[Video] Golob kot iz drugega planeta – zvišali so plače in izboljševali javno zdravstvo?!

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: Posnetek zaslona YouTube Gibanje Svoboda)

“Jaz kot Primorec rad dosti govorim in seveda potem ustrelim tudi kakšnega kozla, ampak verjamem, da niso besede tiste, ki štejejo, ampak izključno dejanja in rezultati. Teh pa je bilo v zadnjem letu ogromno,” je po enem letu od volitev povedal predsednik vlade Robert Golob. Če bi bili vsaj rezultati, zagotovo ne bi imeli v tem času toliko množičnih protestov najrazličnejših skupin ljudi, ki si preprosto želijo spodobno življenje oziroma “happy end”, ki se je sicer sprva obljubljal le sodnikom in tožilcem. Tako je vse, kar imamo, obljube reform, časovnice, ki se vedno bolj pomikajo v prihodnost, poleg pa še poslušamo pravljice, ki imajo z realnostjo bolj malo resničnega.  

V času interpelacije nam je premier dokazal, da so mu preprosto tuji makrokonomski podatki, kot je stopnja inflacije v državi, saj je razlagal, kako naj bi imeli najnižjo inflacijo med sosednjimi državami, čeprav to niti slučajno ne drži. Navkljub temu, da je minister za finance povedal, da podražitev hrane predstavlja glavni generator inflacije, smo lahko s strani Roberta Goloba poslušali še, kako naj bi se hrana od septembra celo pocenila za skoraj 25 odstotkov.

V promocijskem filmčku je premier uvodoma glede vodenja slovenske vlade povedal, da če bi ga leto dni po volitvah vprašali, kako je voditi slovensko vlado, bi ta odgovoril, da je lepo, a da je “polno izzivov in ful naporno”. “Verjeli smo, da bo sonce demokracije stalilo ledeno goro, ki nas je mrazila v zadnjih letih, ampak tako kot vedno v življenju se je izkazalo, da je večina ledene gore skrita, skrita pod površjem, skrita pred očmi in tudi pred javnostjo in ravno ta del je tisti, ki je v resnici najbolj trden, in tisti, ki se spremembam najbolj upira, ampak naša ekipa zmore in to vam bomo tudi pokazali,” je izpostavil v nadaljevanju in dodal, kako njegova ekipa dela na polno.

Golobova vlada je vsem znižala plače 
“Naša ekipa kljub vsem oviram dela na polno, izboljšujemo javno zdravstvo, poskrbeli smo za energetsko oskrbo, investiramo kot še nikoli, inovacije pa so tiste, ki poganjajo gospodarsko rast, zvišali smo plače, začeli smo z gradnjo stanovanj in celo za planet nam ni vseeno,” so ravnanja, ki naj bi po Golobovo zaznamovala zadnje leto od državnozborskih volitev. To Golob trdi, čeprav je njegova vlada takoj ob nastopu najprej poskrbela za ukinitev Janševe davčne reforme, ki je vsem znižala plače. Ker so navkljub opozorilom gospodarstva rekordno zvišali minimalno plačo, se je to nato vrnilo kot bumerang v obliki podražitev storitev, ki jih sicer uporabljamo vsi.

Kot kaže, brez hvalisanja okrog izboljšav v javnem zdravstvu preprosto pri tej vladi ne gre, čeprav ni bilo narejenega še prav nič, razen da smo se naposlušali takšnih in drugačnih časovnic. Je pa res, da je aktualna vlada ob svojem nastopu ukinila Urad za referenčne cene, ki je bil ustanovljen z namenom preprečevanja korupcije v zdravstvu. Čeprav so vladajoči napovedovali, kako naj bi prišlo do ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa smo danes po zaslugi vlade na poti, da bo dopolnilno zavarovanje postalo obvezno in ne prostovoljno, kot je to sicer veljalo doslej. To torej pomeni, da ne bomo prihranili nič. A zanimivo je, da bo navkljub temu državna blagajna po prognozah ministra za zdravje plačevala več. Ker pa je jasno, da so davkoplačevalci tisti, ki blagajno polnijo, je očitno, da bomo davkoplačevalci ob odsotnosti drugih sprememb v resnici plačevali več in ne manj.

Ko se je Golob pohvalil z energetsko skrbjo, je seveda “pozabil” omeniti, da imamo pri nas naravnost astronomske cene električne energije v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Račun za elektriko v Sloveniji je tako denimo kar štirikrat višji kot na Hrvaškem. Če je pred volitvami minister Luka Mesec obljubljal izgradnjo 30 tisoč stanovanj, po volitvah pa “samo” še 20 tisoč, je trenutno napovedana gradnja 2 tisoč stanovanj, pa še to, če bo to mogoče. Kot lahko vidimo, je na tem področju šlo za čisto zavajanje volilnega telesa Levice, a to očitno Goloba ni zmotilo, da se ne bi hvalisal okrog tega. Ker je premier dejal, da investirajo, kot še nikoli, se je v zvezi s tem na družabnih omrežjih pojavil komentar:To pa verjamem. Investirate v lastne žepe. Državo pa hirate in ji uničujete temelje za svetlo prihodnost. Aktualna vlada je kompletno nesposobna. Še otroci bi znali bolje.” 

Komentarji državljanov več kot zgovorni
Kaj si ljudje sicer mislijo o hvalisanju Goloba, ki zase sicer priznava, da ni popoln, samo po sebi najbolj pričajo komentarji v smislu: Ledeno goro premika, vendar toča še kar klesti po vseh Slovencih, njemu pa se ta ledena gora veča na račun toče! Nas pa vse zebe!!!”; “Ma kje jaz živim? Vzporedno, ravno obratno”; “Tole je pa hec :)”; “Leto izgubljenih priložnosti PV Golob odstop”; “Golob prepričuje samega sebe, da bo lažje zdržal stiske, pritiske in bolečine pred skorajšnjih soočenjem z neizprosno resnico”; “Pravljičar.”; “Očitno nekje obstaja eno tako vzporedno vesolje svobode.”; “Ja, ekskluzivno prodajaš elektriko, ki so jo ustvarili drugi, pa misliš, da si velik, sposoben frajer. Dobiš v upravljanje vlado & državo, pa se takoj vidi, kakšen nesposoben in napihnjen diletant si. Robert Golob, negativna selekcija, v sliki in besedi!”; “Vse so naredili, samo rezultatov ni. Slovenija pa brez delujoče ročne v “rikverc”. Trd bo ta pristanek.”; “Rezultati so opazni, globoko tonemo nazaj v temni socializem, s fanfarami pa nam to javno naznanjajo. Eno leto lapanja v prazno ne more biti uspeh, no, je v primeru, če imaš vse medije globoko v svoji riti …”

Ana Horvat