem oziroma bi se morali boriti proti Nemcem.

   Tudi norvežani se niso, niti danci, niti nizozemci, belgijci, Francozi Makijevci so imeli pa kontrolirane akcije pod nadzorom angleške SOE na vojaške cilje še sploh ko se je približevalo izkrcanje. In njihove akcije niso bile usmerjene izključno v iskanje kolaborantov in izdajalcev, kot je bilo pri nas.

   Pri nas je divjala državljanska vojna, nadaljevanje španske, k nam so jo zanesli Španski borci. Z enakimi zavezniki na obeh straneh, kot pri Francu. Italijani in nemci na eni, ter Sovjeti na drugi.

   Sporazum Tito Šubašić je bil blef, v praksi se ni izvajal, le da so v Srbiji zaradi prihoda Sovjetov četniki množično potem prestopili v partizane.

   Pri nas je divjala državljanska vojna, med Komunisti in Antikomunisti.

   • MladiLiberalec

    Kako se ni izvajal? Ustanovljena je bila skupna vlada in skupna vojska. Okupacija na danskem in Norveškem je bila blažja kot pa pri nas. Norvežani so imeli lastno vlado danski kralj je celo ostal v državi. Niso jih mobilizirali v nemško vojsko in ohranili so svoj jezik in kulturo.

    • sprehajalec

     Slovenci so imeli pa enak status kot Bavarci, kot državljani Rajha. Vsaj njihov velik del.

     So imeli bavarci slabši status od Norvežanov? Tudi Norvežani so dali 50.000 prostovoljcev v nemške oborožene sile…

     že včeraj sva razbila mit o ukinitvi časopisa Slovenski narod. Ukinili so ga komunisti po prevzemu oblasti, Pa to naprtili Italijanom. Izhajal je celo vojno, tako kot drugi časopisi. Po letu 1945 jih je bilo veliko manj, pa še to so ukinili naziv “slovenski” v imenu časopisa.

     • MladiLiberalec

      Tudi na Primorskem so Nemci dovolili obnovo slovenskega kulturnega življenja časopisov slovenske župane šole itd. Rainer je prišel na to idejo ob kapitulaciji Italije ker je sklepal da bo s koncesijami Slovencem ki so prej doživeli fašistično raznarodovanje dosegel pasivnost prebivalstva. oslabljena nemčija je to takrat potrebovala. Tudi domobranci na Primorskem so vodili propagando v tem smislu. Njihovi časopisi so pisali da so zaščitniki naroda pred komunizmom in pred vrnitvijo ital vpliva. Ko so bombandirali Angleži nemške in domobranske postojanke so pisali da bombandirajo badoglijevci in ital komunisti po sporazumu s slovenskimi.

      V Ljubljanski Pokrajini so pa sprva dali Italijani Slovencem avtonomijo da bi videli v njih rešilno bilko pred nemškim raznarodovanjem. In da bi morda to prineslo še kak popravek meje. Ob veliki ital ofenzivi poleti 1942 je pa bilo dano povelje da je treba na to pozabiti. Načrt je bil izprazniti Ljub Pokrajino in doseliti Italijane. Beli gardi in njihovim družinam bi dovolili ostati vendar bi se počasi morali stopiti z ital vojsko v mešane enote.

     • sprehajalec

      #Njihovi časopisi so pisali da so zaščitniki naroda pred komunizmom in pred vrnitvijo ital vpliva.#

      In? kaj je tukaj slabega?

      #Ob veliki ital ofenzivi poleti 1942 je pa bilo dano povelje da je treba
      na to pozabiti. Načrt je bil izprazniti Ljub Pokrajino in doseliti
      Italijane.#

      zakaj je do te ofenzive prišlo? zaradi množice sovjetskih republik po Dolenjskem in nemškega pritiska glede tega?

     • MladiLiberalec

      Grazioliju so stvari uhajale iz rok. Italijanska vojska je zato lobirala da dobi ona glavno besedo v t.i. Ljub Pokrajini. To so dosegli že februarja 1942 in takoj so se začele velike racije in internacije. Npr marca 1942 so internirali več sto bivših jug oficirjev. So pa tudi Nemci pritiskali na Italijane da so premalo učinkoviti.

     • sprehajalec

      zakaj šele po enem letu, Marca 1942? kaj je bil vzrok?

      So tudi Južne tirolce razselili in internirali? V 100 letih?

      italijani imajo bolj navado, da pripeljejo svoje, kot pa da odpeljejo domačine. tako je s celo kanalsko dolino in trbižem, ko so Siciljance in kalabrijce pripeljali. Oni so bili bolj izvozniki populacije, kot pa uvozniki….

     • MladiLiberalec

      Zato ker sprva so Italijani vodili politiko kot sem napisal prej. XD Ko se je odpor razmahnil je pa vojska prevzela oblast in uvedla dosti bolj drakonske ukrepe.

     • sprehajalec

      E, pa sva tam. Sovjetske republike po Dolenjskem.

     • MladiLiberalec

      Marca 1942 še ni bilo razmaha osvobojenega ozemlja in tudi revolucionarnega nasilja. To je omogočila pravzaprav ital vojska ko je general Robotti sprejel načrt Primavera da se spomladi umaknejo Italijani iz manjših krajev. Potem pripravijo in gredo v veliko ofenzivo.

     • sprehajalec

      krimska jama je starejšega datuma.

     • MladiLiberalec

      Po dokumentih sodeč ne.

     • sprehajalec

      Jesen 1941.

     • MladiLiberalec

      No kje je to zabeleženo? In kaj imajo s krimsko jamo bivši jug. oficirji?

     • sprehajalec

      Nemci so naprimer francoske oficirje kar obdržali, celo vojno….

     • ahnenpass

      To je jasno, nemčije ne bi bilo, če jih ne bi Slovenci naučili pisati in brati. Hitler je bil edini, ki je v nas prepoznal veličino, za zahvalo, je želel našo pokrajino pripojiti Velikemu nacističnemu cesarstvu, pa so se nekateri tako grdo obnašali in slabo oblačili, da je ostale nemce minilo do vljudnega povabila v njihovo nemčursko družino.

     • Svele

      Kot ovčke so bili vaši potomci fašistični.partizani sploh orožja niso potrebovali sami so skakali v Barbarin rov ovčke beee beeee beeee ko Janezki obmolknejo

   • Dragan Krstič

    S to razliko, da so bili v Franciji res izdajalci in kolaboranti,Franciji ni grozil povojni prevzem oblasti komunistov kot je stalinov komunizem grozil nam. Pri nas so se domobranci borili za povojno demokratično ureditev. Kakorkoli, cvet naroda je vedel da nam bo povojni komunizem prinesel več gorja kot začasna okupacija Slovenije.

    • MladiLiberalec

     Da je nek manjši del naroda videl neposredno nevarnost v grožnji povojnega sovjetskega režima je mogoče sprejeti. Ampak z ramo ob rami z nacisti in fašisti se pač ne boriš za demokracijo.

     • sprehajalec

      Tudi Franco se je boril z ramo ob rami, pa so potem Španci zelo dobro živeli, bolje kot Slovenci.

     • MladiLiberalec

      Franco je po vojni dal pobiti 70.000 nasprotnikov. Imeli so diktaturo in taborišča pa vse kar sodi zraven. Ni pa Franco vstopil v drugo svetovno vojno zato tudi po tej plati ni možna primerjava.

     • sprehajalec

      Vprašanje, če jih je dal, velika večina od pol milijona republikancev, se je vrnila domov v naslednjih letih. največ po padcu francije. V glavnem, tudi teh 70.000 je treba raziskati. je pa državljanska vojna pač najhujša, kar kaže tudi slovenski primer.

      pa taborišča so bila pod Titom in to zloglasna.

     • Dragan Krstič

      Če bi vedel za Dolomitsko izjavo potem ne bi ti pisal tehz pravljic. KP je določila, da se proti okupatorju lahko bori samo pod njenim okrilje. Vse ostale upornike smatrajo za sovražnike.

     • MladiLiberalec

      To ne spremeni bistva.

     • Dragan Krstič

      In zato so komunisti takoj začeli z umori slovenske inteligence. Zate to ne spremeni bistva????????????

     • Svele

      Ti si smešen.lahko bi StendAp komedijant bil če neumen ne bi toliko bil

     • sprehajalec

      Liberalec dobro pozna te zadeve. Vendar si on služi kruh z teoretično povezavo NOB z današnjo Slovenijo. Da je nastala zaradi NOB.

      pri tem ima precej težav, ker nekatere stvari preprosto ne gredo skupaj.

     • ahnenpass

      Zakaj ne, kje to piše, da se ne sme? Kaj pa naj bi naredili, a kje vsaj to piše?

    • ahnenpass

     Zakaj pa na Norveškem ni bilo nobenih izdajalcev in kolaborantov, a so bili vsi združno proti nacional socializmu?

