fbpx

[Video] Vladna koalicija povsem zmedena, v SMC pa razkol: Nekateri proti ustanovitvi “Möderndorferjeve preiskovalne komisije”

Marko Ferluga (levo) in Tilen Božič (na desni) (foto: STA)

Odločitev vodilne vladne stranke SMC, da ustanovi svojo, vzporedno preiskovalno komisijo v povezavi z afero #iranNLBgate, ki od začetka junija pretresa slovensko javnost (to idejo je prvič prejšnji teden v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija predstavil poslanec Jani Möderndorfer), znotraj koalicije očitno ne uživa stoodstotne podpore, nekateri člani Cerarjeve vlade pa očitno o tem sploh ne vedo veliko. Vsaj tako gre razumeti nasprotujoče si in zmedene izjave koalicijskih poslancev, ki so jih v ponedeljek po seji državnega zbora dajali novinarki Nove24TV.

Praktično od začetka, ko je izbruhnila največja bančna afera v zgodovini samostojne Slovenije, vlada Mira Cerarja na to temo molči, ko so o tem vprašani v državnem zboru, pa se sprenevedajo z izgovori, da vladne institucije zadevo še preiskujejo, da nihče o tem ni vedel ničesar, nekateri, kot je poslanka SMC Jasna Murgel, pa so si prejšnji teden s svojim sprenevedanjem upali iti celo tako daleč, da so se pred televizijskimi kamerami spraševali, o kakšni aferi neki govorimo, če pa sploh še ni nič dokazanega. Vrhunec sprenevedanja pa še sledi –  istega dne Jani Möderndorfer, ki dopoldne ne želi govoriti o neki aferi, zvečer na javni televiziji napove ustanovitev vzporedne preiskovalne komisije.

Očitno gre za to, da se želi s takšno vladno preiskovalno komisijo prikriti pranje denarja in hkrati Anžetu Logarju preprečiti, da bi uspešno preiskoval pranje denarja, saj je v zadevo dregnil že predaleč. Kot je v parlamentu opozoril poslanec največje opozicijske stranke, Andrej Šircelj iz SDS, je postalo zelo očitno, da vlada izvršuje interese nekoga drugega. Na temo pranja denarja v NLB se ne daje izjav zato, da se o tem v javnosti čim manj govori in da o tem čim manj poročajo tudi mediji. “Tudi institucije ne naredijo tega, kar bi dejansko morale. Tukaj pa gre za izredno veliko afero, eno največjih v času samostojne Slovenije,” pravi Šircelj.

V ponedeljek smo se sicer na Novi24TV znova prepričali, da je o najbolj občutljivi temi v državi trenutno pravi podvig dobiti izjave koalicijskih poslancev. Matej Tašner Vatovec iz Združene levice in Kamal Izidor Shaker sta hladnokrvno odkorakala mimo naše novinarke, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je samo potrdil naše sume, da se o NLB ne sme govoriti: “Na to temo pa jaz ne bom dajal izjav!”

Foto: Nova24TV. Matjaž Nemec.

Marko Ferluga iz SMC: “Pojma nimam, jaz nisem bil za to komisijo!”
Pred našimi kamerami je bežala tudi Maja Makovec Brenčič, ki se ji je bojda mudilo na naslednjo sejo. “Kot rečeno, mi prosim dovolite, da se umaknem v svojo novo dolžnost,” se je muzala ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport. Da pa je trenutno stanje znotraj največje vladne stranke zaradi ustanovitve vzporedne preiskovalne komisije v teh dneh naravnost konfuzno, pa je dokončno potrdil Marko Ferluga. “Pojma nimam, ne vem kaj odgovoriti, nisem kompetenten za podajanje odgovorov na takšna vprašanja. Ne vem, to morate vprašati ostale,” je bil pred kamerami zbegan Ferluga in nato dodal, da sam ni bil za ustanovitev nove komisije.

Toliko bolj zgovorna pa sta bila Matej Tonin iz Nove Slovenije in podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec (SD). “Prepričan sem, da komisija, ki jo vodi Anže Logar, že odlično deluje v tej smeri. Zadovoljen sem, da je Logarjeva komisija začela s to preiskavo in da vsak dan odkriva nove podrobnosti. Kar pa se tiče novega predloga, ne vidim posebne potrebe za ustanovitev še ene komisije, saj vse to lahko preiskuje obstoječa. Gre za nepotrebno podvajanje, boljše bi bilo, če bi Logarjevi komisiji priskrbeli še več virov, da bi lahko delala še bolj učinkovito,” meni Tonin. Matjaž Nemec pa o celotni zadevi pravi: “Člani KNOVS in Logarjeve komisije dobro delajo, nobene potrebe ni po še eni takšni komisiji!”

T. F.