fbpx

[Video] Tranzicijska levica je nastavila Veselinovića, tranzicijska levica ve, da se prek STA nadzira “resnica”

Odstopljeni direktor STA Bojan Veselinovič (Foto: Facebook)

Kdo bo ustvarjal resnico,” je ob odstopu direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča zaskrbelo poslanca stranke Levica Mateja T. Vatovca. “STA je steber vseh novic za medije. Enačba je preprosta: kdor nadzira produkcijo STA, nadzira produkcijo resnic in novic, ki se pojavljajo v slovenski medijski krajini,” je še priznal že znano – da mediji večinoma prodajajo resnico, ki jo lansira STA. Po vzoru Orwella je več kot očitno “ministrstvo za resnico” do sedaj pripadalo tranzicijski levici, to pa je po odstopu direktorja STA začelo skrbeti, da bi se na direktorski stolček usedel nekdo, ki ni “njihov”, agencija pa bi zato poročala preveč objektivno.

Ukom je pristal na zahteve Bojana Veselinoviča, v 99 odstotkih tudi na to, koliko stanejo posamezne prvine javne službe. Edina stvar, na katero niso mogli pristati, pa so bile želje zdaj že nekdanjega direktorja STA, da se v pogodbo zapiše stvari, ki so v evidentnem nasprotju z obstoječo zakonodajo – predvsem zakonom o Slovenski tiskovni agenciji. To je bilo po besedah direktorja Uroša Urbanije nesprejemljivo in ne nazadnje tudi nezakonito. Ne glede na to so na Ukomu pripravili pogodbo, potreben je bil le še podpis. A Veselinoviču je zmanjkalo argumentov in je, raje kot da bi podpisal pogodbo, kar odstopil. Ali pa se mu tako zelo mudi v Odlazkov imperij, da ni mogel počakati še dva meseca, ko bi se mu tako ali tako iztekel mandat?

Veselinoviču ni bilo po volji, da bi se glede fotografskega servisa ravnali po zakonu. Fotografije so po zakonu o STA namreč del javne službe, v zakonu pa je jasno opredeljeno, da je javna služba brezplačno dostopna vsem pod enakimi pogoji. Poleg tega fotografije niso opredeljene niti v tržni dejavnosti – tako da se jih v nobenem primeru ne more prodajati. Veselinovič pa je pač želel, da bi jim fotografije plačal Ukom oziroma država, potem pa bi jih še enkrat zaračunaval na trgu, večinoma medijskim naročnikom. Kar nikakor ni niti pravično niti pošteno.

Urbanija si je želel transparentno poslovanje tiskovne agencije
Opozicija se je seveda ostro odzvala, češ da je direktor STA klonil pod vladnimi pritiski, po njihovem mnenju sta tako samo dve opciji, in sicer plačilo na osnovi zakonskih obveznosti ali pa da gre STA v stečaj. “Stranka SD je sprejemala zakon o Slovenski tiskovni agenciji in stranka SD je tista, ki je skozi zakonsko sito definirala in podprla, da je fotografski servis – ki je del spora – brezplačen,” je Urbanija spomnil na dejstvo, da ni aktualna vlada tista, ki si je izmislila ta del zakona, ki se Veselinoviču zdi kar naenkrat sporen. Je pa iz tega zapleta razbrati, da si je v preteklosti direktor STA to določitev razlagal po svoje in fotografije po vsej verjetnosti dvojno zaračunaval.

Urbanija je še spomnil, kako se je ta spor sploh začel – Ukom je oktobra lani prosil STA za dokumentacijo o finančnem poslovanju, kar je za Veselinoviča očitno predstavljalo problem. Dokumentacije namreč ni predal še naslednjih šest mesecev. Urbanija je ob tem poudaril, da si je želel le transparentno poslovanje tiskovne agencije. “Težko sodimo, v kakšnem položaju je STA, glede na to, kako kontradiktorne so informacije, ki jih je v javnost podajal zdaj že nekdanji direktor Veselinovič,” je poslovanje STA še ocenil Urbanija. No, glede na to, da je Vatovec priznal, da so bili na STA vajeni ustvarjati resnico, je povsem logično, da je enako postopal tudi Veselinovič, ko je vsak mesec zatrjeval, da je agencija tik pred propadom.

Sara Bertoncelj