     • sprehajalec

      Nikoli nisi slišal za Kvislinga?

     • ahnenpass

      Izjema potrjuje pravilo.

     • sprehajalec

      Norvežani so vzorno sodelovali z rajhom. Dali so rajhu 50.000 mož.

     • ahnenpass

      Zakaj samo tako malo, kaj so pa ostali norvežani počeli med okupacijo?
      Aja, nič kaj, ker jih je okupiralo 50.000 njihovih domačih izdajalcev, sodelavcev in ovaduhov nacističnega agresorja, so morali biti tiho in pridno čakati na konec fašizma.

   • ahnenpass

    Torej okupacija vseh štirih sosednjih držav in popolno uničenje Slovenske države ni imela nobene veze z našo državljansko vojno, čeprav države v bistvu ni bilo več.

    • sprehajalec

     Pravzaprav ne. ker Slovenci do leta 1991 svoje države nismo imeli. Vedno smo živeli pod nekom drugim.

     Se je pa rzvnel boj med komunisti in antikomunisti.

     • ahnenpass

      Torej je vseeno kaj se je zgodilo do leta 1991.
      Prej smo bili samo morje, od osamosvojitve naprej, smo pa Slovenska reka, ampak voda je voda.

     • sprehajalec

      Tehnično je bilo vseeno, pod Avstrijci so stari Ljudje rekli, da je bilo dobro, pod Srbi slabše, tudi pod nemci za nekatere ni bilo slabo, pod Italijani so se nekateri tudi dobro znašli, madžari so v Prekmurju že itak priljubljeni.

      ko so zoept prišli Srbi, je pa potem bilo kakor je bilo do leta 91.

     • ahnenpass

      Tudi jaz ne razumem, zakaj Slovenci nismo bili zadovoljni pod Hitlerjem, Musolinijem, madžarskimi naciji in ustaši, zgleda smo postali preveč razvajeni.

      ;Marsikdo si bo današnjo vojaško policijsko tiranijo zapomnil po dobrih stvareh, za slabe so dobili namreč plačano.

     • sprehajalec

      tebe so pač učili, da niso bili zadovoljni. Obrni se na svojega učitelja v OŠ. Če je seveda še živ….

     • ahnenpass

      Ne trdim, da je bila situacija med okupacijo najmočnejših vojaških sil na planetu katastrofalna, trdim samo, da ni bila tako resna kot so si mnogi napačno predstavljali. Saj to me zanima, kako so lahko bili tako butasti in prestrašeni.
      Partizani so zgleda naivno verjeli, da je bila situacija smrtno resna, ni bila pa katastrofalna, kar je bila seveda velika zmota.

 • vzet tajkunom

  Še malo pa bo po vaše hitler narodni heroj..!!!

  • sprehajalec

   Ni govora tukaj o Hitlerju, ampak o slovenskih Antikomunistih in njihovi usodi….

   • ahnenpass

    …ki je povezana s Hitlerjevo nacistično doktrino in okupacijo Slovenije.

    • sprehajalec

     Tudi Alzacija je bila okupirana, z več prebivalcev….

     • ahnenpass

      Tudi Kongo je bil okupiran, belgijci so tam pobili več domačinov kot so potem pobili doma belgijskih židov, pa sploh še ni bilo Hitlerja. Ni govora o belgijsku židih ampak o usodi kongovških domačinov.

     • sprehajalec

      Se zgodi. Zato je ob okupaciji treba gledati nase in na familijo ter preživeti….

     • ahnenpass

      Seveda, verjetno isto piše tudi v Ustavi.

     • sprehajalec

      Sploh v razmerah, ko ustave ni bilo…. takrat je ni bilo.

     • ahnenpass

      Tista navodila so prejeli pa naši ljudski miličniki, njihovi sodelavci in ovaduhi, ko se je pisala naša nova separatistična ustava.

      1. člen
      Ob okupaciji treba gledati nase in na familijo ter preživeti.

    • if

     S Hitelerejevo nacistično doktrino je povezan Tito, ker je bil pred napadom na JU, v času napada in po njem Hitlerjev in Stalinov zaeveznik.Hitler in Stalin sta v tistem času vojaško složno razbijala Evropo
     Ja, v tistem času je bil Tito na strani okuaptorju Slovenije. Tudi Kardelj je bi okupator, Slovenec po rodu in internacionalist po “prodani duši boljšeikom”.

     • ahnenpass

      Kaj je pa Tito okupiral v Sloveniji, koga je pa iztrebil, po Zakonu o rasni higieni??

     • if

      Kominernovca Tito in Stalin sta delala po ukazih Stalina, šefa Kominterne in Hitlerjevega zaveznika.
      Tito je molče odobraval, ker so njegovi zavezniki razbijali JU.
      V času marčevskih demontracij so demontranti napadli dve nacistični izpostavi v BG. Skladno s Stalinovim diktatom, v BG ga je dostavil generalni sekretar Kominterne Dimimtrov, je Tito protestiral v korist nasitov.

      Nič tega vi ne veste? Kdo vas je učil zgodvine. Tisti z gornje slike?

      Tisti imajo vsi cvek iz ZGODVINE, pet imajo iz lakajske zgodvine, ki je v služba zla in laži. Prekleti!

     • ahnenpass

      Če bi bil jaz Stalin in Tito moj vojaški poveljnik, bi ga pri priči postavil pred zid in ustrelil, skupaj z njegovimi partizanskimi sodelavci in ovaduhi.

     • if

      Pred zid postavljate dejstva, resnico. Oboje je nuničljivo, kot energija, zato kljubuje norosti.

  • if

   Hitler je bil Titov. Niste vedeli?
   Dejansko ves čas do vključno 22.6.1941, torej tudi v času napada Stalinovih zavezbikov na JU.

  • tramal

   Proti morilcu in banditu titu je bil anglček.

   • ahnenpass

    Hitlerja je lahko premagal samo še večji Hitler od njega, kdo bo premagal današnjega Hitlerja, mi pa ni več jasno, mogoče sam Satan osebno.

 • Dragan Krstič

  Hitler je storil usodno napako za slovenski in narode YU ko je napadel prijateljsko komunistično SZ.
  Če se to ne bi zgodilo, bi vaš Titej, dragi novodobni partizančki, visel po vojni na štangi kot Musollini.
  Pa ne samo Titej, tudi slovenski mali Titeji.

  • ahnenpass

   Ne samo Hitler, tudi naši veliki slovenci, ki so bili po rodu hrvati ter prebivalci drugih velikonemških dežel, so napadli Stalina. Pa Anglijo in Ameriko tudi, saj zato so nas pa štiri leta bombardirali nazaj v mračni srednji vek.

  • hle

   Če dolfi ne bi napadel SZ bi šel ti ali pa že tvoji predniki v nebo skozi kakšen dimnik kakega počitniškega kampa

 • eksorcist

  V Srbiji so četnike rehabilitirali.

  • ahnenpass

   Kraljevina SHS je bila organizirana okoli srbskega Kralja, ne Slovenskega ali ustaškega.
   V Srbiji so jih lahko rehabilitirali, ker so se borili na srbskih mejah, pri nas pa z delom četnikov ne bi smeli biti preveč zadovoljni, če nas pa Kralj očitno ni branil oziroma pripravil na okupacijo in organiziral.

   • eksorcist

    Ma, smo jih pa (Šarha) kar za partizane razglasili. :)

    • DJURO SUMAR

     Borce proti okupatorju. Če bi se tako borili domobranci, bi danes imeli lepe penzije.

     • ahnenpass

      Ko bodo še hrvati rehabilitirali ustaše, ker so se pač borili za ustaško, bodo na koncu vsega krivi domobranci.

     • eksorcist

      A hrvaški?

     • ahnenpass

      Zagotovo ne srbski ustaši.

      Hm, če malo razmislim, a niso hrvati v bistvu neka sorta srbov?

     • eksorcist

      Ti zmanjkuje? Na Urha, na sprehod. :)

     • DJURO SUMAR

      Mene četniki in ustaši sploh ne zanimajo. Zaradi mene jim lahko tam doli postavijo spomenike, cerkve, spominske plošče in si jih izvolijo na oblast. Ker sem Slovenec, me zanimajo samo slovenski izdajalci.

     • eksorcist

      Slovenac. :)

     • DJURO SUMAR

      Tudi tebe zavaja moj nik. Nisem Djuro.

     • eksorcist

      Izvini.

     • DJURO SUMAR

      Vsaka čast, znaš kar dva jezika.

     • eksorcist

      Vsa čast. :)

     • DJURO SUMAR

      Jaz to malo po radeško.

     • MEFISTO

      To že vseskozi vemo.

     • DJURO SUMAR

      Nekateri me še vedno zmerjajo z južnakom.

