fbpx

Objektivno obveščanje?! Protest nad delom RTV Slovenija v primeru vložitve zakona o vojaški dolžnosti!

Foto: STA

Kljub temu, da je RTV Slovenija, ki ga financiramo vsa slovenska gospodinjstva, javni zavod, ki bi moral zagotavljati objektivnost poročanja, v osrednji informativni oddaji Dnevnik predlog o ponovni uvedbi naborništva, ki ga je v četrtek predstavila SDS, ni bil omenjen niti z besedo .Iz tega razloga so se v stranki odločili, da na RTV Slovenija naslovijo dopis v katerem so izrazili protest.

Na novinarski konferenci so v SDS predstavili predloga zakona, katerega poglavitna rešitev je ponovna uvedba naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na vodstvo RTV Slovenija naslovil dopis in med drugim poudaril, da bi javni zavod moral skrbeti za objektivnost poročanja.

Varnostne razmere precej kritične
Uvodoma so zapisali: “V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke izražamo protest nad delom informativnega programa RTV Slovenija v primeru vložitve zakona o vojaški dolžnosti, katerega poglavitna rešitev je ponovna uvedba naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka. Omenjeni predlog zakona, ki je v času, ko so varnostne razmere v ne tako daljni okolici Evrope precej kritične, je pravi odgovor na izzive, ki nas čakajo, na področju obrambe pa pomeni pomemben korak naprej, saj je Slovenija zadnjih 10 let na tem področju korakala predvsem nazaj.”

Foto: SDS

Omenjeni predlog zakona sta na novinarski konferenci dne 16. januarja 2020 predstavila predsednik odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS Aleš Hojs in poslanec SDS Žan Mahnič. Ob tem so v stranki opozorili, da se je tako kot že večkrat v preteklosti, tudi včeraj zgodilo, da v osrednji informativni oddaji Dnevnik ta pomemben predlog, ki smo ga v poslanski skupini SDS vložili v parlamentarni postopek, ni bil omenjen niti z besedo, kljub temu, da je v osrednji informativni oddaji vaše televizije bil objavljen prispevek, povezan o načrtovanju in organizaciji dela v Slovenski vojski.

Foto: STA

Prav tako so poudarili, da je bil zakonski predlog poslanske skupine SDS v informativnem programu TV Slovenija v oddaji Poročila ob petih objavljen v razponu 57 sekund in v oddaji Odmevi v razponu 28 sekund. “Osrednja oziroma nacionalna televizija je tako izjemno pomembnemu predlogu v treh informativnih oddajah namenila natanko eno minuto in 25 sekund. Celotna novinarska konferenca, na kateri je bil prisoten tudi novinar vaše televizije, pa je trajala 16 minut in 30 sekund,” so še dodali.

V treh informativnih oddajah namenili skupno le eno minuto in 25 sekund
Glede na to, da je RTV Slovenija javni zavod, ki bi moral zagotavljati objektivno obveščenosti in informiranost državljank in državljanov Republike Slovenije, pa tudi tistih v zamejstvu in po svetu, so se v SDS odločili za protest nad dejstvom, da so tako pomembni temi na nacionalnem mediju v treh informativnih oddajah namenili skupno eno minuto in 25 sekund, v osrednji dnevno-informativni oddaji pa so omenjeno temo v celoti izpustili iz poročanja. “Kot urednik oddaje Dnevnik je bil dne 16. januarja 2020 sicer naveden Boris Lenarčič, vendar pa z vaše strani terjamo odgovor, ali se je urednik osrednje informativne oddaje Dnevnik na TV Slovenija 1 samostojno odločil, da prispevka o obveznem služenju vojaškega roka ne uvrsti v oddajo, ali je bila odločitev sprejeta po navodilu s strani koga drugega v vodstveni strukturi nacionalnega medija,” so povprašali.

Hana Murn