fbpx

[Video] Kje POP TV najde tako zaslepljene komentatorje? Katastrofalna analiza ameriških kandidatov za predsednika ZDA!

Profesor s Katedre za mednarodne odnose na UL FDV dr. Zlatko Šabič (posnetek zaslona: 24ur)

Nedavno je v Fokusu v oddaji 24ur gostoval profesor s Katedre za mednarodne odnose ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Zlatko Šabič, ki je komentiral prihajajoče ameriške predsedniške volitve. Šabič je med drugim trdil, da si Kitajci in Rusi želijo Trumpove zmage, saj bi se morale države v primeru Bidnove zmage “prilagoditi”. Ob tem je v celoti zanemaril, informacije glede umazanih poslov klana Biden ki segajo od Ukrajine, preko Rusije pa vse do Kitajske.

Logika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, kakor jo je okarakteriziral profesor s Katedre za mednarodne odnose ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Zlatko Šabič v oddaji 24ur, je naslednja: “On vse verjame, oziroma, pač on vse obvlada, on vse zna in tako naprej.”

Večji problem kot sama Trumpova logika, kakor jo je okarakteriziral Šabič, je po Šabičevem mnenju, kdo podpira Trumpa. Ameriški predsednik po Šabičevih trditvah lahko računa na “zelo konstantno bazo 40 odstotkov volilnega telesa, ne glede na to, kaj je bilo prej rečeno. Torej lahko on naredi kar hoče pa bodo stali za njim.”

Šabič ponavlja ustaljeno protitrumpovsko levičarsko propagando
Tu se je potrebno ustaviti. Ob Šabičevih trditvah se namreč lahko iskreno začnemo spraševati kakšne so sploh kvalifikacije za profesuro na FDV. Poslušati Šabiča je namreč enako ponavljanju propagande ameriških osrednjih medijev zavite v celofan evropske vzvišenosti. Gre za recikliranje že stokrat slišanega, ki z vsako ponovitvijo ne postane nič bolj resnično.

Donald Trump in James Mattis (Foto: epa)

Začnimo od začetka. “On vse verjame, oziroma, pač on vse obvlada, on vse zna in tako naprej,” opiše Trumpovo logiko Šabič, kot da bi imel uvid v Trumpov miselni proces. Res je, da Trump izžareva samozavest, ravno tako je res, da je dovolj trmast in svojeglav, da se ne pusti voditi, a reči da sam Trump misli, da vse obvlada, pove več o Šabiču kot pa o Trumpu, sploh pa o Šabičevem spremljanju dogajanja okoli predsednika Trumpa. To med drugim dokazuje primer glede mučenja osumljencev terorizma z namenom pridobivanja informacij. Trump je bil za. Potem mu je leta 2016 takrat še kandidat za obrambnega ministra James Mattis po poročanju NYT pojasnil, da se da več doseči zgolj s pivom in cigaretami. Trump je povedal, da je Mattis nanj naredil vtis.

Trump ne ve vsega, njegova največja prednost pa je ravno v tem, da se zaveda česa ne obvlada. Za razliko od svojih številnih predhodnikov se Trump zaveda, da ni bojevnik, temveč poslovnež. V skladu s tem tudi pristopa k pogajanjem z drugimi državami kot poslovnež, saj si želi dogovora, ki bo koristil ZDA. Da Trump res ve, kaj je dobro za ameriško gospodarstvo, potrjujejo podatki iz 3. četrtletja 2020, ki kažejo, da je ameriški BDP zrasel za 33,1 odstotkov. V času pandemije covid-19. Pred tem se je po poročanju CNBC ameriški BDP v drugem kvartalu 2020 skrčil za 31,4 odstotke.

Trumpova baza je tako močna, ker dejansko izpolnjuje dane obljube
Naslednja Šabičeva trditev, da ima Trump močno volilno bazo, ki bo stala za njim ne glede na vse, je zmotna. Logika gre ravno obratno. Trumpovo volilno telo stoji za Trumpom ravno zato, ker izpolnjuje tisto kar je obljubil – izpolnjuje njihove zahteve. “Ta Amerika je izvrgla Trumpa ven. In ta Amerika je izvrgla ven iz vidika krize in iz vidika teh ljudi, ki so poslovneži in imajo zveze in si potem od Trumpa obetajo koristi,” vztraja Šabič.

Foto: epa

“On je karikatura, on je čuden, on je vse tisto, kar je bilo povedano in z vidika notranjega konteksta. Torej je produkt, bom rekel neke dekadentne Amerike. Je pa seveda, še enkrat poudarjam, zelo pomembno vedeti, kaj on sporoča svetu,” je nadaljeval Šabič. To je mogoče najlucidnejša stvar, ki jo je v svojem nastopu na 24ur izustil Šabič. Trump je brez sence dvoma produkt dekadentne Amerike. Ne samo, da ga je dekadentna Amerika ustvarila, postal je tudi odgovor preprostih ljudi elitam na dekadenco in propad, ki so ji bili izpostavljeni zaradi pripadnikov establišmenta, ki so na prvo mesto postavili svoje lastne osebne interese na račun interesov Američanov.

