Mladina v februarju za propagiranje sovraštva do desnice zaslužila 85 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja – del tega od “neodvisne” RTV Slovenije!

Vse februarske naslovnice Mladine so posvečene propagandi antijanšizma. (Foto: Twitter)

Časnik Mladina je v mesecu februarju v letošnjem letu prejel 85 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, od tega kar 12 tisoč evrov od javne televizije RTV Slovenija. Vse to se vidi v spletni aplikaciji Erar. Javna televizija pa zopet troši davkoplačevalski denar za skrajno radikalno levi medij, ki drugega kot sovraštva do desnice in Janeza Janše ne vidi. Čemu so namenili 12 tisoč evrov za Mladino, smo povprašali tudi RTV Slovenija. RTV Slovenija nam je poslala svoj odgovor. Ob koncu članka pa si lahko ogledate tudi graf Erarja, kjer lahko vidite zaslužke Mladine.

Slovenska nacionalna televizija RTV Slovenija se je zopet izkazala s trošenjem davkoplačevalskega denarja. V mesecu februarju so nakazali 12 tisoč evrov za radikalni levi medij Mladina. V mesecu februarju so po podatkih Erarja zaslužili 85 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Med prvimi je podatke razkril novinar Bojan Požar. Zakaj nacionalna televizija ni velikodušna še z drugimi mediji in bi podobno vsoto nakazala Demokraciji, Spletnemu časopisu, Portaluplus in drugim alternativnim medijem, ki so kritično poročali o Šarčevi vladi. Novo mesečno re “Čisto resno vprašanje za vlado Marjana Šarca? Zakaj je Mladina (v lasti finančnega sklada iz Luksemburga), ta mesec pokasirala več kot 85 tisoč evrov proračunskega denarja, od tega malo več kot 12 tisoč evrov od javnega zavoda RTV Slovenija?” je razkril Bojan Požar.

Mladina je takoj po odstopu vlade pripravila intervju z Marjanom Šarcem z naslovom “Jastoge smo dali na mizo, pojedli pa jih bodo drugi.” V sledeči številki so objavili prispevke Janševa tovarna laži Svetlane Slapšak, Sramota Jožeta Vogrinca, Doktor za mlatenje prazne slame Vasje Jagra, Ustvarjanje družbene resničnosti Sama Uhana in Zgodovinski vzorec Boža Repeta.

Grega Repovž napisal nova pravila za razumevanje parlamentarne demokracije
Glavni odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je v isti številki zapisal članek Varuhi demokracije. V njem je zapisal, da poslanci niso izvoljeni zato, da postavijo vlado. Glede na odmeve posameznih poslancev različnih strank v našem mediju se je hitro ugotovilo, da se je Repovž dokazal s svojim neznanjem osnov parlamentarne demokracije. Nič drugače niso zapisali  zgoraj našteti avtorji, ki se v slovenski javnosti opredeljujejo za izrazito antijanšistične akademike.

Ob pogledu na članke v Mladini lahko opazite izrazito antijanšistično držo. (Foto: Posnetek zaslona/Mladina)

Mladina se bojuje z mlini na veter
Mladina se je v preteklosti velikokrat pojavila v slovenski javnosti zaradi svojih spornih bivših lastnikov. Preiskovalna parlamentarna komisija pod vodstvom poslanke SDS Jelke Godec je ugotovila, da naj bi del denarja iz preplačanih žilnih opornic podjetja Mark Medical pristal tudi na Mladini. Sedaj pa jih je prevzel sumljivi luksemburški sklad York. Mladina s svojim širjenjem antijanšizma postaja Don Kihot slovenskega žurnalizma. Groženj o tem, kaj vse naj bi jih po njihovem mnenju prinesla vlada Janeza Janše, ne jemlje resno nihče, razen nekaj progresivnih radikalcev in akademikov.

Najbolje je aktualno politično situacijo povzel predsednik SMC Zdravko Počivalšek : “To ne bo koalicija ene stranke, kot tudi ne koalicija enega predsednika. To bo koalicijska vlada, v kateri se bo delalo s konsenzom in z upoštevanjem vseh štirih partneric.” Ali se bodo Počivalškove besede uresničile, je odvisno od vseh štirih parlamentarnih strank. Te pa imajo lepo priložnost, da se dokažejo s svojim delom in predvsem tranzicijskim levim krogom dokažejo, da so vse njihove besede o antijašizmu ena velika laž.