     • Svele

      Normalno dzuro ti ga uguro.govno pohojeno jansevsko

     • ahnenpass

      Saj ni treba, da postavljamo spomenike izdajalcem,lahko bi jih postavili tudi Musoliniju in Hitlerju, mogoče vsaj ustaškemu škofu Stjepincu, za začetek. Itak nemci plačajo.

     • Svele

      Vabljeni na skupinski samomor v hostel Barbara amen crknte Janševiki odtrajniki

     • Svele

      Tako je Hrvati in Srbi bodo vkorakali v slovenijo

  • MladiLiberalec

   Mihajlovič je dal avgusta 1942 vsem svojim poveljnikom po okupirani Jugoslaviji navodilo da morajo uporabljati legalizirane enote za aktiven boj proti komunistom. Iz tega je pri nas nastala Legija smrti. Pa tudi MVAC je večinoma temu sledila. Če pa so bili kje preveč pasivni so jih pa iz ozadja spodbudili njihovi poveljniki in mentorji.

   • eksorcist

    Normalno. Četniki so bili na strani legalne oblasti (kralja), komunisti pa so bili prevratniki.

    • MladiLiberalec

     Kako normalno če so pa te legalizirane enote sodelovale z okupatorji kot lokalne protikomunistične milice?

     • eksorcist

      Sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj. (stara indijanska modrost)

     • ahnenpass

      Kaj pa, če je sovražnik tvojega sovražnika tudi sovražnik tvojega še nerojenega otroka?

     • eksorcist

      Prezahtevno. :)

     • Svele

      Bog podari kratko življenje in neozdravljivo bolezen vsem slovenskim otrokom.te neumnosti je konec

     • DJURO SUMAR

      Očitno so bili indijanci prepametni za kristjane, pa so jih kar pobili. To pa je bil genocid.

     • ahnenpass

      Niso se pustili pobiti kar tako, indijanci so eterična bitja in so samo študirali tuje koloniste, kaj se vendar grejo.

     • MladiLiberalec

      XD

     • Svele

      Mars bleda rit

    • ahnenpass

     Baje so bili četniki veliki srbski nacionalisti, ampak ni dokazano.

 • tramal

  Prave partizanske pravljice .Pet tisoč nemcev ni bilo niti v celi jugi ,ne pa da jih je bilo toliko proti par deset banditom.

  • ahnenpass

   Če bataljon šteje 12 mož, koliko ducatov jih sestavlja divizijo?

   Še eno dobro vem. Če lahko pritrdiš staro mušketo na konjsko vprego, konjev imaš pa sto, koliko tankov lahko izdelaš? Naj ti pomagam, če imaš eno marelo in lahko iz nje poletiš iz strehe hiše, koliko vojaških lovcev in bombnikov lahko narediš iz ene marele?

   • eksorcist

    Nimaš kalkulatorja ali ne znaš sam izračunati? :)

    • ahnenpass

     Jaz vem, ampak me zanima, če ti veš.
     Tramal, ti bodi pa tiho, nič mu prišepetavat,naj sam pogrunta kaj si napisal v zgornjem komentarju.

     • eksorcist

      Ne vem. Priznam Povej.

     • ahnenpass

      Pet tisoč prebivalcev imajo tudi Radeče ali Šmarje pri Jelšah.

     • DJURO SUMAR

      Šmarje da, Radeče pa komaj 3.500, cela občina nekaj manj kot 5.000.

     • stajerc5

      Zdaj se manjka samo, da reces, da so vsi hrvasko- ustasko kockasti!

   • tramal

    Vem da je bil en Nemec več vreden kot bataljon banditov partizanov.In tako nekako so partizani prišli do take številke.

 • Dragan Krstič

  Samo še pol ure do invazije na Piranski zaliv. Me zanima, če bodo novokomunisti iz Levice Luka Mesec, Kordiš, Violeta pa trčeni Trček pričakali Tromblona s kruhom in soljo ter lovorjevimi venci. Bilo bi zelo lepo da komunajzarji še enkrat pokažejo svoj obraz.

  • Dragan Krstič

   Edino Vatovec se jim zagotovone bo pridružil ker je Primorec.Razkol v stranki?

   • ahnenpass

    Ni treba, da smo samostojni, Slovenija bi se lahko tudi pridružila Hrvaški.
    Med hrvaško okupacijo, smo že bili del hrvaške, pa ni bil konec sveta, slovenci smo pridni in marljivi, hrvati bi nas hitro vzljubili.

    • DJURO SUMAR

     Kako lepo je bilo v Jugoslaviji, kjer smo bili prvi na vasi, sedaj pa smo zadnji v mestu.

     • eksorcist

      Res je. Po zaslugi neokomunistov.

     • ahnenpass

      Slovenija bi lahko dosegla 80% blaginje hrvatov.

     • DJURO SUMAR

      Tile podatki ti pa delajo preglavice, kajne.

     • ahnenpass

      Slovenija ne rabi svoje vojske, saj se lahko pridružimo hrvaški armadi. Skupaj bomo močnejši hrvati.

     • stajerc5

      Ne lajaj, ustaski pes!

     • Svele

      Ustasa ti je mamo ljubil domobezalec

     • stajerc5

      Brisi, dvica, yugocetnice!

     • Svele

      Osel(Slovenec)se rodil v Lipici(avstRAJH) in trdi da je lipicanec

     • DJURO SUMAR

      V piranskem zalivu se bomo spopadli. Oni imajo 2 ladji, mi pa eno. Sicer pa jih itak ne bomo rabili, saj v tisto lužo lahko streljamo kar iz Bernardina. Kar se vojsk tiče, bi jih pa jaz itak ukinil, hrvaško in slovensko. JLA je bila kao neka vojska, pa se je pokazalo, da je pičkin dim vse skupaj.

     • Svele

      Vi ste samodestruktivni

     • Svele

      Hristos se rodi

    • Svele

     Enkrat hlapec vedno hlapec

  • ahnenpass

   Zakaj, če pa pri nas ni več srbov, potomci hrvatov so vse zatrli in izgnali.

   Dobrodošli Hrvati!

  • Svele

   Janez bo z gumijastim čolnom šel v napad.janez te bo rešil.ze20let rešuje vseh muk starejše brez služb zdravja doma amen Janez elektronski salvador

 • Valter BraniSlav

  SLOVENSKI DESNICARJI STE OBSEDENI OD LEVAKOV, ISTOSPOLNIH, MIGRANTOV IN PRETEKLOSTI.
  NACRTA NIMATE NOBENEGA. SAMO KAR NAPREJ SE PRITOZUJETE.
  SE ZAVEDATE DA S TEM NEGATIVIZMOM ODBIJATE POTENCIALNE VOLILCE?
  Kalimerov nihce ne mara. Ljudje sledijo mocnim ljudem ki si upajo in ki dajejo upanje.
  Kaj dajete ljudem vi? Stetje kosti ?

  • eksorcist

   Kdor ne zna šteti (pa magari kosti), ta ne zna prešteti niti poslancev. (Zorangutan Mafijankovič) :)

   • Svele

    Hlapec veselji

  • MEFISTO

   Mar ne veš, da so te kosti nekoč pripadale živim ljudem, ki so jih pobili tvoji ideološki predniki zaradi edinega greha, da so si sploh drznili živeti.

   • Valter BraniSlav

    Ja pred 72 leti… cas je da obrnete plosco ali vas cakajo se ene izgubljene volitve.

    • Svele

     To je dobro kot gobe po dežju samo pobereš jih.tako bomo spet fašistične potomce peljali na ekskurzijo v hostel Barbara na skupinski samomor amen grešniki

   • Valter BraniSlav

    Vecina teh kosti je pripadala onim ki so se zlizali s Hitlerjem ko je le ta hotel kuriti Slovane, Cigane, Jude, Istospolne in prizadete v svojim krematorijih.
    https://www.youtube.com/watch?v=V14a2rp5fAM

  • milanček

   zavedni Slovenci in Slovenke ne maramo komunistov in idiotov kot si ti, seronja!

   • Valter BraniSlav

    Mogoce sem res idiot, ampak pameten meni ni treba biti. Dovolj je da znam obrniti denar na borzah in sluziti sluziti…. verjemi mi, ni tezko. Pametni pa morajo biti revezi zato da prezivijo in da niso lacni.

    • milanček

     kdo te je to vprašal, seronja?

     • Valter BraniSlav

      Jaz govorim kar sam, ne rabim bit vprasan.

     • Svele

      Jedes govna

    • MEFISTO

     Ti je tvoj krstitelj posodil svojo tipkovnico brez šumnikov?

