Občine ne morejo več funkcionirat: Župani v Državnem svetu napovedujejo veto na zakon o izvrševanju proračuna

Foto: Državni svet

Državni svet napoveduje veto na sprejetje izvrševanje zakona o proračunu. Slovenski župani kot člani Državnega sveta se ne strinjajo s povprečnino, ki so jo sprejeli predstavniki koalicije in stranke SNS v Državnem zboru. Zavrnili so tudi predlog Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije, da bi se načrtovana povprečnina dvignila za 35 evrov, a je bil predlog zavrnjen. 

Ne glede na to, da so v petek na matičnem odboru za finance izglasovali povprečnino za občine 658 evrov, so po grožnji finančnega ministra Andreja Bertonclja z odstopom včeraj koalicijski partnerji s pomočjo Slovenske nacionalne stranke in dveh manjšinskih poslancev izglasovali načrtovani vladi predlog v višini 589,11 evrov povprečnine. Slovenska demokratska stranka in Nova Slovenija sta poskusila še enkrat, da bi se povprečnina dvignila za 35 evrov, a jih je ista ekipa poslancev zopet zavrnila. “Če ne moremo dati 35 evrov več na leto na občana, kot je predlagala vlada, potem je boljše, da nas tukaj ni,” je k podpori pozval Jožef Horvat (NSi). Robert Pavšič (LMŠ) je na drugi strani opozoril, da bi že zvišanje za samo en evro povzročilo neskladnost proračuna. Poslanci so nato dopolnilu odrekli podporo.

Slovenske občine  v zadnjih letih dobivajo vedno odgovornih nalog od države. Žal pa vse te naloge bremenijo njihove proračune, saj jim slovenska vlada ne namenja več sredstev za njihovo delovanje. Ena izmed velikih težav je načrtovana 3. razvojna os, od katere je odvisno 150 tisoč prebivalcev Šaleške doline in Koroške. Vendar občine same ne bodo zmogle bremena dela, katerega bi morala opraviti slovenska vlada.

V letu 2020 kljub rekordnim številkam in načrtovanemu presežku se bomo zadolžili za 1,591 milijarde evrov
Poleg povprečnine je v njem med drugim zapisan tudi dovoljeni obseg zadolževanja države, in sicer za leto 2020 v višini 1,591 milijarde evrov, za leto 2021 pa v višini 2,741 milijarde evrov. Po poročanju STA se zadolževati se bo mogoče predvsem za refinanciranje, torej za nadomeščanje starega dolga z novim, najetim pod ugodnejšimi pogoji.Država bo lahko v vsakem od prihodnjih dveh let izdala za do 800 milijonov evrov poroštev. Ena četrtina tega zneska je predvidena za poroštva za ukrepe stanovanjske politike, čeprav zakonske podlage za to še ni. Zakon, ki bo omogočal državna poroštva za kredite državljanov, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje in jim oblika zaposlitve oz. višina dohodka ne omogočata samostojne pridobitve kredita, vlada še pripravlja.

Luka Perš

 • Vera

  Državni svet RS kar naj da veto DZ-u za neizglasovano višjo povprečnino občinam.Sramota za vse,ki so bili na glasovanju ” PROTI ” !

  • R7

   Kdo točno določi kdo bo v državnem svetu?

 • Miro Jereb

  Kako je že masleša rekel…da je treba s.ukat …morda to velja tudi za občine in vso Slovenijo…tako vsaj kaže da ta vlada vstrajno dela ravno to.

  • Vera

   Masleša nima nič pri tem(sodstvo je tretja veja oblasti),zavedajte se vsi,da bo narod trpel,če občine ne bodo dobile več denarja,ker je treba vso v zadnjih letih zgrajeno infrastrukturo vzdrževati , obnavljati ,kar pa ne stane malo .Država noče graditi novih šol, ne Domov za starejše občane,čaka pa že danes 10.000 starostnikov za sprejem v Dom upokojencev .

 • RATATA

  Napočil je trenutek združevanja občin in to znotraj starodavnih slovenskih Dežel, katerih meje so jasne in natančno začrtane! Že sto (100) let jih ni nihče spreminjal, zato še vedno obstajajo.
  Podrobnejše karte so pa dostopne pooblaščenim v državnih arhivih na Dunaju, v Budimpešti in v Rimu (tudi v Berlinu!)
  izkušnje povedo, da so nam zadnjih dvesto let škodo delali samo domači ljudje.
  Tujci so veselo pograbili, kar smo ali zavrgli ali zastojn ponujali.
  KLIK za vojaške – internacionalno pravno relevantne karte. IZVOLITE!!
  http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm?fbclid=IwAR3W5iW0h_PIcygFQs5dSRJBUedR_sgHvtwncozOnV5r6eNYVdAjG0s4ugw

 • R7

  Imamo 200+ občin, sedaj še pokrajine?, koliko novih pisarniških je to?
  Veliko.