Oblast je v rokah Jakovićeve Pozitivne Slovenije, preoblečene v Gibanje Svoboda

Slovenija ima vlado Zorana Jankovića. (Foto: STA)

V ljubljanski sodni palači, ki je le nekaj ulic stran od ljubljanske Mestne hiše, kjer kraljuje ljubljanski župan Zoran Janković,  sedi prvi med enakimi, Miodrag Đorđević. Slednji je predsednik vrhovnega sodišča, eden najpomembnejših varuhov pravne države pri nas. Janković je pri nas stari znanec sodišč, kot kaže pa tudi sodnikov, je v začetku tokratne oddaje Utrip uvodoma povedal novinar Gašper Petovar. Slednje je bil komentar na fotografijo iz nogometne tekme, ki je prišla v javnost pred nekaj dnevi, ko je Đorđević pričakal Jankovića, da ga je ta prišel pozdravit. Še pred tem mu je skočila v objem pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Sodna veja oblasti pa ni edina, do kamor seže njegov vpliv. Petovar je v tokratnem prispevku razkril, kdo ima dejansko oblast v rokah in zaradi koga.

V tokratni oddaji Utrip na RTVS je avtor prispevka Gašper Petovar izpostavil ključna dejstva, ki kažejo na to, da ljubljanski župan Zoran Janković ni le “eden od gospodarstvenikov v politiki”. Njegov vpliv seže na vse strani, kar pa se kaže tudi v sami strukturi vlade, ki jo zaseda kar nekaj članov nekdanje Pozitivne Slovenije. Petovar v prispevku postavlja vprašanje, ki je glede na slednje na mestu, in sicer, ali je oblast res v rokah Pozitivne Slovenije, preoblečene v Gibanje Svoboda?

Težko je verjeti, da prijateljski odnos pravosodnih imen z ljubljanskim županom ni imel nič z njegovo oprostilno sodbo, ki se je zgodila le en dan po nogometni tekmi. In to kljub temu, da ima, kot je povedal Petovar, Janković kar nekaj zadev, zaradi katerih se mora zagovarjati. “Da ne bo pomote, ne trdimo, da so Jankovićevi prisrčni stiki z najvišjimi predstavniki sodne veje oblasti in pravosodja kakor koli vplivali na razplet sodbe, bi bilo pa zanimivo videti odzive, če bi si s pravosodno ministrico in predsednikom vrhovnega sodišča pozdravljal Franc Kangler, ko je bil še župan Maribora in je hodil na sodišče.”

Ta teden je bil na na leto in pol zapora zaradi fiktivnega posla s Slovenskimi železnicami, vrednega nekaj sto tisoč evrov, obsojen Miloš Njegoslav Milović. O njem smo že veliko poročali, gre pa za nekdanjega policijskega specialca in varnostnika pokojnega Janeza Drnovška v času, ko je bil ta še predsednik vlade. Kot smo večkrat opozorili, je ta isti Milović svetova tudi aktualnemu premierju Robertu Golobu in nekaj ministrom iz Gibanja Svoboda, tudi Danijelu Bešiću Loredanu, ki se bo prav tako moral zagovarjati, “ne pred sodiščem, pred poslanci DZ, saj je SDS proti njemu vložila interpelacijo“. Zakaj, je doslej več kot jasno, če pa citiramo poslanko vodje skupine SDS Jelko Godec, je minister “nesposoben opravljati funkcijo ministra še naprej”. Godčeva je pojasnila, da v interpelaciji ne vidi problema, da pa upa na konstruktivnost razprave. Čeprav ne gre za prvo interpelacijo v času aktualne vlade in so bili rezultati pri prejšnjih nekako pričakovani, je tokrat z ministrom za zdravje drugače, “tokrat se ne ve, kako bo glasovala večina“, je dejal Petovar in dejstvo je, da so v javnosit mešana mnenja o ministrovem položaju. Petovar v nadaljevanju izpostavi, da pa se ne glede na izid interpelacije Bešić Loredan ne namerava niti opravičiti za vse napake doslej, “kot se je opravičil Zoranu Jankoviću, ko je ta zahteval opravičilo”. In to dvakrat.