     • Valter BraniSlav

      V USA od 1977, sem se ze odvadil…
      No ko pridem na dopust v SLO me malo moti ker imaste v SLO y in z zamenjana…

     • Svele

      V peklu se boš cvrl

   • Valter BraniSlav

    Ti nisi zaveden Slovenec, ti so Slovenska budala ki svoj neuspeh zamenjuje z zavednostjo. Ce bi ti prisel v ZDA bi tu propadel, bolje da ostanes v SLO… ne bo ti zmanjkalo osnovnih potrebscin pa za vse svoje neuspehe bos lahko se naslednjih 72 let krivil Kucana… he he.

   • Svele

    Jedi govna

  • nevtrino

   In kdo so ti močni ljudje na Slovenskem ??

   • Valter BraniSlav

    To se tudi jaz sprasujem. Levi in DESNI bluzijo in prodajajo meglo. Levi so slabsi ker vabijo muslije. Levi so izdajalci, desni budale.
    Bojim se da bodo zaradi desnih budal zmagali levi.

 • MEFISTO

  Kje so drugi tovariši komunisti, da je moral mož tisočerih nickov brez intelektualne in znanstvene podpore kar sam s svojimi retardiranimi nicki hvaliti ter braniti izgubljene partizanske bitke in krvave vrednote NOB?

  Mož najbrž ne ve, da se danes vojne ne dobivajo vel z grobo silo pešakov, temveč s sofisticiranimi nastopi intelektualne elite, ki pa jo je Bog iz previdnost dal vso na desno stran.

 • MladiLiberalec

  Mogoče za boljše razumevanje glede razširjenosti vermanov na Štajerskem nekaj podatkov.

  Do pozne jeseni 1941 je bilo organiziranje vermanšafta končano, 4.
  novembra 1941 je njegov vodja Blasch poročal v Gradec, da ima 10 standart s
  307 sturmi, v katerih je 84.700 mož in so bili razporejeni tako: Maribor mesto
  10.200, Maribor okolica 8114, Slovenj Gradec 5129, Celje vzhod 10.709, Celje
  zahod 14.122, Ptuj sever 6214, Ptuj jug 6924, Ljutomer 6064, Brežice 8120 in
  Trbovlje 9084 mož. Vermani so v glavnem dobili obleko in obutev. Uniforma
  v splošnih enotah je bila rjava, v motoriziranih enotah so nosili črne škornje in
  hlače ter rjavo bluzo, v posebnih enotah pa črno uniformo z rjavo.

 • MladiLiberalec

  Poleg vermanov so nemški okupatorji za boj proti partizanom uporabljali tudi t.i. lažne partizane oz raztrgance ki so jih vodili nemški častniki. Ljudem so se predstavljali za partizane nato pa lovili pristaše odporniškega gibanja.

  Nemški okupator je razdelil orožje tudi med nemško manjšino in Nemce ki so se priselili na domove izgnanih Slovencev. nemška manjšina na Štajerskem je bila v večini opredeljena za naciste.

 • MladiLiberalec

  Protikomunisti niso imeli svojih enot na Štajerskem ker Nemci tega niso dovolili razen že omenjene skupine štajerskih četnikov pod vodstvom poveljnika Zmagoslava. Ti četniki so delovali na območju kjer še ni bilo dobro organizirano partizansko gibanje zato dolgo ni prišlo do konflikta. Vodili so v glavnem propagando in zbirali moštvo in orožje vse do jeseni 1944 ko so napadli nekaj orožniških postaj.

  Nekaj o teh bojih

  Oktobra in novembra 1944 so Melaherjevi četniki napadli tri okupatorjeve
  orožniške postaje oziroma orožnike: 13. oktobra v Malečniku,
  21. oktobra priSv. Juriju ob Ščavnici in 15. novembra pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah.
  Te napade in še nekatere akcije so četniki opravili, da bi izboljšali svojo
  oborožitev in se oskrbeli s strelivom, a tudi zato, da bi si pridobili ljudi.
  Pri navedenih napadih so četniki zaplenili orožnikom orožje, strelivo, dele
  uniform in še nekaj drugega materiala. Med napadom na orožnike pri Sv.
  Trojici je na nemški strani padel nadstražmojster Friedrich Kohnlein, smrtno
  pa je bila zadeta občinska medicinska sestra Maria Schatter, ki je hotela
  streljati na napadalce.

  Dne 19. novembra so se četniki pojavili v Sladkem
  Vrhu in tam v tovarni izpraznili blagajno, strgali Hitlerjevo sliko in v gostilni
  Jožefa Scheffa izpraznili trafiko. Predstavili so se za jugoslovansko vojsko.

 • MladiLiberalec

  Štajerski četniki so se konec leta 1944 čutili ogrožene zaradi naraščanja partizanske moči in približevanja Rdeče armade. Zato so pristali na ponudbo vodje štajerske domovinske zveze Steidla za pogovore o sodelovanju. Sporazum je bil sklenjen januarja 1945. Četniki so dobili svojo cono kjer so lahko operirali. Nemci so izpustili vse ujete četnike in ostalim poslali orožje in opremo. Četniki so se morali obvezati da bodo varovali objekte ki so bili za okupatorje pomembni.

  • Dragan Krstič

   Sedi, pet. Ali mi lahko poveš kdo je bil slovenski četnik, en najbolj inteligentnih Slovencev 20. stoletja.

   • MladiLiberalec

    štukelj?

    • Dragan Krstič

     Narobe. Prof. dr. Aleksander Bajt, edini pravi in resnični profesor ekonomski znanosti pri nas, žal že pokojni. Si bral njegov Bermanov dosje?

     • MladiLiberalec

      Ok. Ja sam se ne strinjam v večini z njim.

     • Dragan Krstič

      Ja za vas ta rdeče je najboljšejši prof. dr. France Križanič pa prof. dr. Mencinger.

     • MEFISTO

      Bi se ti jezik zapletel, če bi spoštljivo rekel svetovno znana nadekonomista prof. dr. Franc Križanič in prof.dr. Jože Mencinger?

     • Dragan Krstič

      Da ti čist po pravic povem da tud jest ne razumem preveč Einsteina.

     • komar marko

      ha, ha, ha. To je nasprotje teoriji PUF na PUF! In tveganje naj prevzame banka. Konkretno ti lahko anvedem primer, ko so shebali dobro firmo ugledni sinovi slavnih EKONOM PROFIJEv!

     • MladiLiberalec

      Mislu sem bolj glede njegove knjige Bermanov dosje

    • MEFISTO

     V zvezi s Štukljem, ki je bil najuspešnejši slovenski olimpionik vseh časov, je malo znana sledeča zgodba.

     Štuklja so komunisti kot “narodnega izdajalca” odpeli Nemcem.

     Nemci bi ga na željo komunistov zanesljivo likvidirali.

     K sreči je imel pri sebi originalna potrdila o prejemu olimpijskih kolajn vseh barv.

     Ko je nemška patrulja to videla, mu je v stoji mirno salutirala in odšla.

     Tako, vidite, Nemci so znali ceniti našega največjega olimpionika, komunisti pa ne.

 • MEFISTO

  Mladi liberalec, ki je konec koncev samo nick nekoga drugega, je že tako v letih, da bi bil lahko že sam četnik ali verman, če ne bi bil tako plašen.

  • MladiLiberalec

   XD XD

   • MEFISTO

    XD je v arabski pisavi številk natanko 490.

    Si z XD označil svojo penzijo v Evih?

    • MladiLiberalec

     Lol

     • MEFISTO

      To je pa spačenka, ki se začne z veliko in konča z malo črko l.

 • MEFISTO

  MladiLiberalec in ostali nicki enega in edinega so mi tako zmešali glavo, da bom začel verjeti, da so na Osankarici in v Lažgoški bitki res premočno zmagali partizani.

  Tega bo vesel celo sam Valter BraniSlav, ki bi rad preprečil preštevanje kosti, da se ne bi izvedelo, koliko so jih resnično pobili.

  • komar marko

   švabov skoraj nič oziroma 520, makaronarjev še manj. Sicer pa kako boš to storil če pa imaš z njimi pakt ali pa razne pogodbene odnose kot je bil TURJAŠKI GRAD!

   • MEFISTO

    Na Turjaškem gradu je spominska plošča, na kateri piše, da so patizani tu zajeli skoraj 700 sovražnikov, samih mladih slovenskih fantov in mož.

    Pozabili pa so napisati, da jim je to uspelo s pomočjo italijanskega topništva in da so večino postrelili, čeprav so jim obljubili življenje, če se vdajo.

 • Osti jarej

  …požrite se….edini dosežek s katerim se lahko hvalite potomci narodovih izdajalcev, je prisega hitlerju ,nacizmu in fašizmu…..

  • komar marko

   speet lažeš. Dokaži da so prisegli. Rdečkoti pa so imeli pakt s sovragom in tudi pogodbe o nenapadanju!

  • MEFISTO

   A ti še vedno ne veš, da antikomunisti niso narodni izdajalci, ker komunisti niso nikoli bili narod,, temveč le njegov izmeček.