V nadaljevanju se je Šabič navezal na raziskave o tem, katera država je najbolj priljubljena na svetu in izpostavil, da je na prvem mestu Nemčija, ki naj bi uživala podobno podporo kot ZDA leta 2016, medtem, ko se ZDA trenutno nahajajo nekje tam kot Rusija in Kitajska. Samo Bog ve, kaj je želel Šabič s tem povedati. Kako je takšna raziskava merodajna za karkoli ostaja vprašanje za kdaj drugič. Trump ni postal ameriški predsednik, da bi bil všeč celemu svetu, temveč, da bi “Naredil Ameriko ponovno veliko”. Navsezadnje, če bi vse prebivalce na Zemlji vprašali, katero državo imajo najraje, bi brez dvoma bila najpopularnejša Kitajska. Na drugem mestu bi bila Indija, in na tretjem ZDA. Rezultati bi se razlikovali v Severni Koreji, kjer bi bila na prvem mestu Severna Koreja, na drugem Kitajska in na tretjem Sovjetska Zveza.

Biden je prodana duša
Šabič se je razgovoril o ameriški zunanji politiki v prihodnosti. “Če zmaga Trump, to bo seveda blazno blazno všeč in Kitajcem in Rusom. Zakaj? Zaradi tega ker Trump ni demokrat in Trump seveda dela s svojo državo kot nekaj kar ni demokracija. Torej avtokracija in to je seveda jezik, ki ga te države govorijo.”

Hunter in Joe Biden (Foto: epa)

Kje začeti? Že sama ideja, da Trump ni demokrat in se obnaša kot avtokrat je nekaj naravnost absurdnega. Da to na največji komercialni televiziji izusti profesor mednarodnih odnosov je tragikomično. Ameriški predsednik, ki je še v času pandemije covid-19 spoštoval avtonomijo zveznih držav in ni posegal v pooblastila guvernerjev je označen za avtokrata. Predsednik, ki si dejansko prizadeva izvrševati zakone ZDA, ki jih je sprejela zakonodajna veja, je označen za avtokrata. V nadaljevanju reči, da bi bilo Rusom in Kitajcem “blazno blazno všeč” če bi Trump zmagal, medtem ko vsak dan prihajajo nove podrobnosti umazanih poslov Bidnovih tako z Rusijo kot Kitajsko ni več zgolj tragikomično, temveč razkriva tudi vso zaslepljenost.

Šabič ima v enem oziru prav. Voditelji držav kot so Kitajska, Severna Koreja, Iran, Turčija ali Rusija se veliko lažje pogovarjajo s Trumpom, kot pa z Joejem Bidnom. Slednjega lahko preprosto kupijo, Trumpa so prisiljeni obravnavati kot sebi enakega. A Šabič meni drugače. “Če bo zmagal Biden, potem seveda ne bo tako in se bodo morale te države na nek način prilagajati.”

Šabič se je ob tem obesil tudi na izrecno podporo ameriškemu predsedniku Trumpu s strani premierja Janeza Janše, ki jo je označil za “popolnoma nepotrebno”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1319567043218296833

Kar je pri Šabiču res tragično, je dejstvo, da nek uvid v dogajanje ima, a se obnaša kot konj s plašnicami. Tako je leta 2019 pisal: “Vedno znova si moramo priklicati v spomin, kako je Busheva administracija konec leta 2002 s pomočjo CNN in ostalih globalnih medijev v imenu demokracije, boja za človekove pravice in nasprotovanja avtoritarnim režimom naplahtala cel svet z zgodbo o obstoju orožja za množično uničevanje v Iraku. Kaj pa danes? Razvoj informacijske tehnologije v zadnjih 15 letih je s konceptom družbenih omrežij potopil CNN in druge tradicionalne medije.” In potem nadaljuje: “Ta omrežja Trumpu in njegovim podpornikom omogočajo manipulacijo z javnostjo na število načinov, neprimerljivih s tem, kar je imela na razpolago Busheva administracija. En sam, dobro premišljen tvit, ena fotka na Instagramu, ena pametna strategija na Facebooku so dovolj, da med širšo javnostjo ustvarijo iluzijo, kako je ‘vse jasno’.”

Po Šabičevem mnenju je Trumpovo tvitanje tako mogočno, da uspe z eno samo trditvijo na spletu ustvariti iluzijo med širšo javnostjo. Po Šabičevem mnenju, je Trump tisti, ki preko rabe socialnih omrežij manipulira z javnostjo in ne “globalni mediji”, ki so bili že skoraj dve desetletji nazaj ujeti s prsti v marmeladi.

Ivan Šokić