fbpx

Na RTV cenzurirali intervju Franca Kanglerja: Da je provokacija še večja pa so v istem času predvajali intervju z ekstremno levičarko!

Foto: Printscreen

Več kot očitno cenzura v javni hiši RTV Slovenija ne počiva, saj je bila v sredo s programa umaknjena ponovitev intervjuja Jožeta Možine z nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem, ki je bila sicer predvidena ob 13.30. Glede na to, da so do zdaj v ponovitvi predvajali prav vse intervjuje Možine, je mogoče iz tega sklepati, da je kliko na RTV zmotilo, da je Kangler brez dlake na jeziku spregovoril o trenutnem stanju, ki vlada v državi, pri čemer je povedal, kdo je tisti, ki nam v resnici vlada, in navedel razloge, zaradi katerih Slovenije ni mogoče označiti kot pravno državo. 

Pozitiven odziv gledalcev, ki se je usul po predvajanju intervjuja s Francem Kanglerjem, tako ni doživel ponovitve in je bil nadomeščen z intervjujem z nekdanjo ženo filozofa Slavoja Žižka in sociologinjo z ekstremnimi levičarskimi pogledi, dr. Renato Salecl, ki ga ni vodil Jože Možina, ampak Ksenija Horvat. Iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija so nam na novinarsko vprašanje odgovorili, da je do tega prišlo zaradi stavke javnega sektorja. No, v resnici sindikati nimajo nobene pristojnosti do menjave programa, zato gre zasluga za umik predvsem novemu odgovornemu uredniku Vanji Vardjanu.

RTV krivdo prevalil na Sindikat novinarjev Slovenije
V nadaljevanju je RTV zapisal, da je bilo s strani organizatorjev stavke javnega sektorja na TV Slovenija, Sindikata novinarjev Slovenije, v sredo, 17. januarja 2018, v uradnem dopisu sporočeno, da se glede na tehnična pravila o izvedbi stavke v oddajah Informativnega programa Televizije Slovenija na dan stavke, 24. januarja 2018, ne smejo pojavljati politiki. To navodilo so včeraj spoštovali v vseh oddajah Informativnega programa Televizije Slovenija in so morali takšno odločitev posledično sprejeti tudi za oddajo Intervju, ki spada v Informativni program Televizije Slovenija. Ob tem pa so zapisali, da bo ponovitev oddaje Intervju s Francem Kanglerjem na programu 9. februarja 2018 ob 13.30 na TV SLO 1.

Odločitvi se čudi tudi Možina
Kanglerja je odločitev RTV SLO vidno razjezila, kar je izrazil prek družbenega omrežja Twitter in se ob tem vprašal, v kakšni državi živi. S tem je vidno sprožil val začudenja pri drugih uporabnikih Twitterja, med katerimi je začudenje izrazil tudi Možina: “Čudna stvar. Odgovorni urednik mi odgovarja, da je bil Franc Kangler kot politik izločen zaradi stavkovnih pravil.” Ob tem je komentiral, da bi potem lahko vsaj ponavljali njegove druge intervjuje, ne pa v program uvrstili pogovor druge avtorice.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Vasle RTV postavil na laž
Med drugimi se je na odgovor RTV SLO odzval novinar in publicist Vinko Vasle, ki je RTV postavil na laž, saj je opozoril, da ima na njihovo nesrečo pri sebi njihov natančen seznam oddaj, ki bodo skrajšane ali pa jih ne bo. “Kanglerja ni gor. Pa da jih vidim z varuhinjo na čelu,” je opozoril in dodal, da je naravnost ogabno, da se cenzurira intervju s Kanglerjem, glede na to, da Kangler ni na programu stavkanja.

Kot lahko vidimo, jih je intervju s Kanglerjem izjemno zmotil, a bo ta zaradi negodovanja javnosti, ki je opazila odziv RTV SLO, doživel ponovitev. Na ta način so namesto, da bi zadušili predvajanje, v bistvu poskrbeli za reklamo, saj se bo zagotovo našlo veliko takih, ki bodo želeli pogledati intervju, ki ga sicer morda ne bi. Je pa vsekakor sramotno, da se v 21. stoletju soočamo s tovrstno obliko cenzure javne hiše, ki jo sicer financiramo vse državljanke in državljani.

Nina Žoher