fbpx

[Video] Marjan Kramar – Golobičev bankster visokih vrednot, ki je osebi s stanjem 250 evrov na računu odobril skoraj dva milijona evrov kredita!

Foto: STA

Ime nekdanjega predsednika uprave in predsednika kreditnega odbora Nove Ljubljanske banke Marjana Kramarja si vsekakor splača zapomniti. Gre namreč za enega izmed veljakov na NLB, ki so na “poseben” način posojali denar svojim izbrancem. Marjan Kramar je tisti bankir, za katerega je nekdanji prvak stranke Zares Gregor Golobič izjavil, da pripada novi generaciji bančnikov: “Značilnost te generacije, ki ji ne manjka strokovnega znanja, je, da začasno pomanjkanje prvovrstnih izkušenj kompenzira s trdnim sistemom vrednot.” Te vrednote lahko vidimo v globini bančne luknje in kreditih na lepe oči, ki jih je njegova uprava podeljevala političnim izbrancem.

Anže Logar, predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, je Kramarja postavil pred dejstva in ga povprašal, kako je mogoče, da je odobril takšna dva kredita, ki sta povsem v nasprotju z zdravo pametjo.

“Povprečni prilivi na osebni račun v zadnjih šestih letih 1.300 evrov, zadnji priliv iz naslova plač 800 evrov, trenutno stanje na računu -2.600 evrov in odobren limit 3.000 evrov. Ali bi vi taki osebi odobrili 1.650.000 evrov kredita?”

In drugi primer: “Povprečni prilivi iz naslova plač oziroma pokojnin v zadnjih šestih mesecih 0 evrov, zadnji prilivi iz naslova plač oziroma pokojnin 0 evrov, trenutno stanje na računu 250 evrov. Matej Narat in Marjan Kramar odobrita kredit 1.650.000 evrov. Ta dva kredita nista povrnjena, a ne?” je Kramarja vprašal Logar.

Baksterji trpijo za kronično demenco
Kramar je na to odgovoril, da se ne spomni teh dveh konkretnih primerov, kot je v navadi banksterjem, ki se borijo s kronično demenco. Logar seveda na takšno zagovarjanje ni pristal in je poudaril, da nikakor ne razume, kako nič ne, če sta pod tema dvema konkretnima kreditoma podpisa Mateja Narata in Marjana Kramarja. Ko pa ga je Logar vprašal, če si je zaslužil teh 1.000.000 evrov nagrade, je ta odgovor poznal in dejal: seveda.

Marjan Kramar je največjo slovensko banko vodil od februarja 2004, še v času vlade Antona Ropa, do januarja 2009. Pred tem je bil tesni sodelavec nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška in vodja njegovega vladnega kabineta. Ob odhodu iz NLB je v javnosti odmevala novica, da je Kramar za svoje delo prejel nagrado v višini milijon evrov. Pogodbo o nagrajevanju je z njim podpisal Anton Žunič. To je človek, ki je v času Kramarjevega vodenja zasedal mesto predsednika nadzornega sveta NLB, danes pa v kabinetu predsednika vlade svetuje Miru Cerarju. Ob odhodu iz NLB je Kramar zatrjeval, da s posojili za menedžerske odkupe ni bilo prav nič narobe, pozneje pa se je izkazalo, da je NLB že leto 2010 končala z izgubo v višini 183,4 milijona evrov in kopico slabih posojil.

N. Ž.