[Video] V SD imajo v svojih vrstah vidno članico, ki se Putinovemu odlikovanju ne odreče!?

Nekdanja ministrica za kulturo in članica SD Andreja Rihter. (Foto: STA)

Medtem ko ruske sile obstreljujejo civilne tarče in povzročajo humanitarno katastrofo ter predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon skuša Vladimirja Putina podtakniti slovenskemu predsedniku vlade Janezu Janši, njihova vidna članica še vedno ni vrnila državnega odlikovanja Ruske federacije Andreji Rihter, nekdanji ministrici za kulturo in vidni članici SD.

“Putin ne izbira ciljev. To je zdaj jasno. Zame je vojni zločinec, ki bo moral odgovarjati pred kazenskim sodiščem,” je glede ruskega režima v nedavnem intervjuju za Siol dejala evropska poslanka in predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon. Glede na omenjeno stališče je resnično nenavadno, da v SD še niso ukrepali zoper vidno članico stranke Andrejo Rihter, ki je med prejemniki reda prijateljstva. Zanimivo je sicer, da je Rihterjeva za naš portal, čeprav je na seznamu nagrajencev, ki je priložen v članku, zanikala, da bi kadarkoli nagrado Ruske federacije sploh dobila.

Rusi izvajajo vojne zločine
Odlikovanje red prijateljstva predstavlja najvišje odlikovanje, ki ga Ruska federacija podeljuje tujcem. Ker Rusija s tem odlikovanjem počasti tiste, ki so prispevali h krepitvi miru in prijateljstva, bi bilo nedvomno na mestu, da bi se tovrstno priznanje vrnilo. Rusija v Ukrajini namreč izvaja vojne zločine. Ob bombardiranju pristaniškega mesta Mariupolj je tudi visok zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell poudaril, da gre za nečloveško obleganje, ki je vredno vsakršnega obsojanja, saj predstavlja hudo kršitev humanitarnega prava. Sodeč po mednarodnem humanitarnem pravu je v oboroženih spopadih nujno, da se razlikuje med borci in civilisti, prepovedano pa je tudi napadanje civilistov. Tukaj pa lahko vidimo, da Rusi ubijajo in bombardirajo brez kakršnegakoli ločevanja.

V priloženem tvitu je mogoče videti, kakšno opustošenje ruske sile puščajo za sabo. “Ta napad na nakupovalno središče ni naključje. Putin želi civiliste izstradati, da bi jih prisilil, da pritiskajo na svoje voditelje. Namesto tega pritiskajmo na Putinovo Rusijo. Če z njimi še naprej poslujete, imate na rokah kri,” je v zvezi z napadom na nakupovalno središče v Kijevu poudaril tamkajšnji župan Vitalij Kličko, ki že dlje časa poudarja, da se nad Ukrajinci izvaja genocid.

Nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki je rusko državno odlikovanje dobila na isti dan kot ljubljanski župan Zoran Janković, je tega v znak osebnega protesta vrnila kmalu po invaziji Rusije nad Ukrajino. “Verjamem v mir, sodelovanje in sožitje,” je ob tem še sporočila. Poleg Kopač Mrakove je odlikovanje vrnil tudi podpolkovnik Marko Hlastec in ob tem izrazil ogorčenje nad ruskim napadom na neodvisno in samostojno Republiko Ukrajino. Rusko invazijo je označil kot nasilno in nesprejemljivo dejanje, zaradi česar se je tudi odločil, da odlikovanje vrne. Nedvomno bi bilo na mestu, da bi zgledu Kopač Mrakove in Hlasteca sledila tudi nekdanja ministrica za kulturo v vladi Janeza Drnovška in Toneta Ropa Andreja Rihter.

