Občutno dražje vinjete v Sloveniji v primerjavi z Avstrijo kažejo, koliko je levim vladam mar za malega človeka

Foto: Twitter

Razlike med levo in desno vlado so velike, saj leve za razliko od desnih trošijo in skubijo državljanke in državljane. To zelo nazorno potrjujejo cene vinjet, ki so se najbolj občutno podražile ravno v času levih, “solidarnih” vlad, in to kar s 55 evrov v času Janševe vlade na 110 evrov v času vlade Bratuškove. Cena je v primerjavi s sosednjo Avstrijo nerazumno visoka, glede na to, da imajo v Avstriji trikrat več avtocest, pa je tam vseeno občutno nižja. 

Številke govorijo same zase. V Sloveniji, kjer imamo preko 600 kilometrov avtocest in hitrih cest, je potrebno za tedensko vinjeto odšteti 15 evrov, za mesečno 30 evrov, za letno pa kar 110 evrov. Za lažjo primerjavo: v Avstriji, kjer imajo vozniki na voljo 2.178 kilometrov avtocestnega omrežja, je potrebno za desetdnevno vinjeto odšteti 8,90 evra, za dvomesečno 25,90 evra in za letno 86,40 evra.

 

Kot lahko vidimo, je v Avstriji desetdnevna vinjeta 6,10 evra cenejša kot pri nas tedenska vinjeta, dvomesečna pa 4,10 evra cenejša kot pri nas mesečna. V Sloveniji je potrebno za letno vinjeto odšteti kar 23,60 evra več kot v Avstriji, čeprav so pri nas plače občutno nižje kot v sosednji državi. Za tako visoko ceno vinjete se lahko v Sloveniji zahvalimo vladi Alenke Bratušek, namreč, letna vinjeta je v času Janševe vlade stala 55 evrov, v času Pahorjeve vlade se je ta že podražila na 95 evrov, v času Bratuškove pa je dosegla vrtoglavo ceno 110 evrov.

Foto: STA

Vlada Bratuškove kot razlog navajala prezadolženi Dars
Ko je vlada Bratuškove napovedala, da se bo cena letne vinjete podvojila, s 55 evrov na 110 evrov, se je kritično oglasil nekdanji minister za infrastrukturo in prostor ter poslanec SDS Zvonko Černač, ki je v zvezi s tem naslovil pobudo. Černač je ob tem izpostavil, da je opaziti, da so leve vlade tiste, ki so zaslužne za podražitev vinjet. Pahorjeva vlada, ki je vplivala na 72-odstotno podražitev, je podražitev utemeljevala z besedami, da je ta potrebna, ker naj bi bil tedanji način vinjet diskriminatoren do tujih državljanov. Bratuškova pa je kot razlog za podražitev izpostavila reševanje prezadolženega Darsa, čeprav se je pred zadnjo podražitvijo vsako leto na račun prodaje vinjet povečeval prihodek. Kot lahko vidimo, se je podražitev vinjet ohranila vse do danes.

Glede na to, da leve vlade tako rade na ves glas kričijo, da jim prioriteto predstavlja skrb za socialno državo in malega človeka, se človek upravičeno vpraša, na kakšen način si to predstavljajo. Visoka cena vinjete namreč najbolj prizadene delovne ljudi, ki so primorani uporabljati avtoceste, da zaslužijo kruh za svojo družino. Glede na to, da se cena vinjete ni zmanjšala vse do danes, kaže, da levim vladam za malega človeka očitno ni mar, pomembno je le, da se čimveč pobere davkoplačevalcem.

N. Ž.