  • tramal

   Kaj je komunistična kurbica.Spet nisi imela nobene stranke ,da si tako slabe volje.Ne prodajaš se v pravi ulici.

   • Svele

    Bolje kurbica .kot pedofil kot si ti govno janezovo

  • šmentanamuha

   Čas je, da prerasteš to mantro, Osti. Stvari so se vendar dogajale malo drugače, kot so nas učili.

   • Svele

    Ti boš videl mantro ko boš umiral.bos videl ko boš polulal od strahu kaj si vse rekel kaj pa šele naredil plačal boš ko boš videl vsemogočnega vsi boste nasrkali

 • komar marko

  Ali kdo ve zakaj na štajerkem ni bilo domobranstva?

  • MEFISTO

   Ker ni bilo potrebe, ker so Nemci lepo skrbeli za nas in ker nismo imeli operetne okupacije kot pod makaronarji, kjer so se rdečuharji razpasli preko vsake mere.

 • tetka z ozadja

  Nič vam ne pomaga janšisteki nič popolnoma nič. Na naslednjih volitvah vas čaka že pričakovani (tudi z vaše strani) poraz. In tudi popolnoma nič ne morate proti temu.

  • Aresnica

   Ha,ha – (nosiš jo) Nosil boš rdečo zvezdo_revček-to boš ti še vse pojedel._Imam občutek,da nimaš 100 pik?.
   ______________
   Lep pozdrav

   • Dragan Krstič

    Aresnica, tetka iz ozadja se zelo trudi da bi dobila 100 pik. Vse kupuje pri Mercatorju.

   • Friderik Peršič

    There is someone in your head but it’s not you …?

  • xtc

   He,he,he vse bolj vam idole krasijo svinjske glave in nič,popolnoma nič ne morete proti temu.

  • sprehajalec

   Bolje da Cerar hodi po miljarde, kot Ivan janez. Dokler jih še kdo da…

   Bo šel DDV gor tetka, javni sektor je nenasiten? naši?

   • xtc

    Težava levakov je v tem,da ko bo Slovenija prila do točke zloma kot Yuga(ni več daleč) bodo njihovi največji sovražniki njihovi verniki,ki jim ne bodo imeli dati kaj več-no nato bodo le ti obračunali z njimi.
    No nato boste verjetno na postoljih herojev videli ne več svinjske maveč glave,koga drugega,ko bodo prevarani verniki poravnavali račune.

   • šmentanamuha

    Te miljarde si bo etični stlačil v žep (jih prelil v oaze za ozimnico), najprej pa navidezno prikril luknje v proračunu. brez skrbi, za naslednjo vlado ne bo ostalo ničesar.

   • Svele

    Prosetaj do Barbare provokator.isti ste kot vas vodja drug Tvito.

    • sprehajalec

     Svele sramota si srpskome narodu…

     • Svele

      Mi smo ljudje sramota planeti

     • sprehajalec

      To si ti Svele, jaz nisem….

  • nevtrino

   ZAkaj pa vas potem to skrbi ?

 • tetka z ozadja

  Prav zaradi takega izskrivljannja zgodoine vas Slovenci ne maramo. In to bomo zopet pokazli na letošnjih volitvah.

  • Dragan Krstič

   No tko da boste vedeli moji antikomunisti. Tetka iz ozadja vas je določila kot neslovence. Ojoj kakšne idiotske poste moram brat.

   • sprehajalec

    Po tetkino je pravi Slovenec rdeči komunist..

  • if

   Resnica ni naprodaj, ker je nadćasna dobrina.
   Ljudje vašea tipa trgujete z lažjo!

  • sprehajalec

   Je Cerar že šel po nove milijarde?

   • Svele

    Odpiram šampanjec in odštevamo.se malo vas je in h kmalu vas ne bo več.razen če vas bodo kot žide iz celega sveta zbrali pa nagnali v Slovenijo hahahhaa.slovemce nagnali v slovenijo

    • sprehajalec

     Svele nesrečo, nemoj se napit jutrom…

  • xtc

   Od kdaj pa ste jugoviči Slovenci?
   Ne poznam Slovenca muslimana in Slovenca pravoslavca-govorimo o Slovencih namreč.

   • Svele

    Bravo.zlovencev itak ne bo več samo še malo.ena majhna vojna ali bolezen nema više slovenaca

  • šmentanamuha

   Koga slovenski levičarji ne marate? Slovencev, slovenskega naroda in kulture? Vi ste predvsem ANTISLOVENCI, ki ljubite muslimanske ilegalce in njihov šeriat. In slej ali prej boste dobili po pički. Tisti Slovenci, ki smo prišli k pameti, pa vmes še kakšen priseljenec, ki je lojalen tej državi, smo spregledali igro levičarjev, čeprav smo vas pred tem volili. Vi ste predvsem zahrbtni lumpenproletarski tatovi in morilci brez dostojanstva, brez etike in morale, nesposobni voditi državo in gospodarstvo. Še tisto, kar ste pokradli, ste zapravili. In ker ne znate ustvarjati in voditi podjetij, najemate kredite, da bi prikrili luknje v proračunu, za svoje preživetje, pa sklepate koruptivne kupčije kot je TEŠ6, avtoceste in TIR2, in upate, da si boste z uvozom migrantov povečali volilno bazo. Levica je postala navadna greznica parazitov, ki so za svoje preživetje pripravljeni požreti svojega gostitelja. Mrš.

   • Mihec

    Potem pa zmagat desnica na volitvah pa bo.

   • Svele

    Ti boš Dobu po mlohavem kurcicu

 • Anton

  Rdeče uši.

 • xtc

  Zeeeeh.
  He,he,he ,he težava je v tem ,da levi nikjer ne najdejo več somišljenikov le še med obskurneži in čudaki.

 • sprehajalec

  Vprašanje, ki se postavi samo po sebi je, če so intonirali strankarsko himno na Osankarici, Internacionalo?

 • Grenze

  KAKŠEN BATALJON NEKI BATALJON ŠTEJE OD TRISTO DO TISOČ ALI TUDI KAKŠNEGA VEČ LJUDI TU JIH NI BILO STO IZDALI SO JIH KOMUNISTI KONKRETNO NEKI RIBIĆIĆ TAKA JE IN JE ŠE KOMUNAJZERSKA NAVADA ALI OBIĆAJ TO SO ZNALI IN ŠE ZNAJO ZELO DOBRO DELATI . DELATI PA NE ZNAJO IN NIKDAR NE BODO ZNALI SAMO KRASTI IN ŠE BOLJ KRASTI KLEPTOMANI UBIJALCI MORILCI . TUDI TO JE SLOVENIJA ŽAL ! AMPAK DO KDAJ ŠE ?????
  SICER PA POHORCEM VSA ČAST IN SLAVA ONI SE NISO BORILI ZA TITEKE IN EDOTE TER RAZNE BUTASTE MITJE KI SO BILI ZELO ZELO ŽEJNI SLOVENSKE NE NEMŠKE KRVI .

 • xtc

  Levi obupančki živijo le še od laži in obup-za kaj več jih nihče v EU in ZDA ne J**************************************************

 • Mihec

  Če jaz prav zastopim ta članek so partizani ropali in pobijali. Nemci pa so potem prišli in hvala bogu rešili uboge domačine in pobili to udbomafiskokomunistično partizansko ……… Nekako tako?

 • Krtača 20

  Vidim da so desničarki spet čist pogorel. Dejstev nobenih, samo pljuvanje itd. In pogorel na lastnem portalu heh večni luzerji….