Foto: Twitter JJ

(Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Rihterjeva je direktorica Foruma slovanskih kultur, katerega namen je povezati slovanski kulturni milje in ga uprizoriti v sodobnem globalnem družbenem kontekstu. “Forum slovanskih kultur povezuje in predstavlja slovansko kulturo, znanost in umetnost, njen ustvarjalni naboj in dediščino, ter aktivno skrbi za prepoznaven prispevek slovanskih kultur h globalnemu dialogu,” je mogoče prebrati na uradni strani foruma. Glede na to, da ta povezuje več kot 300 milijonov Slovanov v Belorusiji, Bolgariji, Bosni in Hercegovini, Češki republiki, Črni gori, Hrvaški, Severni Makedoniji, Poljski, Ruski federaciji, Slovaški, Sloveniji, Srbiji in Ukrajini, bi človek pričakoval, da bi forum odločno obsodil genocid. Mar je to tako, ker direktorica ne želi vrniti odlikovanja? Ker so v SD invazijo obsodili, Rihtarjeva pa predstavlja vidno članico stranke, smo se odločili, da na stranko naslovimo novinarsko vprašanje in jih povprašamo, kako gledajo na ravnanje članice in če nameravajo kako ukrepati zoper njo? Odgovora do sedaj še nismo prejeli.

Foto: Printscreen Politikis

Ironično: V Ljubljani predstavljajo razstavo Mir skozi kulturo v času, ko Rusi izvajajo surovi genocid nad ukrajinskim ljudstvom
Kot smo že omenili uvodoma, pa ni bizarno le ravnanje posameznikov, ki se kot klop oklepajo kože gostitelja. V Tivoliju je namreč navkljub grozotam, ki so jih deležni Ukrajinci, na ogled razstava, ki je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Ruskim centrom znanosti in kulture v Ljubljani (Ruski dom v Ljubljani), s katero želijo Slovenkam in Slovencem približati ruskega umetnika, pisatelja in filozofa Nikolaja Konstantinoviča Reriha, ki je ustvaril preko 7 tisoč slik in kup literarnih del. Kot poroča Russia Beyond, bo razstava gradiva družine Rerih, Rerihovega pakta in fotografije Rerihovih slik na ogled do 15. aprila 2022. Na tem mestu je potrebno poudariti, da je do odprtja razstave prišlo 15. februarja, torej pred invazijo Rusije na Ukrajino. Kljub temu, da Rerih predstavlja pobudnika Rerihovega pakta (Rdeči križ kulture), s katerim se je porodila ideja o zaščiti duhovnih in materialnih zakladov sveta (tekom vojne bi bili omenjeni objekti zavarovani s Praporom miru), je nujno, da se navzven pošlje sporočilo o najostrejši obsodbi Putinove invazije. To pa je mogoče narediti le, če bi prišlo do prekinitve razstave. S tem bi se najverjetneje strinjal tudi Rerih (če bi bil živ), ki je bil na račun svojih prizadevanj za mir nominiran za Nobelovo nagrado za mir.

Foto: Printscreen

Foto: FB Tečaj ruščine/Ruski dom v Ljubljani

“Prejeti odlikovanje od mednarodnega zločinca kot je Vladimir Putin, ne samo zaradi Ukrajine, tudi poprejšnjega delovanja v KGB in najmanj 250 ljudi, ki jih ima na vesti, od kar je predsednik države, je težko moralno vprašanje,” je prepričan zgodovinar dr. Stane Granda. Glede na to, da bi nekateri radi vladali “drugače”, se na tem mestu nedvomno poraja vprašanje, kako so si to zamislili? To, da vidni predstavniki stranke ne pokažejo jasnega signala, da obsojajo avtokrata, ki se požvižga na spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava, je nasprotje tega, za kar se razglašajo Socialni demokrati navzven-torej za zagovornike demokracije in spoštovanja človekovih pravic. Morda pa ima nekdanji vodja Zveze komunistov Milan Kučan, ki je rad romal v Moskvo, še vedno prevelik vpliv na številne, da bi ti sledili zgledu Kopač Mrakove.

Sara Kovač