fbpx

Ob 30. obletnici nastanka osamosvojitvene vlade – Lojze Peterle in Borut Pahor razdeljeni narod pozivata k sodelovanju

Borut Pahor je med drugim gostil prvega slovenskega predsednika vlade Lojzeta Peterleta, aktualnega premierja Janeza Janšo, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco. Foto: STA.

Predsednik republike Borut Pahor je na sobotni slovesnosti ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade kot vzporednico med tedanjim časom in danes izpostavil osredotočenost na cilj v kriznih razmerah. V tej luči je pozval k sodelovanju. Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa meni, da je danes naša glavna težava t.i. virus razdeljenosti.

Tako Borut Pahor kot Lojze Peterle sta del nagovora na današnji slovesnosti v predsedniški palači posvetila tudi aktualnim razmeram, ko se soočamo z obvladovanjem posledic epidemije novega koronavirusa. Za razliko od danes pa tedaj nismo imeli svoje države, morali smo jo ustvariti, je izpostavil Pahor. Danes sicer po njegovem mnenju nimamo tako kaotičnih razmer kot takrat. Tedaj se je spreminjal cel svet, Evropa je bila na obzorju sprememb, Slovenci smo prvič postali nacija. Čeprav je po njegovih besedah to vedno tvegano, pa je potegnil tudi vzporednico, ki jo vidi v vprašanju osredotočenosti vlade.

Tedanja vlada je vse podredila osrednjemu cilju, osamosvojitvi Slovenije. Osredotočenost je po Pahorjevem mnenju sporočilo tudi za današnje razmere. “Vlada, ki jo danes vodi Janez Janša, mora zelo dobro oceniti, kaj je osrednje politično poslanstvo vlade in države, vizija, naloga in načrt – verjetno soočanje s posledicami epidemije in spremembami, ki jih bodo te okoliščine prinesle,” je ocenil Pahor. To pa po njegovih navedbah zato, da bi se Slovenija – zdaj z orodjem države – uspešno ne le prebila skozi te težke čase, ampak iz njih izšla še trdnejša, razvitejša in bogatejša. “Demosova vlada je bila odločilna za to, da smo dobili lastno državo, a brez politične enotnosti, ki jo je ustvarjala v sodelovanju z opozicijo, ne bi šlo,” je še prepričan Pahor.

Ljubljana, predsedniska palaca.
Slovesnost ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade Republike Slovenije.

Na pot osamosvojitve so se odpravili golih rok
Peterle pa je poudaril, da so se na pot osamosvojitve odpravili golih rok. Razorožitev so razumeli kot vojno napoved in se začeli naslednji dan pripravljati na obrambo. “Če je bil kdo prej romantičen, je moral tisti dan spoznati, da smo kljub ustavno zagotovljeni pravici do samoodločbe takrat vzeli nase zahtevno in tvegano nalogo,” je povedal Peterle.

Kot je še izpostavil prvi predsednik slovenske vlade, je ponosen na ekipo, ki se je zavezala zgodovinski nalogi in cilj tudi dosegla. Po njegovih ocenah so bili politično in nazorsko najbolj pestra slovenska vlada doslej, predvsem pa učinkovita.

“Ne spuščajmo v politično areno virusov, ki ne bogatijo naše medsebojnosti, sožitja in sodelovanja. Potegnimo nauk iz slovenske, evropske in globalne krize ter z visoko politično kulturo združimo ustvarjalne sile za tisto, kar nas lahko kot nacijo okrepi in nam zagotovi varno in demokratično prihodnost,” je pozval Peterle in poudaril, da jim je osamosvojitveni duh slovenske pomladi lahko pri tem v navdih.

Lojze Peterle in Janez Janša ob portretu 1. vlade Republike Slovenije. Janša je bil v Peterletovi vladi obrambni minister. Foto: STA.

Jelko Kacin: Današnji izzivi precej težji
Uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, ki je imel aktivno vlogo tudi v času osamosvajanja, je ob robu dogodka za STA ocenil, da je današnji izziv v primerjavi s tedanjim časom nadevropski, veliko težji. Poudaril je uspeh Slovenije pri obvladovanju epidemije. Ob tem, da je treba držati virus pod nadzorom, pa se je zdaj po njegovih navedbah treba osredotočati predvsem na rast gospodarstva in aktiviranje vseh finančnih potencialov. Ob tem ga žalosti odziv bank. “Okoli tega je treba ne le povzdigniti glas, ampak pritisniti na banke, da se bodo zavedale tudi nekega drugega poslanstva in odgovornosti, ki jo imajo v teh razmerah,” je dejal.

Današnje slovesnosti sta se sicer med drugim udeležila tudi predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik vlade Janez Janša.

(sta)