 • Bald Eagle

  Resnica o Pohorskem bataljonu

  Spet je prišel čas obletnice uničenja Pohorskega bataljona na Osankarici in proslav, ki so posvečene temu dogodku in služijo za potvarjanje zgodovine in poveličevanje partizanstva. Tragični konec te partizanske enote se izrablja za širjenje neresnic o njej z namenom olepševanja te enote in preko nje celotne partizanske vojske. Usoda Pohorskega bataljona služi partizanskim propagandistom kot dokaz domoljubja partizanstva in njegovega junaškega žrtvovanja za narod in domovino. Celo nekateri desničarji nasedajo mitu o junaškem Pohorskem bataljonu, ki naj bi se boril zgolj za osvoboditev slovenskega človeka na Štajerskem, ki mu je pod nacističnim jarmom grozil pogin in ki naj bi ne imel ničesar z revolucijo in komunizmom ter bil v tem pogledu nekakšna izjema v partizanski vojski.
  Seveda gre res zgolj za mit v katerem ni niti zrna resnice. Pohorski bataljon se ni prav nič razlikoval od ostalih partizanskih enot. Šlo je za tipično enoto revolucionarne vojske ustanovljene z namenom, da spravi komuniste na oblast mimo volitev. Njegovo domoljubje je bilo zgolj navidezno. Ker je bila oblast, ki so jo komunisti morali strmoglaviti, da bi lahko sami zavladali takrat v rokah okupatorjev, ki so zatirali slovenski narod, je dobil partizanski boj za komunistično oblast videz boja za osvoboditev slovenskega naroda od teh okupatorjev. Se pravi, da pri partizanstvu ni šlo za domoljubje, ampak za zlorabo domoljubja za nasilno osvojitev oblasti, pri čemer glavni sovražniki partizanov niso bili okupatorji, ampak tisti slovenski rojaki, ki niso želeli, da bi jarem okupacije zamenjala komunistična diktatura.
  Tudi s Pohorskim bataljonom ni bilo nič drugače, kar dokazuje tudi sama (pro)partizanska literatura. Tako lahko v knjigi Pohorski bataljon avtorja Franceta Filipiča preberemo na strani 484, da je bilo dan pred njegovim uničenjem v Pohorskem bataljonu, ki je takrat štel 70 partizanov, 28 partijcev, 16 skojevcev (članov komunistične mladine) in 7 kandidatov za člana Komunistične partije. Toliko o izmišljotinah, da naj bi Pohorski bataljon ne bil strankarska komunistična enota in da naj bi ga celo izdali komunisti, ker naj bi ne bil po njihovi meri. In v tej enoti je potekala tudi intenzivna ideološka prevzgoja preostalih nekomunistov kot tudi politično in strankarsko življenje Komunistične partije. V isti knjigi na strani 489 lahko preberemo: »Od 30. decembra 1942 do 7. januarja 1943 so imeli osem političnih ur« in tudi: »Kompartija je oživela… Vršili so se celični sestanki v vseh četah. Na teh so se organizirali študijski kurzi, ki jih vodijo tovariši Rado, Morž, Miloš in Trpin. Ponovno so se vršili skojevski sestanki. Študijske sestanke Skoja vodi tovariš Miloš… 1. četa 2 celična sestanka, 2 študijska sestanka (Marx in Delo), 2. četa 4 celični sestanki, 3 študijski sestanki (Marx in Delo), 3. četa 5 celičnih sestankov, 2 štidijska sestanka (Marx in Delo)« Kaj imata skupnega Marx in »boj proti okupatorju«?
  Vendar pa pa ni šlo le pranje možganov z idejami Marxa in Partije, pač pa tudi za precej hujše stvari. Pohorski bataljon obravnava tudi Franca Zalaznika-Leona Dolga in težka pot 1941-45, ki presenetljivo odkrito pripoveduje o stvareh, ki tej enoti in njenim predhodnicam niso bile ravno v čast. V prvi vrsti je šlo za neštevilne rope, pa tudi za uboje ljudi, ki so jih komunisti razglasili za izdajalce. Ni prostora sedaj tu navajati vse te primere, omenimo naj le enega značilnega. Na strani 118 te knjige piše o uničenju Pergerjeve tovarne lepenke v Mislinji 5. novembra 1942, ki ga je vodil takratni poveljnik štajerskih partizanov Franc Rozman-Stane, ki je dan prej prišel na Pohorje. Tovarno so izropali nato pa požgali. Namen te akcije je bil odvzeti službe in eksistenco zaposlenim v tovarni ter jih tako pritisniti, da bi se pridružili partizanom in tam živeli od ropa in zločina. Čisto v duhu besed Moše Pijadeja izrečenih v Bihaću novembra 1942: »Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce… Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup.« Vrhunec te akcije pa je bil umor obratovodje Jurija Ložnjaka in njegove žene Ane. Ubili ju niso s strelom, ampak: »V glavno dvorano smo nanosili drva in deske. Tine (Franc Ravnikar-Tine) je prignal Lošnjaka in ga pobil s sekiro. Domačin Rado (Zdravko Čebular-Rado, politkomisar 3. čete) je zahteval, da kaznujemo še ženo. Tine je stopil ponjo in jo prignal. Ko je bilo končano tudi z njo, smo vrgli obe trupli v ogenj in tovarno zažgali.«
  Takšen je bil torej ta domnevno »čisto osvobodilen« in »nerevolucionaren« Pohorski bataljon in njegov prav nič »junaški narodnoosvobodilni boj«! Človeško je razumljivo, da na proslavah, kjer se spominjajo tragičnega konca 69 partizanov Pohorskega bataljona, ne omenjajo te in drugih manj slavnih epizod iz življenja te enote, a vseeno je prav, da slovenska javnost končno izve o njej celovito resnico, ki obsega kaj več kot le »zadnji boj Pohorskega bataljona«.

  Viri:
  Pohorski bataljon, France Filipič, Državna založba Slovenije, Ljubljana 1979
  Dolga in težka pot, Franc Zalaznik, Založba Obzorja, Maribor 1963

  • Ker že omenjaš Filipiča, daj si preberi njegovo knjigo z naslovom “Prvi pohorski partizani”.

 • Bald Eagle

  Ustanovitev partizanstva od komunistov je pomenila izdajalsko dejanje. Komunisti so z njim zaradi reševanja Stalinovega režima v daljni Sovjetiji in osvajanja oblasti mimo volitev pahnili slovenski narod v nepotrebno vojno in povzročili smrt 80 tisoč Slovencev, več kot 10x toliko kolikor je padlo okupatorjev.
  Tito je v Zagrebu 12.12.1959 priznal: “Ko je prišel napad na Sovjetsko zvezo smo mi takoj intervenirali. Mi smo smatrali za svojo sveto internacionalistično dolžnost, da gremo v boj ko je bila napadena največja dežela socializma – Sovjetska zveza. Hoteli smo sovražnika čimbolj vezati v naši deželi, ne pa se ga znebiti.” (vir: Tito, Govori i članci, knjiga XV, str. 130)
  Torej, vrhovni poveljnik partizanstva je priznal, da z “bojem proti okupatorju” partizani niso hoteli pregnati okupatorjev iz naše domovine, ampak jih zadržati pri nas, da ne bi mogli iti na Sovjetsko Zvezo. Šele takrat ko je bila napadena njihova domovina socializma, so komunisti “intervenirali”, oziroma se začeli “boriti proti okupatorju”. Komunistični partizani so zavestno povzročali več žrtev nam Slovencem, zato da bi jih bilo manj v domovini socializma.
  Kaj porečete rdečuhi, ki imate dobre besede za partizane, na to očitno narodno izdajstvo. Če to ni izdajstvo, kaj je potem?

  • Prvo se vprašaj , kaj je psihopatski okupator sploh iskal pri nas? Brez okupatorja tud ostalih zadev ne bi bilo..

   • Bald Eagle

    Si kje v mojem postu zaznal, da se postavljam v bran okupatorju? Kritičen sem do početja KP in NOB, ki se nam je zgodila in pahnila slovenski narod v bratomorno vojno.

    • v bratomorno vojno nas je pahnila RKC, ki je podpirala Hitlerja

     • …Žal.

     • sprehajalec

      Komunistična šola pač. pa ena prebrana knjiga v življenju….

     • Svele

      Paranoicni shizofrenik razcepljene osebnosti povsod vidi spletke zarote vleče rdeče fosile iz garderobe 75 let.zbiram zamaške za Janševo družino amen želim jim kratko življenje in neozdravljivo bolezen amen crknte Janševiki

     • sprehajalec

      svele, nesrečo, da nisi poranio jutros?

     • Bald Eagle

      Besede Moše Pijadeja izrečene v Bihaću novembra 1942: »Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce… Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup.«

      Tole je narod pahnilo v državljansko vojno, ker niso podpirali zločinskih komunistov. Vendar opranoglavi rdečuhi, tega ne zmorete sprejet, ker imate preveč sprane glave in ste prejeli premočno dozo partijske indoktrinacije, zato na svet gledate skozi rdeča očala ,ki vam povsem popačijo pogled na realno stanje.

     • V bratomorno vojno nas je pahnila RKC ki je podpirala Hitlera. Dejstvo.

     • Bald Eagle

      Veliko bolje bi moral poznati zgodovino lastnega naroda. OF je bila maska za pobijanje tistih, za katere je partija domnevala, da ne bi sprejeli komunizma. Pobijanje se je začelo leta 1941, in se nadaljevalo celo vojno in seveda še po vojni. Šlo je za partijski načrt, kako z zastraševanjem in eliminiranjem političnih nasprotnikov priti na oblast, kar se je tudi zgodilo.
      Temu nasilju so se uprli ljudje po vaseh, kamor so “partizani” hodili ropat, požigat in pobijat, šele sredi leta 1942, ko so organizirali vaške straže, do tedaj je partija to dejavnost opravljala nemoteno – žrtve so v vsaki vasi in ljudje dobro vedo, kako je to šlo in kdo je kriv. Tako je partija namesto skupnega odpora proti okupatorju izzvala bratomorno vojno – načrtno in namerno, kot Kardelj sam piše o takratnem dogajanju.

