fbpx

[Video] Fajonovo na tiskovno konferenco pospremila kar njena lokalna asistentka, hčerka Mihe Mazzinija

Lokalna asistentka Lana Mazzini levo od svoje šefice Tanje Fajon. (Foto: SD)

“Hvala Lana, pozdravljeni predstavniki medijev, tako v Sloveniji kot prek naših spletnih portalov v Zahodni Balkan, namreč zanimanje za novinarsko konferenco je izjemno,” se je pohvalila evropska poslanka in predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki je tokrat zares imela pred seboj kar štiri mikrofone, z razliko od prejšnje novinarske konference stranke SD, na katero je prišel samo naš medij – pa čeprav pri njih niti nismo dobrodošli. Gospodična, ki je Fajonovo najavila, je Lana Mazzini, ki je sicer lokalna asistentka evropske poslanke in zato uradno ne bi smela delati nič v zvezi s slovensko politiko.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je sklicala novinarsko konferenco, in sicer na podlagi psevdodogodka, ki ga je najverjetneje pomagala zrežirati tudi sama. “V tekočem tednu, v zadnjih dneh, so medije preplavile številne zaskrbljujoče informacije, glede širitvene politike držav zahodnega Balkana in pa jasne evropske perspektive. V času, ko bi morali spodbujati sodelovanje, povezovanje, se pojavlja veliko – bi rekla med evropskimi in nekaterimi voditelji- nacionalističnih teženj promoviranja razdiralnih idej, ki tudi z nediplomatskimi potezami, že tako zaskrbljeno prebivalstvo, še dodatno obremenijo,” je zaskrbljeno povedala in ponovno poudarila svojo najljubšo besedo, ki pa jo v praksi ne uporablja – sodelovanje. Pojasnila je še, da je začutila dolžnost, da predstavi svoje stališče do politike širitve do držav Zahodnega Balkana. Medije so namreč resnično preplavile številne neresnične informacije, ki pa so bile po vsej verjetnosti plod tudi njene domišljije, ali pa je vsaj pripomogla pri njihovem pretoku.

Zelo nesprejemljivo je, da v države Zahodnega Balkana pošiljamo nejasna, negotova, nacionalistična ali razdiralna sporočila, je opozorila Fajonova na svoji tiskovni konferenci. Lastnih nasvetov pa bi se predvsem lahko držala tudi sama. Fajonova je sicer priznala, da ni seznanjena s kakšnim uradnim dokumentom s strani Slovenije, ne bi pa jo presenetilo če bi izvedela, da je kakšna od razdiralnih idej, ki kroži v javnosti prišla iz Slovenije. V zadnjih dneh je njen telefon praktično eksplodiral, se tudi tokrat predsednica stranke SD ni pozabila pohvaliti, obenem pa je še dodala, da ima tudi poštni predal poln, seveda s pismi zaskrbljenih ljudi.

Potomci novinarjev v politiki
Morda bi si morala omisliti še kakšno asistentko, teh ji očitno primanjkuje, saj se je na ljubljanski novinarski konferenci ob Fajonovi pojavila njena lokalna asistentka Lana Mazzini, sicer hči pisatelja in kolumnista Mihe Mazzinija, ki se uradno ne bi smela ukvarjati z zadevami slovenske politike. Taka so namreč pravila. Z vprašanjem, kako je s tem, smo se obrnili na pisarno stranke SD, poleg tega pa nas je zanimala še morebitna povezava s Petro Balažič, hčerko novinarja in voditelja Draga Balažiča, ki je deloval tako na RTV-ju, kot tudi na POP TV-ju. Prejeli smo namreč neuraden podatek, da je Balažičeva preko Fajonove najprej prišla do službe v Bruslju, potem pa je, prav tako z njeno pomočjo – zanimivo – postala politična svetovalka v Sarajevu; na Regionalnem svetu za sodelovanje (RCC) naj bi se ukvarjala prav s približevanjem EU. Zadevo še preverjamo, a vse kaže, da ima Fajonova v BiH nekaj bližnjih kontaktov, kar ji seveda pripomore pri širjenju njenih ne-informacij.

Sara Kovač