Mladina je prejela več kot tri milijone davkoplačevalskega denarja. V mesecu februarju so dobili več kot 85 tisoč evrov. (Foto: Erar)

 

Vprašanja smo poslali tudi na RTV Slovenija, Mestna  knjižnica Ljubljana in Državni zbor Republike Slovenije:

1. V aplikaciji ERAR smo opazili, da ste v mesecu februarju 2020 nakazali 12.060,64 evrov časopisu Mladina? Kaj je bil namen plačila? (enako vprašanje, vendar z različnimi zneski smo poslali tudi na Mestno knjižnico Ljubljana in DZ RS)

 

 

Odgovor Mestne knjižnice Ljubljana:

Pozdravljeni,

časopisnemu podjetju Mladina smo februarja 2020 v znesku 3.730,11 EUR plačali letno naročnino za naslednje revije:

Monitor (14 izvodov):

Knjižnica Frana Levstika V. Lašče, Knjižnica Škofljica, Knjižnica Grba, Knjižnica Rudnik, Knjižnica Prežihov Voranc, Knjižnica Poljane, Knjižnica Otona Župančiča, Knjižnica Zadvor, Knjižnica Fužine, Knjižnica Polje, Knjižnica Jožeta Mazovca, Knjižnica Črnuče, Knjižnica Bežigrad in Knjižnica Šiška.

Global (23 izvodov):

Knjižnica Frana Levstika V. Lašče, Knjižnica Brezovica, Knjižnica Dobrova, Knjižnica Ig, Knjižnica Škofljica, Knjižnica Grba, Knjižnica Rudnik, Knjižnica Prežihov Voranc, Slovanska knjižnica, Knjižnica Poljane, Knjižnica Otona Župančiča, Knjižnica Zalog, Knjižnica Jarše, Knjižnica Polje, Knjižnica Jožeta Mazovca, Knjižnica Glinškova ploščad, Knjižnica dr. France Škerl, Knjižnica Savsko naselje, Knjižnica Črnuče, Knjižnica Bežigrad, Knjižnica Šentvid, Knjižnica Šiška in Trubarjeva hiša literature.

in Zakladnica zdravja (2 izvoda):

Knjižnica Škofljica, Knjižnica Dobrova.

Plačali smo tudi naročnino za prvo trimesečje na revijo Mladina (26 izvodov):

Knjižnica Frana Levstika V. Lašče, Knjižnica Škofljica, Knjižnica Dobrova, Knjižnica Grba, Knjižnica Rudnik, Knjižnica Prežihov Voranc, Slovanska knjižnica, Knjižnica Nove Poljane, Knjižnica Poljane, Knjižnica Otona Župančiča, Knjižnica Zadvor, Knjižnica Jarše, Knjižnica Zalog, Knjižnica Fužine, Knjižnica Polje, Knjižnica Jožeta Mazovca, Knjižnica dr. France Škerl, Knjižnica Savsko naselje, Knjižnica Glinškova ploščad, Knjižnica Črnuče, Knjižnica Bežigrad, Knjižnica Vodice, Knjižnica Gameljne, Knjižnica Šentvid, Knjižnica Šiška in Trubarjeva hiša literature.

 

Odgovor Državnega zbora:

Spoštovani!

Za naročnine na 3 revije (Mladina, Global, Monitor), ki jih izdaja časopisna hiša Mladina d. d., smo v Državnem zboru, v letu 2019, skupaj nakazali znesek v višini 7.513,66 €. Znesek 2.404,94 €, ki ga omenjate v vašem vprašanju, je točen in smo ga nakazali kot redno plačilo za tri mesečno naročnino na reviji Mladina in Global ter celoletno naročnino za revijo Monitor.

Odgovor RTV Slovenije:

RTV Slovenija je časopisnemu podjetju Mladina februarja nakazala več plačil v skupnem znesku 12.060,64 evra. Gre za letne naročnine na tednik Mladina, mesečnika Global in Monitor in prilogo revije Monitor DVD za celoten javni zavod RTV Slovenija

Luka Perš