     • te tvoje pravljice obdrži za sebe, cel svet ve, da so belčki bili hitlerjevi hlapci, partizani pa proti hitlerju, na tvojo žalost

     • Bald Eagle

      Nimaš argumenta, s katerim bi demantiral moje trditve. Nabijaš v tri dni nesmisle, kot vsi levuharski drekači. To je pa tudi vse, kar premorete. Tudi ti spadaš med navadne rdečuharske zadrekane sprance.

     • Ne sodi drugih po sebi.

     • Bald Eagle

      Nisi sposoben spesnit več, kot en stavek, brez enega samega protiargumenta, s katerim bi vsaj delno demantiral moje trditve. Nabijaš pravljice, ki so ti jih natrosili partijski lažnivci. To je pa tudi vse, kar premorete levakarski zadrekani drekači.

     • sprehajalec

      Antikomunsiti je njihovo pravo ime. tako so se klicali, nastali so pa iz samoobrambe, pred tferorjem komunistov.

      tako si opran z komunistično idejo, da pričakuješ, da so se prebivalci dolžni ulesti na tla, da jih komunist lahko nemoteno likvidira. ker je to v imenu ljudstva…

     • Del hitlerjevih sil proti katerim se je boril normalni del sveta.

     • sprehajalec

      kaj je normalno in kaj ne, določijo šele zmagovalci po koncu vojne. Ti si bil izpostavljen močni komunistični indoktrinaciji glede tega.

      tudi franco je imel iste zaveznike kot antikomunisti pri nas, pa nihče ni cvilil, da ni normalen….

     • Svele

      Pedofili vabljeni na ogled v hostel Barbara skupinski samomor kot vaši predniki domobezalci

     • sprehajalec

      Svele nemoj da ti psujem majku, jes čuo nesrečo?

     • Svele

      Domobranci primitivni posiljevalci kot Janša ne dvigne se mu brez nasilja.kaze se Dole na jugu kulturno ljubim ti mamu.pocas te bom naučil balkanske kulture.vi gor ste navajeni hlevske kulture

     • sprehajalec
     • Svele

      Povabljeni na skupinski samomor v hostel Barbara crkne naj tvoj rod i odjebi od mene govno zlovensko ustasko

     • sprehajalec

      hebala te kultura Svele….

     • Svele

      Instalacija.ti si pa opran praznoglavec

     • sprehajalec

      Trosiš komunistične pamflete, kot bi vključil MP3. Špilaj, iluminat, špilaj, daj glas, daj glas….

     • Svele

      Enkrat izdajalec vedno Janša

     • sprehajalec

      jednom budala, uvijek svele…

     • Svele

      Homici ko ti se kurac digo na mene setaj setac

     • RKC je novačil mladiče že pred začekom okupacije, in po njej, da se borijo na hitlerovi strani, na strani okupatorja, torej je vse jasno

     • Bald Eagle

      Ti si živ primer, kako lahko rdeča vzgoja pobedači ljudi, ki so bili nekoč normalni. Ravno med 2. svetovno vojno je katoliška cerkev demonstrirala svojo narodno in intelektualno superiornost.
      Duhovščina je bila poklicna skupina, ki so jo nacisti v najvišjem deležu izgnali iz svoje okupacijske cone – dokaz, da je pomenila najmočnejši branik slovenstva in največjo oviro za germanizacijo. V italijanski okupacijski coni je bila katoliška duhovščina poklicna skupina, ki je v najmanjši meri nasedla komunistični prevari o “osvobodilnem boju proti okupatorju” in prepoznala, da se izza te privlačne maske skriva boj za vzpostavitev komunizma po odhodu okupatorjev – dokaz njene intelektualne pronicljivosti.

     • Svele

      Reče Urša črtu ti pa fukas bolje kot Janez vem to mi je že brat Jakob povedal

     • sprehajalec

      Lažeš iluminati in trosiš komunistične pamflete. RKC ni nikogar novačil, vaške straže oziroma antikomunistična milica se je oblikovala po rdečem terorju rdečih vojvodstev na Dolenjskem. In to po skoraj enem letu od začetka terorja.

     • ..že pred vojno.

     • sprehajalec

      Super biti takle poznavalec kot ti. Sci-fi zgodovinar….

     • Svele

      Odjebi faso

     • Svele

      So novačili otroke

     • Svele

      Prasci pedofilski

   • MEFISTO

    Na povabilo Hitlerjevega prijatelja Stalina.

   • sprehajalec

    Vojne so del europske zgodovine 10.000+ let.

    Šele dialektični materializem in komunizem, sta jih naredila ljudske in temu primerno surove. In se sprašujeta čemu in iščeta vzroke. prej je bila pa to obrt za profesionalce. če si sedel doma, se ti ponavadi ni nič zgodilo….

    • Svele

     Osvajalci kolonija listi imperialisti.(posiljevalci sadisti sprevrženi izrodki) Angleži Španci Italijani švabi Francozi Švedi Nizozemci germanska izrojena posiljevalsko pedofilska združenja Janez Janša hoče isto tako slovenijo

     • sprehajalec

      Svele pijanico, ti več jutrom psuješ?

   • Svele

    Prišel je na kofe

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Bald Eagle

  Meni samo ni jasno kako lahko komunajzarski drekaški iztrebki mirno spijo ponoči ob spominu, ob dejstvu, da so Gosposvetsko polje, zibelko slovenstva, podarili švabom. Kako lahko ponoči sploh spijo ob dejstvu, da so zagrešili največjo izdajo slovenskega naroda v zgodovini? Komunajzerski drekači, izdajalci lastnega naroda, izdajalci slovenstva in svete slovenske zemlje, kri mi prevre samo ob misli tega največjega zločina, ki ste ga zagrešili proti slovenskemu narodu! Izdajalci slovenstva, sodil vam bo Bog in sodila vam bo zgodovina. Domovino ste amputirali njene največje svetinje, njenega srca, prekleti bili za veke vekov!

  • Svele

   Zaspim z masturbiranjem.predstavljam si pa Janeza Janšo kako visi

 • cosmosjasnovidec

  Nekateri še vedno ne dojamete,da vse stranke kar obstajajo z vami manipulirajo na razne načine z namenom nabiranja političnih točk za volitve.
  Pa kaj je z vami levimi in desnimi?
  Za poboje izdajalstva sodelovanja z fašisti ter vse ostalo nenehno obtožujete eden druge za tisto kar je že davna zgodovina in nikoli ne bo točno pojasnjena koliko,kaj vse in kdo je največ pobil.
  Kot sem že napisal so pobijali vsi od komunajzarjev,domobrancev,belo gardistov,ustašev,četnikov,italijanskih ter nemških fašistov itd.
  Skratka morilci ter izdajalci so bili popolnoma vsi kar dokazujejo tudi dokumentarni posnetki posneti med vojnim časom in kateri niso nobeni ponaredki.
  Za to trditev sem seveda tukaj naletel na razne graje kar je razumljevo ampak me za to popolnoma boli kurac.
  Kot dajajo gor linke posnetkov levaki kot je “Osti jarej • eno uro nazaj
  https://www.youtube.com/wat…” je točno povsem posneto,da so “DOMOBRANCI” prisegli zvestobo Hitlerju na njegov rojstni dan in to je pristen originalen posnetek in tega ne more izpodbijati nihče.
  Enaki oziroma slični posnetki obstajajo tudi za “KOMUNAJZARJE” in katerih ne more izpodbijati prav tako nihče.
  Hočem povedati,da bi se taka prerekanja že enkrat morala končati za tisti čas kar se je dogajalo saj so se krivci za tiste poboje že stegnili in pocrkali.
  Bolj pomembno je ukvarjati se z današnjo komunajzersko drhaljo katera še vedno predstavlja veliko grožnjo za celotno Slovenijo in katero je potrebno zatreti kot plevel kar vedo LEVI in DESNI ampak zaradi svoje trmoglavosti tako eni kot drugi nočejo priznati,da bi glede tega morali stopiti skupaj in narediti red.
  Prerekanje o tem kaj se je dogajalo cirka 80.let nazaj ne pomaga popolnoma nič ne levim ne desnim glede boljšega življenja ter ureditev v Sloveniji,ker je to samo pometanje in manipuliranje z državljani z strani politikov katerih ne enih ne drugih ne zanima životarenje državljanov kateri so na robu preživetja ampak samo polnjenje lastnih žepov.
  V vladi so namreč bili že eni in drugi a nihče do sedaj ni storil popolnoma nič koristnega za državljane razen obljub pred volitvami katere se čez mesec po njih razblinijo.
  Na žalost je taka resnica z katero se je potrebno soočiti.Ne razumem pa seveda ne kako je lahko nekdo pristaš kamelotrajbarskega muslimanskega naseljevanja v lastno domovino in celotno Europo kot to počnejo levaki ter se celo strinjajo z tako vlado kot je SMC katero vodi tovariš nesposoben “cmerar”.
  Že iz tega vidika nobeden pameten ne more oziroma ne bo na strani levih kakor tudi ne jaz osebno čeprav moram priznati,da skoraj nikoli nisem sedaj pa povsem ne verjamem več ne enim ne drugim,ker je vse skupaj očitno enak šmorn jebiga.
  Toliko z moje strani,ker vedno napišem tisto kar mislim in nisem dvoličnež,da bi mislil eno pisal pa drugo in z tem komu rinil v rit.

