fbpx

Poslansko skupino Socialnih demokratov vodi človek, ki je do smrti povozil otroka in je nesramno bogat

Matjaž Han (Foto: STA)

Matjaž Han je eden izmed najvidnejših predstavnikov stranke SD. Velja pa tudi za enega najbogatejših poslancev, med drugim tudi na račun vplivnega očeta gospodarstvenika, ki si je bil blizu z nekdanjim režimom. V preteklosti je bil poslanec in nekdanji župan Radeč vpleten tudi v nesrečo, v kateri je življenje izgubil otrok, nekateri pa namigujejo, da naj bi bil medtem alkoholiziran. V tej zadevi se zatorej poraja vprašanje, če sta bila morda moč in vpliv tista, ki sta pomagala prikriti zadevo?

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je bil po navedbah Svet24 vpleten v prometno nesrečo, v kateri je do smrti povozil otroka. To je bilo razkrito po tem, ko je nekdanji poslanec Državljanske liste Ivan Vogrin, ki je na Hana naslovil odprto pismo z naslovom “Ali res vse pomembne odločitve v Sloveniji sprejemajo intelektualni pohabljenci?”, v njem napisal, da je nekdo od kolegov poslancev do smrti povozil otroka in to v vinjenem stanju ter dodal, da bi bilo prav, da bi to osebo izločili iz državnega zbora. Vprašal ga je, če se mu zdi to primerno in kje tičijo razlogi, da doslej že ni izrazil občutka sramu in te osebe izločil iz poslanskih vrst. Poleg tega je dodal, da ta domneva že dlje časa kroži prek spleta in da je zaradi molka ta oseba najverjetneje kar Han.

Han priznal udeležbo v nesreči
Han se je na Vogrinovo pismo leta 2014 odzval in dejal, da so mu besede poslanca Vogrina odprle stare, nikoli zares zaceljene rane. Iz stranke pa so sporočili, da gre za dogodek, ki se je zgodil leta 1990, ko je bil Matjaž Han kot voznik udeležen v prometni nesreči. Pred vozilo je skočil otrok, ki je zaradi hudih poškodb umrl. Opravljena policijska in sodna preiskava naj bi po navedbah stranke pokazala, da ni bil v alkoholiziranem stanju in da smrtne nesreče ni mogel preprečiti. No, številni, ki poznajo dinastijo Han vedo povedati, da je bilo ozadje nesreče za Hana mnogo bolj obremenjujoče, vendar so zaradi njihovega vpliva in poznanstva s policijo, zadevo uspešno pometli pod preprogo.

Matjaž Han (foto: STA)

Han je lastnik podjetja, ki letno ustvari milijon in pol evrov prihodkov
Težko je soditi o okoliščinah nesreče, dejstvo pa je, da je nekoliko nenavadno, da je to skrival. Na tem mestu je vredno omeniti, da je vodja poslanske skupine SD eden najbogatejših poslancev, in sicer tudi na račun tega, ker je bil njegov oče vpliven gospodarstvenik. Han je poleg tega, da je poslanec, tudi lastnik podjetja M&M, ki je v letih 2014 in 2015 ustvarilo kar milijon in pol evrov prihodkov, lani je s prodajo delnic Pivovarne Laško družbi Heineken prejel znesek kupnine v višini 210 tisoč evrov bruto. Poleg tega ima eno največjih hiš v Radečah, ki že spominja na pravo graščino, to pa je že v hudem nasprotju z egalitarnostjo, na katero se Socialni demokrati radi sklicujejo. O poslancu Hanu so pisali tudi na Portalplus in za snobovskega poslanca zapisali, da svojega premoženja ni ustvaril s trdim delom, temveč z izkoriščanjem politične funkcije.

Kot lahko vidimo, se poslanci, kot je Han, borijo za uresničevanje programa, ki naj bi zagotavljal varnost in dostojanstvo človeka ter za enake možnosti posameznikov v družbi. Če bi bili pripadniki stranke načelni, bi torej ob nedavni interpelaciji ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc glasovali za njen odhod in tako pripomogli k ohranitvi dostojanstva ljudi, ki predolgo čakajo v čakalnih vrstah, nekateri pa žal za to plačajo s svojim življenjem. Večina Slovencev pač nima toliko denarja, da bi si lahko privoščila zdravljenje pri zasebnikih. Očitno to stranke SD ne zanima, saj jim gre bolj za ohranitev poslanskega mandata do volitev, načelnost pa je tako postavljena na stranski tir.

H. M.