fbpx

Obeta se spoznavni sestanek Urbanije in Kadunca – bo novi v. d. direktorja STA saniral Veselinovičeve probleme?

Direktor STA Igor Kadunc in direktor Ukoma Uroš Urbanija. (Foto: STA/Demokracija)

Potem ko smo bili praktično od nastopa nove vlade priča nenehnemu pregovarjanju na relaciji Ukom-STA, ker tedanji direktor Bojan Veselinovič nikakor ni zmogel dostaviti zahtevane dokumentacije, ki bi predstavljala podlago za financiranje agencije, se je naposled Veselinovič odločil, da mesto direktorja STA zapusti. Na direktorskem stolčku ga je zamenjal nekdanji generalni direktor javnega zavoda RTV Igor Kadunc. Direktor Ukoma Uroš Urbanija je novemu direktorju STA Igorju Kaduncu poslal vabilo na prvi sestanek.

Nadzorni svet STA je 18. oktobra letos imenoval Igorja Kadunca za novega direktorja STA. Polni mandat bo nastopil 1. januarja prihodnje leto, že od 31. oktobra pa bo agencijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja.

Urbanija spomnil na neustrezno delovanje dosedanjega vodstva STA
Z naslednjim tednom prevzemate zelo pomembno in odgovorno nalogo vodenja Slovenske tiskovne agencije. Najprej naj Vam izrazim čestitke ob imenovanju, hkrati pa veliko energije in uspehov ob vodenju tega pomembnega državnega podjetja,” je v uvodu pisma zapisal direktor Ukoma Uroš Urbanija.

V nadaljevanju je Urbanija poudaril, da je dosedanje vodstvo STA agencijo pripeljalo v situacijo, ki je po trdnem prepričanju Ukoma škodljiva tako za same zaposlene na agenciji kot tudi uporabnike njenih storitev. “V želji, da se stvari le premaknejo v dobrobit agencije, predvsem pa zaposlenih, Vas vabim na prvo delovno srečanje, in sicer 2. novembra 2021 ob 13:00 v prostorih Urada vlade za komuniciranje,” je zaključil Urbanija.

Marsikoga je presenetilo, ko je 30. septembra Veselinovič sporočil, da so bili pogovori z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni in da ne more pristati na pogoje, s katerimi “predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo STA opravlja brezplačno zdaj že 273. dan”. Zato se je odločil odstopiti z mesta direktorja STA. Direktor Ukoma se je na to tedaj odzval z oceno, da Veselinovič ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA. “Ker ni bilo več argumentov, zakaj ne podpisati pogodbe, je raje odstopil,” je poudaril in dodal, da je doslej izgubil prav vse pravno-sodne postopke.

Odločitev direktorja STA Veselinoviča je Urbanija označil kot svojevrstno presenečenje, potem ko mu je Ukom praktično ugodil v vseh njegovih zahtevah, razen v tistih, ki so v očitnem nasprotju z zakonom. “Toda po današnjem odstopu se zdi, da Veselinovič ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA. Ker ni bilo več argumentov, zakaj ne podpisati pogodbe, je raje odstopil,” je Veselinovičevo potezo pojasnil Urbanija ter dodal, da je bil to zadnje leto žal način delovanja direktorja Veselinoviča. Bo Igor Kadunc glede na preteklo prakso uspel za razliko od svojega predhodnika iskati rešitve, da se končno uredi saga okrog financiranja agencije, ali bodo zaposleni še naprej talci spolitiziranega obračunavanja?

Nina Žoher