Zdravstveni minister Bešič Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

“Vse kaže na to, da Janković v slovenskem političnem prostoru ni le nek gospodarstvenik, ki se je odločil, da gre v politiko, čeprav ga je na čelo Mercatorja postavila politika,” je dejal avtor prispevka in v nadaljevanju pokazal pogovor med Jankovićem in nekdanjim predsednikom vlade Tonetom Ropom iz leta 2002, ko mu je slednji vidno razburjen očital, da “ni povedal, da ga je politika nastavila“. Kot je v nadaljevanju povedal avtor, je Jankovića, “potem ko Pahorjeva vlada ni opravičila zaupanja ljudi in posameznikov za vstop v politiko, prišel prepričevat kup ljudi, da se angažira na državni ravni”. Tako je pridobil polno podporo Milana Kučana, kot novi obraz ga je omenil celo pokojni Janez Stanovnik. Kljub zmagi Pozitivne Slovenije pa mu ni uspelo sestaviti vlade, ko je dobil to možnost, za preživetje svoje stranke je po poročilu KPK celo zamrznil svojo pozicijo, takratni podpredsednik stranke Golob pa je njegovo zamrznitev pospremil z besedami, na katere smo prav tako že večkrat opomnili, “Janković ni naš kralj, ki ga moramo braniti za vsako ceno, on je kraljica in včasih kraljico pri šahu tudi žrtvujemo”.

Ljubljanski župan Zoran Janković in Robert Golob (Foto: STA)

Oblast v rokah ima Pozitivna Slovenija, preimenovana v Gibanje Svoboda
“Vse to je na oblast pripeljalo Alenko Bratušek, ki je vladala do trenutka, ko je Janković ocenil, da je dovolj,”  je dejal Petovar, sledil je padec njene vlade tako kot vsake naslednje, Cerarjeve in Šarčeve, ki je bil prav tako član Pozitivne Slovenije. Golobova vlada ta trenutek še uživa Jankovićevo podporo. Ob njem sta še danes kot vidni članici Svobode, tudi nekdanji članici Pozitivne Slovenije, Maša Kociper in Melita Župevc, pa tudi Bratuškova in Marjan Šarec sta danes ministra. Poraja se vprašanje, ali je bil Janković res le kraljica ali pa so bili vsi kmetje v njegovih rokah, je dejal Petovar in izpostavil, da Golob nikoli ne bo užival tolikšne Kučanove podpore, kot jo uživa Janković. Spomnimo, da Kučan ni podprl nekdanje članice Svobode, ko je ta kandidirala za predsednico RS. Golob izgublja zaupanje ljudi, ki so mu pomagali graditi zgodovinsko zmago, teh ki so kritični do vlade, je vedno več, je dejal avtor.

Kar je javnost v zadnjih dneh prav tako razburilo, je bila informacija, da na Frankfurtskem knjižnem sejmu naj ne bi bilo del enega naših najboljših pisateljev, ki bi si po mnenju strokovne javnosti za svoje delo zaslužil Nobelovo nagrado. Seveda govorimo o Borisu Pahorju. Direktorica Javne agencije za knjigo in Miha Kovač, oče Nike Kovač, sta hitro začela miriti razburjenje. Oba sta dejala, da je bilo že od začetka načrtovano, da se njegova dela izpostavijo. Pri tem je Petovar izpostavil, da na frankfurtskem sejmu ni bilo nobene pozornosti namenjeno0 delom pokojnega ameriškega pisatelja Maria Puza, ki mu je bil posvečen eden od sejmov v preteklosti. Puzo je po Petovarjevih besedah znan po knjigah, ki nudijo številne paralele tudi z nekaterimi slovenskimi praksami, je zaključil Petovar.

Tanja Brkić