fbpx

[Video] Nataši Pirc Musar se je politika še včeraj “gravžala”, danes pa želi postati naša nova predsednica države!?

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar (Foto: Printscreen TikTok)

Zarečenega kruha se veliko poje, pravi znani pregovor. Kot kaže, to nedvomno velja za nekdanjo televizijsko voditeljico in odvetnico Natašo Pirc Musar, ki se vneto poteguje za predsedniško funkcijo. V preteklosti je namreč sveto zatrjevala, kako sebe nedvomno ne vidi v politiki oziroma “nesnagi”, kot se je sama izrazila.

Zadnja leta, ko spremljam to politiko, predvsem pa od te res trpke izkušnje na RTV-ju, se je meni (oprosti, da rečem) politika zagravžala. Jaz preprosto ne vidim sebe v tej nesnagi. Mogoče sem krivična do politikov, ki hočejo, želijo, znajo, zmorejo delati dobro. Ampak žal je poklic politika tak, da negativne lastnosti ven sekajo,” je v enem izmed televizijskih pogovorov v preteklosti dejala predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar. Kot kaže, je povedano presenetilo celo voditelja, ki je na to odvrnil: “Zanimivo mi je, da si sedaj uporabila izrazoslovje, ki sem ga do sedaj doživljal tukaj samo pri Svetlani Makarovič“.

Kakorkoli, danes Pirc Musarja pravi, da je prepričana, da ima dovolj moči, strasti in znanja za to delo. “Ob tem pa mi podporo dajejo tako rekoč vsi, ki me poznajo. Tesno ob meni stoji tudi družina – soprog, sin, starši, sestra. Prepričana sem tudi, da je v Sloveniji napočil čas, da dobimo prvo predsednico republike, ki bo samozavestno in pogumno, z novo, drugačno energijo stopila naprej in okrepila njeno državniško vlogo,” med drugim navaja. Kot lahko vidimo, gre za popoln preobrat v razmišljanju. Sicer je res, da je dejala tudi, da glede vstopa v politiko, nikoli ne reci nikoli, a vendarle je treba priznati, da je na račun politike podala resnično “težke” besede.

Ob preteklo izjavo Nataše Pirc Musar o politiki in politikih se je obregnil nekdanji minister za notranje zadeve in obrambo Aleš Hojs in zapisal: “Zgleda, da misli, da je kandidatura za predsednika republike kandidatura za predsednico bowling kluba. Tako brez vsebine pa še prvorazredni Türk ni bil.” Vsakdo ima seveda pravico do svojega stališča glede politike in prav je tako. A vendarle je skrajno neokusno, da oseba, ki se mu politika “včeraj” “gravžala”, danes želi postati naša nova predsednica države. Predsedniška funkcija namreč zahteva osebo z veliko taktnostjo in previdnostjo. Gre vendarle za moralno avtoriteto doma in najvišjega diplomatskega predstavnika v tujini.

Njeno preteklo stališče marsikoga presenetilo
Marsikoga je sodeč po odzivih Twitterju presenetila izjava predsedniške kandidatke, ki jo favorizirata nekdanja predsednika republike. Pojavili so se namreč komentarji v smislu: “Kar naenkrat si pa želi v to “nesnago”, kot sama pravi? A to bo kredibilna predsednica RS, kakšni so njeni motivi za kandidaturo?“; “A je bila v predsedniško kandidaturo prisiljena? In zakaj.“; “Niti najmanj si ne želim take predsednice naše dežele. Slovenija si zasluži veliko boljše.”; “A je folk res tolk neumen, da bi verjel osebi, ki želi biti na politični funkciji, hkrati pa jo zanika“.

Če si dobro pogledamo izsek posnetka, lahko vidimo, da jo je izguba stolčka generalnega direktorice RTVS močno prizadela. Spomnimo: leta 2014 se je Pirc Musarjeva odločila, da bo kandidirala za generalno direktorico RTV Slovenija. Na razpisu je bila izbrana, saj je bila uspešnejša od kandidatke Ljerke Bizilj. Veselje pa ni trajalo dolgo, ker so okupacijo prestola preprečili v Sindikatu kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija. Zatrjevali so namreč, da glasovi treh članov programskega sveta iz vrst zaposlenih, niso veljavni. Musarjeva je sicer zakulisno igro izgubila, a vendarle ji je pripadla odškodnina v višini 70 tisoč evrov bruto.

Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

V primeru, da Pirc Musar postane predsednica, se bo znašla pod pritiskom vseh političnih strank, ravno tako tudi tujih državnikov. Še posebej, če upoštevamo, da nas v luči naraščajoče inflacije čakajo težki časi, napoveduje se namreč novo krizo. Veliko družin se bo znašla v težkem obdobju, saj plače ostajajo iste, cene in zneski položnic pa gredo v nebo. Nižji življenjski standard bo nedvomno trpka izkušnja. Bo torej Pirc Musarjeva kos zalogaju ali si je zadala preveliko nalogo?

Sara Kovač