fbpx

Znanstvena ustanova ZRC SAZU z novo provokacijo: Preko ideološke družabne igre bi indoktrinirali!

Dolgoletni direktor ZRC SAZU Oto Luthar (Foto: STA)

“Poznate še kako državo, v kateri bi se znanstvena ustanova, katere ustanovitelj je Nacionalna akademija znanosti in umetnosti, ukvarjala s ceneno ideološko propagando? Celo v Rusiji se to ne dogaja na tak prostaški način,” se je na novo aktivistično potezo ZRC SAZU odzval prvak SDS-a Janez Janša. 

Postani partizan je namizna družabna igra pri kateri je sodeloval tudi Geografski inštitut Antona Melika ZRC Sazu, in sicer s pripravo zemljevidov. Sodelavke (- ci) inštituta imajo tudi dva doktorska modula v okviru dveh študijskih programov na Podiplomski šoli ZRC Sazu,” so zapisali pri ZRC SAZU. To, kar Vladimir Putin počne v otroških vrtcih, je pri nas mogoče v uglednih državnih inštitucijah na naše stroške. Nekateri člani te strokovne ustanove so znani po političnem aktivizmu, ki takšni instituciji zagotovo ni v ponos.

Spomnimo na vmešavanje članov v uredniško politiko javne RTVS. Omeniti gre, da ustanova sodeluje s protivladnimi aktivisti, na primer kolumnistko spletne Mladine Dejo Crnović. Spomnimo še, kako je v času vlade Janeza Janše nekatere člane izjemno motilo posvečanje “prevelike pozornosti” osamosvajanju in domoljubju (direktorja Ota Lutherja). Še en primer ideološko obarvane tematike je izpostavljanje “radikalnega predvojnega katolicizma”. Član Marko Juvan pa je ostro nastopil proti izpraznjenju nekdanje tovarne Rog.

ZRC SAZU z novim “veroučnim” pripomočkom – igro Postani partizan, preko katere otroke učijo “napadati bele postojanke”. (Foto: posnetek zaslona)

Inštitucija se posveča tudi temam, kot so “narodne herojinje” itd. Proti politizaciji je ostro nastopil vidni član SAZU-ja Milček Komelj. Nedavno pa so izumili otroško igro za indoktrinacijo najmlajših. V kratki predstavitvi s podnaslovom “Prebudi v sebi narodnega heroja!” (avtorja Darka Nikolovskega; pri nalogah so svetovali: Kučanov hišni zgodovinar dr. Božo Repedr. Martin Premk in dr. Blaž Torkar), je razlaga: “Postani partizan je namizna družabna igra, ki igralca popelje v leto 1941, kjer se priključi partizanskim enotam. Za vsako leto vojne mora izpolniti en ukaz iz Glavnega štaba POS (Partizanskih odredov Slovenije) in napasti belo sovražno postojanko.” 

Ruski vrtci kot “valilnice” “narodnih herojev” 
“Vmes odgovarja na vprašanja iz Partizanske šole in se udeležuje Posebnih misij, ki mu prinašajo točke – potrebne za zmago v igri.” Kot je še navedeno, Partizanska šola predstavlja temeljna dejstva o 2. svetovni vojni s po tremi možnimi odgovori, preko Posebne misije pa najmlajši nekaj izvedo o pomembnejših kulturnih, političnih in gospodarskih dogodkih v NOB-ju itd. Igralec, ki zbere največ točk, je okronan za “poveljnika slovenskih partizanskih enot”. Če prejme “medaljo za pogum”, pa ima priložnost postati celo “narodni heroj”. V igri nastopa celo tovariš Franta (gre za aluzijo na spornega Franca Severja – Franto). Ideja na nivoju kremeljskega režima. Prilagamo še videoposnetek, ki prikazuje, kako “narodne heroje” ustvarjajo v ruskih vrtcih.

Domen Mezeg