fbpx

Ob začetku predčasnih volitev že 17 civilnih iniciativ poziva k izvolitvi novega župana Ljubljane: V ospredju mora biti javni interes in ne dobički privilegiranih posameznikov!

Foto: STA

V luči pričetka predčasnega glasovanja na lokalnih volitvah v številnih občinah po Sloveniji se je pozivu 16 civilnih iniciativ, ki delujejo na območju Mestne občine Ljubljana (MOL), pridružila še Civilna iniciativa Rožna dolina, ki Ljubljančanke in Ljubljančane poziva, da naj gredo v nedeljo, 18. novembra, na volitve in volijo za spremembe. 

Ob tem Civilna iniciativa Rožna dolina poziva, da naj Ljubljančani preberejo volilne programe strank in kandidatov za župane in na volitvah izberejo spremembo, ki jim je najbližja. “Prihodnost Ljubljane je v rokah volivcev. Če ne gredo na volitve, s tem podprejo obstoječe stanje, ki grozi, da nam bo še bolj poslabšalo kakovost našega bivanja,” so izpostavili.

Namesto javnega interesa dobički privilegiranih posameznikov
Skupno kar 17 civilnih iniciativ, kar pomeni preko 14.000 prebivalcev Ljubljane, poziva Ljubljančane, da gredo v nedeljo na volitve in volijo za spremembe. V sporočilu za javnost izpostavljajo, da člani civilnih pobud na žalost že dolga leta zelo dobro poznajo tudi temno plat “zelene prestolnice”. “Dobro vemo, kako je, če se vam slabša bivalna kakovost ali pa vam takšno poslabšanje grozi, če ste podnevi in ponoči izpostavljeni prekomernim okoljskim obremenitvam, ki resno načenjajo vaše zdravje, če vaše premoženje zaradi nestrokovnih posegov izgubi vrednost itd. Številni projekti, ki jim nasprotujemo in katerih skupni imenovalec je predvsem nestrokovno ter škodljivo umeščanje v prostor, ne pomenijo nobene rešitve težav prebivalcev, pač pa nasprotno ustvarjajo nove probleme: prometne zamaške praktično povsod, onesnažen zrak, prekomerno obremenjevanje z okoljskim hrupom, nočno osvetljevanje, poplavljene kleti, poškodovane temelje stavb, obremenjevanje s smradom, neurejeno odvažanje odpadkov itd. Najnovejši tak projekt je t. i. kanal C0, v okviru katerega MOL, v nasprotju s strokovnimi argumenti, na silo gradi ogromno kanalizacijsko cev preko vodonosnika z najbolj kakovostno ljubljansko pitno vodo. Mediji pa o tem sploh ne poročajo ali poročajo zelo selektivno. Ta projekt po mnenju številnih neodvisnih strokovnjakov pomeni, da se lahko Ljubljančani v nekaj letih dokončno poslovimo od neoporečne pitne vode.”

Ob tem izpostavljajo, da za prav vsakega od spornih in vsiljenih projektov obstaja pametnejša, cenejša in bolj trajnostna rešitev, za katero pa na MOL sploh nočejo slišati, ampak nadaljujejo z vsiljevanjem svojih neprimernih in dolgoročno škodljivih projektov. “Namesto da bi bil v ospredje postavljen javni interes, je delovanje MOL-a pogosto usmerjeno k realizaciji dobičkov za privilegirane posameznike ali gospodarske družbe na račun našega okolja, zdravja in kulturne dediščine. Še posebej sprevrženo je, da to prizadeti meščani kot davkoplačevalci še sami financiramo.” Ob tem izpostavljajo, da so pripombe in predlogi, podani v javnih razpravah, praviloma prezrti, strokovni argumenti niso upoštevani, sodelovanje javnosti pa je na MOL povsem izvotljeno in namenjeno zgolj formalni zadostitvi predpisov.

Foto: Printscreen

Rešitev: sprememba pri vodenju in odločanju na MOL
Člani ljubljanskih civilnih iniciativ poudarjajo, da je rešitev v spremembi pri vodenju in odločanju na MOL. “To demokratično pravico Ljubljančani še imamo, zato je zelo pomembno, da jo tudi izkoristimo. Nihče Ljubljančanom odločanja o Ljubljani ne bo vrnil, če se za to ne bomo potrudili sami. Če menite, da to ni pomembno in da se s tem ne želite ukvarjati oziroma da se vas to ne tiče, potem se zavedajte, da s tem prepuščate odločitve drugim, in to tistim, ki svoje interese že zdaj brezobzirno uveljavljajo na vaš in naš račun. V takšnem primeru se nam v mestu obetajo novi nakupovalno-zabaviščni centri s podzemnimi garažami, pozidave zelenih območij, podiranje individualnih hiš v ljubljanskih četrtih, zato da bi poselitev gostili s stolpnicami, uničenje kulturne dediščine. Prometni zamaški bodo še večji, pitno vodo bomo kupovali, zaradi onesnaženega zraka in drugih okoljskih obremenjevanj bo življenjska doba v Ljubljani krajša še za več, kot kažejo sedanje statistike, zdravstvene posledice pa bodo čutili tudi vaši otroci. Če vam vsaj malo ni vseeno, v kakšnem okolju boste živeli, vzgajali svoje otroke, delali, se vozili itd., potem v nedeljo pridite na volitve.”

Foto: STA

Dejstvo je, da demokracija zahteva budne in aktivne državljane, v nasprotnem primeru postane lahek plen pohlepa in nasilja. Čas je, da se tudi v Ljubljano vrnejo demokratično soodločanje, dostojno komuniciranje in ustvarjanje ter uveljavljanje najbolj kakovostnih trajnostnih rešitev za prihodnost vseh. Prepričanje, da s tem, če ne greste na volitve, izrazite svoje nasprotovanje sedanjemu položaju, ne drži. Resnica je prav nasprotna: če ne greste volit, s tem podprete obstoječe stanje. Število aktivnih podpornikov obstoječe politike se je namreč ob prejšnjih in predprejšnjih volitvah močno zmanjšalo, žal pa se je močno zmanjšala tudi volilna udeležba, tako da so ti volivci še vedno predstavljali večino. “Zato ne pozabite: ključ do spremembe je v vaših rokah. Ljubljana je vedno imela pogumne ljudi, ki so na koncu sprejeli prave odločitve, verjamemo, da bo tako tudi zdaj,” izpostavljajo v civilnih iniciativah in dodajajo, da je prihodnost Ljubljane le v rokah Ljubljančanov in samo skupaj lahko dosežejo, da bo razvoj mesta potekal trajnostno ter da bo prinesel izboljšave tudi za prebivalce Ljubljane.

N. Ž.