  • MEFISTO

   Če te boli kurac, kot si dejal, pojdi k zdravniku, sicer ne boš mogel zadovoljiti spolnih partnerjev

   • Svele

    Incest posilstvo .game od thrones

    • Goran Hvala

     A te kdo sil gledat slovenc?…ostani pri raketi pod kozolcem….;-)

     • Svele

      Ti nisi Slovenc iztok letnarja.kropej.adamic.kralj .Volčič.lovsin.krzic Pajić.kramberger ivan.itd.to so slovenci.vi ste fašisti smrt fašistom svoboda narodu amen

     • Goran Hvala

      Kakorkoli obrnes zihr bo tebe prej srce izdalo kot mene…;-)

     • Svele

      Srce izda onega ki ga ima pedofil hlapcevski.alpski srb ki ga je sram identitete

     • Goran Hvala

      Kak sram…sej prznam de sm cefutar…kaj bi pa se rad janez?

     • Goran Hvala

      Kak sram…jest sm srb…kozjejebec, opankar itd…me ni sram…zdej se pa ze odloc jansist kaj sem…slovenc al srb al kaksna identiteta mi fali?..;-)…dej vsaj namign mi no…

   • cosmosjasnovidec

    A to misliš na sebe ĐUBRE buzerantsko čefutarsko.
    Kdo so moji spolni partnerji pa vprašaj vse žensko v tvoji familiji pa ti bodo povedale kako so mi fafale kurac ter se zraven dušile ko sem jim lape polnil do vrha z spermo.

  • Svele

   Raje glejmo game od thrones.to otroci gledajo ameriško incestno pedofilsko posiljevalsko nanizanko

 • MEFISTO

  Na današnji dan pred 76 leti se je začela največja partizanska bitka druge svetovne vojne, ki je imela glede na posledice tudi revolucionarni značaj, tako imenovana Lažgoška bitka.

  Po tej bitki je Hitler padel v depresijo, v kateri je ostal do konca vojne.

  Razmišljali so celo, da bi ga poslali na zdravljenje v Begnje.

  Bilanca epopeje oziroma “zmage” v Lažgoški bitki vseh bitk:
  :
  – izzivanje Nemcev.
  – 12 padlih partizanov,
  – pet ranjenih partizanov, med katerimi so težje ranjence postrelili, ker so jim bili pri begu v napoto,
  – beg v hribe
  – 41 postreljenih vaščanov,
  – 81 vaščanov odpeljanih v internacijo,
  – do tal požgana in porušena vas,
  – mentalno pohabljenje komunističnih vernikov.

  • cosmosjasnovidec

   V depresijo je padel ko je videl kako ogromno pizdo je imela tvoja stara,ko so jo porivali vsi od komunajzarjev,ustašev,nemcev predvsem pa italijanskih fašistov.
   Ko si ji ti padel iz riti tega do tedaj nikoli ni videl zato je pa padel v depresijo.

 • Ula

  Draga desnica ,
  to je naša zgodovina, takrat je bil to tisti prav in nehajte zgodovino izrabljat za sedanje politične igrice. Tudi ostali….

  • MEFISTO

   Kaj ne poveš,”Ula”!?

   • Svele

    Prvi ste začeli končali smo zvami lahko še enkrat hvala

    • MEFISTO

     Četudi bi postavil kako stavčno ločilo na svoje mesto, bi ostal nerazumljiv.

 • MEFISTO

  Največji hec je to, da komunisti štejejo Hitlerja za svojega dobrotnika.

  Brez njega ne bi mogli sprožiti državljanske vojne in brez volitev osvojiti oblast za dolgih 77 let.

  Spomladanske volitve so morda zadnja priložnost, da se jih znebimo

 • MEFISTO

  Rdečegardisti SD-ja se smehljajo.

  Toda, na Osankarici se rado zgodi, da se najbolj sladko smeji tisti,ki se zadnji smeji.

 • MEFISTO

  Uredništvo portala prosimo, naj objavi čim več takih in podobnih tem, kajti to je najboljši način, da naše neuke in zavedene rdeče brate seznanimo z resnično, a zamolčano zgodovino.

 • MEFISTO

  三角形 se rad sprašuje, kaj je psihopatski okupator sploh iskal pri nas? Brez okupatorja tudi ostalih zadev ne bi bilo, priznava.

  Ena od razlag je tudi ta, da je kaka pripadnica okupatorja iskala nekoga,ki bi ji naredil sina.

 • Goran Hvala

  To res ni za nikamor…bi mogl quislinge povelicevat…;-)…

  • MEFISTO

   Ti ne gre v glavo, da so zdaj drugi časi in da ste komunisti razglašeni za zločince, mar ne?

   • Goran Hvala

    Ja na novi baje….drugje se nism zasledil…razn to da vsi obsojajo vas domobranose..;-);-)…tisto knjigo kot vzames v roke tako pise..pa ce je avtor rusalos al pa jemerikanos…pa te lahko se tako napihuje…;-);-);’)

 • Steiermark

  Kot vsi dobro vemo, na Štajerskem ni bilo nobeenih spopadov med Nemci in gošarji, ker so se gošarji pridno skrivali ali pa samo prehajali čez Pohorje, naprej v Avstrijo in hodili ponoči ropat h kmetom, posiljevat in klat, nikoli pa ni bilo nobene ofenzive z njihove strani – ker so bili navadni banditi …..Nič drugače ni bilo s pohorskim bataljonom, ki pa niso bili nikakšni partizani ampak kraljevi vojaki – garda oz. četniki, ki so vedrili na Pohorju in čakali lepše čase. Ker jih je rdeča drhal, hodila pregovarjat naj se priključijo kp oz. nov, in četniki tega niso hoteli sprejeti, so jih komunisti odstranili na način, da je izgledalo, kot spopad med Nemci in banditi…..v resnici pa so bili ovadeni Nemcem ravno od komunistov in eden izmed njih, jih je tudi , osebno, vodil do mesta (nemce), kjer so se skrivali…… 4 ali 5 “borcev – četnikov” so se pravočasno umaknili iz “bataljona”, ker so bili od svojih komunističnih podgan, pravočasno obveščeni, kaj se bo zgodilo. Sicer so pa Nemci vedeli, za njihovo prisotnost na Pohorju, vendar jih niso preganjali, dokler jih komunisti niso označili kot “nevarne in komuniste”…. Še živijo starejši ljudje, ki so vse to osebno tudi doživeli, kot tudi strah pred temi “partizani” ter se skrivali pred njimi, predvsem mlada dekleta……

  • freedomfighter

   Se sam clanek pravi da ni nobenih dokazov o izdaji ti pa kar naenkrat sto procentnobprepricanv to

   • Steiermark

    Lepe sanje, še naprej!

 • Krtača 20

  Janše spet ni blo zraven? Vse povedan….

 • freedomfighter

  Vidim da na novi 24 sploh ne razumejo kako se vodi gverilsko vojno glede na to da ocitajo partizanom ta nacin da ubijes enega sovraznika ki potem naredi poboj in na tak nacin ubije vec tvojih sodrzavljanov in na tak nacin se novi clani pridruzijo tvojemu gibanju…vi temu pravite umazzanija jaz temu pravim zdrava pamet ker se nisem slisal za drugacen nacin gverilske vojne

  • MEFISTO

   Konec sveta se nam obeta, ker ljudje brez pameti govorijo o zdravi pameti

   • freedomfighter

    No povej kaj pa ni res kar sem napisal…a poznas se kaksen drug nacin za bojevanje v gverilski vojni…a naj se grejo velike bitke ce nimajo ne ljudi ne orozja za to…res ne vem kako si nekateri predstavljate gverilsko vojno

 • Norm Kinley

  Juhu, se je danes ze kaksrn star borec stegnu? Je familija ponosna na svojega dedka, morilca in lopova?

 • DUŠAN ZALAR

  Vsem partizanom ,morilcem 1940-1948 ŽELIM, KOLIKOR VAS JE ŠE OSTALO (misli ,da vas je 5000)
  ČIM BOLJ TEŠKO V BOLEČINAH TRPEČO STAROST !!!