fbpx

Ob robu srečanja vodij strank na Brdu pri Kranju: Koalicijski partnerji složni, prioriteti sta demografija in zdravstvo

Ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. (Foto: STA)

Koalicijski partnerji so složni, da so ukrepi na področju zdravstva in demografije – pri slednjem zlasti urad za demografijo in demografski sklad, prioritetni, sta ob robu srečanja vodij strank na Brdu pri Kranju povedali vodja poslancev SMC Janja Sluga in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Vodjem so se pridružili tudi poslanci in ministri.

Na Brdu pri Kranju so o prioritetah v koalicijski pogodbi najprej razpravljali predsedniki strank in vodje poslanskih skupin, ki so po besedah Sluge glede vsebinskih prioritet izjemno enotni. Vsebine iz koalicijske pogodbe so cilji, ki jih zastopajo vse koalicijske stranke in v SMC ne vidijo potrebe po tem, da bi si katero koli od vsebin prisvajala katera koli partnerica, je dejala Sluga. Po njenih besedah so top tema vseh štirih koalicijskih strank demografska vprašanja in področje zdravstva. Sluga sicer pričakuje tudi različna stališča o nekaterih vprašanjih, vendar v SMC verjamejo, da so se sposobni uskladiti in priti do enotne rešitve glede obeh tem.

V SMC sicer izpostavljajo še določitev izhodne strategije za gospodarstvo, ne zgolj v luči izhoda iz sedanje krize, pač pa tudi v luči večjih vlaganj v dobra delovna mesta in v podjetja, ki so gonilo razvoja v lokalnih okoljih, a so bila doslej zapostavljena. Izpostavljajo še pospešeno gradnjo javnega stanovanjskega fonda, legalizacijo konoplje tako v zdravstvene kot rekreativne namene ter debirokratizacijo.

Zakon o demografskem skladu kmalu ugledal luč dneva
Tudi Pivčeva je v izjavi poudarila, da so teme, povezane z demografskimi vprašanji, ključne. Izpostavila je zakon o demografskem skladu in ustanovitev urada za demografska vprašanja, s čimer je povezan tudi zakon o dolgotrajni oskrbi. Osnovni predlogi za ustanovitev demografskega sklada so po njenih navedbah že bili na mizi med štirimi predsedniki strank. Če se bodo danes tako dogovorili, bodo te prioritete dali tudi v širšo obravnavo znotraj odborov v strankah, znotraj delovnih teles in se potem tudi dogovorili za časovnico priprave zakona, je pojasnila Pivčeva. Sicer pa po njenih ocenah trenutno ni čutiti velikih razhajanj med partnericami. Posamezna vprašanja bodo morali uskladiti in najti kompromis, a po njenih besedah tokrat res vse koalicijske stranke menijo, da je področje demografije ena najpomembnejših prioritet.

Po ocenah Pivčeve bo zakon za demografski sklad v prihodnjih dneh, tednih, mogoče kakšnem mesecu, ugledal luč dneva, vzporedno s tem pa tudi urad oz. ministrstvo za demografska vprašanja. Vodje slednjega po njenih trditvah še ne iščejo.

Konsenz o sedežu demografskega sklada v Mariboru
Tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat se strinja, da je vprašanje demografije med ključnimi temami današnjega vrha. Kot je dejal, so “kar nekaj pozornosti posvetili osnutku zakona o nacionalnem demografskem skladu“. V NSi urejanje demografskih vprašanj ocenjujejo kot zahteven projekt, a pričakujejo, da bo realiziran. Izrazil je hvaležnost koalicijskim partnerjem, da so podprli zamisel, da je sedež demografskega urada v Mariboru. “Koalicija ima pred seboj kot enega osnovnih, temeljnih konceptov decentralizacijo,” je dodal. Kot je dejal Horvat, pa v NSi na podlagi koalicijske pogodbe pričakujejo, da bo urad vodil direktor in ne minister brez listnice.

O kadrovanju oz. morebitni prerazporeditvi mest po nekoliko spremenjenih razmerjih med koalicijskimi strankami v DZ se danes niso pogovarjali, pa je zatrdila Sluga. To je potrdil tudi Horvat. NSi si namreč želi novo porazdelitev ministrstev, ker se je spremenilo razmerje poslanskih mandatov med NSi in SMC.

Vlada se ukvarja z vsebinskimi vprašanji
Pivčeva pa se je odzvala tudi na vprašanje odpiranja ideoloških tem, ki po njenem mnenju zavzemajo preveliko pozornosti in so celo kdaj namenoma sprožene v določenem trenutku, ko se je treba lotiti pomembnih vsebinskih vprašanj. Na ostre kritike opozicije pa je med drugim odgovorila z besedami, da tej vladi ni korektno očitati, da se ni lotila vsebinskih vprašanj. “Nenazadnje prejšnja koalicija in še kakšna pred njo, ki so delovale cel mandat ali pa vsaj veliko več kot 100 dni, niso odprle nobenega demografskega vprašanja, torej ne sklada ne urada,” je ugotavljala Pivčeva.

Horvat je še pojasnil, da so vladi predali nekatere svoje predloge zakonov, ki so jih pripravili še v opoziciji. Med njimi so predlogi zakonov, ki bi posodobili javni zdravstveni sistem, zakon o dohodnini in zakon o davku o dohodku pravnih oseb. Odziv pristojnih ministrstev še čakajo.

Rok Krajnc